Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Przepisy na pizze, hot - dogi itd.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#61 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 27 września 2010 - 17:01

karatetyka, a jak myślisz, może lepiej dodać letnią wodę lub ciepła, wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiej będzie się zagniatać?? :>

#62 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 27 września 2010 - 17:10

mloda, ja dodałam zwykłą zimną mineralną i nie miałam problemu z zagniataniem. Trzeba po prostu w trakcie podsypywać blat i ręce mąką i wtedy nic nie powinno się kleić, a ciasto jest takie akurat :)

#63 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 września 2010 - 17:20

lepiej dodać letnią wodę lub ciepła

wiem ze do pierogow sie daje cieplejsza, nie zimna, aby twarde nie bylo ciasto.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#64 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 07 października 2010 - 18:29

karatetyka, błogosławię Twój przepis i muszę przyznać że jest lepszy od mojego- i będę stosować już tylko Twój <ookk></span>
Ciasto jest bardzo pizzowe :-D
Tylko będę dawać 2 szklanki mąki zamiast 3 bo powiem Ci że wyszło mi dosyć grube ciasto <hmm></span> Myślę że ma tutaj wpływ zagniatanie-im się dłużej zagniata tym ciasto lepiej wyrasta.

#65 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 21 października 2010 - 16:37

0,5 kg mąki
10 dkg miksu ziemniaczanego
1 dkg soli
2 dkg cukru
0,5 dkg drożdży
letnia woda

drożdże rozrobić z letnia wodą,dodać do mieszanki,wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia,potem zarobić raz jeszcze i uformować kulkę którą potem nalezy rozwałkować...
ot i cała sztuka :-D najprostsze i dobre ;-)
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#66 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 21 października 2010 - 17:57

najprostsze

no nie najprostsze bo trzeba zostawiać do wyrośnięcia, a w tym które stosuje to się zagniata i jest gotowe ;-)

#67 natalkaszul

natalkaszul
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 20:34

kiedyś używałam do pieczenia pizzy specjalnego kamienia, na który kładło się placek i do rozgrzanego piekarnika :-> efekt całkiem poprawiający smak ciasta ;-)

#68 LOONATYCZKA

LOONATYCZKA
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 12:42

Macie sprawdzony przepis na pizzę? Ostatni raz wyszła mi dosyć smaczna, z tym, że przypominała raczej cienki chlebek :)

#69 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 17:57

A ja robiłam pizzę na patelni wg przepisu i w sumie zjadliwa była, ale bez rewelacji.

#70 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 21 lipca 2011 - 18:08

0,5- 1kg kg mąki (zależy jak dużą chcemy ;-)
1 łyżka suszonych drożdży (ja zazwyczaj biorę od razu z opakowania połowę :-P
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli (ale najlepiej spróbować czy ciasto jest bardziej słone niż słodkie)
250ml ciepłej wody
łzka oleju

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy do mąki, dolewamy łyżkę oleju i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ja dodaję zazwyczaj wędlinę tzw. szynkę pizzę- w sam raz do pizzy;
duszę pieczarki przez parę minut, przyprawiam je i wrzucam na wędlinę, na to ser.

Smacznego :lol: <jesc></span>

#71 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 19:16

Ja właśnie dziś robiłam pizzę. Nie wiem czy to przepis jest taki dobry czy to za sprawą mąki (kupiłam mąkę na pizzę włoską), ale to była najlepsza pizza jaką robiłam

Przepis jest z opakowania mąki:
2 szklanki mąki
szklanka mleka 10 g drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli

Mleko, drożdże i cukier lekko podgrzać mieszając. Powstały roztwór odstawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodać do niej oliwę, sól i roztwór. Ciasto zagnieść. W razie potrzeby dodać nieco mąki. Później odstawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. i przykryć ściereczką. Wyszły mi z tego przepisu 2 pizze :-P
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#72 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 20:10

kupiłam mąkę na pizzę włoską

a gdzie to można nabyć? :-) bo jeszcze nie wiedziałam :->

#73 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 14:08

a gdzie to można nabyć?

U mnie :lol: I szczerze mówiąc nie wiem gdzie jeszcze, bo też się z tą mąką po raz pierwszy zetknęłam <bezradny></span> Producentem są Gdańskie Młyny, ale fotki w necie nie wyszperałam. Za to widziałam, że mąkę na pizzę ma też lubella (znaczy w sieci widziałam :-P ) i jeszcze ponoć dostępna jest u nas jakaś włoska mąka la tua farina, ale ta już jest droga, bo zwykła kosztuje 7 zł a z dodatkami ponad 9 (ja za swoją płaciłam 2,70 :lol: ). Podpytam kolegi czy kupił ją w hurtowni czy przywlekł z jakiejś marketowej promocji ;-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#74 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 01 kwietnia 2012 - 12:04

Oto moje:

Drożdze (kostkę 100g) rozpuszczam z solą (odrobinka) i do tego dodaję 2-3 łyżki oleju, 3/4 szkl. wody letniej i mąki. Mąki to tak na oko (+/- 2 szkl. ):-D i wyrabiam ciacho. Potem odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośniecia.

