Przepisy na pizze, hot - dogi itd.
Napisano 16 czerwca 2009 - 20:37
Napisano 11 lipca 2009 - 08:22
Dla tego wszystkie przepisy na ciasta do pizzy(dla domowego użytku),pizza na patelnie i td, to tylko placek z serem a nie pizza:))Pracuje już 12 lat jako szef kuchni i z mojego doświadczenia wynika ze najlepsza pizza się robi z klasycznego ciasta na pizze: maka,woda,drożdże(piwne jeżeli ich niema to zwykle+cukier) oliwa z oliwek, sol (obowiązkowo nie jodowana) i długi( ok 20 min) czas wyrabiania rekami a nie żadna maszyna:) dobry pjec do pizzy szamotowy albo na drewno( w Polsce rzadko spotykany ma jego okolu 0,5 % pizzeryj).
p.s sorry za ortografie jestem obcokrajowcem:))
Napisano 11 lipca 2009 - 09:33
Rada fachowca się przyda
Napisano 11 lipca 2009 - 09:56
Napisano 11 sierpnia 2009 - 11:32
Napisano 11 sierpnia 2009 - 11:36
Napisano 11 sierpnia 2009 - 11:43
poważnie
Napisano 11 sierpnia 2009 - 12:04
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 11 sierpnia 2009 - 12:31
1,5 szkl mąki
3 dag drożdży
3 łyżeczki oleju
),5 szkl. lekko ciepłej wody przegotowanej
0.5 łyżeczki soli i tyle samo cukru
piekarnik na 225 stopni. Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdze, dodajemy olej, sól, cukier - ja jeszcze dodaję czasami oregano i bazylię (dobre takie ciacho ziołowe) i miksujemy dodając powoli wodę. Następnie podsypując mąką delikatnie zagniatamy chwilkę ciasto i odstawiamy do ciepłego miejsca na jakieś 45-60 min.
Jak wyrośnie podsypuję blachę mąką wyrabiam trochę jeszcze ciasto i formuję. Na to kładę sos z przecieru pomidorowego i przypraw - wg uznania co kto lubi.
Najczęśćiej do pizzy dodaję : ser żółty rzecz jasna
wszystko to piecze się z 15-20 min, tylko uwaga na taką blachę jak do kuchenek są dołączane robię z 1,5 porcji, jak ktoś lubi grube ciasto to z 2 by trzeba było
Napisano 07 października 2009 - 09:35
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 07 października 2009 - 10:58
ja również i co z tego skoro to jest niby oryginalna receptura jak sie nie da tego zjeśćja tez wole domowej roboty bo jest takie fajne pulchne , a w pizzeriach czesto zdarza sie twarde albo kruche , nie trafiłam jeszcze na dobre.
ojej, w takim razie czekammloda skoro tak zachwalasz swój przepis to mam zamiar z niego skorzystac
W
Napisano 07 października 2009 - 12:09
ja również i co z tego skoro to jest niby oryginalna receptura jak sie nie da tego zjeśćja tez wole domowej roboty bo jest takie fajne pulchne , a w pizzeriach czesto zdarza sie twarde albo kruche , nie trafiłam jeszcze na dobre.
ojej, w takim razie czekammloda skoro tak zachwalasz swój przepis to mam zamiar z niego skorzystac
W
jeżeli naprawdę nie dalo by się tego zjeść , padła by każda pizzeria:))nie przysadzajcie dziewczyny.Ja nie lubię puchkiego ciasta na pizze,uważam ze zapychać się takim ciastem to niezdrowo,po drugie w pizze najgłówniejsze to smak pomidora sera i dodatków,a ciasto służę dla tego zęby to się nie rozpadła pizza.Ale kazdy ma swoje gusty,uważam ze gust człowieka ewoluuje z czasem,ja jak wspominam co jadłem jak miałem 20 lat brrrrrrr,masakra
Napisano 07 października 2009 - 12:18
Napisano 07 października 2009 - 12:48
Ja uważam że moja pizza jest lepsza niż w pizzerii
przynajmniej moja rodzinka tak twierdzi, ciasto wychodzi mi zawsze, najważniejsze żeby było cienkie, na ciasto smaruję sos pomidorowy robiony przeze mnie, nie kupiony czyli koncentrat pomidorowy, troszkę oleju, majeranek, szczypta soli i szczypta cukru, na to podsmażone pieczarki, cebulka, szynka i czego tylko dusza zapragnie, a ostatnio nawet położyłam plasterki jajek na twardo PYSZOTKA!
czy ja powiedziałem koncentrat???Powiedziałem POMIDORY
p.s jajka na twardo,majeranek
Napisano 07 października 2009 - 12:58
domowe ciasto choć pulchne nie musi być zaraz grube, ale przynajmnie wszystko sie trzyma jak ksiazka pisze a nie jak w jednej takiej pizzerii gdzie wszystko spada z ciastajeżeli naprawdę nie dalo by się tego zjeść , padła by każda pizzeria:))nie przysadzajcie dziewczyny.Ja nie lubię puchkiego ciasta na pizze