Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Dom czy mieszkanie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
356 odpowiedzi w tym temacie

#241 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 17:56

No niby tak, ale jednak zawsze ktoś jest pod, nad i obok

o to mi chodzi a nie metraż, bo jak jestem u brata , ktory ma dwa male pokoiki i kuchnie oraz lazienke , ale ma plac to lepiej sie czuje niz u kolezanki w trzypokojowym mieszkaniu. opalanie na balkonie to nie to samo co na trawie. ;-)

dom z wielkim ogrodem.

jezeli sa tam drzewka albo trawa to może być , ale nie kwiaty , bo nie mam do tego daru ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#242 marella

marella
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 09 sierpnia 2012 - 17:07

Teraz blokowe mieszkanko ale marzy się dom w górach z tarasem. Ja chcę!!!
Dołączona grafika

#243 bleble

bleble
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 13 października 2012 - 16:10

Też miałem ten sam problem, ale przeglądając ogłoszenia nieruchomości stwierdziłem, że zdecydowanie dom. Chcę mieś trochę przestrzeni dla siebie. Najpierw kupię działkę, a potem zacznę powoli coś budować .

#244 Magda.Mała.Mi

Magda.Mała.Mi
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 17 października 2012 - 07:47

Chyba warto się przejść na targi mieszkaniowe. Tam można popatrzeć, podpytać. Wtedy chyba łatwiej podjąć decyzję. W Gdańsku będą w nadchodzący weekend. Wybiera się ktoś?
Magda Mała Mi

#245 moka

moka
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 17 października 2012 - 20:51

dom, dom, dom!
od zawsze mieszkałam w domku jednorodzinnym, z dużym ogrodem i mega prywatnością.
mąż miał tak samo, więc nic dziwnego, że razem też mieszkamy w domu : )

nie wyobrażam sobie życia w bloku.
dostałabym klaustrofobii i nerwicy ; p

#246 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 20:12

ja ostatnio zastanawiam się nad zakupem mieszkania, bardzo podoba mi się osiedle Górczewska Park, ceny są bardzo atrakcyjne, no i można się jeszcze załapać na dopłatę rządową.

#247 aniag1

aniag1
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 17:42

Jak dla mnie to zdecydowanie dom. Wychodzi dużo taniej jeśli chodzi o utrzymanie

#248 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 17:44

Jak dla mnie to zdecydowanie dom. Wychodzi dużo taniej jeśli chodzi o utrzymanie

Zależy jaki dom i jakie mieszkanie. ;-)

My od zawsze marzyliśmy o domu, choć i ja i mąż wychowywaliśmy się w blokach. Zdaję sobie sprawę, że trzeba kosić, odśnieżać, robić remonty dachu, elewacji. Żadna spółdzielnia tego za nas nie zrobi.
Ale komfort mieszkania z dala od miasta, gdzie jest cicho, spokojnie, gdzie można wyjść na trawkę, zrelaksować się na świeżym powietrzu, gdzie można głośno śpiewać, ganiać się i nikt tego nie słyszy przyćmiewa wszystkie wady tego rozwiązania. Nie mogę się już doczekać aż zamieszkamy w naszym domku. <serduszka></span>

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#249 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 18:12

trzeba kosić, odśnieżać, robić remonty dachu, elewacji. Żadna spółdzielnia tego za nas nie zrobi.
Ale komfort mieszkania z dala od miasta, gdzie jest cicho, spokojnie, gdzie można wyjść na trawkę, zrelaksować się na świeżym powietrzu, gdzie można głośno śpiewać, ganiać się i nikt tego nie słyszy przyćmiewa wszystkie wady tego rozwiązania.

Zgadzam się z Tobą absolutnie. Też z mężem od zawsze mieszkaliśmy w bloku, ale ja od małego marzyłam o domu. Troszkę ponad rok temu udało nam się to marzenie spełnić :)
Mieszkamy z dala od miasta, w lesie w ciszy i spokoju. Jest cudownie :) Latem grill na tarasie, bujanie w hamaku, opalanie na leżaku i przede wszystkim przestrzeń. Zimą piękne widoki za oknem. No i niestety obsługa pieca, odśnieżanie podjazdu, ścieżki, dachu itd.
Wszystko ma swoje plusy i minusy. Jednak nawet mój mąż, który nie do końca był przekonany do mieszkania w domu zmienił zdanie.
Mimo wszystko rozumiem ludzi, którzy wolą mieszkania. Jest to wygodniejsze i tak naprawdę nie każdy potrzebuje kawałka ziemi i trawy na niej do szczęścia.
Ja bynajmniej jestem za mieszkaniem w domu :)

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."

#250 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 20:36

Troszkę ponad rok temu udało nam się to marzenie spełnić

To pięknie. :D Gratulacje!
My mam nadzieję wprowadzimy się pod koniec przyszłego roku. :D

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#251 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 21:17

To pięknie. Gratulacje!

Dziękuję :) oby czas Wam szybko zleciał, żebyście mogli jak najprędzej cieszyć się domem!! :)

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."

#252 aaatena

aaatena
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 25 stycznia 2013 - 11:07

my właśnie chcemy kupić mieszkanie w Warszawie. Mieszkać w końcu na swoim! Możecie polecić jakiegoś dewelopera bo chcemy nowe mieszkanie?

#253 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 25 stycznia 2013 - 11:57

aaatena, my kupiliśmy od DomDevelopment, ale przy wyborze mieszkania kierowałam się bardziej lokalizacją, później projektem, ceną ;-)

#254 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 25 stycznia 2013 - 14:28

My dalej w mieszkaniu.
Z ta różnicą, że teraz mamy właśnie i nie wydajemy kasy na wynajem.
Mi się marzy, żeby mieszkanie w mieście zostawić - po pierwsze świetna lokalizacja, po drugie w ciągu tygodnia byłoby gdzie się zatrzymać jak przyjedziemy do pracy. Ale bardzo bym chciała piękny malutki, drewniany domek z bali i hektar ziemi dookoła. :lol: Gdzieś za miastem. Dookoła nas są praktycznie same wsie i lasy, więc nie byłoby trudno o działkę. Także marzenie jest, teraz tylko przystąpić powolutku do realizacji. :mrgreen:

#255 aaatena

aaatena
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 10:39

ja bym chciała przede wszystkim mieć własny kąt :), co do lokalizacji to myślimy o Woli, znajomi mieszkają na osiedlu górczewska. Byliśmy tam niedawno i całkiem przyjemne miejsce i okolica. Tylko jestem ciekawa jak z cenami za m2 w Warszawie?

#256 danka

danka
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 09 maja 2013 - 10:57

My właśnie jesteśmy na etapie zakupu domu - właściwie mieszkania, ale to sa takie z oddzielnym wejściem, kawałkiem ogródka, sąsiadami tylko z boku, tylko w jednym ciągu budynków, więc ja na to mówię w skrócie dom :) Wpadło nam w oko takie jedno, na os. Grunwaldzka 589 jakby ktoś chciał zerknąć na plan, tylko to by było ok. 80 m2 na 3 poziomach - na 1. salon, kuchnia, łazienka, na 2. dwa pokoje z łazienką i na poddaszu można zrobić 1 spory pokój. Tylko pytanie, czy to gananie po schodach nie stanie się kiedyś uciążliwe? Cena jest dla nas ok, lokalizacja również. A ja tak bym już chciała być na swoim... :([/quote]

#257 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 09 maja 2013 - 11:01

Ja mieszkam w domu, co ma wiele zalet- własne podwórko, od sąsiadów dzielą nas bramki, przy których rosną tuje, więc widok zasłonięty całkowicie. Dużo prywatności, w każdej chwili można urządzić grilla itp. Wiadomo, więcej pracy na swoim jest, bo to odśnieżanie, grabienie czy koszenie trawy itd.

A pewnie jak będę się kiedyś wyprowadzać, to jednak blok, bo są możliwości na mieszkanie, na zakup domu swojego finansowo narazie się nie zapowiada.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#258 lizzka

lizzka
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 15 maja 2013 - 12:07

Wpadło nam w oko takie jedno, na os. Grunwaldzka 589 jakby ktoś chciał zerknąć na plan, tylko to by było ok. 80 m2 na 3 poziomach - na 1. salon, kuchnia, łazienka, na 2. dwa pokoje z łazienką i na poddaszu można zrobić 1 spory pokój. Tylko pytanie, czy to gananie po schodach nie stanie się kiedyś uciążliwe? Cena jest dla nas ok, lokalizacja również. A ja tak bym już chciała być na swoim... :(

A Ty jesteś z Poznania? :> Bo moi znajomi stamtąd kupili mieszkanie o podobnym układzie i nie wiem, czy przypadkiem nie na tej ulicy :) Ja bym się nie przejmowała ilością schodów, zresztą pewnie na poczatku będziecie mieć tylko 2 poziomy, a nawet jak na trzecim zrobicie sypialnię czy coś, to i tak życie rodzinne toczy się w okolicach kuchni i salonu moim zdaniem :) Masz jakieś zdjęcia tego mieszkania?

Ja tez marzę o domu, choć zawsze mieszkałam w mieszkaniu, ale wiadomo, jak to jest z takimi marzeniami, wszystko rozbija się o pieniądze...

#259 danka

danka
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 28 maja 2013 - 10:33

Tak, z Poznania, a Ty? :) Zdjęć nie mam, jedynie plany ze strony dewelopera, nie byliśmy jeszcze oglądać. Na razie sprawdzam opinie o tej firmie Jandach, która jest wykonawcą, w necie są dobre, z mieszkań są ludzie zadowoleni, ale znajomym znajomym Jandach budował dom i jesteśmy umówieni z nimi na kawkę, to nam powiedzą, jak się mieszka w ich relalizacji:) Nie sądziłam nigdy, że przy zakupie mieszkania jest tyle dylematów i decyzji do podjęcia, a co to będzie przy urządzaniu... Ale już się nie mogę tego etapu doczekać :)

#260 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 10 sierpnia 2013 - 19:11

magdaaaa, tutaj Ci odpisuję, bo w tamtym temacie nie chcę robić niepotrzebnego z
zamieszania ;-)
Fajnie, że wyszło bez działki tylko 200 000 i naprawdę życzę, aby tak się udało. :-)
Jestem do tego jednak sceptycznie nastawiona, bo projekt projektem, a życie życiem i pewnie nie jeden nieprzewidziany wydatek się pojawi. <bezradny></span> A do tego kupno działki ( oczywiście jeśli ktoś zaczyna od zera) i już robi się sporo więcej niż 200 000.
Osobiście nie zaczynałabym budowy nie mając chociaż 350 000 zł. A M4 jednak taniej i w mieście w pobliżu żłobka, przedszkola i pracy, więc pewnie ta opcja bedzie na pierwsze kilka lat najrozsądniejsza. ;-)
A kiedyś, kiedyś.. kto wie. :-)

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif