Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

Tabletki PO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
184 odpowiedzi w tym temacie

#161 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 13 czerwca 2014 - 14:59

@magdaaaaa ja brałam ją raz i miałam potop niemiłosierny a potem na 8 miesięcy rozregulowany cykl, nie mówiąc już o ciągłym osłabieniu. Moja znajoma właśnie w zeszłym tyg brała Escapelle ale mówi że się czuje zupełnie normalnie, mój organizm jakoś jest taki trefny chyba.

Postinor

tego czasem nie wycofali ze sprzedaży? 

tez mi sie wydaje że wycofali 

"...Nie każda sytuacja, która wydaje się być beznadziejna jest nią w rzeczywistości..."

#162 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 13 czerwca 2014 - 17:17

Ja nie mam pojęcia, bo jak pisałam, te podwójne brałam za pierwszym razem, parę lat temu.

“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#163 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 czerwca 2014 - 22:45

u nas sa dostepne tylko tabletki ,które nie dopuszczaja do zaplodnienia ??? nie ma tych co wydalaja zaplodnione jajo ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#164 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 28 lipca 2014 - 19:39

ostatnio przeczytałam ze odpowiednio szybkie załozenie spirali zadziała jak antykoncepcja po .

#165 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:01

Dość głośno jest osatnio o dopuszczeniu do sprzedaży preparatu EllaOne bez recepty? Co Wy na to? Czy "antykoncepcja po" powinna być dostępna dla każdego bez wizyty u lekarza? 

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#166 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:12

@Aspirynkaaa ja uwazam ze nie, dopóki nie bedzie odpowiedniwj edukacji w naszym kraju to jestem za ograniczeniem dostępu. bo dzieciaki beda łykac ja dropsy.

#167 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:15

Co Wy na to? Czy "antykoncepcja po" powinna być dostępna dla każdego bez wizyty u lekarza?

Według mnie zdecydowane NIE. Jestem jak najbardziej zwolenniczką tych tabletek, ale przyjmowanych rozsądnie, w naprawdę NAGŁYCH sytuacjach.

Martwi mnie to, że dziewczyny zaczną mniej dbać o zabezpieczenie "bo zawsze można pójść do apteki po tabletkę po i po sprawie". Poza tym to jest ingerencja w hormony, której nie powinno się podejmować na własną rękę.

Te tabletki powinny być nadal wypisywane na receptę tym bardziej, że nie trzeba specjalnie umawiać się do ginekologa, żeby taką przepisał. Może to być zwykły lekarz rodzinny.

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#168 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:22

dopóki nie bedzie odpowiedniwj edukacji w naszym kraju to jestem za ograniczeniem dostępu. bo dzieciaki beda łykac ja dropsy.

Pod warunkiem, że dzieciaki będzie na to stać. Zgadzam się, że edukacja przede wszystkim, tylko moim zdaniem nią powinni przede wszystkim zająć się rodzice, bo wątpię, żeby w szkołach w najbliższym czasie coś się zmieniło.

I jestem jak najbardziej za tym, żeby te tabletki były sprzedawane bez recepty, bo wiem, jak dotychczas ciężko było o dostęp do nich. Teoretycznie wystarczyła wizyta u lekarza, wypisanie recepty i zakupy w aptece, a w praktyce z tego, co słyszałam od koleżanek bywało bardzo różnie.

Jasne, że to ingerencja w organizm, że niektórzy mogą ich nadużywać, ale i wszelkie tabletki i używki zawsze wiążą się z ryzykiem tego, że ktoś użyje ich nierozsądnie.

#169 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:25

Co Wy na to? Czy "antykoncepcja po" powinna być dostępna dla każdego bez wizyty u lekarza?

Ja z jednej strony jestem przeciwna. Bo zaraz może zapanować "moda" na łykanie takich tabletek. Dziewczyny nie będą dbały o antykoncepcję (no i chłopacy), bo przecież "zawsze można iść do apteki i kupić sobie taką magiczną tabletke".

Z drugiej strony jak przypominam sobie historie koleżanek, które taką tabletke potrzebowały, to ... wcale nie było tak łatwo, że szło się do lekarza i dostawało receptę. Jedna wyszła z kwitkiem, bo recepty nie dostała, kolejna została potraktowana jak jakaś puszczalska się dziewczyna i dostała receptę na tabletkę z wielką łaską.

Więc nie wiem do końca która opcja jest "lepsza".

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#170 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:35

@Aspirynkaaa jest jakis limit wieku od którego sprzedaja ??? tzn czy czternastolatce z recepta sie sprzedaje ???

#171 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:37

Kurcze, zaczęłam dyskusję, więc teraz by się wypadało wypowiedzieć. Tylko że nie umiem. 

Mam tak bardzo mieszane uczucia, że trudno to opisać.

Nie do końca zgadzam się z tym, że dzieciaki zaczną łykać to jak cukierki, bo te tabletki będą bardzo drogie. 

Taniej będzie załatwić receptę i kupić Escapelle.

Z drugiej strony uważam, że jeśli ktoś już musi się tym faszerować, to im wcześniej po stosunku, tym lepiej.

Ideologicznie jestem im w ogóle przeciwna.

W przypadku nastolatek trudno mówić o odpowiedzialności i ponoszeniu konsekwencji za swoje czyny - do kogo kiedyś będą mogły mieć pretensje, kiedy już będą marzyły o dziecku, a nie będzie się udawało? 

To niekonsekwentne, żeby antykoncepty były na receptę ( w przypadku niepełnoletnich lekarz może odmówić wypisania recepty), a coś tak poważnego jak pigułka "po" dostępne bez problemu już dla trzynastolatki w aptece. 

