Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ksiażki godne polecenia...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#61 annaka

annaka
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 14 marca 2010 - 10:03

tanika_aha wspomniala o o ksiazce"Zmierzch" Z powodu rozglosu o tej ksiazce zazyczylam sobie ja na DzIEN kOBIET,pomyslalam ze pzrereklamowana itd.Jakie bylo moje zdziwienie kiedy skapnelam sie ze jestem juz przy koncu ksiazki;-) Faktycznie ksiazka napisana bardzo ciekawie i wciagajaco.Bez przerwy toczy sie jakas akcja co nie pozwala sie od niej oderwac,czasami smailam sie na glos a czasami czytalam w tepie turbo zeby juz dokonczyc jakis moment napiecia.Ogolnie mowiac ksiazka pelna emocji i zaskoczenia-polecam ja rowniez ja i biegne dzis po II czesc:D
Jeśli chcesz oglądać tęczę, musisz dzielnie znieść deszcz.

#62 truskaweczka

truskaweczka
  • Użytkownik
  • 1 088 postów

Napisano 14 marca 2010 - 14:17

tanika_aha wspomniala o o ksiazce"Zmierzch" Z powodu rozglosu o tej ksiazce zazyczylam sobie ja na DzIEN kOBIET,pomyslalam ze pzrereklamowana itd.Jakie bylo moje zdziwienie kiedy skapnelam sie ze jestem juz przy koncu ksiazki;-) Faktycznie ksiazka napisana bardzo ciekawie i wciagajaco.Bez przerwy toczy sie jakas akcja co nie pozwala sie od niej oderwac,czasami smailam sie na glos a czasami czytalam w tepie turbo zeby juz dokonczyc jakis moment napiecia.Ogolnie mowiac ksiazka pelna emocji i zaskoczenia-polecam ja rowniez ja i biegne dzis po II czesc:D

to fakt bardzo wciąga :-) ja przeczytałam 4 tomy w 2 tygodnie...normalnie czytałam po kilka godzin czasami!! hehe... nie ma co porównywać do filmu jest 10000000 razy lepsza :-D
szczęście ma smak truskawek :D :D

#63 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 20 marca 2010 - 12:11

a pisałam,pisałam? :-D
ja śmignęłam 4 tomy w ciągu coś ponad jednego tygodnia,książka lekka w czytaniu,napisana współcześnie i naprawdę ciekawie. I z czystym sumieniem mozna ją polecić :-)

nie ma co porównywać do filmu jest 10000000 razy lepsza :-D

to fakt,film jest bardzo okrojony :-/

a tak przy okazji moge też polecić książkę tej samej autorki "Intruza".
Myślałam,że pewnie bedzie coś oklepanego ale zaczelam czytać i naprawde wciągneło,teraz czekam na drugą część bo podobno juz się pisze :-)
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#64 lila lila

lila lila
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 27 marca 2010 - 09:52

Mi osobiście bardzo się podobała książka Becca Fitzpatrick "Szeptem"
Kobieta nie powinna być gorsza od anioła, mężczyzna zaś tylko trochę lepszy od diabła.

#65 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 27 marca 2010 - 21:42

lila lila, skoro polecasz jakąś książkę, uzasadnij czemu ...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#66 daria85

daria85
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 30 marca 2010 - 10:21

Mi przypadły do gustu książki Lisy Jackson. Takie thrillery czasem z romantycznym wątkiem. Trzymają w napięciu do ostatniej strony, niebanalna, nie oklepana fabuła, przyjemnie się czyta. Polecam gorąco jeśli ktoś lubi taki gatunek :)

#67 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 maja 2010 - 14:23

Jacek Pulikowski Ewa czuje inaczej ;-)
ksiazeczka pokazujaca roznice miedzy kobieta a mezczyzna i jak sie to ma do zwiazku dwojga ludzi , bardzo fajna rzecz, polecam.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#68 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 07:25

A ja polecam książkę 19 minut Jodi Picoult

Być sobą i narazić się na wykluczenie ze społeczności? Czy udawać, że jest się kimś innym? Poruszająca opowieść o tym, jak trudno poznać kogoś do końca i jak bolesna bywa utrata niewinności.
Siedemnastoletni Peter Houghton, od lat poniżany psychicznie i fizycznie przez szkolnych kolegów, zostaje doprowadzony do ostateczności. Feralnego ranka wyrusza do szkoły z plecakiem wypchanym bronią. Dziewiętnaście minut – tyle wystarczy, żeby dopełnić zemsty i na zawsze zmienić życie mieszkańców Sterling.

Alexandra Cormier, sędzia przypisana do sprawy Petera, a prywatnie matka Josie, jego najlepszej przyjaciółki i świadka dramatycznych zdarzeń, znajduje się w dość trudnej sytuacji – czy biorąc udział w tej najpoważniejszej sprawie w swojej karierze, zburzy i tak kruche relacje z córką? Tymczasem Josie zeznaje, że nie pamięta, co się tak naprawdę stało, a rodzice Petera bezustannie badają przeszłość, by dociec, czy w jakikolwiek sposób natchnęli syna do zbrodni.

źródło: www.proszynski.pl

Książka dobrze się czyta od początku do końca, momentami zaskakuje, chwilami wzrusza. Nietypowe zakończenie (choć ja czułam i tak lekki niedosyt), w zasadzie nie daje się przewidzieć ani przez moment. Nie jest to prosta, cukierkowa opowieść, musiałam ją kilka razy odłożyć i coś strawić, żeby móc przejść dalej. Ale właśnie to wszystko składa się na to, że mogę ta książkę polecić z czystym sumieniem na wakacyjne/letnie popołudnia.

#69 tull

tull
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 06:06

Uważam,że w sam raz do tej [pory roku jaką obecnie mamy pasuje "Cukiernia pod amorem" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. Bardzo przyjemna, kobieca lektura. Tylko wystarczy nie na długo, nie dlatego, ze nie jest obszerna (bo jest) ale dlatego, ze bardzo dobrze sie ją czyta

#70 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 13:50

Mysle,ze warte polecenia sa takze ksiazki Joanny Chmielewskiej.
Mozna sie posmiac ;-)
Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Dołączona grafika

#71 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 14:12

xara, jako, że Chmielewska ma zupełnie inny styl pisania niż Grochola, więc przesunęłam Twojego posta do tego tematu ;-)

Zresztą już w tym temacie wspominałam o jej książkach i nadal uważam, że to jedna z lepszych polskich pisarek :-D A styl jakim pisze jest nie do podrobienia ;-) Jej książki są pełne humoru, niefortunnych zbiegów okoliczności, to satyra ówczesnych czasów :-)

"Wszystko czerwone"

Bohaterką jest Alicja, roztargniona wdowa, mieszkająca samotnie na przedmieściach Kopenhagi w Allerød. Nazwa zostaje przetłumaczona przez jej przyjaciółkę jako Wszystko czerwone, co zapowiada falę krwawych zbrodni. Tajemniczy morderca na początku zabija Edka, by następnie próbować pozbawić życia jeszcze kilkanaście osób. Śledztwem zajmuje się duński policjant pan Muldgaard - mówiący po polsku niegramatycznie i stylem biblijnym. Okazuje się, że zabójca nieudolnie poluje na Alicję, a motyw zbrodni jest nieznany. Mógłby go wyjaśnić tajemniczy list, którego bohaterowie szukają przez większą część powieści. Dodatkowo przez dom przewija się ogromna liczba gości, co nie ułatwia rozwiązania zagadki, sprawę komplikuje również roztargnienie Alicji.

"Wszyscy jesteśmy podejrzani"

Akcja toczy się w pracowni projektów architektonicznych. Joanna pragnie napisać powieść kryminalną, wymyśla, że ofiarą pada jeden z kolegów z pracy. Pewnego dnia dzieli się tym pomysłem z resztą współpracowników i towarzystwo bawi się w grę intelektualną - symulowane zabójstwo w biurze projektów.

Kilka godzin później zabójstwo zdarza się naprawdę. Okazuje się, że większość pracowników miała motyw, by pozbyć się nielubianego kolegi, i nikt nie wychodzi spoza ścisłego kręgu podejrzeń.

źródło: wikipedia.org
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#72 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 20:12

C.Ahern p.s.Kocham cie
pewnie czesc widziła film .
jest to opwiesc o kobiecie , któej umiera maz i zostawia listy , aby podpowiedziec jak ma dalej zyc. Siwetnie sie czyta , i jest o czyms ;-)

#73 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 13:20

Przypominam, że aby zachęcić kogokolwiek do przeczytania danej książki, oprócz tytułu i autora wypadałoby również napisać, dlaczego ją polecacie, umieścić krótkie info, czego ona dotyczy. Naprawdę nie jest trudno poświęcić dodatkowych dwóch minut, by post stał się wartościowy i pomocny :roll: A widzę, że tu wiele dziewczy idzie na łatwiznę... Posty bez uzasadnienia wygaszam.

#74 meren_re

meren_re
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 01 lipca 2010 - 02:13

Żona godna polecenia. Książkę napisał Pan Robert Goolrick. To już fenomen bo książka to... romans. A bardzo rzadko spotyka się męskich autorów romansów. Do tego dodajmy trochę intrygi, trochę tajemnicy i trochę kryminału. A jeszcze do tego książka jest bardzo ładnie wydana. Już sama okładka przyciąga wzrok. Treść również wciąga. Warto sięgnąć po nią ;)

#75 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 17:28

tanika_aha wspomniala o o ksiazce"Zmierzch" Z powodu rozglosu o tej ksiazce zazyczylam sobie ja na DzIEN kOBIET,pomyslalam ze pzrereklamowana itd.Jakie bylo moje zdziwienie kiedy skapnelam sie ze jestem juz przy koncu ksiazki;-)

Też myślałam bardzo długo, że skoro jest tak głośno o niej, to pewnie nic ciekawego, tym bardziej, że nie przepadam za fantastyką ani science fiction. Ale przeczytałam 4 tomy w 5 dni i były dla mnie naprawdę bardzo fajne, akcja dzieje się cały czas i naprawdę polecam. Jedynie 4 część mnie troszkę rozczarowała, bo po ostatniej części spodziewałam się największych wrażeń, a tu akcji było najmniej.

Właśnie po to weszłam do tego działu - żeby polecić Wam "Intruza". Mówiłam, że :Zmierzch" jest świetną książką, ale "Intruz" jest znacznie, znacznie lepszy :!:
Taka "doroślejsza" książka od "Zmierzchu", można się przy niej wzruszyć, bo pokazuje czym tak naprawdę jest człowieczeństwo, a przy tym pokazuje jak wielką wyobraźnię ma sama autorka. Gorąco polecam - zaczęłam czytać rano i siedziałam do późnego wieczora, bo nie mogłam się od tej książki oderwać.

teraz czekam na drugą część bo podobno juz się pisze

No, tego nie wiedziałam :shock: Ależ mi cudowne wieści niesiesz, tanika :) A nie wiesz, kiedy ma wyjść?

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#76 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 20:28

Zaczęłam czytać tą książkę, ale niestety nie dokończyłam ze względu na ograniczenie czasowe, ale muszę skończyć ją jakoś na dniach. Prawda autorka ma wielką fantazję.

A mnie bardzo spodobała się książka: "P.S Kocham Cię" Ceceli Ahern
Tak jak i film tak książka mnie nie zawiodła, bardzo wzruszająca, wiele uczuć sytuacji opisanych tak że siedziałam i płakałam, lecz również było w niej pełno zabawnych tekstów, które rozbawiały mnie tak że śmiałam się i nie mogłam przestać.
A tutaj opis książki:
Bezpretensjonalna, lekka i pełna humoru powieść obyczajowa na temat ważny i - poważny. Jak znów pokochać życie, gdy w wieku trzydziestu lat traci się najlepszego męża i przyjaciela? Przed takim problemem staje Holly, młoda wdowa. Pomaga jej... zmarły mąż Gerry, który zostawił jej plik listów do otwierania co miesiąc przez rok, aby wypełnić pustkę i sprawić, by Holly znów mogła być szczęśliwa.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#77 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 05 sierpnia 2010 - 08:15

"P.S Kocham Cię" Ceceli Ahern

tragedia..... :lol:

Tak jak i film tak książka mnie nie zawiodła

film jest o wiele gorszy od książki. to znaczy w skali beznadziejności od 1 do 10 ma 15 :lol:

W sercu kraju John Maxwell Coetzee
Studium psychozy. Obsesyjny, momentami deliryczny monolog wewnętrzny pogrążającej się w szaleństwie kobiety, która mieszka na podupadłej farmie razem z apodyktycznym ojcem i dwojgiem czarnych służących. Nic w tej powieści nie jest jasne ani oczywiste: prawda miesza się ze zmyśleniem, rzeczywistość przeziera spomiędzy natrętnie powracających obrazów, będących projekcjami chorego umysłu, miłość podszyta jest nienawiścią, a pragnienie bliskości rodzi żądzę zemsty. Mocna, cierpka proza.

Czytałam tą książkę dość dawno, ale wywarła na mnie duże wrażenie, jest przejmująca, a przede wszystkim cały czas pozostawia czytelnika w niepewności, czy to, o czym opowiada narratorka to wytwór jej fantazji czy rzeczywistość.
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#78 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 20:04

A mnie bardzo spodobała się książka: "P.S Kocham Cię" Ceceli Ahern

no to mozemy sobie reke podac , bo długo czekałam aby ja przeczytac i byłam zadowolona a wrecz oczarowana ta ksiazka ;-)

Katarzynka89 napisał/a:
"P.S Kocham Cię" Ceceli Ahern
tragedia.....

prosze o rozwiniecie tej mysli <ciah></span> mam nadzieje ze tragedia to miałas na mysli ze to jest smutna ksiazka <cfany1></span>
ja ostanio czytłam ksiazke dziecko z chmur -bigos, mozer o adopcji i niemoznosci posiadania włąsnego potomstwa i wzruszajace to było ale tez pocieszajace troszke.

#79 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 22 sierpnia 2010 - 09:01

Właśnie skończyłam czytać powieść Toma Knoxa "SEKRET GENEZIS"

Błyskotliwy thriller z rytualnymi morderstwami i tajemnicami historii w tle

W spalonych słońcem pustyniach wschodniej Turcji archeolodzy odkopują kamienną świątynię, najstarszą budowlę świata.
Rob Luttrell, dziennikarz przygotowujący relację z wykopaliska, dowiaduje się, że ktoś celowo pogrzebał sanktuarium dziesięć tysięcy lat temu. Dlaczego? Tylko jeden człowiek zna
odpowiedź – sekret tak szokujący, że może zagrozić społecznej strukturze ludzkości – i nie cofnie się przed niczym,

żeby zniszczyć dowody, zanim ujrzą światło dzienne.
Prowadząc akcję od zrujnowanych zamków Irlandii po wymarłe pustkowia Kurdystanu, frapujący thriller Toma Knoxa po mistrzowsku splata autentyczny materiał historyczny, naukowe teorie i biblijne tajemnice w elektryzującą opowieść, która trzyma czytelnika w napięciu od pierwszej do ostatniej strony.

Już od pierwszej strony książka trzyma w napięciu i tak naprawdę do samego końca fabuła skazuje czytelnika na domysły. Choć przyznam się Wam, że nie wszystkie opisy rytualnych mordów dałam radę przeczytać, bo szczegóły z jakimi je opisywano zaczęły oddziaływać na moja wyobraźnię do tego stopnia, że miałam to wszystko przed oczami... brrrrr.... a na drugi dzień bałam się wyjść po ciemku z klatki schodowej :lol: W każdym razie wartka akcja, ciekawe postacie i tajemnica, która może zmienić oblicze świata... czyli to co lubię :-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#80 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 10:12

a ja polecam "dlaczego warto uzasadniać swoje polecenia"

<umieraam></span>

ostatnio przeczytałam Mliczenie Owiec.
Książka trzyma w napieciu ,fajnie się czyta JAko thriller psychologiczny, zawiera wiele zwrotów akcji i nieprzewidzianych zachowań bohaterów Dla fanów thillerów w sam raz.

W Stanach Zjednoczonych ma miejsce seria morderstw dokonywanych z niezwykłym okrucieństwem. Prowadząca śledztwo początkująca funkcjonariuszka FBI, Clarice Starling, musi uciec się do pomocy zbrodniarza o wybitnej inteligencji, doktora Hannibala Lectera.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim