Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

zapomniałam wziąć tabletki- co teraz???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#41 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 13:49

Czyli jak to jest, w sytuacji gdy sie nie wezmie jednej tabletki zabezpieczenie przestaje dzialac, czy po prostu znacznie zmniejsza swoja skutecznosc? A reszte cyklu jak sie bierze normalnie? Bo o dwoch to pisze na ulotce, a z jedna to jak postepowac. Ale zaluzmy ze ktos nie wezmie dwoch naraz, bo np nie zauwazyl ze ominal dzien.. <bezradny></span>

#42 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 14:39

Mirabelka__22, zmniejsza się skutecznośc jak zapominisz o jednej tabletce, wszystko jest zależne od tygodnia w którym się to wydarzyło. Tylko że nie pamiętam jak to jest w pierwszym, drugim, czy w trzecim tygodniu. powinnaś to mieć w ulotce, na pewno powinno się stosować dodstkowo inna metodę np. prezerwatywę.

Jeżeli zapominsz dwóch tabletek w całym opakowaniu, to lipa na cełej linni. Nie masz wtedy żadnego zabezpieczenia.

<ookk>

#43 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 14:57

Jeżeli zapomnisz tabletki w pierwszym tygodniu to jest zmniejszona skuteczność działania, w drugim, czy w trzecim tygodniu podobno nic się nie stanie ;)

#44 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 15:04

Mirabelka__22, najlepiej jest nie zapominać ;-)

<ookk>

#45 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 15:09

Mirabelka__22, najlepiej jest nie zapominać ;-)

oo i to jest najlepsze podsumowanie...

pozatym na ulotce powinno byc napisane jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze w przypadku pominiecia jednej badz wiecej tabletek..
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”

#46 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 15:10

To znalazłam w necie o moim marvelonie:

Od 1-21 dnia cyklu 1 tabletka dziennie o tej samej porze dnia, następnie 7 dni przerwy, w czasie których powinna wystąpić miesiączka. Efekt antykoncepcyjny trwa również w okresie 7 dniowej przerwy w przyjmowaniu drażetek. Po 7 dniach przerwy należy rozpocząć przyjmowanie następnej serii drażetek. W razie zapomnienia przyjęcia drażetki należy zażyć przeoczoną tabletkę tak szybko jak to jest możliwe.
Jeśli przerwa w stosowaniu leku jest dłuższa niż 36 godzin, efekt zabezpieczający przed niepożądaną ciążą ustępuje. Należy więc w ciągu najbliższego tygodnia stosować dodatkowy środek antykoncepcyjny, np. prezerwatywę.

Źródło: www.przychodnia.pl

<ookk>

#47 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 18:11

eśli przerwa w stosowaniu leku jest dłuższa niż 36 godzin, efekt zabezpieczający przed niepożądaną ciążą ustępuje. Należy więc w ciągu najbliższego tygodnia stosować dodatkowy środek antykoncepcyjny, np. prezerwatywę.

Czyli jak potem bierze sie kolejne to dzialaja czy nie?
Wg tego wynika ze jedna tabletka to jeden dzien zabezpieczenia. Procz tej przerwy 7mio dniowej.

#48 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 19:02

Mirabelka__22, no niezupełnie, tak jak napisałam wcześniej po pominięciu jednaj tabletki trzeba przez tydzień stosować inna antykoncepcję, bo zmniejsza sie działanie tabletek, ale to nie działa wcale tak że jedna tabletka na jeden dzień, to z tego wniosek byłby taki, że jak dwóch zapomisz to przez następne dwa tygodnie trzeba będzie sie jeszcze inaczej zabezpieczać, a tak przecież nnie jest. Poczytaj dokładnie Twoją ulotkę, tam powinno coś byc na tan temat.

<ookk>

#49 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 14 listopada 2008 - 09:44

Mirabelka__22, najprościej mowiąc i najogólniej niezależnie od tabletek - jeżeli wezmiesz za[pomnianą pigułke do 12 godzin kiedy prawidłowo masz ją brać efekt antykoncepcji będzie zatrzymany. Jezeli będzie powyżej 12 h niestety trzeba już się dodatkowo zabezpieczać :]

Zresztą Mirabelka__22, to wszystko pisze na ULOTCE . Czytać ulotki przede wszystkim !

#50 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 11:39

Hej dziewczyny! Co mam zrobić? wczoraj miałam wziąć pierwszą tabletke z kolejnego opakowania...Ale tak się jakos złożyło że zapomniałam....W domu będę dopiero po 18, czy mam wziąć dwie naraz? czy jak? to bedzie 24 godziny opóźnienia... <bezradny></span> :roll:

<ookk>

#51 Black_Angel

Black_Angel
  • Użytkownik
  • 804 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 11:42

24 godziny to chyba za dlugo... dwie naraz tez lipa... <bezradny></span> nie wiem czy nie trzeba przerwy teraz... dawno nie bralam to juz nie pamietam ;)

#52 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 11:46

Black_Angel, kurcze trochę sie podłamałam, i tak miałam przerwac branie i to miało być ostatnie opakowanie, ale nie byłam na to przygotowana....ale słyszałam ze można też zacząć brac piątego dnia...qrde

<ookk>

#53 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 11:49

Roxi, ja bym chyba wzieła dwie. Tak mi sie wydaje :roll:

Albo po prostu zaczniesz dzien później ;> <bezradny></span>
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#54 Black_Angel

Black_Angel
  • Użytkownik
  • 804 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:10

wzieła dwie

takie rozwiazanie to na sto proc odpada, mowie Wam jako corka poloznej ;)

#55 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:21

Black_Angel,
Właśnie czytam w necie, że trzeba wziąć dwie naraz i przez tydzień stosować prezerwatywę.Ale mam nadzieje, ze jeszcze któraś z Was mi doradzi... <bezradny></span>

<ookk>

#56 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:26

Roxi, hm.. ja mialam powiedzmy ze podobna sytuacje choc nie do konca...

rano przyjelam tabletke... ale zle sie poczulam i mialam wymioty.. a tabletka nie zdarzyla sie jeszcze wchlonac... a na ulotce pisalo ze w taki wypadku nalezy przyjac druga tabletke.. opakowanie wziasc zgodnie z planem i dodatkowo sie zabezpieczac...
Dołączona grafika

#57 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:39

saja, zrobię więc tak, że wezmę od razu jak wejdę do domu dwie naraz a przez następny tydzień gumki dodatkowo...Tak też w necie piszą...Tylko że ja będę miała 28 godzin opóźnienia (to sporo) :-(

<ookk>

#58 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:42

Roxi, no sporo... nie chce ci zle doradzic... naprawde...
ja pamietam jescze ze w ulotce u mnie pisalo zeby wziasc opakowanie do konca i nie robic przerwy i wziasc nastepne... z tymze my dodatko zabezpieczalismy sie caly czas... mialam cykora i nie chcialam ryzykowac (a moment na dziecko nie byl odpowiedni)
Dołączona grafika

#59 Black_Angel

Black_Angel
  • Użytkownik
  • 804 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:42

Tak też w necie piszą...T

ja poprosze na priw linka bo dla mnie to jakas bajera jest normalnie <szok></span>

#60 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:43

Black_Angel, u mnie w ulotce leku nawet tak pisalo... tez sie zdziwilam.. ale skoro leki mamy przyjmowac zgodnie z ulotka no to musialbyc to prawda
Dołączona grafika