Przepisy na pizze, hot - dogi itd.
Guest_niki_*
Napisano 17 lutego 2007 - 19:33
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, dodać do ciasta zioła prowansalskie.
piekarnik rozrzać do 220 stopni
blache wysmarowac olejem, polozyć ciasto, włożyc do rozgrzanego piekarnika
przygotowanie sosu: cebulkę zeszklić na oleju, dodac ketchup lub koncentrat, paprykę i sól.
po dwóch minutach pieczenia na ciasto nalożyc sos, potrzymac kolejne dwie minuty w piekarniku i dodać pozostałe składniki według uznania.
ogólnie piec około 15 minut, pod koniec dodać ser żółty
przepis bardzo prosty, nie ma szans, zeby pizza nie wyszła
dzisiaj robiłam i jest po prostu pycha
Napisano 20 lutego 2007 - 11:42
Napisano 26 czerwca 2008 - 10:04
Załączone pliki
Napisano 29 października 2008 - 19:47
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 11 listopada 2008 - 19:36
If you don't know my name, you can call me baby
Napisano 17 listopada 2008 - 15:31
Napisano 17 listopada 2008 - 19:17
Napisano 26 listopada 2008 - 21:22
Niestety- ciasto nigdy nie wychodzi takie, jak z pizzerii. Ale chyba nie ma co się dziwić- piece w pizzeriach osiągają temperaturę nawet 500 stopni, natomiast mój- jedyne 250.
Kiedyś mój eks od podstaw mi pizzę wyczarował- przepis zdobył od koleżanki pracującej właśnie w pizzerii. Ale w przepisie, jako dodatek do ciasta, było pół kostki smalcu. Czy któraś z was posiada taki przepis na ciasto do pizzy?
Napisano 27 listopada 2008 - 12:27
kiedyś znalazłam w necie przepis na pizzę, i od kiedy pamiętam robię w/g niego:
Przygotowanie trwa około 10 minut.
Składniki:
1,5 szklanki letniej wody
2,5 łyżki oliwy
4,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
opakowanie drożdży instant dr.Oetker
Najpierw wsypuję mąkę i pozostałe suche składniki następnie dolewam oleju i wody- wszystko dobrze wyrabiam, układam na blaszce i podpiekam kilka minut w piekarniku potem wyjmuje i nakładam sos i na to dodatki i piekę już całość,
ciasto jest puszyste ale chrupiące i dzięki temu ze najpierw podpiekam chwilę ciasto nie nasiąka dodatkami
Napisano 27 listopada 2008 - 15:25
Ciasto też jest zawsze kruche. Wydaje mi się, że to jest właśnie kwestia tego, że zwyczajne piekarniki mają ograniczoną temperaturę. Te w pizzeriach- 2razy większą. Dzięki temu: ciasto szybciej wyrasta i szybciej się wypieka. I nie dochodzi do stanu kruchości.
Pizza to zawsze traf w dziesiątkę, jeśli chodzi o kolację
Napisano 02 grudnia 2008 - 15:52
no wiec bierzemy dwie niepełne szklanki maki(może być półtora jak ktoś woli cieńsze) dodajemy jedno jajko pól kostki drożdży szczyptę gałki muszkatołowej, soli, pieprzu o mleka- ile zabierze i zagniatamy
[ Dodano: 2008-12-02, 17:45 ]
no i później trzeba rozwałkować posmarować koncentratem pomidorowym posypać przyprawą do pizzy-jak ktoś lubi, i ja robie później tak: ser, szyneczka, lub kurczak, znowu ser kukurydza,groszek papryka(ja kupuje taka mieszanke z bondiuella chyba meksykanska sie nazywa, taka mala puszka- i tam jest wszystko) na to podsmazone pieczarki z cebulą i do piekarnika na 30-40 minut. at voila!
Napisano 16 kwietnia 2009 - 12:35
Napisano 16 kwietnia 2009 - 12:39
Napisano 11 maja 2009 - 15:33
- mąka (2 szklanki)
- mleko (cwierc szklanki)
- jajko
- margaryna (pół kostki)
- drożdże (2 dag.)
- cukier (2 łyżki)
- parówki
- ser żółty (topiony też daje rade)
- ketchup
Podgrzac mleko, rozpuscic w nim drozdze i cukier, pozostawic do wyrosniecia. Do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny, jajka dodac wyrosniete drozdze. Zagniesc ciasto. Rozwałkowac na grubosc ok. 1 cm. Pokroic w kwadraty. Na kazdym kwadraciku układac paski sera, polac ketchupem i ułozyc parówki. Zawinąc. Piec w temperaturze 180-200 stopni aż do zarumienienia ciasta.
Napisano 11 maja 2009 - 16:29