Dom czy mieszkanie?
Napisano 18 grudnia 2011 - 19:08
Napisano 29 grudnia 2011 - 21:23
Napisano 30 grudnia 2011 - 11:27
Ale wolę mieszkanie ze względu na wygodę, mniej problemów. W domu trzeba za wszystkim samemu chodzić -poczawszy od żarówki prze bramie i garażu, przez koszenie trawniczków, odśnieżanie po dach, co cieknie, ciepłą wodę trzeba ogrzać, żeby była ciepła i oczywiście ogrzać dom!
Napisano 30 grudnia 2011 - 12:10
Niby fajniej mieć dom bo prawie zawsze jest to jednak większa powierzchnia do mieszkania. Jednak jestem staroświecki i chyba chciałbym mieć sąsiadów. Jakiś normalnych oczywiście. Teoretycznie domki zazwyczaj też stoją jeden koło drugiego ale żeby się z kimś zaprzyjaźnić to już jakoś nie bardzo. Wszyscy szybko- siup do swojego garażui tyle ich widzieli.
Z ta powierzchnia to roznie bywa .... moja siostra kupila miniejszy dom od mojego mieszkania a moje mieszkanie ma 75m kwadratowych.
Napisano 03 stycznia 2012 - 11:28
Napisano 05 stycznia 2012 - 10:54
Mogłabym się poświęć i zamieszkać w mieszkaniu tylko i wyłącznie gdybym musiała mieszkać w Londynie, Sydney, NY czy jakimś innym, wielkim mieście. Wybacz stolico, ale dla Ciebie się tak nie poświęcę.
Dla mnie dom to luksus. A może nie tyle dom, co własny taras, własne oczko, własne podwórko. Możliwość urządzania grilli, spędzania letnich, niedzielnych poranków na tarasie czy urządzania imprez przynajmniej raz w miesiącu. W mieszkaniu raczej o to ciężko. Wiadomo, że o dom trzeba bardziej dbać, ale dla mnie to dobrze. Dom jest moim azylem. A kiedy nadchodzi lato i moja mama zajmuje się ogródkiem, jest tak pięknie, że w życiu nie oddałabym tych letnich wieczorów na mojej wsi, za letnie wieczory gdzieś w mieście:)
[ Dodano: 2012-01-05, 10:58 ]
Niby fajniej mieć dom bo prawie zawsze jest to jednak większa powierzchnia do mieszkania. Jednak jestem staroświecki i chyba chciałbym mieć sąsiadów. Jakiś normalnych oczywiście. Teoretycznie domki zazwyczaj też stoją jeden koło drugiego ale żeby się z kimś zaprzyjaźnić to już jakoś nie bardzo. Wszyscy szybko- siup do swojego garażui tyle ich widzieli.
A z tym się kompletnie nie zgodzę. Sąsiedzkie zażyłości prędzej się spotyka na wsiach, w miasteczkach gdzie domki są blisko siebie i każdy o każdym wie. Wydaje mi się, że w blokach każdy żyję bardziej swoim życiem. Rano do pracy, po południu powrót do mieszkania i tyle. A w domkach, a to się ktoś kręci po podwórku, a to ktoś siedzi na tarasie, a to dzieciaki po ulicy się ganiają. Jakoś tak paradoksalnie bliżej siebie ludzie żyją. Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucie.
Napisano 05 stycznia 2012 - 12:00
nie zgadzam się z tym!Teoretycznie domki zazwyczaj też stoją jeden koło drugiego ale żeby się z kimś zaprzyjaźnić to już jakoś nie bardzo. Wszyscy szybko- siup do swojego garażui tyle ich widzieli.
U nas wszyscy się znają i żyją w bardzo dobrych stosunkach. W Wigilię mamy tradycję dzielenia się opłatkiem z mieszkańcami osiedla na ulicy. Gdy ktoś wyjeżdża cała reszta sąsiadów pilnuje domu, jedni z sąsiadów dostają do niego klucze na wszelki wypadek. Jeśli ktoś zamawia jakąś paczkę to bez problemu kurier może zostawić ją u sąsiada.
Gdy ktoś planuje jakąś imprezę to wszyscy sąsiedzi są powiadomieni.
Napisano 06 stycznia 2012 - 13:33
Napisano 24 kwietnia 2012 - 21:27
Napisano 25 kwietnia 2012 - 10:08
No chyba,że ma sie fajnych sąsiadów a nie chamstwo.....sąsiedzi milutcy... latem w ogródku grill albo nawet ognisko... jest gdzie wyjść, posiedzieć...na balkonie bym zwiędła jak kwiat
Ja jestem za mieszkaniem w bloku,takim czteropiętrowym i w zyciu nie zamieniłabym sie na dom.
Napisano 02 maja 2012 - 16:39
Obecnie mieszkanko 53 m, dwa pokoje, kuchnia i lazienka. Nowe i swiezutkie, jeszcze niewykonczone
Napisano 02 maja 2012 - 19:09
Mamy do dyspozycji całe piętro, lecz kuchnia jest wspólna, co nie jest dobre.
A od września jak dobrze pójdzie to będziemy na swoim.
Napisano 02 maja 2012 - 19:42
Swój dom, czy swoje mieszkanie?A od września jak dobrze pójdzie to będziemy na swoim.
Wiecie co, kilka na wsi i znowu wróciły marzenia o własnym domu OD RAZU, a nie po latach. Wczoraj przyglądaliśmy się z Brzydalem, jak dzieciaki latają umorusane całe po łące i widać było, jakie są szczęśliwe i tak nas na dom wzięło.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 02 maja 2012 - 21:26
Mój mąż nie chciał słyszeć o niczym innym jak domu. Jednak teraz, gdy wynajmujemy domek i gdy musi o wszystko dbać i jakby nie było, przy domu jest więcej roboty, to też czasami zaczyna zmieniać co do tego zdanie.
Także zarówno dom, jak i mieszkanie mają wady i zalety.
Mnie się marzy mieszkanie, mężowi dom, ale jak to wyniknie, to zadecyduje o tym życie. Mam nadzieję, że nastąpi to już niedługo.
Napisano 02 maja 2012 - 21:32
Dom na wsi, ponieważ oboje wychowaliśmy się na wsi, i od zawsze to było moje marzenie.Swój dom, czy swoje mieszkanie?
Właśnie i ten widok umorusanych dzieciaków.
Napisano 23 lipca 2012 - 21:27
Napisano 29 lipca 2012 - 19:12
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 30 lipca 2012 - 00:48
Zależy pewnie jak duży metraż mieszkania i w jakiej okolicywydaje mi sie, ze bym sie dusiła
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 30 lipca 2012 - 12:04
też mi się zawsze tak wydawało, marzył mi się dom z wielkim ogrodem....dopóki nie trzeba było marzeń zrównać z rzeczywistościąja sie kilka dni temu zastanawialam czy dalabym rade mieszkac w mieszkaniu i na dzien dzisiejszy wydaje mi sie, ze bym sie dusiła
Napisano 30 lipca 2012 - 18:42
No niby tak, ale jednak zawsze ktoś jest pod, nad i obok.Bo niektóre apartamenty mają większą powierzchnię i więcej przestrzeni niż domy
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę!