Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Przepisy na pizze, hot - dogi itd.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#41 oliandas

oliandas
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 07 października 2009 - 13:02

Ja uważam że moja pizza jest lepsza niż w pizzerii ;-) przynajmniej moja rodzinka tak twierdzi, ciasto wychodzi mi zawsze, najważniejsze żeby było cienkie, na ciasto smaruję sos pomidorowy robiony przeze mnie, nie kupiony czyli koncentrat pomidorowy, troszkę oleju, majeranek, szczypta soli i szczypta cukru, na to podsmażone pieczarki, cebulka, szynka i czego tylko dusza zapragnie, a ostatnio nawet położyłam plasterki jajek na twardo PYSZOTKA!

czy ja powiedziałem koncentrat???Powiedziałem POMIDORY :))Jestem szefem kuchni od 15lat skoczyłem prywatna szkolą Roberto Negro w Włoszech i uważam ze nikt nie może doma zrobić pizze co najmniej podobna do pizzy wypiekanej w piecu opalanym drewnem,dobrze wyrobione ciasto z Extra oliwa ser mozzarella z mleka bawola a nie kuleczki rozpadającego sera o nazwie mozzarella(z super marketu), drożdże(piwne) a nie kostki dziwnego koloru za 0,78 PLN a biedronce :)) Moze Pani i robi bardzo dobra pizza domowa ale ten placek niema nic spólnego z pizza:))
p.s jajka na twardo,majeranek :)))normalnie schabowy:))PODSMAZONE pieczark i td :)) to nie komentuje

Dziękuję za fachowy komentarz, widać że jesteś znawcą tematu.....

#42 gotowanie24h

gotowanie24h
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 07 października 2009 - 14:32

jeżeli naprawdę nie dalo by się tego zjeść , padła by każda pizzeria:))nie przysadzajcie dziewczyny.Ja nie lubię puchkiego ciasta na pizze

domowe ciasto choć pulchne nie musi być zaraz grube, ale przynajmnie wszystko sie trzyma jak ksiazka pisze a nie jak w jednej takiej pizzerii gdzie wszystko spada z ciasta

znam sporo pizzerii gdzie pizze nie da się jeść:)) a jeżeli ciasto będę pulchne i cienkie to samie wiece co będę:)) pizza sie rozpadnie:))

#43 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 07 października 2009 - 16:54

jeżeli naprawdę nie dalo by się tego zjeść , padła by każda pizzeria

:D mysle ze ludzie lubia taka pizze i tyle , moja pierwsza pizza była ta domowej roboty i moze dlatego ta mi najbradziej smakuje , w sumie próbowłam pizzy moze z 5 pizzerii w zyciu wiec mysle ze moze jeszcze kiedys znajde pizzerie gdzie bedzie mi smakowała.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#44 gotowanie24h

gotowanie24h
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 07 października 2009 - 17:01

jeżeli naprawdę nie dalo by się tego zjeść , padła by każda pizzeria

:D mysle ze ludzie lubia taka pizze i tyle , moja pierwsza pizza była ta domowej roboty i moze dlatego ta mi najbradziej smakuje , w sumie próbowłam pizzy moze z 5 pizzerii w zyciu wiec mysle ze moze jeszcze kiedys znajde pizzerie gdzie bedzie mi smakowała.

Tobie łatwiej znaleźć dobrego pizzera:))

#45 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 08 października 2009 - 00:30

mloda, całej rodzince smakowało więc dzięki dobra kobieto za przepisik <buzki></span>

gotowanie24h, może i domowa pizza to zwykły placek, ale nie ma o co boju toczyc ;-) Ja natomiast nie wyraże sie jednoznacznie czy bardziej smakuje mi placek domowy :-P czy pizza w pizzerii. Z prostej przyczyny w niejednej pizzerii jadłam i w niektórych to co serwowali, to nawet ja- kompletny laik- nie nazwałabym pizzą, ale są i takie (szczególnie jedna) gdzie pizza jest po prostu palce lizac i takiego dobrego ciasta jeszcze nigdy mi sie nie udało zrobic :lol: A że mam tam pewne wtyki to postaram się skombinowac przepis od kucharza i jeśli tylko mi się uda to podzielę się z całym bs :-P

A teraz Panie i Panowie koniec sporów, bo ten temat miał służyc do dzielenia się przepisami na pizzę, a nie wykłocania co jest pizzą a co nie
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#46 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 08 października 2009 - 09:56

mloda, całej rodzince smakowało więc dzięki dobra kobieto za przepisik <buzki></span>

cała przyjemnośc po mojej stronie ;*

A teraz Panie i Panowie koniec sporów, bo ten temat miał służyc do dzielenia się przepisami na pizzę, a nie wykłocania co jest pizzą a co nie

otóż to ! ;-)

#47 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 21 października 2009 - 20:40

Jako, że robiłam dziś pizze to postanowiłam podzielić się moim przepisem a nawet strzeliłam kilka fotek (taki mam dziś dobry dzień :-D ) Mi i mojej rodzince smakuje bardzo, brat zabrał 1/3 do domu dla żony i dziecka, no ale dosyć tych przechwałek, przepis znalazłam kiedyś w Claudii i od tamtej pory piekę tylko z niego.
50g drożdży
3/4 szklanki płynu (1/2 wody, 1/2 mleka)
1 jajko
300g mąki (tak pisało w przepisie ale jak będziecie wyrabiały to na oko będziecie widziały, że trzeba trochę dosypać)

