Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Cywilny czy koscielny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
471 odpowiedzi w tym temacie

#321 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 20:28

Z ciekawości rozmawiałam dzisiaj na ten temat z M., który rozwiał moje wszelkie obawy dotyczące ewentualnych przyszłych niejasności. Dla niego ślub kościelny nie jest na tyle ważny, żeby nakłaniać mnie do tego, abym wbrew sobie stawała przed księdzem, także na szczęście unikniemy sprzeczek i jakichkolwiek poświęceń ;-)

Dla mojej mamy za to chyba bardzo ważny jest ślub w kościele i wolę sobie nie wyobrażać, co powie na temat tego, ze ja nie biorę już nawet pod uwagę takiej opcji. Za to mój tata często powtarzał, że

chrzanić gdzie się bierze, byle z właściwą osobą

;-)
Z resztą jakiś czas temu sam powiedział, że na kościelny ślub zdecydował się tylko pod wpływem presji rodziny no i mojej mamy, bo do kościoła sam nigdy nie chodził.

#322 Mart

Mart
  • Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 22:18

Dzisiaj u mnie w domu na ten temat wywiazala sie dyskusja - moja SIostra sie zareczyla.. powiem Wam ze mam totalny mętlik w głowie, ale jednak baza dla mnie jest ślub konkordatowy.

#323 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 24 lipca 2011 - 06:20

Ale tez ktos moze napisac : nie praktykuje ale wierze w Boga. Nie w ksiedza.
I slub koscielny to dla mnie przysiega przed Bogiem

To niech sobie ta przysięgę wygłasza gdziekolwiek. Podobno Bój jest wszędzie-w USC również :D
Skoro komuś nie po drodze do kościoła to nie rozumiem, dlaczego nagle odnajduje drogę, gdy ślub trzeba wziąć.
To jest wygoda, bo inaczej nie umiem tego nazwać. Do Kościoła się nie chodzi, bo po co <bezradny></span>
Ale jak już Kościół coś fajnego daje (w tym wypadku wystawny ślub) to od razu pędzą nawet (a wręcz szczególnie ) te osoby, którym się to nie należy. Bo nikt mi nie wmówi, że takiej osobie przysługuje ślub kościelny.

Ja nie wierzę i nawet mi przez myśl nie przeszło żeby kiedykolwiek brać ślub kościelny.
Trochę to jak cyrk. Stać przed kimś w istnienie kogo nie wierzę i jeszcze przed nim składać przysięgę.
Aczkolwiek nie wszystkim to przeszkadza :D

Z drugiej strony bardzo szanuję takie naprawdę wierzące osoby, które stają przed Bogiem, w którego szczerze wierzą.

#324 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 24 lipca 2011 - 07:46

Wczoraj z S. rozważaliśmy możliwość taką żeby najpierw wziąść ślub cywilny (tańszy wiadomo) od kościelnego, a dopiero później kościelny. Jak naprawdę będzie wyjdzie w praniu jak to się mówi ;-) najlepiej byłoby wziąć od razu konkordatowy bez rozmieniania na drobne. Zobaczymy jak będziemy stać z funduszami.

Ślub kościelny planujemy wziąć nie ma innej opcji. Osoby które mają tylko sam ślub cywilny podlegają w świetle kościoła ekskomunice. My z S. jesteśmy zbyt wierzący, żeby sobie pozwolić na ekskomunike

201407101662.png

#325 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 lipca 2011 - 17:43

Ślub kościelny planujemy wziąć nie ma innej opcji. Osoby które mają tylko sam ślub cywilny podlegają w świetle kościoła ekskomunice. My z S. jesteśmy zbyt wierzący, żeby sobie pozwolić na ekskomunike

no to poco ten slub chcesz brac ??? znam pare, ktora ma zaklerpany termin slubu koscielnego na wrzesien a w kwietni brali slub cywilny , tylko rodzice i swiadkowie . brali go aby dostac kredyt.

