Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Przepisy na pizze, hot - dogi itd.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#21 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 12 maja 2009 - 13:57

saja, mi wyszlo 6 hot dogow :-D
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#22 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 12 maja 2009 - 14:30

saja, mi wyszlo 6 hot dogow :-D

aaa ... dobrze wiedziec...
no to ja musze zrobic z wiekszej ilosci.. bo nas jest 5... a moj maz sam ze 3 zje haha :)
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”

#23 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 13 maja 2009 - 14:12

angik1683, to znaczy ciasto bylo takie suche tez u mnie, ale jezeli chcesz zeby bylo takie bardziej chrupkie to przed wlozeniem do piekarnika mozna namascic je jajkiem... (chyba wiesz, o co mi chodzi ;-) )

:-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 14 maja 2009 - 05:56

kashira, a można te hot dogi gotowe ale nie upieczone trzymać w lodówce? chodzi mi o to żeby zrobić rano a popołudniu dopiero upiec? albo zamrozić?
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#25 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 14 maja 2009 - 07:42

tuptunio, nie wiem, bo nie znam sie na ciescie drozdzowym, jak ono reaguje, ale wydaje mi sie ze nic nie powinno sie stac ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#26 ryba

ryba
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 16 czerwca 2009 - 20:37

surowego ciasta nie można mrozić ani chować do lodówki

#27 gotowanie24h

gotowanie24h
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 08:22

Witam:) a czy wiecie ze pizza w pizzerii się piecze w temperaturze od 350 do 420 o.C.??
Dla tego wszystkie przepisy na ciasta do pizzy(dla domowego użytku),pizza na patelnie i td, to tylko placek z serem a nie pizza:))Pracuje już 12 lat jako szef kuchni i z mojego doświadczenia wynika ze najlepsza pizza się robi z klasycznego ciasta na pizze: maka,woda,drożdże(piwne jeżeli ich niema to zwykle+cukier) oliwa z oliwek, sol (obowiązkowo nie jodowana) i długi( ok 20 min) czas wyrabiania rekami a nie żadna maszyna:) dobry pjec do pizzy szamotowy albo na drewno( w Polsce rzadko spotykany ma jego okolu 0,5 % pizzeryj).
p.s sorry za ortografie jestem obcokrajowcem:))

#28 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 09:33

gotowanie24h, no to doradź nam, jak zrobić dobrą pizzę w domowym zaciszu...
Rada fachowca się przyda :-)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#29 gotowanie24h

gotowanie24h
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 09:56

przepis prosty jak budowa cepa:) na 1 kg maki 0,5 kostki drożdży,2 łyżki cukru,100 ml oliwy z oliwek i woda( zalezę od wilgotności maki i td)trzeba "na oko", sol dajecie na sam koniec kiedy ciasto już lekko podrośnie.Kolejność przygotowywania taka.Do cieplej wody dodajesz drożdże,cukier i 2 łyżki maki mieszasz to wszytko i wlewasz do maki,mieszasz ,później dodajesz oliwę i wyrabiasz,konsystencja ciasta ma być odrobinę twardsze jak na pierogi,sol (nie jodowana) na koniec, ilość w zależności od smaku (ale radze nie dużo bo sol zabija bakterie i cisto złe rośnie i pizza będę twarda,lepiej posolić dobrze sos.Temperatura maksymalna jaka możecie wycisnąć z domowych piekarników( ale jak mówiłem wcześniej prawdziwa pizza do nie będzie,pozdrawiam

#30 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 11:32

szczerze mówiąc bardziej podchodzi mi domowa bo to oryginalne ciasto jak dla mnie jest niesmaczne i psuje smak pizzy.

#31 gotowanie24h

gotowanie24h
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 11:36

Psuje smak PIZZY :)) to raczej domowy piekarnik:))

#32 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 11:43

smak ciasta oryginalnej pizzy przypomina mi kiedyś przez babcie pieczonych na blasze placków z ciasta rozwałkowywanego na kluski.... :-P
poważnie

#33 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 12:04

ja tez wole domowej roboty bo jest takie fajne pulchne , a w pizzeriach czesto zdarza sie twarde albo kruche , nie trafiłam jeszcze na dobre.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#34 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 12:31

a ja robię tak pizzę:
1,5 szkl mąki
3 dag drożdży
3 łyżeczki oleju
),5 szkl. lekko ciepłej wody przegotowanej
0.5 łyżeczki soli i tyle samo cukru

piekarnik na 225 stopni. Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdze, dodajemy olej, sól, cukier - ja jeszcze dodaję czasami oregano i bazylię (dobre takie ciacho ziołowe) i miksujemy dodając powoli wodę. Następnie podsypując mąką delikatnie zagniatamy chwilkę ciasto i odstawiamy do ciepłego miejsca na jakieś 45-60 min.

