No właśnie nie kosztuje. Tzn. teoretycznie nie kosztuje, bo z tego co się orientuje to ksiądz ma obowiązek udzielić sakramentu małżeństwa bezpłatnie. Podobnie jak chrzcin zresztą. Bo przecież kościół nie ma zarabiać na wiernych. Jak to szło "co łaska"? Szkoda, że u nas nawet na tę łaskę znajdą się szczegółowe cenniki. Przy cywilnym zaś pobierają jakieś tak opłaty urzędowe, więc (znowu teoretycznie) wychodzi na to, że jednak kościelny ślub powinien być tańszy, bo mniej niż darmo się nie daże trzeba dać księdzu w kopertę, opłacić organiste, wystrój a to kosztuje
Cywilny czy koscielny?
Napisano 27 lipca 2011 - 14:32
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 27 lipca 2011 - 14:40
A praktycznie wystarczy zadzwonić do kuriiTzn. teoretycznie nie kosztuje, bo z tego co się orientuje to ksiądz ma obowiązek udzielić sakramentu małżeństwa bezpłatnie.
Wszyscy marudzą, że to tyle kosztuje, a nikt z tym nic nie robi
I w tym momencie zamykamy się w kwocie bodajże 100 złPrzy cywilnym zaś pobierają jakieś tak opłaty urzędowe
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 27 lipca 2011 - 15:23
ostatnio w gaecie czytałam, ze cena za slub sie waha miedzy 200 a 1500 złPodobnie jak chrzcin zresztą. Bo przecież kościół nie ma zarabiać na wiernych. Jak to szło "co łaska"? Szkoda, że u nas nawet na tę łaskę znajdą się szczegółowe cenniki
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 27 lipca 2011 - 20:55
Wiesz... Ksiądz mówi "co łaska", a swoje myśliostatnio w gaecie czytałam, ze cena za slub sie waha miedzy 200 a 1500 zł
Napisano 28 lipca 2011 - 05:23
Ksiądz mówi "co łaska", a swoje myśli
Ale to tak nie działa- jego też obowiązuje prawo- jak już ktoś zauważył, wystarczy zadzwonić do kurii. Co prawda kurie wiedzą o tych praktykach na pewno, ale jak ktoś zaczyna się tego czepiać poruszają odpowiednie sznurki bo ogólnych awantur na skale telewizyjno-prasową i czarnego PR nie chcą
Napisano 28 lipca 2011 - 17:24
Napisano 28 lipca 2011 - 17:50
Jeśli o nas chodzi, to zdecydujemy się na ślub kościelny. Ja wierzę i praktykuję, więc taki ślub , przysięga przed Bogiem ,to dla mnie ważne. P. jest raczej z tych "wierzę w Boga, ale Kościół mnie denerwuje" i on mógłby ślubować przed Bogiem, niekoniecznie w kościele, jednak jak zauważył, nie miejsce jest tu najważniejsze i jeśli ja czuję, że tak chcę, to to w żaden sposób jego przekonań nie łamie.
Nie wykluczam jednak, że braliśmy pod uwagę najpierw ślub cywilny. Myśleliśmy o nim, kiedy rozważaliśmy Pawła roczny wyjazd za granicę. W tym przypadku głównie po to, abym w razie jakiegoś wypadku, miała prawo decydowania o chociażby leczeniu człowieka mi najbliższego.
Ale też bez przesady. Nawet jak "delikatnie" da do zrozumienia , co dla niego znaczy "co łaska", to myślę, że można to obejść. W ostateczności ślubu nie trzeba brać w swojej parafii przecież.Wiesz... Ksiądz mówi "co łaska", a swoje myśli
.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 28 lipca 2011 - 17:51
No więc chyba raczej na pewno nie zamierzamyW ostateczności ślubu nie trzeba brać w swojej parafii przecież.
Napisano 28 lipca 2011 - 19:53
tylko on ci musi dac papier , ze do tej parafii nalezysz itp, ktory tez kosztuje, i zapyta dlaczego slub w innej parafii.W ostateczności ślubu nie trzeba brać w swojej parafii przecież.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 28 lipca 2011 - 19:54
No o tym nie pomyślałam. Ale powód mamy, a raczej przyczynę i to logiczna więc może się udatylko on ci musi dac papier , ze do tej parafii nalezysz itp, ktory tez kosztuje, i zapyta dlaczego slub w innej parafii.
Napisano 11 czerwca 2012 - 19:33
Ups...chciałam to napisać w "Cywilny czy kościelny"
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 12 czerwca 2012 - 06:52
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 12 czerwca 2012 - 12:07
Napisano 22 lipca 2012 - 12:05
Napisano 22 lipca 2012 - 23:26
Napisano 24 lipca 2012 - 17:06
Teraz takie są w kościołach. Nie musisz mówić księdzu, że chcesz kościelny czy konkordatowy. Ksiądz sam już o tym wie bo później kościół resztę dokumentów w USC załatwia.My braliśmy ślub konkordatowy.
Napisano 30 lipca 2012 - 11:39
Napisano 16 sierpnia 2012 - 13:19
Mnie to bardzo bawi, jak mówię że nie mieliśmy wesela i wszyscy zaraz zakładają, że mamy ślub cywilny. Jakby nie można było wziąć ślubu kościelnego bez wesela.
Napisano 16 sierpnia 2012 - 17:45
Szkoda, że nie widziałaś miny mamy K. kiedy powiedziałam, że może weźmiemy ślub cywilny. Ona na to oczywiście, że cywilny to nie ślub, bo do niczego nie zobowiązuje... Ręce mi opadły, więc mówię, że skoro tak to niech będzie kościelny, ale bez wesela. W odpowiedzi dostałam minę świętego oburzenia i tekst, że nie po to mnie i K. znajomi na swoje śluby i wesela zapraszali, żebyśmy się tak wykpili i na nich wypieli i że ślub tylko kościelny a wesele będzie duże, bo rodzina K. jest liczna a ona nie będzie z nikogo rezygnować!nie mieliśmy wesela i wszyscy zaraz zakładają, że mamy ślub cywilny. Jakby nie można było wziąć ślubu kościelnego bez wesela.
Napisano 17 sierpnia 2012 - 10:06
Z takich bardziej hardcorowych historii, mam koleżankę która miała dziecko ze swoim facetem, tak sobie im się układało, ale jej rodzina, zwłaszcza mama strasznie cisnęła na ślub, weselisko i wszystko, bo wstyd jej przed ludźmi. Ślub był, a potem zaczęło im się jeszcze bardziej nie układać. I co jej matka powiedziała? "Przecież jesteś jego żoną, musisz to znosić."
Co do zobowiązań, to zobowiązuje Cię to w co wierzysz, a nie to, co się wydaje wszystkim dookoła.