(tańszy wiadomo

sa parafie , ktore nawet za darmo udziela slubu.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#326 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 lipca 2011 - 17:56

Osoby które mają tylko sam ślub cywilny podlegają w świetle kościoła ekskomunice.

Jak najbardziej. Kuzynka jest tylko po cywilnym, nie powinna chodzić do spowiedzi, a chodzi i nie wiem jakim cudem dostaje rozgrzeszenie i uczęszcza do komunii, przecież to grzech ciężki :roll:

Ślub kościelny planujemy wziąć nie ma innej opcji.

My oczywiście też i innej opcji nie dopuszczam do siebie ;-)

Dla mojej mamy za to chyba bardzo ważny jest ślub w kościele i wolę sobie nie wyobrażać, co powie na temat tego, ze ja nie biorę już nawet pod uwagę takiej opcji.

Moja babcia mi kiedyś zakomunikowała, że by mnie wydziedziczyła jakbyśmy wzięli tylko cywilny :-P

#327 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 lipca 2011 - 18:02

Jak najbardziej. Kuzynka jest tylko po cywilnym, nie powinna chodzić do spowiedzi, a chodzi i nie wiem jakim cudem dostaje rozgrzeszenie i uczęszcza do komunii, przecież to grzech ciężki

moze obiecuje , ze wiecej nie bedzie sypiac z mezemale jej nie wychodzi <umieraam></span> a dlaczego nie zdeyduje sie na koscielny , chodzi do kosciola bo wierzy czy tylko na pokaz ???

Moja babcia mi kiedyś zakomunikowała, że by mnie wydziedziczyła jakbyśmy wzięli tylko cywilny

trzeba jej było powiedziec , ze ty bedziesz brac slub z milosci a nie dlatego aby dostac cos po jej smierci. ;-)

#328 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 lipca 2011 - 18:11

moze obiecuje , ze wiecej nie bedzie sypiac z mezemale jej nie wychodzi <umieraam></span> a dlaczego nie zdeyduje sie na koscielny , chodzi do kosciola bo wierzy czy tylko na pokaz

Chodzi do kościoła bo jest wierząca- to wiem na pewno. Na kościelny się nie zdecyduje bo mąż nie chce... Mają co prawda synka ale... Mąż zdradza ją jak tylko mu się okazja przytrafi, traktuje ją jak szmatę, wyzywa od kur* itp... A ona go kocha i nie wyobraża sobie życia bez niego :roll:

trzeba jej było powiedziec , ze ty bedziesz brac slub z milosci a nie dlatego aby dostac cos po jej smierci.

No taka odpowiedź mi do głowy nie przyszła <lol></span>

#329 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 24 lipca 2011 - 19:26

najpierw wziąść ślub cywilny (tańszy wiadomo) od kościelnego

Nie ślub jest drogi tylko oprawa ;-) Mi zresztą kiedyś ksiądz w kościele powiedział, że jeśli nas nie stać to ona nam go udzieli bezpłatnie. No bo w końcu nie przyjęcie się liczy tylko przysięga składana przed ołtarzem prawda?
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#330 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 lipca 2011 - 19:39

No bo w końcu nie przyjęcie się liczy tylko przysięga składana przed ołtarzem prawda?

Prawda :mrgreen: . Mam takie samo podejście do tego :lol:

Mi zresztą kiedyś ksiądz w kościele powiedział, że jeśli nas nie stać to ona nam go udzieli bezpłatnie.

Mojemu proboszczowi to nawet do głowy by taki pomysł, niestety, nie przyszedł :roll:

#331 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 24 lipca 2011 - 20:09

Kuzynka jest tylko po cywilnym, nie powinna chodzić do spowiedzi, a chodzi i nie wiem jakim cudem dostaje rozgrzeszenie i uczęszcza do komunii, przecież to grzech ciężki :roll:

straszne :roll: grzechem ciężkim jest zabicie człowieka, a nazwanie tej sytuacji grzechem ciężkim to dla mnie jakaś komedia :-/
dla mnie to jest chore- wierzy w Boga, chodzi do kościoła, uczęszcza do spowiedzi to powinna bez obaw przystępować do komunii a nie siedzieć jak trusia i myśleć- nie mogę, bo mam tylko cywilny <bezradny></span> To jest najbardziej bezsensowna bezsensowność na świecie. Tak samo jak to, że rozwódka nie może iść do komunii, czy wdowa, która związała się z rozwodnikiem.
To co, tylko kościelny i nic więcej? na kocią łapę źle, cywilny jeszcze gorzej.

Kiedyś też brałam pod uwagę tylko i wyłącznie kościelny, ale teraz biorę tylko i wyłącznie cywilny. Chyba, że doświadczę cudownego to moje podejście się zmieni ;-)
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#332 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 lipca 2011 - 20:23

To co, tylko kościelny i nic więcej? na kocią łapę źle, cywilny jeszcze gorzej.

W końcu takie są realia. Przyjaciółka mojej mamy na pogrzebie własnej matki rozgrzeszenia nie dostała i nie mogła pójść tym samym do komunii bo żyje z facetem bez ślubu, mieszkają razem itp. :roll:

straszne :roll: grzechem ciężkim jest zabicie człowieka, a nazwanie tej sytuacji grzechem ciężkim to dla mnie jakaś komedia

Dla KK jest to grzech ciężki... No i w sumie każdy/a z nas jak sypia z facetem bez ślubu to nie powinna do spowiedzi/komunii uczęszczać... Ale na to księża chyba inaczej patrzą bo ja rozgrzeszenie nie raz już dostałam, a wiem, że chyba nie powinnam :-P

#333 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 24 lipca 2011 - 23:34

Inaczej sytuacja wygląda, bo S. mi to wytłumaczył bardzo szegółowo w końcu jest po teologii :lol: :lol: że jak się weźmie ślub cywilny można przystępować do komunii św pod warunkiem, że w najbliższej przyszłości planuje się zawrzeć sakramentalny związek małżeński załóżmy za miesiąc, dwa czy rok ale planuje to nie ma się grzechu ciężkiego.
Chyba, że para poprzestaje na cywilnym tylko i wyłącznie i nie planuje w ogóle brać ślubu kościelnego to wtedy ma grzech ciężki.

W końcu S. studiował teologie kształcił się na księdza więc mu wierze. Nie mam podstaw aby mu nie wierzyć.

Co do wypowiedzi tigry to rzeczywiście chodziło mi o oprawe niż o sam ślub.
Wiadomo oprawa ślubu kościelnego zawsze więcej kosztuje

201407101662.png

#334 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 09:16

że jak się weźmie ślub cywilny można przystępować do komunii św pod warunkiem, że w najbliższej przyszłości planuje się zawrzeć sakramentalny związek małżeński załóżmy za miesiąc, dwa czy rok ale planuje to nie ma się grzechu ciężkiego.

I rozumiem, że seks już wtedy wg Kościoła nie jest przedmałżeński? :->
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#335 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 14:49

O tym o czym napisała monia66 przyznam, nie słyszałam :-o

Ja planuję ślub kościelny koniecznie, no ewentualnie gdyby się coś inaczej ułożyło to najpierw cywilny a w niedługim czasie kościelny.

Nie mogłabym żyć na kocią łapę, ani po samym cywilnym.
Założenie takiej prawdziwej rodziny, małżeństwo to cel mojego życia i powołanie ;-)

#336 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 15:07

Dla mnie ślub to ślub. Jakoś nigdy nie miałam podejścia takiego,że cywilny to ten gorszy. Ostatnio moja koleżanka brała ślub cywilny w białej sukni :-) chciała mieć białą suknię,ale nie chciała przysięgi składać w kościele,bo według niej to byłaby szopka i oszukiwanie samej siebie. Mąż był tego samego zdania.

Mają piękna sesję zdjęciową,ona wyglądała prześlicznie w białej sukni. Był przystrojony samochód i wesele. Nie było tylko elementu kościoła.

