Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ksiażki godne polecenia...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#81 irma

irma
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 10:13

"Żona godna zaufania" Roberta Goolricka jest rzeczywiście godna polecenia. Przeczytałam po tym jak, któraś z was napisała o niej. Romans połączony z kryminałem i powieścią psychologiczną. Emocjonująca książka o ludzkich pragnieniach, wewnętrznej walce itd. Fajna książka, ciekawa i wciągająca.

#82 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 22 września 2010 - 18:13

Ja polecę autorkę (hurtowo od razu :P ). Jakiś czas temu poleciła mi tą książkę (pierrwszą z serii) moja bibliotekarka, dzień później przyleciałam po kolejną część <lol></span>

Seria (od pierwszej do ostatniej): Zbrodnie w rozmiarze XL, Śledytwo nr XXL i Zabjstwo z lekką nadwagą; autorka: Meg Cabot

Proste łatwe i przyjemne, z małą nutką sercowych historii :P Pochłonęłam wszystkie 3 w 2 dni :P

Zainteresowanym mogę podrzucić link do ebooków :P

cz. I

Gwiazda pop Heather Wells musi zapomnieć o fanach i trasach koncertowych, nadszedł kres jej kariery. Zaczyna nowe życie jako zastępczyni kierowniczki akademika nowojorskiego uniwersytetu. Ale szara codzienność wcale nie jest tak nudna, jak się obawiała: przystojny Cooper, jej skryta miłość, proponuje jej dach nad głową, a akademik staje się miejscem ponurych wydarzeń, które zapewniają nie mniej emocji niż estrada i blask fleszy.

cz. II

Bycie zastępczynią kierownika w nowojorskim akademiku coraz bardziej się podoba Heather Wells, byłej gwieździe pop. No i nie musi się już przejmować tymi kilkoma dodatkowymi kilogramami tu i ówdzie - no dobra, może trochę więcej niż kilkoma - nie występuje już przecież przed tysiącami fanów. Ale każda sytuacja ma dobre i złe strony. Te złe wypływają na wierzch pewnego dnia w stołówce akademika - wraz z zaskakującą zawartością kotła z zupą. Heather wciela się raz jeszcze w rolę detektywa. A jakby tego było mało, w jej życiu uczuciowym pojawiają się kłopoty, tym razem w rozmiarze XXL...

cz. III

Sympatyczna bohaterka Zbrodni w rozmiarze XL i Śledztwa numer XXL znów w uczuciowo-kryminalnych tarapatach Heather Wells, była gwiazda pop, zastępczyni kierownika akademika i, w razie potrzeby, detektyw-amator, czuje się szczęśliwa: chodzi przecież z nieziemsko przystojnym wykładowcą matematyki. Jest on co prawda fanem zdrowego trybu życia i nie traci wiary, że jego dziewczyna z radością przyłączy się do porannego joggingu. Mimo to jest po prostu wspaniale - przynajmniej do chwili, kiedy Heather znajduje ciało swojego szefa w jego gabinecie...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#83 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 04 października 2010 - 09:09

Najnowsza książka Olgi Rudnickiej "Lilith" zdecydowanie i bez zastanowienia mogę polecić. Ciekawa, wciągająca, lekka w sam raz na wieczór :)

Lipniów, pełne uroku stare miasteczko, cieszy się sławą polskiego Salem. Dawno temu doszło tu do procesu czarownic, w wyniku którego kilkanaście kobiet straciło życie. Była wśród nich Anastazja Lipnowska, żona właściciela pobliskiego dworu.
Podobno młoda hrabina, ulegając podszeptom nieczystych sił, oddała swe nowo narodzone dziecko diabłu i zabiła męża, a sama została za to spalona na stosie.

Lilith uważana jest za królową sukubów, czyli kobiecych demonów, nawiedzających we śnie mężczyzn. Jest uosobieniem seksu, matką wampirów i złych duchów. Inne podania mówią, że porywa małe dzieci i wysysa z nich krew. Do wyobraźni ludzi najbardziej przemawia kobieta kusicielka i dlatego zmarła hrabina w pewnym momencie zaczęła być utożsamiana nie z czarownicą, tylko właśnie z demoniczną kochanką sprowadzającą nieszczęście. W końcu, a to akurat fakt, ród Lipnowskich wyginął. Hrabia i jego brat byli ostatni i żaden nie pozostawił potomka. Ludzi jednak bardziej interesuje to, co mogło się wydarzyć, a nie to, co się wydarzyło. Krew, przemoc i seks sprzedają się od wieków…

Współcześni mieszkańcy Lipniowa wykorzystują dawną legendę, by przyciągnąć do miasta turystów i entuzjastów wiedzy tajemnej. Toteż gdy w okolicy zaczynają ginąć młode jasnowłose dziewczyny o błękitnych oczach, wszyscy, łącznie z policją, starają się zatuszować sprawę, by nie odstraszyć przyjeżdżających gości.
Do dawnego dworu Lipnowskich sprowadza się architekt Piotr Sianecki z żoną Lidką. Młoda kobieta jest w ciąży i źle znosi niesamowitą atmosferę nowego domu. W dodatku dręczą ją koszmarne sny...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#84 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 23 listopada 2010 - 15:48

nuska, podoba mi się opis książki,nie słyszałam o niej wcześniej ale chyba sobie poczytnę :-)
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#85 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 12:32

Prawie skończyłam Zmierzch ;-)
Choć nigdy nie ciągłą mnie do książek ani tez filmów o wampirach za namową koleżanki przeczytałam :) Sama troszke tym zaskoczona bo gustuje w
innych książkach( głównie są to thillery medyczne czy ksiązki historyczne) ;-) Zmierzch czyta sie łatwo, lekko, szybko. Książka w sam raz na zimowe wieczory .
Może nie jest to jakieś ambitne dzieło ale czyta się przyjemnie.
:mrgreen:
Jeszcze 3 tomy mam nadzieje ,że dalsza lektura będzie równie ciekawa.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#86 KochajacaCzytac

KochajacaCzytac
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 14:48

Ja ostatnio przeczytałam "Stokrotki w śniegu" Richarda Paula Evansa i muszę powiedzieć, że to naprawdę świetna książka. Dawno czegoś takiego nie przeczytałam. Historia, która mogłaby się zdarzyć niektórym ludziom, których znam. Może zmieniliby wtedy swoje podejście do ludzi. Jest miłość, rodzina, gwałtowny zwrot akcji. Szczerze polecam miłośniczkom tematów międzyludzkich :)

#87 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 16:15

Ja polecam wszystkie "Mistyfikacja" Cobena ;) Jestem w połowie ale już muszę przyznać, że rzadko która książka aż tak wciąga :)

#88 monika34

monika34
  • Użytkownik
  • 528 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 22:27

a ja jestem w tarkcie czytania tej książki - "Dni lata" Jill Barnet

Jest rok 1957. Skłócony z żoną, pijany Rudy Banning powoduje wypadek samochodowy, w którym obydwoje giną. Życie traci też pasażer drugiego auta, znany piosenkarz Jimmy Peyton. Tragedia zmienia losy ich najbliższych.
Synkowie Banningów trafiają pod opiekę dziadka, surowego potentata naftowego. Wdowa po Peytonie osiedla się z córeczką na malowniczej kalifornijskiej wyspie Catalina.

Mijają lata. Cale i Jud Banningowie wyrastają na wspaniałych, choć kompletnie różnych mężczyzn, a Laurel Peyton na piękną kobietę. Przypadek sprawi, że uwikłają się w miłosny trójkąt, nie mając pojęcia o przeszłości...

Pochłaniająca bez reszty saga rozgrywa się przez blisko pół wieku.

żródło Biblionetka.pl
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#89 Domatorka

Domatorka
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 20:32

Książki, które mogłabym polecić w ciemno?

Mistrz i Małgorzata
Wichrowe wzgórza
każda książka Murakamiego
to samo Dukaja
"Wściekły pies" Tochmana
"Kobieta do zjedzenia" Atwood

...hmm...więcej w tej chwili nie pamiętam :)

#90 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 04 marca 2011 - 19:17

domagalik i wisniewski 188 dni i nocy
ksiazka to zbior maili pisanych miedzy dwojka tych autorów.
swietnie sie czyta, ciekawe przemyslenia fajny dowcip , troche wiedzy ; np dowiedziałam sie np ze jakis malarz uzywał nasienia jako werniksu a picasso dolewal do farb <umieraam></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#91 irma

irma
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 06 kwietnia 2011 - 10:56

"Niebieskie migdały"Katarzyny Zyskowskiej-Ignaciak. Bardzo fajna książka o miłości, marzeniach i macierzyństwie:) Ja się super przy niej bawiłam

#92 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 06 kwietnia 2011 - 14:17

"Smak chwili" Nory Roberts:) Świetna książka:) Polecam:)

#93 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 06 kwietnia 2011 - 17:24

Amelia21, Przypominam o uzasadnieniu. Skoro książka sie podobała, i ja polecasz, napisz czemu, o czym jest... kilka zdań a może kogoś zachęcić do przeczytania.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#94 aniolek222

aniolek222
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 06 kwietnia 2011 - 17:42

Wszystkie części Sagi Zmierzch Stephanie Meyer - filmu nie ma co porównywać
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#95 KarolaBas

KarolaBas
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 10 kwietnia 2011 - 18:05

Witam i polecam Sezon czarownicy Natashy Masters. Książka z dobrym tempem, naszpikowana akcją o tematyce uczuciowej,z dużą dawką magii. Dwie siostry i on jeden pomiedzy swiatem rzeczywistym a czymś, co trudno męskiemu bohaterowi zrozumieć. Dla mnie rewelacja!

#96 Amelia21

Amelia21
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 13:42

Amelia21, Przypominam o uzasadnieniu. Skoro książka sie podobała, i ja polecasz, napisz czemu, o czym jest... kilka zdań a może kogoś zachęcić do przeczytania.

Romansidło... W pewnym sensie miłość, która nie ma przyszłości zaczyna być coraz bardziej widoczna... Klasyczny mezalians. Książka niby prosta, ale bardzo ciekawa:) Osobiście polecam:)

#97 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 23:35

Ja ostatnio przeczytałam książkę, która wzbudziła we mnie mnóstwo emocji. "Szare śniegi Syberii" Ruty Sepetys to opowieść o dziewczynce, którą w 1941r. w nocy wywleczono z domu, wraz z braciszkiem i mamą. NKWD wsadziło brutalnie przerażoną rodzinę do samochodu, potem do pociągu. Wywieziono do gułagu. Straszne, nieludzkie traktowanie ludzi przez ludzi, potworne zdarzenia są przeplatane z człowieczeństwem, poczuciem godności na przekór rzeczywistości. Bardzo polecam tę książkę.

#98 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 25 kwietnia 2011 - 20:29

Polecam "O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu" Murakamiego. Książka to zbiór luźnych myśli autora, które wpadają mu podczas uprawiania jednej z jego pasji jaką jest bieganie. Ponad to opisuje swoją drogę od początkującego do niemalże profesjonalnego biegacza oraz to jak dzięki bieganiu i ogólnie sportowi można ukształtować swój charakter. Książka nie jest gruba i czyta się ją szybko, natomiast człowiek sam niekiedy zaczyna zastanawia się nad sobą, nad swoimi pasjami, charakterem, nad tym jakby samemu się coś zrobiło. Doskonała pozycja na rozluźnienie.
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#99 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 20:04

Skoro mowa o pracy nad soba- polecam książkę Gretchen Rubin- "Projekt szczęście". W wielu krajach jest już bestsellerem, ponieważ głosi w sposób zrozumiały i przystępny tezę, iż poczucie szczęścia można wypracować. Tak jak kazdy projekt, którym się zajmujemy w pracy. Trzeba być tylko sumiennym i wytrwałym. A chyba warto spróbować się powysilać, w końcu chodzi o szczęście w życiu...

#100 ewka85

ewka85
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 01 maja 2011 - 08:19

"żal" Hanna Krall
"18 znaczy życie. rzecz o Józefie Szajnie" Jerzy J. Fąfara
"Wszystko, co minęło" autobiografia Mii Farrow