Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Przepisy na pizze, hot - dogi itd.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 17 lutego 2007 - 19:33

PROSTA PIZZA

3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, dodać do ciasta zioła prowansalskie.

piekarnik rozrzać do 220 stopni

blache wysmarowac olejem, polozyć ciasto, włożyc do rozgrzanego piekarnika

przygotowanie sosu: cebulkę zeszklić na oleju, dodac ketchup lub koncentrat, paprykę i sól.

po dwóch minutach pieczenia na ciasto nalożyc sos, potrzymac kolejne dwie minuty w piekarniku i dodać pozostałe składniki według uznania.

ogólnie piec około 15 minut, pod koniec dodać ser żółty

przepis bardzo prosty, nie ma szans, zeby pizza nie wyszła

dzisiaj robiłam i jest po prostu pycha

#2 Little My

Little My
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 20 lutego 2007 - 11:42

aż mi slinka pociekła od tych waszych przepisów :) może zrobię własnie pizze taka pół z mięskiem -dla męża a dla siebie wegetariańską, bo od początku ciąży nie toleruję mięsa :( mam nadzieję ze mi to w koncu przejdzie bo nie wyobrażam sobie nie zjeść już więcej takiej lazanii na przykład :-/
Optymista wierzy, że cały świat stoi przed nim otworem, pesymista również, ale ...dobrze wie co to za otwór

#3 Piotrek

Piotrek
  • Użytkownik
  • 520 postów

Napisano 26 czerwca 2008 - 10:04

Kilka przepisow na pizze :)

Załączone pliki

#4 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 29 października 2008 - 19:47

Interesujące przepisy , ten na pizze na patelnie dośc ciekawy. :-P

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#5 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 19:36

...ciekawne,może trza będzie sprawdzić ;-)
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#6 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 15:31

a ja mam swoj wlany sprawdzony przepis gdzie zwlaszcza ciasto jest rewelacyjne a z dodatkami pelna fantazja- zalezy od nastroju :lol:

#7 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 18:24

mloda, to podaj.
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#8 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 19:17

o jak tylko go znajde bo ostatnio robilam ja jakies pol roku temu i nie pamietam dokladnie :-D

#9 karid

karid
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 26 listopada 2008 - 21:22

Przepisy bardzo inspirujące ;) Bardzo często robię pizzę, bo to danie dość szybkie i prawie zawsze udane. Zawsze wychodzi mi inne ciasto- bo robię "na czuja". Czasem dodaję więcej oleju, czasem jeszcze bazylię, oregano, paprykę albo czosnek do ciasta.
Niestety- ciasto nigdy nie wychodzi takie, jak z pizzerii. Ale chyba nie ma co się dziwić- piece w pizzeriach osiągają temperaturę nawet 500 stopni, natomiast mój- jedyne 250.
Kiedyś mój eks od podstaw mi pizzę wyczarował- przepis zdobył od koleżanki pracującej właśnie w pizzerii. Ale w przepisie, jako dodatek do ciasta, było pół kostki smalcu. Czy któraś z was posiada taki przepis na ciasto do pizzy?

#10 landrynka

landrynka
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 27 listopada 2008 - 12:27

ze smalcem nie słyszałam ale słyszałam o przepisie z piwem, niestety nie mam przepisu :-?
kiedyś znalazłam w necie przepis na pizzę, i od kiedy pamiętam robię w/g niego:
Przygotowanie trwa około 10 minut.
Składniki:
1,5 szklanki letniej wody
2,5 łyżki oliwy
4,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
opakowanie drożdży instant dr.Oetker
Najpierw wsypuję mąkę i pozostałe suche składniki następnie dolewam oleju i wody- wszystko dobrze wyrabiam, układam na blaszce i podpiekam kilka minut w piekarniku potem wyjmuje i nakładam sos i na to dodatki i piekę już całość,
ciasto jest puszyste ale chrupiące i dzięki temu ze najpierw podpiekam chwilę ciasto nie nasiąka dodatkami

#11 karid

karid
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 27 listopada 2008 - 15:25