Naprawdę mam mętlik.

@magdaaaa, od 13 roku życia człowiek może dokonywać zakupów samodzielnie. Mogliby wprowadzić na EllaOne jakiś wiekowy limit, ale zgodnie z prawem farmaceuta nie może nikogo wylegitymować. 

Użytkownik Aspirynkaaa edytował ten post 22 stycznia 2015 - 21:40

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#172 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 21:50

Mogliby wprowadzić na EllaOne jakiś wiekowy limit

Czytałam dzisiaj, że planowane jest ustalenie progu 15 lat.

#173 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 22:13

Pod warunkiem, że dzieciaki będzie na to stać

otóż to <bezradny>

I jestem jak najbardziej za tym, żeby te tabletki były sprzedawane bez recepty

ja również, chociaż osobiście nie znam albo nie słyszałam od żadnej z koleżanek, żeby kiedykolwiek brała, jedna raz z wielkim bólem kupowała sobie test ciążwy i już czuła wstyd i irytację w aptece, mimo, że facet użył prezerwatywy, a ona ma nieregularne cykle :->

Są nastolatki, które piją, ćpają, uprawiają seks bez żadnych zabezpieczeń, więc taka tabletka według mnie może tylko pomóc, a w przyszłości w razie komplikacji zdrowotnych mogą mieć pretensjie tylko do samych siebie, jak ze WSZYSTKIM co nieodpowiedzialne. 

Jak ktoś chciał zdobyć receptę to z trudami i tak zdobył. Ciekawe tylko czy po czasie okaże się, że sprzedaż tych tabletek aż tak wzrosła....

Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#174 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 22:40

Z drugiej strony jak przypominam sobie historie koleżanek, które taką tabletke potrzebowały, to ... wcale nie było tak łatwo, że szło się do lekarza i dostawało receptę. Jedna wyszła z kwitkiem, bo recepty nie dostała, kolejna została potraktowana jak jakaś puszczalska się dziewczyna i dostała receptę na tabletkę z wielką łaską.
Sądziłam, że to prostsze. Bo znajomi nie mieli żadnych problemów.

Ja jestem anty. Macie rację, że to się stanie zbyt częste i zbyt 'normalne'.

Poza tym czy to nie jest środek wczesnoporonny czasem?

#175 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 22:53

Taniej będzie załatwić receptę i kupić Escapelle.

w ogóle z tego co widzę na jednej stronie Ellaone na receptę kosztuje niecałe 130 zł, na innej - już bez recepty prawie 300zł. Kogo będzie stać na to, żeby jeść to jak cukierki? ;-) Ja jestem za.

Dla mnie plusem jest ich termin działania, można brać do 5 dni a nie 3 jak przy Escapelle. Mój prywatny gin do którego chodzę jak nie mam możliwości na szybko dostać się do tego z nfz, przyjmuje w czwartki i poniedziałki, ostatnio najadłam się strachu, że nie zmieszczę się w 72h ;-)

@Wisienkowa, to są tabletki antykoncepcyjne a nie wczesnoporonne. 

Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#176 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 22:55

to są tabletki antykoncepcyjne a nie wczesnoporonne

A to już zależy od tego, jaką kto ma definicję początku życia. Jeśli przyjmiemy moment połączenia się komórki jajowej z plemnikiem, to mogą działać poronnie. Jeśli moment zagnieżdżenia zarodka, to wtedy o działaniu poronnym nie można mówić. To już kwestia światopoglądowa i kontrowersyjna. :-)

Użytkownik Aspirynkaaa edytował ten post 22 stycznia 2015 - 22:56

#177 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 23:00

@Aspirynkaaa na ulotce pisze antykoncepcyjna, do ulotki się odniosłam ;-)

Dla niektórych mżawka to jeszcze nie deszcz, więc wiesz... :lol:

#178 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 23:16

@Madź spoko :) Wiadomo, że jeśli coś można interpretować na kilka sposobów, to firma, chcąca sprzedać jak najwięcej, wybierze ten, który jej bardziej przypasuje. Ja dopowiedziałam, bo dla niektórych to jednak może być ważna informacja. Może, ale nie musi. 

Ja w stosunku do pacjentów staram się być rzetelna i neutralna, a swoje odczucia stety/niestety w tym wypadku zostawiam na boku.

#179 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 23 stycznia 2015 - 08:34

ja jestem jak najbradziej za. Wydaje mi się, że nastoloatki nie będą łykały tego kiedy chcą ze względu na cenę, która im na to nie pozwoli, a normalnym dorosłym kobietom, które nie dostaną recepty ułatwi życie i tyle. Ja na szczęście nie miałam takiej sytuacji, żebym musiała iść po taką tabletkę, ale chcę mieć taką możliwość.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#180 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 23 stycznia 2015 - 08:40

To już kwestia światopoglądowa i kontrowersyjna. :-)

do 5 dni

do 5 dni to już jajeczko jest dawno zapłodnione, tylko jeszcze nie zaimplantowane w macicy. Dlatego tak jak napisała Aspirynka, zależy to od tego jak człowiek postrzega poczęcie - jeśli uważa, że zapłodniona komórka jajowa to już dziecko to tak - są to tabletki wczesnoporonne ;-)

Skoro piszecie, że tak ciężko było te tabletki dostać to może rzeczywiście dobrze, że nie będą na receptę. Nigdy nie musiałam ich brać, więc nie wiem jaka jest łatwość w ich otrzymaniu ;-)

Tak naprawdę ten temat budził, budzi i jeszcze długo będzie budził kontrowersje.

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>