Jak wyrośnie podsypuję blachę mąką wyrabiam trochę jeszcze ciasto i formuję. Na to kładę sos z przecieru pomidorowego i przypraw - wg uznania co kto lubi.

Najczęśćiej do pizzy dodaję : ser żółty rzecz jasna :) salami, paprykę, kiełbaskę lub kurczaka, pomidory, cebulę, kukurydzę, często też robię z ananasem :)

wszystko to piecze się z 15-20 min, tylko uwaga na taką blachę jak do kuchenek są dołączane robię z 1,5 porcji, jak ktoś lubi grube ciasto to z 2 by trzeba było :) zachęcam do spróbowania ;)
Od aniołka mam skrzydełka... lecz diabełek dał mi charakterek :D

Dołączona grafika

#35 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 07 października 2009 - 09:35

mloda skoro tak zachwalasz swój przepis to mam zamiar z niego skorzystac :-P Wrażeniami podzielę się później :lol:
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#36 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 07 października 2009 - 10:58

ja tez wole domowej roboty bo jest takie fajne pulchne , a w pizzeriach czesto zdarza sie twarde albo kruche , nie trafiłam jeszcze na dobre.

ja również i co z tego skoro to jest niby oryginalna receptura jak sie nie da tego zjeść <bezradny></span>

mloda skoro tak zachwalasz swój przepis to mam zamiar z niego skorzystac :-P W

ojej, w takim razie czekam <stres></span>

#37 gotowanie24h

gotowanie24h
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 07 października 2009 - 12:09

ja również i co z tego skoro to jest niby oryginalna receptura jak sie nie da tego zjeść <bezradny></span>

mloda skoro tak zachwalasz swój przepis to mam zamiar z niego skorzystac :-P W

ojej, w takim razie czekam <stres></span>

jeżeli naprawdę nie dalo by się tego zjeść , padła by każda pizzeria:))nie przysadzajcie dziewczyny.Ja nie lubię puchkiego ciasta na pizze,uważam ze zapychać się takim ciastem to niezdrowo,po drugie w pizze najgłówniejsze to smak pomidora sera i dodatków,a ciasto służę dla tego zęby to się nie rozpadła pizza.Ale kazdy ma swoje gusty,uważam ze gust człowieka ewoluuje z czasem,ja jak wspominam co jadłem jak miałem 20 lat brrrrrrr,masakra

#38 oliandas

oliandas
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 07 października 2009 - 12:18

Ja uważam że moja pizza jest lepsza niż w pizzerii ;-) przynajmniej moja rodzinka tak twierdzi, ciasto wychodzi mi zawsze, najważniejsze żeby było cienkie, na ciasto smaruję sos pomidorowy robiony przeze mnie, nie kupiony czyli koncentrat pomidorowy, troszkę oleju, majeranek, szczypta soli i szczypta cukru, na to podsmażone pieczarki, cebulka, szynka i czego tylko dusza zapragnie, a ostatnio nawet położyłam plasterki jajek na twardo PYSZOTKA!

#39 gotowanie24h

gotowanie24h
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 07 października 2009 - 12:48

Ja uważam że moja pizza jest lepsza niż w pizzerii ;-) przynajmniej moja rodzinka tak twierdzi, ciasto wychodzi mi zawsze, najważniejsze żeby było cienkie, na ciasto smaruję sos pomidorowy robiony przeze mnie, nie kupiony czyli koncentrat pomidorowy, troszkę oleju, majeranek, szczypta soli i szczypta cukru, na to podsmażone pieczarki, cebulka, szynka i czego tylko dusza zapragnie, a ostatnio nawet położyłam plasterki jajek na twardo PYSZOTKA!

czy ja powiedziałem koncentrat???Powiedziałem POMIDORY :))Jestem szefem kuchni od 15lat skoczyłem prywatna szkolą Roberto Negro w Włoszech i uważam ze nikt nie może doma zrobić pizze co najmniej podobna do pizzy wypiekanej w piecu opalanym drewnem,dobrze wyrobione ciasto z Extra oliwa ser mozzarella z mleka bawola a nie kuleczki rozpadającego sera o nazwie mozzarella(z super marketu), drożdże(piwne) a nie kostki dziwnego koloru za 0,78 PLN a biedronce :)) Moze Pani i robi bardzo dobra pizza domowa ale ten placek niema nic spólnego z pizza:))
p.s jajka na twardo,majeranek :)))normalnie schabowy:))PODSMAZONE pieczark i td :)) to nie komentuje

#40 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 07 października 2009 - 12:58

jeżeli naprawdę nie dalo by się tego zjeść , padła by każda pizzeria:))nie przysadzajcie dziewczyny.Ja nie lubię puchkiego ciasta na pizze

domowe ciasto choć pulchne nie musi być zaraz grube, ale przynajmnie wszystko sie trzyma jak ksiazka pisze a nie jak w jednej takiej pizzerii gdzie wszystko spada z ciasta