Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wypożyczam czy kupuję?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#101 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 07:37

Szkoda mi troszkę wydawać kasy na kupowanie książek

dokladnie ;-) nie mam ksiazek do ktorych wracam

I ja też tak mam. Czasem kupuję w Warszawie czekając na pociąg bo tam są po np 5 zł. Ale staram się raczej wypożyczać z biblioteki lub pożyczać od znajomych.
Też nie mam książek do których wracam, jakoś nie lubię czytać ponownie twego samego bo nie ma już takich emocji. Mam parę swoich ukochanych książek, ale w sumie to nie wiem po co. Może aby pozyczać :)

Każdy z nas urodził się ateistą

#102 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 08:40

Też nie mam książek do których wracam, jakoś nie lubię czytać ponownie twego samego bo nie ma już takich emocji.

Ja do PS. Kocham Cię chciałam podejść drugi raz, bo za pierwszym razem cuuudnie się czytało, ale za drugim razem już nie było tych samych emocji, więc przerwałam...

A nawet jeśli chce się do czegoś wrócić to parzcież można ponownie wypożyczyć.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#103 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 12:17

Uważam, że jest tyle ciekawych książek, że nie ma po co czytać kilka razy tych samych. Z tegoż powodu wolę wypożyczyć z biblioteki lub od znajomych niż kupować. Albo kupić i pożyczyć innym jak znajdę perełkę jakaś.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#104 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 12:48

Kupuje w taniej Ksiazce jakies konkretne ...np. o Japonii.
Ale tez mam takie ksiazki ktore musze miec w domu jak np. Wyznania gejszy, Bezsennosc w Tokio, Jezdziec Miedziany czy Wichrowe Wzgorza. Ale ogonlie wole pozyczac.
Moj maz kupuje namietnie.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#105 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 14:13

ja też raczej nie czytam tej samej książki 2 razy ale tak jakoś lubię je mieć na półce.
taka własna biblioteka :-> bo to ode mnie wszyscy pożyczają ;-)

a książki są teraz naprawdę tanie 10-20 zł raz na miesiąc .. (mi się zdarza więcej)
to nie majątek dla kogoś kto zbiera książki

#106 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 16:25

Ja czasem dostaję, czasem kupię a czasem wypożyczam. Nie ma reguły, a każda z metod ma swoje plusy i minusy.

Ale lubię kolekcjonować książki chyba :->
Tylko moim zdaniem zagracają mi meble.
Ale jak już jakąś kupię, to mam taką radochę.

#107 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 21:13

Ja z reguły wypożyczam, ponieważ najnormalniej w świecie nie mam miejsca na półkach w moim malutkim mieszkanku <bezradny></span>
A poza tym odkąd zmieniłam szkołę nie mam czasu na czytanie książek innych niż lektury :-(

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#108 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 11:51

jest tyle ciekawych książek, że nie ma po co czytać kilka razy tych samych.

Ale niektóre są tak wyjątkowo ciekawe, że lubię przeczytać je kilka razy. Zresztą już niejednokrotnie czytając którąś książkę po kilku latach dostrzegałam w niej o wiele więcej, niż za pierwszym razem ;-)

Czasem pożyczam - głównie od znajomych. Ale tak, jak napisała Torii, książki nie są wcale takie drogie i raz na jakiś czas można sobie pozwolić na zakup jednej czy kilku. Ja lubię ;-)

#109 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 12:05

Najczęściej wypożyczam.Przyznam,że po niektóre ciekawe książki lubię sięgnąć drugi raz.

#110 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 01 września 2013 - 07:17

Zresztą już niejednokrotnie czytając którąś książkę po kilku latach dostrzegałam w niej o wiele więcej, niż za pierwszym razem

Dokładnie! Fabułę znasz, ale zwracasz uwagę na jakieś mało istotne szczegóły i książka może nabrać nowego znaczenia ;-)
Czasami wypożyczam, czasami kupuje - jak książka kosztuje 10 zł, to szkoda nie kupić przecież!

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#111 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 01 września 2013 - 08:14

Nadal twardo kupuję. Mam kilka swoich serii (Czysta Krew, Zaginiona Flota, Miecz prawdy) które namiętnie uzupełniam plus zawsze coś się gdzieś wynajdzie ciekawego.

jak książka kosztuje 10 zł, to szkoda nie kupić przecież!

Dokładnie. Tylko później problem z miejscem na to wszystko. :->

#112 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 02 września 2013 - 11:21

Częściej jednak kupuję, potem mam problemy z oddaniem książki do biblioteki i są kary. Nad morzem obkupiłam się razem z mamą w książki, na takim straganie czy jak to się nazywa w książki i teraz mamy co czytać na najbliższe pół roku :-)

er3mjw4zst9mivdb.png

#113 agnieszkapat

agnieszkapat
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 14 marca 2014 - 16:15

Dużo wypożyczam i dużo kupuję ;) i kupuję zazwyczaj to co już znam

#114 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 14 marca 2014 - 17:00

I wypożyczam i kupuję. Uwielbiam mieć jakieś perełki na własność. :)

Jeśli zaciekawi mnie jakaś seria/autor to kupuję.

Chcę też zaopatrzyć się w kilka poradników domowych.

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#115 Gocha1960

Gocha1960
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 13 kwietnia 2015 - 19:28

Zdecydowanie kupuję. Lubię po przeczytaniu taką książkę załączyć do swojej domowej biblioteczki i wracać. A najczęściej to kupuję książki na /reklama/ Jakoś już stałą klientką tam jestem :-D Dużo czytam, a tam mają spory wybór. Wypożyczam książek bardzo mało.

Użytkownik Olenka edytował ten post 13 kwietnia 2015 - 21:37

#116 gogi

gogi
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 25 lipca 2015 - 06:49

A ja kupuje poradniki,albumy,klasyke ,beletrystyki nie kupuje...wypozyczam w bibliotece,nasza jest swietna ,zawsze sa nowosci. :-)

#117 łania

łania
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 25 lipca 2015 - 17:39

ja z reguły nie kupuję książek - wypożyczalnia to jest moje królestwo z książkami

Choć uwielbiam czytać to pozwalam sobie na to rzadko - wszystko przez to, że jak zacznę książkę i mnie wciągnie to potrafię przesiedzieć pół nocy a potem zwłoki wloką się do pracy. Jak mam więcej wolengo to i owszem - połukam jedną za drugą

#118 Tilla

Tilla
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 23 września 2015 - 10:49

I to i to. Zależy od funduszy w danym czasie. :)

#119 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 26 marca 2016 - 18:53

Ostatnio w sumie mi się nastawienie zmieniło. I jest tak pół na pół. Trochę kupuję, trochę wypożyczam.

Kupuję bo chcę sobie zrobić w mieszkanku mini biblioteczkę. Zawsze mi się to podobało. :)

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#120 eM.

eM.
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 26 marca 2016 - 19:01

Ostatnio wypożyczam.

Miejsca się już mało zrobiło na półkach :D

<bujanka1>