Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Problemy z zębami i dentystą

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
193 odpowiedzi w tym temacie

#61 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 10:26

Oni lecza pod jedna narkoza wszystkie zęby od razu?
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#62 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 11:32

Ismail, właśnie na tym to polega, że kładziesz się, ,zasypiasz i budzisz z nową paszczą - wszystko wyleczone... <zebol1></span>
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#63 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 11:52

zasypiasz i budzisz z nową paszczą - wszystko wyleczone... <zebol1></span>

Tak bym właśnie chciała, bo panicznie boję się dentysty.
Podejrzewam jednak, że jest to bardzo drogie.
Jestem w Peru...

#64 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 16:51

ja bym jednak wolała mieć normalnie leczone zeby czyli pod znieczuleniem miejscowym. Tez kiedyś się bałam bardzo dentysty, ale teraz już od dłuższego czasu chodzę do prywatnej pezychodni i tam dają znieczulenie miejscowe i jest spoko. :-)

<ookk>

#65 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 23:03

no ja bym nie chciala pod narkoza... :) balabym sie bardziej niz z miejscowym znieczuleniem...ja ogolnie nie boje sie dentsyty :) kiedys to ich gryzlam i kopalam ale teraz to na luzie tam ide siadam otwieram buzie i mi robia zeby :) nawet znieczulenia nie potrzebuje.moj D. panicznie boi sie dentysty i chce pod narkoza miec leczone zeby ale ja jakos nie jestem za tym :/ boje sie ze mi sie nie obudzi :(

#66 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 23:31

moj D. panicznie boi sie dentysty

Chyba wszyscy faceci tak mają :-P
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#67 chemiczna

chemiczna
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 00:58

Cześć mam nadzieję że w dobrym miejscu umieszczam wątek. Mam do Was pytanie, mam nadzieję że pomożecie. Historia jest taka: miesiąc temu zapisałam się w prywatnym zakładzie do dentysty w ramach NFZ (mają podpisaną umowę). Dwa dni temu już po pierwszym zabiegu okazało się, że pani "sekretarce" coś się pomyliło i nie zaznaczyła sobie, że to w ramach NFZu. Więc musiałam zapłacić. Teraz mam wyznaczoną wizytę za tydzień by dokończyć leczenie tego zęba, bo na razie mam w nim tylko opatrunek. A teraz pytanie: Czy jest jakaś szansa że nie będę musiała płacić za plombę, bo dlaczego mam płacić za czyjeś błędy? Mogę spróbować wznieść się na wyżyny swojej bezczelności i kłócić się z nimi że nie zapłacę, ale najpierw wolałabym poznać jakieś rozsądne głosy czy w ogóle mam szansę:)
Przepraszam za te dłużyzny ale chciałam przedstawić pełen obraz, liczę na Wasze rady.
Dołączona grafika

#68 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 07:27

No cóż, za pierwszą wizytę już zapłaciłaś i tego nie cofniesz...jeśli chodzi o drugą, to spytaj PRZED wizytą czy jest w ramach NFZtu, czy prywatnie...będziesz wiedziała na czym stoisz.
Natomiast jeśli chodzi o płacenie za plombę, to nie wiem, czy jest taka szansa...bo czy idziesz prywatnie czy nie to i tak płacisz za pewne usługi, za plomby też...za darmo mają dzieci i młodzież do 18 raku życia, a dorośli bodajże od 1 do 4 włącznie, za leczenie zębów od 5 dalej już płacisz... <bezradny></span>
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#69 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 10:07

krowka17 napisał/a:
moj D. panicznie boi sie dentysty

Chyba wszyscy faceci tak mają :-P

Nie tylko faceci :-?
Jestem w Peru...

#70 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 11:06

malutka-iwona, rozumiem,że kobiety też się boją,ale jakoś częściej słyszy się o mężczyznach ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#71 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 15:51

Czy jest jakaś szansa że nie będę musiała płacić za plombę

mysle , ze nie powinnas płacic jesli to bedzie srebrna plomba a jak biała( swiatłoutwardzana) to zapłacisz bo ona zawsze jest płatna

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#72 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 16:27

ja bym sie nie bala narkozy ale tego co będzie jak sie obudzę, mam tutaj na myśli jednoczesne usuwanie kilku zębów.
mnie po wyrwaniu jednego strasznie bolało, a jak wyrwa kilka to chyba jeszcze gorzej.
jeśli są to zęby które nie są obok siebie to potem może być przez kilka dni poważny problem z jedzeniem.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#73 chemiczna

chemiczna
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 23:54

Czy jest jakaś szansa że nie będę musiała płacić za plombę

mysle , ze nie powinnas płacic jesli to bedzie srebrna plomba a jak biała( swiatłoutwardzana) to zapłacisz bo ona zawsze jest płatna

Nie jest dla mnie problemem dopłacenie do takiej plomby tych 20 czy nawet 50 zł, ale jeśli będę musiała zapłacić jeszcze min 140 (a za ten opatrunek już zapłaciłam 80 zł) to przestaje mi się to podobać. Problem jest taki że nie wiem jakie są moje prawa jako pacjenta, czy moje oczekiwania że mam prawo nie zapłacić, skoro tak się zapisywałam i czekałam miesiąc na wizytę są uzasadnione. Dlatego pytam Was:)
Dołączona grafika

#74 Madalena

Madalena
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 12:26

Hmm ja bym wolała zapłacić za plombę, dlatego że te na NFZ szybko żółkną a srebrnych plomb chyba już się nie zakłada? Ja wczoraj też byłam u stomatologa i skończyło się usunięciem ósemki:((( Tak mi ząbki lecą po ciąży jak nigdy dotąd. Chodzę prywatnie i tak jakoś wychodzi za jeden ząb 200-300zł (w tym najpierw opatrunek na pierwszej wizycie a potem leczenie kanałowe i wypełnienie). Naprawdę warto zainwestować!

#75 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 20:19

Chemiczna za plombe ja płace 80 zł ( te białą) . Za kanałowe leczenie 120 zł . chodze tam gdzie jest umowa z nfz za wizyte i znieczulenie nie płace. Mysle , ze najlepiej jak pójdziesz na wizyte to najpierw zapytaj czy bedziesz musiała cos płacić . Jesli znów sie okaże , ze zapisali cie jako pacjent pełnopłatnego to zmien dentyste jesli tam tak ludzi traktują. :-x

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#76 Asiiia

Asiiia
  • Użytkownik
  • 321 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 07:38

Powiem Wam dziewczynki, że ja także mam straszny problem z dziąsłami i z zębami ... od kilku lat leczę się u tej samej dentystki. Moje zęby są wrażliwe, często bolą, psują się i nic na to nie mogę poradzić ;/ moja mama również miała to samo co ja, no ale wychodząc za mojego tatę, jako młode małżenstwo nie miała zbytnio pieniędzy żeby wydawać kasę na dentystę, Więc pewnego dnia, zaczęły ją wszytskie zeby boleć - wcześniej też ją pobolewały, ale nie zwracała na to uwagi. Poszła po kilku dniach do dentysty - i niestety psuły się zęby od korzenia - leczenie wyszło by majątek więc wyrywala ...
mój problem polega na tym, że przeważnie zbiera mi się ropa w zębie i wtedy leczenie kanałowe niestety i wizyty na opatrunki ... ;/ Raz złamał mi się ząb bo coś jadłam i połknęłam go nic mnie nie bolało, aż w końcu w czerwcu poszłam do niej i powiedziała mi niestety, że trzeba wyrywać ... mogłam iść od razu jak mi się złamał, dałoby radę go uratować. a wyrywanie zęba? jeny, nic przyjemnego. Pani dentystka w ogóle nie miała jak go złapać bo złamał się na pół, potem zaczął się kruszyć i został praktycznie tylko korzeń ;/ teraz niedawno "zakończyłam" u niej leczenie i wszytsko ok, ale znowu zaczęła mnie boleć 1-ynka, no i ropa i od nowa ;/ do tego dwa pozostałe mnie bolą, niewiadomo jaki?! bo najprawdopodobniej promieniują na siebie. Ona mówi, że wyglądają ok, ale bedzie musiała je otworzyć bo właśnie jeżeli jest coś nie tak, to choróbstwo idzie od korzenia - to co miała moja mama. Za kanałowe płacę 80 zł + opatrunki. znieczulenia nie liczy do tego. Bardzo lubię tą Panią, mówie jej o mojej szkole, o moich jazdach [ robie prawko ] i ona sama mówi, że to pełno kasy pochłania, więc o to 10, 20 zł czasami płacę taniej, tym bardziej, że lecze zęby od 2001 roku u niej.
Moja rada dziewczyny - boli ząb idzie do dentysty i nie patrzcie na koszty. lepoiej zrobić zęba, niż chodzić z bólem i wyrywać.

[ Dodano: 2008-12-09, 20:50 ]
właśnie jestem po wizycie u niej. W 1-dynce oczywiście ropa + kanałowe leczenie. Otworzyła mi innego zęba - te które poromieniowały na siebie, oczywiscie kanałowe. Mam nadzieje, że w końcu będe miala chociaz 2 -letnia przerwe u dentysty. Strasznie boli mnie cały policzek, oczywiście będzie bolało przez około 3 dni, ponieważ doszła aż do korzenia praktycznie. Ale nic na to nie poradze, zęby trzeba leczyć.

[ Dodano: 2008-12-09, 20:52 ]
zamiast 100 zł zapłaciłam 70 :)

#77 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 21:11

a ja sie panicznie boje dentysty!!!!!!! (uraz z dziecinstwa...) i za chiny nie moge sie wybrac, chyba ze umieram z bolu :-/ ale i wtedy siedzac na fotelu trzese sie jak galareta i nic nie moge na to poradzic <bezradny></span> to jest po prostu fobia... i tak mysle o tym ze jak uzbieram kaski to se chyba na spiaco zrobie te zabki co trzeba (a jest ich kilka)...

#78 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 09:46

Też kiedyś z powodu urazu z dzieciństwa okropnie bałam się dentysty, ale przeszlo mi z resztą zawsze w gabinecie prosze o znieczulenie. Stwierdziałam że waniejsze są zdrowe zęby. Wizytę planuję na kwiecień, wtedy minie rok od ostatniej. Wiem, że mam przynajmniej jeden ubytek. Chcę też wymienić sobie jedną plombę, bo jest ciemnna na białą, widać ją troszkę bo jest w 6 do góry. :roll:

<ookk>

#79 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 09:54

Chcę też wymienić sobie jedną plombę, bo jest ciemnna na białą, widać ją troszkę bo jest w 6 do góry. :roll:

tez mam na górze czarna i czasami mnie wkurza ale chyba gorzej by było miec na dole tak mysle
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#80 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 10:57

ja mam na dole jeszcze dwie takie, to są plomby ze sterych czasów jeszcze w podstawówce byłam i powiem Ci że trzymają się, te zęby w ogóle mi się nie psują od tylu lat. Ale je tez w końcu wymienię, bo mi się nie podobaja wyglądają jabym miała zęby popsute. :-(

<ookk>