Przepisy na pizze, hot - dogi itd.
Napisano 27 września 2010 - 17:01
Napisano 27 września 2010 - 17:10
Napisano 27 września 2010 - 17:20
wiem ze do pierogow sie daje cieplejsza, nie zimna, aby twarde nie bylo ciasto.lepiej dodać letnią wodę lub ciepła
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 07 października 2010 - 18:29
Ciasto jest bardzo pizzowe
Tylko będę dawać 2 szklanki mąki zamiast 3 bo powiem Ci że wyszło mi dosyć grube ciasto
Napisano 21 października 2010 - 16:37
10 dkg miksu ziemniaczanego
1 dkg soli
2 dkg cukru
0,5 dkg drożdży
letnia woda
drożdże rozrobić z letnia wodą,dodać do mieszanki,wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia,potem zarobić raz jeszcze i uformować kulkę którą potem nalezy rozwałkować...
ot i cała sztuka
If you don't know my name, you can call me baby
Napisano 21 października 2010 - 17:57
no nie najprostsze bo trzeba zostawiać do wyrośnięcia, a w tym które stosuje to się zagniata i jest gotowenajprostsze
Napisano 06 stycznia 2011 - 20:34
Napisano 21 lipca 2011 - 12:42
Napisano 21 lipca 2011 - 17:57
Napisano 21 lipca 2011 - 18:08
1 łyżka suszonych drożdży (ja zazwyczaj biorę od razu z opakowania połowę
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli (ale najlepiej spróbować czy ciasto jest bardziej słone niż słodkie)
250ml ciepłej wody
łzka oleju
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy do mąki, dolewamy łyżkę oleju i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ja dodaję zazwyczaj wędlinę tzw. szynkę pizzę- w sam raz do pizzy;
duszę pieczarki przez parę minut, przyprawiam je i wrzucam na wędlinę, na to ser.
Smacznego
Napisano 21 lipca 2011 - 19:16
Przepis jest z opakowania mąki:
2 szklanki mąki
szklanka mleka 10 g drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
Mleko, drożdże i cukier lekko podgrzać mieszając. Powstały roztwór odstawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodać do niej oliwę, sól i roztwór. Ciasto zagnieść. W razie potrzeby dodać nieco mąki. Później odstawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. i przykryć ściereczką. Wyszły mi z tego przepisu 2 pizze
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 21 lipca 2011 - 20:10
a gdzie to można nabyć?kupiłam mąkę na pizzę włoską
Napisano 22 lipca 2011 - 14:08
U mniea gdzie to można nabyć?
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 01 kwietnia 2012 - 12:04
Drożdze (kostkę 100g) rozpuszczam z solą (odrobinka) i do tego dodaję 2-3 łyżki oleju, 3/4 szkl. wody letniej i mąki. Mąki to tak na oko (+/- 2 szkl. )
Zazwyczaj ciacho wystacza mi na blachę w piekarniku co jest taka duuuża płaska (na całą szerokość i długość piekarnika
Napisano 01 kwietnia 2012 - 13:06
dodajesz przyprawy jakies ?
jakie składniki dominuja ??
rany, ale mam ochote, chyba zrobie jutro
Napisano 01 kwietnia 2012 - 13:11
Napisano 01 kwietnia 2012 - 13:18
Ale oliwki, pieczarki, kukurydza - mniam.
Napisano 17 kwietnia 2012 - 14:18
wyszła rewelacyjna
2-3 szklanki mąki
troszkę oliwy lub oleju
łyżeczka soli
i cała paczka drożdży rozpuszczona w szklance letniej wody.
wiadomo ugniatamy i na 40 min do ciepłego miejsca.
sos robiłam z koncentratu ale jak dla mnie za słone dlatego następnym razem dodam gotowy krem pomidorowy
na to cebula, szynka, salami, mozzarella, ser żółty, pomidor i do piekarnika na 10 minut
do tego sos czosnkowy:
śmietana, czosnek i majonez.
pycha
Napisano 01 sierpnia 2012 - 13:17
ja właśnie dziśostatnio robiłam 1 raz sama pizze.
wyszła rewelacyjna !!!
ciasto na pizze
300-350 g maki pszennej 00
150-200 ml cieplej wody
8-10 g swiezych drozdzy
5 g soli
W sporej plastikowej misce rozpuszczamy w cieplej wodzie drozdze. Dodajemy sol i partiami make. Poczatkowo mieszamy lyzka. Gdy skladniki sie polacza zaczynamy zagniatac ciasto podsypujac maka. Mamy otrzymac elastyczne i sprezyste ciasto. Wyrabiamy je okolo 10 minut. Formujemy z ciasta kule i obsypujemy ja z lekka maka. Ukladamy na plociennej sciereczce, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia, na okolo 2 godziny. Gdy jest zimniej przykrywam ciasto dodatkowo np. kocem.
Jesli ciasto podwoilo swa objetosc rozciagamy je na wysmarowanej tluszczem (oliwa lub smalcem) blasze. Wysokosc pozniej upieczonego ciasta zalezy od tego na jak duzej blasze je rozciagniemy. Ja lubie srednio wysokie i najczesciej uzywam blach o wymiarach ok. 36 x 36 cm.
Nastepnie nagrzewamy piekarnik. Maksymalnie, tyle ile sie da. Pizze pieke z termoobiegiem. Laczny czas pieczenia to okolo 20 minut.
Kto raz, czy dwa sprobuje , przekona sie, ze zagniesc ciasto na pizze jest bardzo latwo. Co do proporcji ilosci ciasta do wielkosci blaszki musicie sami sobie wyregulowac. Podobnie jest z czasem pieczenia. Raz kazdy piekarnik piecze troche inaczej. A dwa czas pieczenia zalezy od grubosci ciasta i ilosci i rodzaju dodatkow.
W zaleznosci od rodzaju pizzy nakladam wszystkie skladniki razem, stopniowo w czasie pieczenia lub zupelnie ich nie zapiekam.
JA dorzuciłam sos z koncentratu, cebulkę, pieczarki, papryke, móstwo oliwek, oscyek i resztkę sera żółtego, która się pałętała po lodówce
Przepisu na ciasto nie zmienię
źródło: kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 03 sierpnia 2012 - 11:31