Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wypożyczam czy kupuję?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#61 złośnica

złośnica
  • Użytkownik
  • 285 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 12:56

przeważnie wypożyczam z biblioteki, czasami pożyczam od koleżanek. Rzadko kupuję.

#62 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 17:19

Nie kupuję wcale - czasami dostaję od R., ale tylko tomiki wierszy, bo on wie, ze do nich wracam dość często.
Prozę wypożyczam z biblioteki albo do znajomych, czasami e-booki.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#63 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 17:27

Wypożyczam ale najczęściej od znajomych, lecz czasami kupuje jak jest jako dodatek do gazety, teraz np książki Joanny Chmielewskiej są w gazecie. O wiele taniej wychodzi kupno takiej książki z gazetą niż w księgarni.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#64 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 17:29

Kilka kupiłam.
Nie wyrobiłabymz kasą gdybym kupowała bo dość dużo czytam ostatnio
Pozyczam od znajomych.
A niedługo z biblioteki bo się u znajomych kończą :mrgreen:

#65 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 19:52

ja kupilam w zyciu kilka ksiazek bo tak to biblioteka, tym bardziej ze nie czytam ksiazek wiecej niz raz ;-) ale jest kilka ksiazek troche z mojej dziedziny studiow , ktore chcilabaym miec i mysle ze za miesiac dwa sobie na cos pozwole.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#66 Sunniva

Sunniva
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 22:03

Najczęściej wypożyczam z biblioteki albo od koleżanek.
Kupuje tylko kśiążki które są dla mnie ważne, i nie zawsze nowe. Jak moge je znaleść z drugiej ręki to fajnie bo taniej... i wiele razy mi się udało tak kupić kśiążki które były jak nowe.

#67 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 10:26

le jest kilka ksiazek troche z mojej dziedziny studiow

które kupiłam i z przyjemnością do nich wracam

do tego mam masę przewodników i dalej szukam ciekawych.

książki do czytania dla przyjemności również lubię kupić. fakt, że zalegają mi później na półce, ale jeżeli już jakąś kupuję to jest ona z grupy "ambitnych" i mam pewność, że do niej wrócę. na tej zasadzie mam sporą kolekcję kapuścińskiego, łysiaka i kilku innych autorów, często też sama pożyczam innym.

książki - pożeracze czasu, nic nie dające poza tym - wypożyczam. szkoda mi pieniędzy na coś co przeczytam raz i zapomnę o tym :lol: wolę rzeczy, które w jakiś sposób poszerzą moją wiedzę lub pokażą inny sposób patrzenia na świat.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#68 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 04 października 2010 - 09:16

Zdecydowanie wolę książkę kupić - niekoniecznie nową - niż wypożyczyć. Dlaczego ? Jeśli chodzi o biblioteki to zazwyczaj jak zaczynam jakąś serię muszę czekać kilka miesięcy aż uda mi się ją zdobyć, znaczy aż będzie dostępna. Dlatego co ciekawsze pozycje kupuję, oczywiście również pożyczam od znajomych i czasami jak już brak czegoś do czytania to w ciemno biorę jakieś pozycje z biblioteki.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#69 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 04 października 2010 - 11:18

czesciej wypozyczam niz kupuje. Abym kupila jakas ksiazke to musi ta ksiazka mnie jakos zainteresowac i wciagnac juz przy czytaniu pierwszych stron. Wole zainwestowac kase w ksiazke , ktora bede potem czytac, a nie taka, ktora przelezy na półce zakurzona.

