Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Okulary czy soczewki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#61 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 16 maja 2008 - 21:55

anusek, tak sobie przypomniałam że w sumie mam kilka kumpeli które od lat tabletki biorą i soczewki tez noszą więc moim zdaniem można...
ale wrażenie super... tylko cały czas dziś łapałam się na tym że szukałam okularów ;) i panika... gdzie je zostawiłam, ale pozatym to jestem mile zaskoczona :D
Od aniołka mam skrzydełka... lecz diabełek dał mi charakterek :D

Dołączona grafika

#62 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 17 maja 2008 - 09:27

noszac soczewki najpierw odruchowo poprawiałam nos, a teraz super, ma sie wiekszy zasieg widzenia, mozna okularki przeciwsłoneczne nosic. w planach jest operacja, ale muszę najpierw urodzic, bo słyszałam , że wada może sie odnowic, a nawet pogorszyc. a poźniej też biegusiem do kliniki

#63 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 17 maja 2008 - 09:49

a ile taki zabieg kosztuje tak przeciętnie?

Dołączona grafika

#64 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 17 maja 2008 - 09:56

ponad 2000 za oko, nie znam aktualnych cen, ale jakiś czas temu dla studentów, w Katowicach, było po 2200

#65 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 17 maja 2008 - 10:35

a tutaj 2000 funciakow :shock: jednak dobrze,ze Luki zrezygnowal :-)
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#66 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 17 maja 2008 - 10:55

ponad 2000 za oko, nie znam aktualnych cen, ale jakiś czas temu dla studentów, w Katowicach, było po 2200

też słyszałam takie ceny.. :-) pewnie wszędzie w Polsce jest podobnie, bo w Krakowie też tak jest
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#67 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 17 maja 2008 - 11:04

tutaj 2000 funciakow

chcą chyba ludzi wykończyć,straszna drożyzna

#68 lemuria

lemuria
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 19 maja 2008 - 20:28

a tutaj 2000 funciakow :shock: jednak dobrze,ze Luki zrezygnowal :-)

No no Nieźle! To ja myślałam ,że u nas drogo.
Ale jak tak sobie teraz przeliczam ile rocznie na szkiełka , płyny, kropelki i wizyty u okulisty przeznaczałam to jakoś mi lżej.
Ale fakt ,ze mogliby trochę dofinansowywać z NFZ-tu.
Ale chyba podchodzi to pod zabieg kosmetyczny jak powiększanie piersi czy usuwanie garba z nosa!A przecież dla tych co mają dużą wadę to drzwi do innego świata!
Ja tam nie potrafię tego porównać z niczym.Może jakby ktoś z góry miał wadę okulistyczną, a nie krótkowzrocznośc społeczną to może by się coś zmieniło!

#69 Imala

Imala
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 03 czerwca 2008 - 12:36

Ja pomyślę o zabiegu jak już dziecko urodzę, bo jest ryzyko że w ciąży lub przy porodzie wada się powiekszy ;/. Narazie używam soczewek, od pewnego czasu Purevision, bardzo korzystne ceny są na allegro tych soczewek u sprzedawcy zbigniewjak

#70 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 03 czerwca 2008 - 13:21

moj kuzyn wspominal mi cos o soczewkach ktore lecza wade wzroku,nie mial on konkretncy informacji ale mowil mi,ze slyszal ze sa takie soczewki ktore nosi sie przez ok rok czasu i one lecza wzrok, z tego co on wiedzial to polegalo to na tym,ze trzeba bylo o okreslonych porach i na okreslona ilosc czasu te soczewki zakladac i one pomagaly skorygowac wzrok w mniej wiecej rok czasu ,w zaleznosci od tego jak duza byla wada wzroku,slyszalyscie moze cos na ten temat?
sl-11609.png

#71 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 03 czerwca 2008 - 15:14

słyszałam, że sa robione na indywidualne zamówienie, chyba jeszcze nie w
Polsce, że mierzą krzywiznę oka i dobierają soczewkę, tak zbudowaną, żeby w odpowiedni sposób naprawiać oko. miały byc chyba noszone na noc, a po nocy cały dzien mozna śmigać bez soczewek

#72 dajmira

dajmira
  • Użytkownik
  • 621 postów

Napisano 05 czerwca 2008 - 12:16

kurcze tez nosze soczewki od 2 lat ale o tych co wzrok naprawiaja nie słyszalam. Wiem tylko,ze soczewki mogą zatrzymac pogłębianie sie wady, u mnie niestety sie zwiększa :cry: A to orientujecie sie za jaka cene mozna takie sprowadzić? Bo jeżeli beda masakra drogie( nie zdziwię się) to wole laserowa korekte wzroku zrobic. A któras z Was miała juz taka operację ?ja planuję po studiach.
Dołączona grafika

#73 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 05 czerwca 2008 - 12:19

ja wlasnie niedawno uslyszalam o tej metodzie korygowania wzroku za pomoca soczewek i jestem bardzo ciekawa jak ,co i za ile.
Sprobuje cos znalezc na necie na ten temat

[ Dodano: 2008-06-05, 13:47 ]
wlasnie znalazlam jedna stronke,na ktorej pisza ze soczewki te nie sa az tak rewelacyjne,poki co stosuje sie je glownie u krotkowidzow,mozga skorygowac wade do -6.00,ale...
potrzeba od kilku do kilkunastu wizyt zeby soczewki zostaly dopasowane..
tylko 60% pacientow mialo calkowita poprawe z(z tego jak to zrozumialam bo pisza tam 20/20 poprawy wizji)
no i nie jest to metoda dla osob starszych..

zrodlo:Lansing State Journal

szukam dalej...