Drożdże mieszamy z płynem i szczyptą soli, gdy zaczyna rosnąć dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja zwykle nagrzewam wcześniej piekarnik do 80 stopni, wyłączam i tam wstawiam ciasto na jakiś czas, aż podwoi objętość). Blachę smaruję odrobiną oleju żeby ciasto nie przywarło, formuję placek. Na to sos pomidorowy, (ja do koncentratu pomidorowego dolewam trochę wody, dodaje przyprawy bazylia, oregano, itp. mieszam i smaruje ciasto). Wkładamy do piekarnika od razu po nałożeniu składników, by ciasto nimi nie namokło. Pieczemy w wysokiej temperaturze 200-220 stopni około 20-25 minut. Do tego sos czosnkowy i pycha :-)

Załączone miniatury

• DSCN2050.JPG
  • DSCN2053.JPG
  • DSCN2055.JPG

"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#48 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 21 października 2009 - 21:01

50g drożdży
3/4 szklanki płynu (1/2 wody, 1/2 mleka)
1 jajko
300g mąki (tak pisało w przepisie ale jak będziecie wyrabiały to na oko będziecie widziały, że trzeba trochę dosypać)

czyli bardzo podobny do podanego przeze mnie ;-)

#49 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 21 października 2009 - 21:07

czyli bardzo podobny do podanego przeze mnie ;-)

Bardzo możliwe nie przeglądałam dokładnie bo wierna jestem mojemu :-D Ale skoro tak mówisz to wiesz, że pyszna wychodzi i szybko się robi ;-)
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#50 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 21 października 2009 - 21:16

Bardzo możliwe nie przeglądałam dokładnie

a to nie dobrze, bo posty trzeba czytać :!: ;-)
no i można czerpać nowe inspiracje....

no fakt faktem szybko się robi i jest mniamiśna :-P

#51 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 22 października 2009 - 13:09

malgonka, przyznam sie ze calkiem fajnie wyglada Twoja pizza :-D chyba sie w koncu skusze i sama sprobuje taka upichcic :mrgreen:

#52 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 22 października 2009 - 13:25

Dziękuję bardzo :-D
[quote name="Madzik

chyba sie w koncu skusze i sama sprobuje taka upichcic :mrgreen:

Skuś się skuś bo naprawdę warto a jaka satysfakcja :-D

#53 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 22 października 2009 - 13:53

ja bardzo polecam zrobic sos do pizzy z prazona cebula. Swego czasu pracowalam w barze, i pierwszy raz sama zrobilam cus takiego :lol: Mieszamy keczup, koncentrat pomidorowy, prazona cebule i wegete, i taki sos polewamy na ciasto, a potem skladniki kladziemy. Proporcji nie znam, bo wszystko robilam na wyczucie
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#54 truskaweczka

truskaweczka
  • Użytkownik
  • 1 088 postów

Napisano 22 października 2009 - 14:38

zawsze chciałam umiec zrobic pizze tylko zawsze dla mnie bylo to zbyt skomplikowane :P ale moze sprobuje przepisu malgonki :mrgreen: może dam rade :mrgreen: do tej pory moim specjałem było tylko spaghetti :-D
szczęście ma smak truskawek :D :D

#55 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 22 października 2009 - 14:43

prazona cebule

a jak się robi taką prażoną cebulkę??

przyznam sie ze calkiem fajnie wyglada Twoja pizza :-D chyba sie w koncu skusze i sama sprobuje taka upichcic :mrgreen:

Madzik
do dzieła bo taka zrobiona przez siebie o wiele lepiej smakuje można dobrać własne dodatki i jest bardzo sycąca- o wiele bardziej niz w pizzerii ;-)

#56 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 22 października 2009 - 15:42

a jak się robi taką prażoną cebulkę??

ja sie kupuje gotowa w sklepach, nie we wszystkich sa, ale w takich wiekszych marketach napewno znajdziesz ;) Nie mam pojecia ile kosztuje, calkiem mozliwe, ze niemalo, ale nie chce wprowadzac w blad, aczkolwiek jedna duza paczka starcza na dlugo dlugo
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#57 truskaweczka

truskaweczka
  • Użytkownik
  • 1 088 postów

Napisano 01 lutego 2010 - 19:58

pokazałam mamie przepis z pizza hut ktory znalazłam tutaj i zrobila ta pizze juz 2 razy na grubym ciescie.... pycha pycha i jeszcze raz pycha!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
szczęście ma smak truskawek :D :D

#58 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 27 września 2010 - 16:30

W weekend pierwszy raz zrobiłam od początku do końca samodzielnie pizzę. Do tej pory zawsze szłam na skróty i kupowałam gotowe ciasto,ale jednak co domowe to domowe :)

Najpierw trzeba przesiać przez sitko 3 szklanki mąki, potem dodać 2-3 łyżki oleju albo oliwy z oliwek, pół kostki drożdży i szklankę wody. Do tego jeszcze szczypta soli, cukru i zabieramy się za energiczne ugniatanie. Im dłużej, tym lepiej, ja gniotłam 15 minut. Potem ciasto wałkujemy, układamy na blasze, ono tam sobie chwilkę czeka, my w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i robimy sos, czyli świeże pomidory albo pół słoiczka koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, po łyżeczce bazylii i oregano, szczypta soli i cukru. Smarujemy pizzę, układamy wszystkie dodatki, wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut i pałaszujemy ze smakiem :)

#59 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 27 września 2010 - 16:45

przesiać przez sitko 3 szklanki mąki,

a to składniki na jakiej wielkości ciasto? bo ja robię z niecałych 2 szkl i wychodzi mi grube <bezradny></span>
chyba że ono nie za bardzo wyrasta <hmm></span>

#60 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 27 września 2010 - 16:56

a to składniki na jakiej wielkości ciasto?

Na blachę taką jak kilka postów wyżej u malgonki. Nie wiem, może to zależy od ilości drożdży albo od innych jeszcze czynników, ale u mnie nie było jakieś mega grube. Trochę grubsze, niż w typowej pizzerii, ale bez przesady ;-)