201407101662.png

#70 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 04 października 2010 - 18:14

Raczej nie kupuję książek, bo nie lubię czytać po kilka razy. Mam tylko kilka absolutnie ulubionych, bo po co mają się kurzyć?
Wypożyczam lub pożyczam od znajomych ;P

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#71 lolipopola

lolipopola
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 08 października 2010 - 14:41

Kupuję! By rozwijać moją biblioteczkę, mieć zawsze pod ręką potrzebne źródła (np. do pisania prac) no i żeby móc pożyczać najbliższym znajomym :) Przywiązuję się do książek. Trudno będzie mi się przestawić na Kindla czy inne zwierzę...
I <3 Puszcza

#72 Anika

Anika
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 08 października 2010 - 14:47

ja też kupowałam ale teraz już wypożyczam bo są jednak za drogie :-|

#73 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 października 2010 - 15:36

czasem mnie korci aby cos kupic , ale wiem ze na razie nie moge sobie na to pozwolic , nie bylybyto powiesci bo to sie czyta tylko raz, ale cos z socjologii , albo psychologii.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#74 Małpka

Małpka
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 17:11

Już nie pamiętam kiedy byłam w bibliotece :-) . Uwielbiam czytać książki i uwielbiam je kupować. Chyba jestem uzależniona :-)

#75 dajmira

dajmira
  • Użytkownik
  • 621 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 17:25

na studia zdecydowanie wypożyczam, ponieważ w mojej branży ciągle są jakieś zmiany, po prostu szkoda mi wydawać pieniądze na komentarze do ustaw, a jeden kosztuje ok 180zl - za poł roku będzie do wymiany, to samo z podręcznikami. Jesli chodzi o ksiązki "dla przyjemnośći" to raczej kupuję lubię wracać do nich, przeglądać nawet przy domowych porządkach ;-)
Dołączona grafika

#76 Unique

Unique
  • Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 21:25

Nigdy nie kupiłam jeszcze książki. Jak jakiejś potrzebuje to wypożyczam.
Dołączona grafika

Dorosła a za razem mała dziewczynka,która chciała być szczęśliwa i mieć kogoś kto ją przytuli w ciche dni...

#77 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 29 grudnia 2010 - 19:59

Wspominając już w pogaduchach, czatowałam na tanie, nowe książki i tym oto sposobem zakupiłam sobie za 43zł (niestety spora kasa to jednak przesyłka) dwie pozycje:

a) Harry Potter and The Goblet of Fire (tak, to wersja anglojęzyczna :) ) Jest to czwarta część Pottera. Nowa, miękka okładka za jedyne 14zł :mrgreen:
Dołączona grafika

b) Harry Potter and the Deathly Hallows (również anglojęzyczna) Ostatnia część Pottera. Nowa, twarda okładka z obwolutą za jedyne 14,50 :mrgreen: Z tej jestem najbardziej dumna :D
Dołączona grafika

W związku z tym, że teraz dopiero za trzy tygodnie mam zjazd, w planach mam czekać na te cuda i sobie poczytać standardowo na odmóżdżenie :P W przypadku tych książek, mogę czytać kilkakrotnie i mi się nigdy nie znudzi, bo jednak lubię wracać do tych czasów dzieciństwa :D A tym razem zadanie utrudnione, bo po angielsku trzeba się męczyć :)

Uwielbiam nowe książki, podobnie jak malenka, lubię sobie oglądać swój mały zbiorek książki i sukcesywnie go powiększać, ale wolę kupować książki, które będę czytać kilka razy :P

#78 Etinietiette

Etinietiette
  • Użytkownik
  • 332 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 15:27

Ja nigdy nie kupiłam żadnej książki, tylko po prostu ją wypożyczyłam z biblioteki :-P Dla mnie to wydawanie pieniędzy w błoto :lol:

#79 Naomi

Naomi
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 15:55

Ja nigdy nie kupiłam żadnej książki, Dla mnie to wydawanie pieniędzy w błoto :lol:

A dla mnie nie. Jeśli książka jest dobra to chcę ją mieć w domu, żeby móc przeczytać jzszcze raz czy tak po prostu dla samej przyjemności posiadania.

#80 malutka316

malutka316
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 20 czerwca 2011 - 14:47

Kupiłam kilka lektur..
Poza tym póki co wypożyczam, bo mnie nie stać na zakup.;P
Może w przyszłości.
Chciałabym sobie biblioteczkę własną, domową stworzyć :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
`Ludzie wybierają to co przyjemniejsze dlatego piją kawę z mlekiem, wódkę z sokiem oraz kochają ciałem a nie duszą!`