[ Dodano: 2008-06-05, 13:54 ]
cena ponoc jest zblizona do ceny zwyklych soczewek,soczewki zaklada sie na noc i juz po kilku nocach widzisz dobrze prze 36 godzin,im dluzej uzywasz tych soczewek tym bardzie wydluza sie czas kiedy widzisz poprawnie bez noszenia okularow,czy soczewek

tu podaje linka do stronki gdzie jest dosc duzo wyjasnione,tyle ze wszystko po angielsku

http://www.thecontac...o.uk/orthok.php

[ Dodano: 2008-06-05, 13:56 ]
mysle,ze przejde sie do optyka w weekend i popytam czy maja takie soczewki i za ile,
wydaje mi sie,ze warto sprobowac jesli nie sa az tak drogie te soczewki
sl-11609.png

#74 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 06:12

oooo to jak będziesz jeszcze coś wiedziała to napisz proszę:D a czemu trzeba aż tylu wizyt?

Dołączona grafika

#75 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 10:09

bo dobieraja rozmiary soczewki dokladnie do rozmiarow twoje zrenicy - z tego co zrozumialam

Rozmawialismy o tym z Lukaszem i chyba oboje wyprobujemy ta metode :)
Najpierw dowiemy sie dokladnie jakie koszta wchodza w gre :)
sl-11609.png

#76 Black_Angel

Black_Angel
  • Użytkownik
  • 804 postów

Napisano 21 czerwca 2008 - 23:47

a ja nosze okularki od czasow liceum... piersze ktore mi mama zasponsorowala wstydzilam sie zakladac... w tym momencie mam kilka roznych par i w zaleznosci od okazji i nastroju sobie zmieniam :) i uwazam ze dodaja urody jesli sie je odpowiedni dobierze :) wade mam prawie -3 i bez okularkow to kiepsciutko :)
nigdy nie probowalam soczewek i nawet nie wiem czy przy mojej wadzie mozna je nosic... pewnie sa wygodniejsze niz okularki, nie wiem, moze kiedys sie skusze :D

#77 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 22 czerwca 2008 - 09:42

nigdy nie probowalam soczewek i nawet nie wiem czy przy mojej wadzie mozna je nosic...

pewnie wada nie przeszkadza, bo mam dość dużą, tylko nie wiadomo czy Twoje oczy by tolerowaly soczewki, czy by oczy nie piekły. a okularki u innych bardzo mi sie podobają, szczególnie teraz gdy są ładne kolorowe oprawki, będącę dodatkiem jak np. kolczyki

#78 lemuria

lemuria
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 21:21

ciekawe na jakiej zasadzie działają te soczewki? zmieniają krzywiznę gałki ocznej?słyszałam, że to też koszt ok 2000 za rok, ale nie wiem czy to trzeba powtarzać czy nie. Dobrze,że mam juz to za sobą. Właśnie byłam na ostatniej wizycie kontrolnej u mojego lekarza w Warszawie i powiedział,że wszystko już jest ok i mozemy się "pożegnać".Znaczy wiecie nie "DO WIDZENIA" tylko "ZEGNAM PANA" na zawsze. Nie umiem tego opisać ,bo tylko okularnicy mogą mnie zrozumieć i poczuć co ja.

#79 Maud

Maud
  • Użytkownik
  • 234 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 21:45

A ja noszę soczewki - okulary tylko słoneczne. Inne mnie ograniczają a raczej moje pole widzenia a w zimie... każdy okularnik wie o co chodzi. Teraz jestem w fazie poszukiwania i testowania nowych soczewek.
Kobiece stroje nie były sprawą przesadnie zajmującą myśli Cutwella. Właściwie kiedy myślał o kobietach, pojawiające się w umyśle obrazy rzadko zawierały w ogóle jakieś stroje.

#80 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 26 czerwca 2008 - 11:02

lemuria, to znaczy,ze jestes po operacji tak?

ciekawe na jakiej zasadzie działają te soczewki? zmieniają krzywiznę gałki ocznej?

dokladnie tak :-D

to też koszt ok 2000 za rok

z tego co wiem,tu w UK jest to koszt zblizony do tego jaki ponosisz przy zakupie normalnych soczewek

Juz w ta sobote L jedzie do tej kliniki i zobaczymy co mu tam powiedza,bo wiecie na stronce wszystko ladnie pieknie,ale okaze sie na zywo co i jak :-)
sl-11609.png