W niektórych chyba do dziś istnieje przekonanie,że do cywilnego to tylko w garsonce,a po cywilnym to tylko obiad dla 20 osób (oczywiście nie neguję tego jeśli ktoś tak postąpił),ale jak widać można zrobić wesele z pompą,a przy tym żyć w zgodzie z samym sobą.

A rodzinka najpierw pogadała,a na weselu się stawili :lol:

Jedynym minusem jest chyba fakt,że sale USC są małe ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#337 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 lipca 2011 - 18:02

że jak się weźmie ślub cywilny można przystępować do komunii św pod warunkiem, że w najbliższej przyszłości planuje się zawrzeć sakramentalny związek małżeński załóżmy za miesiąc, dwa czy rok ale planuje to nie ma się grzechu ciężkiego.

A to tego nie słyszałam. I jeśli rzeczywiście tak jest to przyznam szczerze, że nie jest to jakieś pogmatwane :-P, a w pewnym sensie jest to nawet mądre ;-) . "Najgorzej" będą miały osoby po rozwodzie, którym przysługuje jedynie cywilny :-P . Ale wg mnie jeśli o spowiedź chodzi i rozgrzeszenie to zależy też od księdza niestety... :roll:

Mają piękna sesję zdjęciową,ona wyglądała prześlicznie w białej sukni. Był przystrojony samochód i wesele. Nie było tylko elementu kościoła.

Moja kumpela miała podobnie. Było wszystko tak jak podczas kościelnego ale właśnie tego kościelnego nie było, jedynie cywilny ;-)

#338 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 20:33

a po cywilnym to tylko obiad dla 20 osób (oczywiście nie neguję tego jeśli ktoś tak postąpił),

Jaka asekuracja :-P <umieraam></span>

Założenie takiej prawdziwej rodziny, małżeństwo to cel mojego życia i powołanie

A przepraszam (bo tu asekuracji brak :-P) to prawdziwa rodzina to nie mama, tata i dziecko, tylko małżeństwo po ślubie kościelnym i dziecko po chrzcie? Poza tym mam nadzieje, że się spełnisz życiowo, ale... To piękne poświęcenie, niemniej dzieci kiedyś dorosną, a mąż może zostawić- co wtedy? Gdzie sens życia?

#339 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 20:40

a po cywilnym to tylko obiad dla 20 osób (oczywiście nie neguję tego jeśli ktoś tak postąpił)

Jaka asekuracja :-P <umieraam></span>

Nie asekuracja tylko chciałam zaznaczyć,że ja tego nie potępiam/nie neguje,bo każdy robi na tyle osób na ile uważa,że go stać finansowo i na tyle ile ma ochotę zaprosić. A po prostu wiele osób myśli,że jak chce mieć na weselu 100< osób to musi być ślub kościelny,bo jak to na cywilny tyle ludzi spraszać.
Przynajmniej ja się z taką opinią spotkałam o ślubie cywilnym nawet wśród koleżanek. Nikogo urazić nie chciałam,bo ta opinia nie jest moja tylko zasłyszana.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#340 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 20:44

straszne grzechem ciężkim jest zabicie człowieka, a nazwanie tej sytuacji grzechem ciężkim to dla mnie jakaś komedia

takie sa reguły, albo ktos w to wierzy albo nie . mnóstwo rzeczy mi sie w kosciele nie podoba, ale jelsi ktos chce i wierzy w to to dlaczego nie. Kiedys te zasady miały racje bytu , ale czasy sie zmieniaja. Sa jednak osoby , które potrafia tak zyc, potrafia sie dostosowac, czyli sie da. ale to nie oznacza , ze kazdy tak powinien.

Jakoś nigdy nie miałam podejścia takiego,że cywilny to ten gorszy

dokladnie , moi rodzice mieli tylko slub koscileny , teraz sa po rozwodzie , ale to inna bajka> o tym , ze maj tylko slub cywilny dowiedziałam sie jako dziecko . i nie czuje sie innym dzieckiem, albo nieslubnym. Slub to slub i tyle.