grunt żeby mieć oddzielną kuchnię i łazienkęMoi rodzice na dole, a my na samej górze będziemy mieszkać
Z rodzicami, same, czy z facetem?
Napisano 18 stycznia 2012 - 10:16
Napisano 18 stycznia 2012 - 14:34
kuchnie będziemy mieć odzielną na pewno, gorzej z łazienką. Da się jakoś przeżyć. Najważniejsze jest to, żeby do tego pokoju nikt nie wchodził. Żebyśmy mieli kawałek kąta tylko dla siebie. Może kiedyś ten dom będzie naszgrunt żeby mieć oddzielną kuchnię i łazienkę żeby się rzadko widywać
Napisano 18 stycznia 2012 - 18:27
No i apeluję do tych, które studiują, myślą o wyrwaniu się z domu aby zrobiły to jak najszybciej po studiach bo później będzie im naprawdę ciężko oderwać się od domu i zacząć samodzielne życie... Wiem z doświadczenia niestety
Napisano 01 sierpnia 2012 - 09:23
Dziękuję za radęNo i apeluję do tych, które studiują, myślą o wyrwaniu się z domu aby zrobiły to jak najszybciej po studiach bo później będzie im naprawdę ciężko oderwać się od domu i zacząć samodzielne życie... Wiem z doświadczenia niestety
I co do Twoich wyrzutów sumienia, jak jedziesz do Połówka, to mam tak samo.
Bo dom zostawiam, bo babcia sobie nie poradzi i tak mi głupio jakoś...
Napisano 01 sierpnia 2012 - 09:29
JA w sumie przez całe studia mieszkałąm w domu, i źle nie było. Jasne, że było milion rzeczy, które mnie wkurzał - chocby ta pomoc w gotowaniu i włażenie do mojego pokoju, kiedy potrzebowałąm świętego spokoju i tak dalej i tak dalej, można długo wymieniać. Ale po roku mieszkania w Hiszpanii, teraz się duszę. I choć bym stanęła na rzęsach, i miała lekko głodem przymierać, to z nimi mieszkać nie będę, bo nie dam rady, za stara jestem , potrzebuję kawałka swojej przestrzeni.No i apeluję do tych, które studiują, myślą o wyrwaniu się z domu aby zrobiły to jak najszybciej po studiach bo później będzie im naprawdę ciężko oderwać się od domu i zacząć samodzielne życie... Wiem z doświadczenia niestety
Natomiast nigdy nie miałam tak ja wy dziewczyny, że "nie mogłam się wyrwać,", bo mi się tęskniło, czy miałam poczucie, że coś zostawiam, wręcz przeciwnie - zawsze czułam się świetnie. Ale to chyba od natury człowieka zależy
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 01 sierpnia 2012 - 12:50
Mam znajomą, która za wszelką cenę chciała się wyrwać na studnia dalej i zamieszkać w innym mieście, bo nie mogła się dogadać z babcią, która dogadywała jej za każdym razem, kiedy wracała późno albo czegoś nie zrobiła. A teraz jak już tam mieszka to jak tylko może to wraca do domu, bo teraz z czasem uznała, że w domu miała lepiej.
Ja jestem zdania, że w domu jest mi na tyle dobrze, że nie muszę uciekać, żeby czuć swobodę. M. nawet jak nie byliśmy parą zostawał u mnie na noc i mama po pierwszym szoku nic nie mówiła więcej
Każda sytuacja jest inna, każdy człowiek ma inne podejście.
Czasem chcę zamieszkać z M. gdzieś w małym mieszkanku, ale narazie nie ma ku temu warunków, wolałabym, żeby to była dobrze podjęta decyzja, bo nie wyobrażam sobie, że się wyprowadzę, a za pół roku wrócę z płaczem, bo coś mi nie pasuje, bo inaczej to sobie wyobrażałam. Czuję się dojrzała, ale nie kieruję się kaprysami
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 13 stycznia 2013 - 12:41
Wyprowadziliśmy sie do innego miasta, nie żałuję swojej decyzji
Napisano 13 stycznia 2013 - 12:59
Każdy z nas urodził się ateistą
Napisano 13 stycznia 2013 - 13:13
Napisano 13 stycznia 2013 - 15:25
Mój Połówek u siebie w domu zajmuje całe piętro: łazienka, 3 pokoje, korytarz, balkon. Tylko kuchni nie ma.Na pierwszy rzut oka to jest całkiem dobrze, ale on kategorycznie nie chce mieszkać z rodzicami po naszym ślubie.Ja mu tłumaczę, że to i tak będzie nieuniknione, bo przecież musielibyśmy wybudować dom jeszcze przed ślubem żeby z nimi nie mieszkać i że chociaż na czas budowy i tak zamieszkamy razem na tym piętrze ,
ale on jest na nie
Napisano 13 stycznia 2013 - 15:30
Rozumiałabym go gdyby mieszkał w bloku i miał tylko swój pokój. Ale chwilowo to mozna pomieszkac katem gdziekolwiek. Wazne aby nie na zawsze.
Napisano 13 stycznia 2013 - 15:30
Lubię czytać!
Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"
Napisano 13 stycznia 2013 - 18:05
Napisano 13 stycznia 2013 - 18:53
bo on argumentuje to tak, że jego mama zawsze źle wspomina czas gdy mieszkała z teściami i znajomi, którzy tak mieszkają ciągle narzekają
I tu ma rację bo dla nas to też nie jest dobre. Też ciągle narzekam i odliczam dni do wprowadzenia się, ale nie wyobrażam sobie, że miałabym 1000 zł na wynajem wydawać. Poza tym z mamą mamy układ. My za nic nie płacimy, wszystko idzie w budowę, dlatego uważam, że mimo wszystko można się pomęczyć i drugi raz również wybrałabym to rozwiązanie.
Lubię czytać!
Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"
Napisano 14 stycznia 2013 - 07:23
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 14 stycznia 2013 - 09:57
My na razie sami i uwielbiam ten stan rzeczy.
Ostatnio w planach przeprowadzka po ślubie do teściów. To jeszcze nic pewnego, ale mocno rozważamy i chyba jesteśmy coraz bardziej na tak. :->
Po pierwsze: mają duży dom, który i tak jest przeznaczony dla Brzydkiego. Mielibyśmy całą górę dla siebie (ok.100 m2), chcielibyśmy na parterze dobudować jeszcze salon z jadalnią i kuchnię, toaletę, zrobić zupełnie osobne wejście z drugiej strony budynku. Dom ma duże możliwości, dałoby się.
Po drugie, teściowie nie są już młodymi ludźmi i wiem, że za jakieś 10 lat góra, będzie trzeba im pomóc. I wiem, że to będzie nasz obowiązek. Łatwiej nam będzie to robić, jeśli będziemy na miejscu. Bo co mi z tego, że wezmę kredyt ( o ile dostanę
Po trzecie, do domu przylega duża ziemia, którą niewielkim nakładem czasu i kosztów, można by podzielić na działki budowlane i sprzedać. To też ma być dla Brzydkiego.
Patrząc bez uczuć- szkoda oddać to wszystko komuś innemu, skoro zawsze miałó być dla Brzydkiego.
Zawsze marzyłam o WŁASNYM domu, tylko naszym, zbudowanym pod nas i dla nas. Myślę, że kiedyś byłoby nas na niego stać. Ale rodzice to rodzice, nawet gdyby tego domu nie mieli, to przecież i tak naszym obowiązkiem jest być z nimi, kiedy już nie będą sobie radzić. Wyjście z wspólnym domem, ale osobnymi wejściami, wydaje mi się niezłym kompromisem.
A ściany wspólne i sufit sobie wyciszymy.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 14 stycznia 2013 - 17:55
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 14 stycznia 2013 - 19:32
Z tym, że mamy traktować jak własne i tak też o nie dbać. :->
Właściwie to płacimy teraz mniej niż mieszkając w akademiku, a mamy 2 pokoje, łazienkę, kuchnię, korytarz, strych, piwnicę i przede wszystkim prywatność.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę!