Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Okulary czy soczewki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#141 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 21 marca 2011 - 12:08

Amelia21, na forum nie linkujemy :!: adres możesz wysłać ewie_86 przez PW

OK, przepraszam ;)

Jakieś trzy miesiące temu za namową koleżanki z pracy kupiłam soczewki- korygujące i jednocześnie podkreślające kolor oczu. I tutaj najlepsze- nie mogłam ich założyć :lol:
Nie boję się dotykać oka itd. Po prostu soczewka nie chciała mi się odkleić od palca. Za każdym razem kiedy przykładałam ją do oka, ona i tak zostawała na palcu :/ dostawałam przy tym szału. I tak zrezygnowałam....może kiedyś haha <bezradny></span>

Przed korzystaniem z soczewek powinno się najpierw skonsultować z odpowiednim lekarzem po to, aby odpowiednio dobrał Ci soczewki i nauczył Cię jak sie z nimi obsługuje. Przynajmniej ja Tobie tak radzę - wtedy będzie mogła czuć się pewnie;)

#142 Madziulek

Madziulek
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 18:58

Mam wadę -0,5 w prawym i lewym oku i wzwiązku z tym noszę okulary. Wprawdzie nie jest to duża wada aczkolwiek bardziej komfortowo czuję się gdy mam okulary na nosie. Ostatnio myślałam nad soczewkami, tylko trochę boję się, że będę miała problemy przy zakładaniu :)

#143 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 19:42

Madziulek, możesz sobie kupić jednodniowe i poćwiczyć na nich. Jak nabierzesz wprawy, to zobaczysz, że to nic trudnego ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#144 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 19:53

Noszę okulary chyba od trzeciego lub czwartego roku życia i szczerze to nie zamieniłabym ich na soczewki. Obecnie lubię swoje okulary ponieważ są śliczne, delikatne i nie zasłaniają połowy twarzy jak pod koniec lat osiemdziesiątych i na początku dziewięćdziesiątych. Inna sprawa jest taka, ze nawet jakbym chciała to soczewek i tak nosić nie mogę bo są przeciwskazania ku temu,.
Dołączona grafika

#145 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 20:29

ja nie cierpię soczewek kontaktowych, mam problemy z zakładaniem. po prostu mam jakieś za delikatne oczy i założenie soczewki pożera mi mnóstwo czasu i nerwów :roll:
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#146 Madziulek

Madziulek
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 20:49

A czy któaś z Was myślała o laerowym usunięciu wady wzroku? A może, któraś z Was już poddała się takiemu zabiegowi?Czy warto w ten sposób pozbyć się raz na zawsze wady wzroku i noszenia okularów?

#147 truskaweczka

truskaweczka
  • Użytkownik
  • 1 088 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 21:28

ja gdybym musiała nosić to zdecydowałabym się na soczewki. Nie raz przymierzałam różne okulary i jakoś siebie w nich nie widzę <bezradny></span>
szczęście ma smak truskawek :D :D

#148 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 15:07

ja gdybym musiała nosić to zdecydowałabym się na soczewki. Nie raz przymierzałam różne okulary i jakoś siebie w nich nie widzę <bezradny></span>

w moim przypadku jest t zależne od okularów... nie mów, że nie ubrałabyś fajnych Ray Banów:)

#149 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 21:26

Ray Banów:)

nigdy w życiu! paskudne i okropnie się wygląda :-? za darmo bym ich nie wzięła

Nie raz przymierzałam różne okulary i jakoś siebie w nich nie widzę

kwestia przyzwyczajenia i dobrze dobranych oprawek. ;-) przecież nie raz jest tak, że osoby które na stałe noszą brylki, jak zdejmą to wyglądają jakoś tak nijako i sami stwierdzamy że lepiej im z. tylko trzeba się troszku przyzwyczaić ;-)
Dołączona grafika

#150 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 09:39

Madziulek moja byla miala laserowa korekte oczu , jakis drobny zabieg mial byc , no i faktycznie ani soczewek ani okularow nie nosi bo stracila wzrok . wiec moja rada - zero lasera a juz na pewno nie w klinice okulistycznej w Lublinie

#151 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:45

stracila wzrok

Boziu,to straszne :shock: Ja mam niewielka wade wzroku,która tez mozna zlikwidowac .Nawet orientowalam sie co i jak,ale teraz to juz wole moje okularki.slavek44, narobiles mi cykora :-|
Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Dołączona grafika

#152 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:06

Xara nie chodzi zeby robic komus strach tylko pisze jak bylo . Kazdy robi jak uwaza , nie chce decydowac za innych . Za pare minut jade na szachy jak wroce napisze jesli ktos odezwie

#153 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:17

nie chodzi zeby robic komus strach tylko pisze jak bylo

Rozumiem,ale mimo wszystko dzieki temu podjelam decyzje.Nie jest tak zle z moimi oczetami,wiec niech tak lepiej zostanie.Mojemu wujkowi tez cos spartaczyli przy zabiegu oka,ale na szczescie widzi,tyle,ze gorzej niz przed zabiegiem.Mam szkla -0,75,wiec chyba nie warto experymentowac.Do kontaktów jakos nie jestem przekonana,a okulary troche mnie juz wnerwiaja,tym bardziej jak jezdze samochodem i nie moge zalozyc ciemnych. :-|
Dołączona grafika

#154 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:49

poznalem Ja juz po wszystkim w jednym oku miala tylko poczucie swiatla a w drugim ponad 95 % utraty wzroku wiec przy dobrym dniu widziala zarysy tylko duzych rzeczy . to masz nie duze szkla , ja mam ponad - 4 na oba oczy i jaskre . a co do okularow to kup Sobie oprawki z nakladkami przeciwslonecznymi , daja pelna ochrone przed sloncem

#155 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 16:19

kup Sobie oprawki z nakladkami przeciwslonecznymi

Jestem dosyc wybredna,a takie okulary nie wygladaja zbyt efektownie.Chyba poprostu kupie okulary z przyciemnianymi"szybami",ale ja to ja i zawsze odkladam to na potem.
Dołączona grafika

#156 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 16:45

xara, jak chcesz ciemne okularki to możesz wybrać albo fotochromy, czyli szkła które przyciemniaja się pod wpływem słońca (tylko że w aucie to akurat nie działa :-P ) albo szkła juz zabarwione na stałe. możesz mieć je w normalnej oprawce korekcyjnej, albo wstawić w oprawki od okularków przeciwsłonecznych (wtedy będą wyglądać jak zwykłe przeciwsłoneczne )
Dołączona grafika

#157 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 19:14

wstawić w oprawki od okularków przeciwsłonecznych

i tak tez zrobie.Strasznie zle sie jezdzi,kiedy slonko blinduje,a jeszcze jak szyba jest brudna to juz koszmar.
Dołączona grafika

#158 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 19:32

mnie sie akurat podobaja te z nakladkami a zreszta musza , jak dluzej chodze po dworzu to zaraz mi lzawia oczy od slonca a z tymi nakladkami jest troche lzej .

#159 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 20:01

mnie sie akurat podobaja te z nakladkami

no wiesz,facetowi to jakos bardziej pasuje.Jezeli chodzi o okulary,to ja jestem wyjatkowo wymagajaca.Mam kilka par,na które wydalam majatek,ale przynajmniej dobrze sie w nich czuje,a to jest bardzo wazne.
Dołączona grafika

#160 Yemen

Yemen
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 08:47

A moja przyjaciolka robila korekte laserem kilka lat temu i jest bardzo zadowolona. widzi doskonale.... wiec zdaje mi sie sie slavek ze to byl straszny blad lekarski.

Ja nosze od baaaaaaaaaaaaaardzo dawno szkal kontaktowe, czasem okulary 9 glownie w domu) i chetnie bym zrobila laser ( bo wade mam duuuza) ale mam za cienka rogowke niestety :-(