Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Okulary czy soczewki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#101 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 13:51

Ja to sie juz tak przyzwyczailam do okularow,ze czasami zapominam,ze mam je na nosie,a na poczatku tez mnie denerwowaly,tak,ze to kwestia przyzwyczajenia i dobrze dobranych oprawek
Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Dołączona grafika

#102 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 15:04

ja w zasadzie mam malutką wadę bo tylko 0,5 na oba oka i okulary miałam 'przepisane' do siedzenia przed komputerem, do czytania slajdów na wykładach i ewentualnie jazdy autem ale tak się do nich przyzwyczaiłam i polubiłam, że czasem noszę całe dnie :)
może to zabrzmi dziwnie ale podobam się sobie w okularach i słyszałam jak na razie same pozytywne opinie od znajomych i nieznajomych :)
czasem nie noszę ich kilka dni z rzędu ale jakoś tak wtedy dziwnie się czuję - tak łyso :P na prawdę je polubiłam

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#103 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 13:38

Jak sa ladne oprawki,to takie okularki sa ozdoba.
Dołączona grafika

#104 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 18:19

A ja mam pytanie, bo zauważyłam że mi się oprawki wykrzywiły.
I nie wiem, czy jeśli pójdę do jakiegoś zakładu okulistycznego to mi je za drobną opłatą naprostują? I czy z zrobią to od ręki?
Wiem że bym mogła to zrobić tam gdzie je kupiłam, ale czy zrobią mi to w byle jakim zakładzie?

#105 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 19:29

Mirabelka__22, w każdym zakładzie powinni ci to zrobić, zależy to tylko od ich dobrej woli ;-) jeżeli to nie jest jakieś poważne uszkodzenie to pewnie zrobią to od ręki.
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#106 krople deszczu

krople deszczu
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 21:50

Ja nie mam wady wzroku ,ale powiem wam ,że czasem ciągnie mnie do soczewek w innym kolorze...muszę sobie kiedyś takie sprawić... 8-)
You float in my veins...

#107 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 26 lutego 2010 - 15:53

Okularki naprawione:D
Cieszę się bardzo, bo już mnie to męczyło.
Nie pobrali opłaty:)

Usiadłam na nie i mi się całe te coś co trzyma je na uchu wygięło.
Ale sama to zrobiłam tylko były wygięte z lekka.
Kobieta powiedziała że mogą spróbować je zrobić, ale na moją odpowiedzialność, bo mogą pęknąć.... Ale na szczęście wszystko wyszło oki:)

#108 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 09 marca 2010 - 09:16

nie mialam jeszcze soczewek kontaktowych i nie moge sie zdecydowac.Czy najpierw trzeba isc do okulisty?Widzialam tez soczewki do kupienia w rossmanie,czy one sa dobre,zy lepiej kupowac u optyka?Dopiero teraz zaczelam myslec o kontaktach i moja wiedza na ten temat jest w sumie zerowa <bezradny></span>
Dołączona grafika

#109 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 09 marca 2010 - 10:03

xara, jeśli nigdy nie nosiłaś soczewek to MUSISZ najpierw zaliczyć okulistę! Po pierwsze- dobierze on odpowiednią wartość soczewek, bo nie muszą one być wcale takiej mocy, jak szkła w Twoich okularach. Po drugie- ogólnie stwierdzi czy nie ma żadnych przeciwwskazań do noszenia kontaktów. Po trzecie- zaliczysz lekcję zdejmowania i zakładania soczewek, po wcześniejszym ustaleniu, jakie są dla Ciebie najodpowiedniejsze biorąc pod uwagę tryb życia i wygodę- miesięczne, dzienne, może kolorowe ;-) Zapewne po takiej wizycie, będziesz okulistę musiała odwiedzić ponownie, po około 2 tygodniach, żeby sprawdzić jak oko reaguje na noszenie soczewek. No i wtedy zadecydujesz co dalej ;-) No i pamiętaj, ze przy częstym noszeniu soczewek, podobno konieczne są wizyty u okulisty przynajmniej raz na pół roku.

Co do Rossmanowskich soczewek- nie wypowiem się bo nie stosowałam <bezradny></span> Widziałam je kiedyś faktycznie, cena dość niska, ale bez konsultacji z lekarzem, i to przy pierwszym stosowaniu bałabym się zaryzykować- musisz zapytać okulistę o zdanie jeśli się wybierzesz :-)

#110 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 09 marca 2010 - 10:24

Marzycielka24, dziekuje za rade :-) Moze zmienie sobie kolor oczu :?: :lol:
Dołączona grafika

#111 wsooo

wsooo
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 17 marca 2010 - 23:47

noszę okulary od 8 roku życia, na próbę poszłam do okulisty zbadać wzrok pod soczewki. Nastawiłam się nawet, że może czas na jakieś fajne zmiany ale się rozczarowałam. Soczewki miałam z lepszej półki bo Jonsona, silikonowe więc podobno bardziej nowoczesne. Problemu z zakładaniem i noszeniem nie było ale jak na moje zdanie widziałam gorzej i jakoś bardziej męczyły mi się oczy. Chyba to jednak kwestia przyzwyczajenia ja jednak pozostałam przy okularach ale uważam, że warto spróbować zawsze wiadomo co i jak i jakaś zmiana jest.

#112 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 18 marca 2010 - 00:13

Ja nosilam tylko okulary w dziecinstwie jako male dziecko gdy mialam 6 lat.
mialam wtedy jakas niewielka wade wzroku. Potem mi sie poprawilo i nie nosze
okularow az do chwili obecnej. Jesli chodzi o mnie to wole bardziej soczewki
Dlaczego :?: sa dyskretniejsze ;-) wklada sie je do oka i potem na noc wyjmuje.
Nie ma zagrozenia ze spadna i sie stluka. Moja kuzynka jak kiedys zalozyla zamiast
okularow soczewki to wygladala jak niebo a ziemia :mrgreen:

201407101662.png

#113 wsooo

wsooo
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 18 marca 2010 - 00:15

dobrze dobrane okulary i podkreślające uroki kobiety też są ogromnym atutem i jak i w soczewkach tak też w okularach można wyglądać bardzo interesujaco

#114 maja1

maja1
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 18 marca 2010 - 23:06

Ja wybieram ladne okulary..... :lol:

#115 wsooo

wsooo
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 18 marca 2010 - 23:13

ale ładne okulary muszą być wygodne ale i dobrze dobrane, żeby nie spoglądać spod tak zwanego byka, jak szkła są za małe albo oprawki nie pasują ;-)

#116 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 marca 2010 - 14:43

moja kolezanka sparwiłą sobie tylko soeczewki na slub , tzn chodziła troche wczesniej aby sie przyzwyczaic , a po slubie wróciłą do oklularów , to jej bardziej odpowiada. :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#117 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 20 marca 2010 - 15:56

Tak sobie pomyślałam,że jakbym miała niebieskie oczy to fundnęłabym sobie zmianę koloru oczu poprzez soczewki.A tak nie mogę,bo mam brązowe <cryyy></span> Na serio to chyba soczewki są wygodniejsze niż okulary,jeśli się ma wadę wzroku.Tak mi się wydaje.

#118 wsooo

wsooo
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 20 marca 2010 - 16:08

ja ostatnio usłyszałam od swojego okulisty że soczewki koloryzujące do zmiany właśnie koloru oczu są starej technologi co powoduje, ze nie można długo ich nosić bo będą bolały, łzawiły albo np piekły oczy, do tego są z grubszego tworzywa niż te obecne nowocześniejsze któe są z mięciutkiego silikonu

#119 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 26 marca 2010 - 19:03

Nigdy nie nosiłam soczewek kontaktowych, wybieram więc okulary. Noszę je już od paru lat, może niekoniecznie na ulicę, ale do czytania, siedzenia przed kompem, itp.
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...

#120 ormina

ormina
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 31 marca 2010 - 21:24

Przez ponad dziesięć lat nosiłam soczewki kontaktowe.Byłam bardzo zadowolona.
Na początku trudno mi było założyć(pierwszy raz),ale później to robiłam bez patrzenia w lustro.
Bardzo chętnie bym wróciła do ,,kontaktów".Wygodnie było być bez okularów lub założyć wymarzone przeciwsłoneczne.
Ze względów zdrowotnych musiałam zrezygnować ze soczewek.Noszę okulary i czasami tęsknię za większą ,,swobodą" i większym ,,pola widzeniem"
Ktoś kto nosi kontakty wie o czym mówię.
Zgadzam się też,że okulary są cool.Jest tak dużo ładnych oprawek,że dodają kobiecie wiele uroku.i można zmieniać je jak ,,rękawiczki"do różnych ubiorów.