Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Okulary czy soczewki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#41 Kaś

Kaś
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 01 października 2007 - 18:00

Ja soczewki noszę tylko na wielkie halo.Bolą mnie od nich oczy,nawet gdy soczewki są nowiutkie i mam je 'w sobie' z godzinkę...Po prostu są strasznie wrażliwe.Na codzień raczej wybieram okulary...Mam -3,0 i -1,5.
"Każdy człowiek ma pewien określony horyzont myślowy.
Kiedy ten się zwęża i staje się nieskończenie mały, zamienia się w punkt.
Wtedy człowiek mówi: "To jest mój punkt widzenia"

#42 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 01 października 2007 - 18:45

a ja dziś widziałam soczewki koleżanki Jakie piękne niebieskie miała <zakochany></span>
Tylko sprowadziła je sobie z DE ;)
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#43 SANI

SANI
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 03 października 2007 - 08:46

ja od zawsze nosze soczewki...od 8lat...i mam jedne sprawdzone z boucha miesieczne...a moze je nosic nawet 2-3misiace. Okulary nosze po domu, bo moje kochanie mnie goni,ze niepotrzebnie mecze oczy. Gdybym znalazla jakies fajne okulary, ktore by mi pasowaly to nosilabym okulary...ale moje oczy sa strasznie wrazliwe na swiatlo...i praktycznie ciagle jak wychodze z domu i jest jeszcze jasno...to nosze okulary przeciwsloneczne...to jest jeden z glownych powodow dla ktorych nosze szkla a nie okulary
Dołączona grafika

#44 Laluna

Laluna
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 18 października 2007 - 18:08

a mam pytanie. wiecie gdzie zrobic w Warszawie mozliwie tanio soczewki- zrobic tzn wykonac badanie i dobrac a najlepiej to kolorowe. Polecacie jakies miejsce?

#45 tylko_ja

tylko_ja
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 15:34

ja noszę soczewki już od 3-4 lat... i nie wyobrażan sobie bez nich życia :-) okulary mi w ogóle nie pasują

#46 kamena

kamena
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 28 grudnia 2007 - 18:29

A mnie soczewki gryzą:/ A nawet jesli jakims cudem trafie na takie które sa wygodne, to po kilku h, widoczność mi się zamazuje.

tylko_ja, okulary kazdemu pasują, na rynku jest taki wybór oprawek, że każdy znajdzie coś dla siebie - trzeba tylko poprosić o pomoc pracownika salonu optycznego.

Nienawidzę okularów zwłąszcza wieczorem, gdy w pozycji boczno - leżącej oglądam TV, kurde gniotą mi się wtedy:/
Dołączona grafika

#47 LeeLoo

LeeLoo
  • Użytkownik
  • 406 postów

Napisano 29 grudnia 2007 - 19:23

Ja okulary noszę prawie od roku. Wcześniej miałam +0,25 do czytania, ale najprawdopodobniej były one źle dobrane, bo później stwierdzono wadę -0,5 a w sumie zawsze dobrze widziałam. Byłam nawet ostatnio u kontroli i na szczęście wada stoi w miejscu.
Nie wyobrażam sobie nosić soczewek, grzebać sobie w oczach i w ogóle. Wolę się męczyć z parującymi w zimie szkłami w okularkach i ze śladami palców :-P
Dołączona grafika

#48 tylko_ja

tylko_ja
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 30 grudnia 2007 - 12:49

kamena ,nie pasują już nawet nie pod względem wyglądowym tylko jak dla mnie są po prosty nie praktyczne... używając soczewek czuje się swobodniej...

#49 lemuria

lemuria
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 15 maja 2008 - 23:54

a ja się pozbyłam okularów raz na zawsze i nie mam zamiaru nigdy już do nich wracać.Miałam wade -6 i -5,75.
To jest inne życie, kiedy od rana dobrze się widzisz w lusterku

#50 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 16 maja 2008 - 06:10

a ja właśnie dziś ide na dobranie soczewek i będe próbować pierwszy raz od 7 lat będę mogła mieć w lecie okulary słoneczne <jupi></span>
Od aniołka mam skrzydełka... lecz diabełek dał mi charakterek :D

Dołączona grafika

#51 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 16 maja 2008 - 10:36

lemuria, to znaczy,ze mialas zabieg? Moj L chcial isc na ta laserowa operacje,ale w ostatniej chwili zrezygnowal,troche ze wzgledu na to ze jeszcze mlody i wzrok moze znow mu sie popsuc,a az tak mu okulary nie przeszkadzaja,a z drugiej strony ze wzgledu na wesele,bo troche taki zabieg jednak kosztuje :/

Pachulka, no fajna sprawa soczewki,ja tez od niedawna uzywam,jedyny minus to to,ze za rzadko mrugam oczami i normalnie czuje jak mi wysychaja,a niby dobrali mi specjalne ktore tak szybko mialy nie wysychac bo pracuje przy komputerze <bezradny></span>
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#52 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 16 maja 2008 - 11:26

no to może do apteki po kropelki ? podobno są takie nawilżające które można stosowac równolegle z soczewkami

Dołączona grafika

#53 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 16 maja 2008 - 11:38

ee tam,ja caly czas nie nosze,bo jeszcze cos tam widze,to moge sie raz kiedys pomeczyc i pomrugac zalotnie <hihihi1></span>
sl-11609.png

#54 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 16 maja 2008 - 12:27

hehe to dużą masz wadę? ja niestety cały czas w okularkach :/ w sumie nie przeszkadzają mi strasznie i nawet wszyscy mówią że do mnie pasują, ale kurcze ja chcę chodź jedno lato miec w okularach ale słonecznych :P żeby słonko po patrzałkach tak nie dawało :P

Dołączona grafika

#55 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 16 maja 2008 - 12:51

nie wiem czy to duza ,czy mala ale swojego chlopa jeszcze rozpoznaje,to nie jest tak zle :)
na prawym oku mam -1.75,a na lewym - 1.50

wczesniej mialam duza mniejsza wade -.75 i -0.50,mialam nosic okulary ale nie moglam sie przyzwyczaic i caly czas widzialam oprawki i wogule nie nosilam,no i wada sie pogorszyla,no i tez te godziny na Babskim swoje robia :)
sl-11609.png

#56 anusek

anusek
  • Użytkownik
  • 3 457 postów

Napisano 16 maja 2008 - 13:47

a czy to prawdae jak sie łyka tabsy antykoncepcyjne to nie można nosic soczewek?bo ja bym wolała soczewki niż okulary,kolorowe bym sobie kupiła :-D
wiesz kto-tego czego szukasz ja już tu nie napisze,nie marnuj czasu!!!!!!!!!!!!!

#57 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 16 maja 2008 - 16:18

mam soczewki !! ale jestem happy :)

anusek, co Ty gadasz ? ja przecież mam tabsy i właśnie soczewki załatwiłam,... nie przyszło mi nawet do głowy żeby spytać czy to ma wplyw bo jaki niby? wiecie coś na ten temat?

Dołączona grafika

#58 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 16 maja 2008 - 16:20

mozna,ale napewno musisz powiedziec lekarzowi,ze bierzesz tabsy zeby ci dobral odpowiednie,bo niektore tabsy moga miec jakis tam negatywny wplyw np.zatrzymuja wode worganizmie i moze to oddzialywuje na nawilzenie oka, nie znam sie tak do konca,ale wydaje mi sie ze raczej mozna i nie ma wielkich przeciwskazan
sl-11609.png

#59 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 16 maja 2008 - 18:19

lemuria, a w jakim mieście miałaś zabieg i ile kosztował?
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#60 lemuria

lemuria
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 16 maja 2008 - 21:06

ja tam się zdecydowałam na zabieg bo rodzinka mnie namówiła. U mnie wszyscy okularnicy i wiedzą co to znaczy.Ale najpierw musiałam skończyć 21 lat, potem przejść te wszystkie badania kwalifikacyjne i uzbierac kasę.Ale jak już miałam to wszystko, to powiem wam, że jak na skrzydłach poleciałam do kliniki. To jest wrażenie nie do opisania! człowiek się całe życie uczy, żeby się kontrolowac ,a tu taka wolność.Teraz zimą wchodze do sklepu i łapię się za nos żeby mi okulary nie zaparowałya ty...nie ma.
Ja zabieg zrobiłam w Warszawie bo mam najbliżej.A jednak trzeba na wizyty kontrolne jeżdzić przez pierwsze dni.