Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Okulary czy soczewki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#121 Sylwia205

Sylwia205
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 16:55

Ja nie wiem czy dałabym rade wrócić do okularów. W soczewkach chodzę już chyba z 12 lat i nie wyobrażam sobie powrotu do okularów. Ostatnio jak piekły mnie oczy, nie wiem chyba od długiego siedzenia przed kompem, znalazłam wyciąg z borówki - pryzmin. Chyba bym się zapłakała wracając do soczewek, prędzej już chyba zrobiłam bym sobie laserowa korekcję wzroku. Myślę o tym w przyszłości.

#122 niuńka18

niuńka18
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 07:31

Ja niestety noszę okulary,bardzo ich nie lubię.
Chciałabym przejść na soczewki i może przejdę po wakacjach. Mam nadzieję.
Dołączona grafika

#123 złośnica

złośnica
  • Użytkownik
  • 285 postów

Napisano 27 lipca 2010 - 07:26

Ja noszę soczewki od 3 miesięcy. Nie mogłam się zdecydować na wizytę u okulisty i dobór soczewek bo nie wyobrażałam sobie jak mam włożyć palec do oka, a później grzebać sobie w oku żeby wyciągnąć soczewkę <stres></span> obejrzałam kilka filmików instruktażowych na necie po czym pod wpływem chwili poszłam do okulisty i umówiłam się na wizytę :mrgreen:
U optyka wylałam morze łez przy zakładaniu szkieł ( dlatego osobom, które chcą dobrać soczewki radzę iść na wizytę bez makijażu :P ) wracałam do domu i miałam wrażenie, że ludzie patrzyli się na mnie podejrzanie bo wyglądałam na strasznie zapłakaną. Po ok 4h musiałam zdjąć soczewki ( zalecenie okulisty, żeby stopniowo przyzwyczajać oko i nie fundować mu np 8h w soczewkach od razu). No i tutaj zaczęły się schody.... nie wiedziałam jak to złapać żeby ściągnąć, męczyłam się i męczyłam, miałam opory z włożeniem palca w oko (ok 20 minut, dla mnie to była wieczność, ale koleżanka mnie pocieszyła, że ona ściągała je w ok godzinę :mrgreen: ) Uff zdjęłam :lol: Następnego dnia zdjęłam je dosyć szybko, akurat to było po imprezie, miałam lekko w czubie wiec zero zahamowań i raz ciach włożyłam palec w oko i soczewki w pudełeczku :lol: Początki są trudne, ale później to kwestia 10-15 sekund i gotowe (nadal patrzę w lusterko).
Teraz nic mi nie spada z nosa, nie szpeci (nie czułam sie dobrze w okularkach), mogę biegać, mogę nałozyć okulary p/słoneczne.

Wygoda <jupi></span>

Ale nie noszę codziennie - zakładam, gdy wychodzę gdzieś na dłużej - zajęcia, większe zakupy, impreza itd Mimo zapewnień okulisty, że soczewki nie są szkodliwe itd daję oczkom pooddychać i będąc w domu zakładam okularki.

#124 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 07 października 2010 - 16:06

jutro idę do optyka..chcę soczewki....mam dosyć okularów..bez nich wyglądam o wiele lepiej..psuje sobie tylko wzrok bo jak gdzieś idę to je ściągam i ledwo co widzę :mrgreen:
a tak bedę miała na zmianę w domu okularki a na wyjście soczewki.
tez będę pewnie miała problemy z zakładaniem i ściąganiem...ale pewnie szybko się nauczę.
chciałabym miec 3 miesięczne albo roczne bo na miesięczne nie będzie mnie stać co miesiąc kasę wydawać :roll:
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#125 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 11:53

I Jak Wam się chodzi w soczewkach? Sama od kilku tygodni dość poważnie zastanawiam się nad tym, czy nie kupić sobie soczewek. W okularach chodzę już dość długo i od pewnego czasu zaczynają mi przeszkadzać... Tzn głównie dlatego, że prowadzę dość aktywny tryb życia i często muszę je zdejmować... Myślicie, że w soczewkach mogę pozwolić sobie na grę w kosza, bieganie i pływanie na basenie?

#126 Etinietiette

Etinietiette
  • Użytkownik
  • 332 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 14:57

Ja kiedyś nosiłam bez przerwy okulary, bo w ciepłe dni, przeszkadzały mi soczewki ;-)
Teraz kiedy na dworze jest zimno i mroźnie, to częściej noszę soczewki, bo okulary szybko są zamglone mgłą, i bez przerwy bym musiała je wycierać :-P

#127 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 15:12

Myślicie, że w soczewkach mogę pozwolić sobie na grę w kosza, bieganie i pływanie na basenie?

nie wiem jak jest z pływaniem, ale przecież wielu zawodowych sportowców nosi soczewki ;-) jak najbardziej można w nich ćwiczyć ;-)

bo okulary szybko są zamglone mgłą

podobno są specjalne preparaty na to, ale nigdy nie było mi dane ich wypróbować. Jednak, widać, że nie wszystkim okulary parują, więc jakiś patent na to musi być <bezradny></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#128 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 10:15

No i kupiłam sobie soczewki:) Mimo, że na początku trudno mi było się do nich przyzwyczaic, to już czuje się w nich znacznie lepiej:) Zauważyłam, że w internecie soczewki są w dużo tańszych cenach. Kupuje ktoś w Sieci?