Zazwyczaj ciacho wystacza mi na blachę w piekarniku co jest taka duuuża płaska (na całą szerokość i długość piekarnika :mrgreen: )

#75 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 01 kwietnia 2012 - 13:06

AgnieszkaT, a robisz pizze w kwadrat czy kolo ? :-P
dodajesz przyprawy jakies ?
jakie składniki dominuja ??

rany, ale mam ochote, chyba zrobie jutro :-P
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#76 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 01 kwietnia 2012 - 13:11

Sajuri, do ciasta czasem dodaję bazylię albo oregano. A ogólnie to zawsze pieczarki, cebulka, papryka, ananasy (uwielbiam i muszą być) czasem oliwki no i dużo sera :mrgreen: Robię "sos" pomidorowy na spód: koncentrat pomidorowy, oliwa i przyprawy, na wierzch sypię przyprawę do pizzy a mężuś robi sos czosnkowy :mrgreen:

#77 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 01 kwietnia 2012 - 13:18

z ananasem nie jadlam :-P jakos pizze gdzie jest kurczak, tunczyk, owoce - nie podchodza mi
Ale oliwki, pieczarki, kukurydza - mniam.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#78 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 14:18

ostatnio robiłam 1 raz sama pizze.
wyszła rewelacyjna :-P !!!!

2-3 szklanki mąki
troszkę oliwy lub oleju
łyżeczka soli
i cała paczka drożdży rozpuszczona w szklance letniej wody.
wiadomo ugniatamy i na 40 min do ciepłego miejsca.

sos robiłam z koncentratu ale jak dla mnie za słone dlatego następnym razem dodam gotowy krem pomidorowy ;)
na to cebula, szynka, salami, mozzarella, ser żółty, pomidor i do piekarnika na 10 minut :) mocna nagrzanego.

do tego sos czosnkowy:
śmietana, czosnek i majonez.

pycha :)

#79 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 01 sierpnia 2012 - 13:17

ostatnio robiłam 1 raz sama pizze.
wyszła rewelacyjna !!!

ja właśnie dziś :lol: PRzepis na ciasto znalazłam na jakimś włoskim blogu, i mimo, że kot wlazł w wystastające ciasto - to go nie zepsuł. Wyszło mega cienki, dość chrupiące - takie jakie uwielbiam :mrgreen: :mrgreen:

ciasto na pizze
300-350 g maki pszennej 00
150-200 ml cieplej wody
8-10 g swiezych drozdzy
5 g soli

W sporej plastikowej misce rozpuszczamy w cieplej wodzie drozdze. Dodajemy sol i partiami make. Poczatkowo mieszamy lyzka. Gdy skladniki sie polacza zaczynamy zagniatac ciasto podsypujac maka. Mamy otrzymac elastyczne i sprezyste ciasto. Wyrabiamy je okolo 10 minut. Formujemy z ciasta kule i obsypujemy ja z lekka maka. Ukladamy na plociennej sciereczce, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia, na okolo 2 godziny. Gdy jest zimniej przykrywam ciasto dodatkowo np. kocem.

Jesli ciasto podwoilo swa objetosc rozciagamy je na wysmarowanej tluszczem (oliwa lub smalcem) blasze. Wysokosc pozniej upieczonego ciasta zalezy od tego na jak duzej blasze je rozciagniemy. Ja lubie srednio wysokie i najczesciej uzywam blach o wymiarach ok. 36 x 36 cm.

Nastepnie nagrzewamy piekarnik. Maksymalnie, tyle ile sie da. Pizze pieke z termoobiegiem. Laczny czas pieczenia to okolo 20 minut.
Kto raz, czy dwa sprobuje , przekona sie, ze zagniesc ciasto na pizze jest bardzo latwo. Co do proporcji ilosci ciasta do wielkosci blaszki musicie sami sobie wyregulowac. Podobnie jest z czasem pieczenia. Raz kazdy piekarnik piecze troche inaczej. A dwa czas pieczenia zalezy od grubosci ciasta i ilosci i rodzaju dodatkow.
W zaleznosci od rodzaju pizzy nakladam wszystkie skladniki razem, stopniowo w czasie pieczenia lub zupelnie ich nie zapiekam.

JA dorzuciłam sos z koncentratu, cebulkę, pieczarki, papryke, móstwo oliwek, oscyek i resztkę sera żółtego, która się pałętała po lodówce :lol: oooo mniam <jezorek11></span>

Przepisu na ciasto nie zmienię :lol:

źródło: kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#80 karinamatus

karinamatus
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 03 sierpnia 2012 - 11:31

A żeście mnie dzisiaj dziewczyny zainspirowały! Myślałam zamówić jakąś pizzę, ale po tym co poczytałam, skusze się zrobienie czegoś swojego.