Drożdżową mieszankę, już z dodatkiem oleju, soli i mąki, zawsze zostawiam w piekarniku na ok 15 minut. Piekarnik rozgrzewam do 50 stopni- mniejszej temperatury niestety nie ma. Dopiero potem rozwałkowuję na blaszce i, tak jak Ty, zostawiam na kolejnych kilka minut, żeby wyrosło. I dopiero potem wkładam na nią dodatki.
Ciasto też jest zawsze kruche. Wydaje mi się, że to jest właśnie kwestia tego, że zwyczajne piekarniki mają ograniczoną temperaturę. Te w pizzeriach- 2razy większą. Dzięki temu: ciasto szybciej wyrasta i szybciej się wypieka. I nie dochodzi do stanu kruchości.
Pizza to zawsze traf w dziesiątkę, jeśli chodzi o kolację :) Tanio, szybko, smacznie.

#12 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 15:52

w sobotę robiłam no i już mogę napisać przepis
no wiec bierzemy dwie niepełne szklanki maki(może być półtora jak ktoś woli cieńsze) dodajemy jedno jajko pól kostki drożdży szczyptę gałki muszkatołowej, soli, pieprzu o mleka- ile zabierze i zagniatamy

[ Dodano: 2008-12-02, 17:45 ]
no i później trzeba rozwałkować posmarować koncentratem pomidorowym posypać przyprawą do pizzy-jak ktoś lubi, i ja robie później tak: ser, szyneczka, lub kurczak, znowu ser kukurydza,groszek papryka(ja kupuje taka mieszanke z bondiuella chyba meksykanska sie nazywa, taka mala puszka- i tam jest wszystko) na to podsmazone pieczarki z cebulą i do piekarnika na 30-40 minut. at voila! :mrgreen: pycha! ale z dodatkami to jak tylko dusza zapragnie! :-D

#13 landrynka

landrynka
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 12:35

Ostatnio jak robiłam pizzę to na stół podałam sos tatarski, kurcze ale pycha było :mrgreen:

#14 Madalena

Madalena
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 12:39

Niezły pomysł z tym sosem tatarskim, muszę spróbować. Ja robię pizzę identycznie jak landrynka, na drożdżach instant. Super wynalazek te drożdże. Z babraniem się z rozczynem nigdy nie chciało mi się robić pizzy, a teraz przynajmniej raz w tygodniu jest:)

#15 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 11 maja 2009 - 15:33

Wrzucam przepisik na hot-dogi w cieście, które robiłam w sobotę i wyszły pyyyszne :-)

- mąka (2 szklanki)
- mleko (cwierc szklanki)
- jajko
- margaryna (pół kostki)
- drożdże (2 dag.)
- cukier (2 łyżki)
- parówki
- ser żółty (topiony też daje rade)
- ketchup

Podgrzac mleko, rozpuscic w nim drozdze i cukier, pozostawic do wyrosniecia. Do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny, jajka dodac wyrosniete drozdze. Zagniesc ciasto. Rozwałkowac na grubosc ok. 1 cm. Pokroic w kwadraty. Na kazdym kwadraciku układac paski sera, polac ketchupem i ułozyc parówki. Zawinąc. Piec w temperaturze 180-200 stopni aż do zarumienienia ciasta.

;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 11 maja 2009 - 15:59

kashira, chyba zaraz wyprobuje :-D
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#17 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 11 maja 2009 - 16:07

angik1683, polecam... :-) jest dobre i baaardzo szybko zapycha... ja po takich dwóch miałam dosc :-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 11 maja 2009 - 16:29

Nie lubię takiej grzebaniny, ale właściwie wygląda na to, że są pyszne :D

#19 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 12 maja 2009 - 12:40

kashira, calkiem smaczne te hot dogi,nawet Lukaszowi smakowaly,a to juz cos bo on wybredny jest jesli o jedzenie chodzi :-P
tylko troche za suche byly,nie wiem czy za dlugo je trzymalam w piekarniku,czy moze takie maja byc? <bezradny></span>
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#20 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 12 maja 2009 - 13:27

kashira, a ze sie tak spytam ile porcji z tego wychodzi??
angik1683, albo ty kochana mi powiedz bo robilas juz to wiesz??
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”