#129 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 28 stycznia 2011 - 19:31

ile wy płacicie za soczewki miesięczne/ ja byłam dzisiaj u okulisty, i chciałam się dowiedzieć ile kosztują powiedziała mi ze 70 zł :-x co miesiąc tyle kasy?? myślałam, że są tańsze.
a do tego jeszcze płyn :-/
jednorazowe na 30 dni(zakładam kiedy chcę) też są drogie bo mam na dwóch oczach inną wadę i bym musiała kupować dwa popakowanie na jedne i na drugie oko i powiedziała, że w okolicy 200 zł, to w ogóle już odpada.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#130 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 16:43

ewelina344, nie za bardzo się na tym znam i nie wiem od czego zależą ceny, ale moja przyjaciółka za soczewki miesięczne płaci około 30zł a znajomy, który soczewki nosi już od lat kupuje półroczne- kosztują koło 250zł. Plus oczywiście płyn, o którym wspomniałaś.

bo mam na dwóch oczach inną wadę i bym musiała kupować dwa popakowanie na jedne i na drugie oko

A to dziwne, bo Przemek też ma na jednym oku większą a na drugim mniejszą wadę i dostaje po jednej soczewce na oko, nie w żadnych zestawach. I badanie przed każdą wymianą soczewek ma gratis
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#131 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 18:48

ewelina344, a jaką masz wadę wzroku? Bo coś mi się obiło o uszy, że soczewki np. na astygmatyzm są droższe. Ja płacę 30-35 zł i noszę dłużej niż miesiąc nawet :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#132 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 20:46

no właśnie mam ten astygmatyzm :-/ no ale 70 zł plus płyn z 30-40 zł miesięcznie 100 zł.. <bezradny></span> szkoda mi ale te okulary już mnie meczą.patrze na świat i cały czas w polu widzenia mam te oprawki :evil: jak pójdę do pracy, to się poświecę chyba...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#133 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 00:04

ewelina344, płyn starczał mi na dwa miesiące, gdy nosiłam soczewki dzienne. teraz mam takie, których nie zdejmuje się na noc, ja moje profilaktycznie zdejmuję raz w tygodniu, wtedy czyszczę i mały płyn mam już chyba z pół roku ;-) no w Twoim przypadku koszty są spore, ale komfort nieporównywalny. Może spróbowałabyś na jeden miesiąc, jak Cię nie będzie stać, zawsze możesz wrócić do okularów.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#134 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 08:24

Noszę okulary od czwartego roku życia i przyzwyczajona jestem do nich i życia bez nich sobie nie wyobrażam. W ogóle ich nie czuję i dobrze mi z nimi. Soczewki są dla mnie zakazane przez lekarza
Dołączona grafika

#135 ewa_86

ewa_86
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 09 marca 2011 - 14:51

kjujiczek jakiej firmy masz soczewki? bo ja niby też mam takie w których mogę spać itd i nosic je przez miesiąc bez wyciągania... ale one są mi tak niewygodne, męczą mnie, oczy mnie swędzą, ciągle czuję te soczewki na oku... a chciałabym w końcu jakieś sobie dopasować... na jedno oko mam toryczne

#136 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 11 marca 2011 - 11:58

Ewa - ostatnio trochę czytałam nt. soczewek. Z tego co wiem, to miesięczne są wygodne, ale trzeba o nie bardzo dbać. Tutaj higiena jest najważniejsza. A jeśli chcesz dopasować, to najlepiej pójść do specjalisty. Na forum trudno jest na takiej pytania odpowiedzieć.

#137 ewa_86

ewa_86
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 12 marca 2011 - 10:04

dzieki Amelia, po prostu czasem ktoś ma pewne doświadczenia i warto posłuchać jego opini :) stąd moje pytanie :)

#138 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 16 marca 2011 - 12:46

Rozumiem :) Sama kiedyś miałam problemy z soczewkami:) A jeśli chcesz dobrać ciekawe soczewki, to polecam: <-- wybór mają duży, soczewki są oryginalne, tanie i przy okazji z własnego doświadczenia wiem, że wysyłka jest bardzo szybka:)

#139 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 16 marca 2011 - 17:36

Amelia21, na forum nie linkujemy :!: adres możesz wysłać ewie_86 przez PW
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#140 Ravena

Ravena
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 18 marca 2011 - 20:25

Powinnam nosić okulary, ale oczywiście nie pilnuję tego... Zakładam jedynie do oglądania TV lub (czasami) w pracy.
Mam wadę -1.0 to mecząca wada, bo niby widzi się dobrze, a jednak z daleka obraz się delikatnie zamazuje. Nie widzę napisów itd.
W kinie też muszę mieć okulary, by nie mrużyć oczu.

Jakieś trzy miesiące temu za namową koleżanki z pracy kupiłam soczewki- korygujące i jednocześnie podkreślające kolor oczu. I tutaj najlepsze- nie mogłam ich założyć :lol:
Nie boję się dotykać oka itd. Po prostu soczewka nie chciała mi się odkleić od palca. Za każdym razem kiedy przykładałam ją do oka, ona i tak zostawała na palcu :/ dostawałam przy tym szału. I tak zrezygnowałam....może kiedyś haha <bezradny></span>