Dzieki,wypróbuję,bo lubie tuńczyka,a to danie jest naprawdę łatwe,szybkie i jak piszesz pewnie dobrze smakuje.Na 4 osoby myślę ze 2 puszki spokojnie wystarczą
I jeszcze zostanie
spaghetti i makarony przepisy
Napisano 25 marca 2011 - 10:31
Napisano 25 marca 2011 - 10:43
Dzieki,wypróbuję,bo lubie tuńczyka,a to danie jest naprawdę łatwe,szybkie i jak piszesz pewnie dobrze smakuje.Na 4 osoby myślę ze 2 puszki spokojnie wystarczą
I jeszcze zostanie
Oj bardzo szybkie, raz dwa i gotowe
Napisano 29 marca 2011 - 13:34
Makaron gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy go na patelnie gdzie chwile go dusimy z niewielka iloscia smietany 30 %
Na osobnej patelni smazymy kabanos pokrojony, cebylke pokrojona, rzodkiewke pokrojaona, ktora wczesniej byla zostawiona na jakies 20 min w marynacie z papryki ostrej mielonej, papryki slodkiej mielonej, pieprzu, kucharka oraz bazylii. Po podsmazeniu na talez ladziemy makaron i polewamy ta mieszanka kabanosową
Smacznego
Napisano 29 marca 2011 - 17:50
Składniki:
makaron spagetti
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół papryki
1 podwójna pierś z kurczaka
3 pieczarki
śmietana 18% - przynajmniej 250 ml - może być więcej
olej
trochę masła
przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie kroimy cebulę w piórka i kurczaka w dość drobną kostkę. Podsmażamy na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy do tego pokrojoną w duże kawałki paprykę i pokrojone wzdłuż pieczarki. Doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy makaron, składniki podsmażone wcześniej na pierwszej patelni i śmietanę. Dusimy ok. 3 minut.
Smacznego
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 30 marca 2011 - 12:02
Składniki:
makaron wstążki
1 ząbek czosnku
słodka tłusta śmietana do zup i sosów
oliwa
suszone oregano lub inne przyprawy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek,zioła. Po chwili dodajemy kawałeczki wędzonego łososia,chwilę smażymy, następnie i zalewamy całość śmietanką.Jeszcze chwilę mieszamy.Część tego sosu możemy dodać do odlanego makaronu.Całość mieszamy.Druga część sosu służy do polania makaronu.
Na zdrowie
Napisano 21 kwietnia 2011 - 14:50
Podsmażam cebulkę na patelni, dodaję tam przeciśnięty przez praskę czosnek, potem podsmażam z tym mięsko mielone. jak już się podsmaży dodaje pomidory z puszki z zalewą, pół szklanki wody, ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawy: pieprz, ostrą paprykę, bazylie i oregano.
Oczywiście to taka baza a można tu dodać jeszcze różne rzeczy, np. kukurydzę.
I zawsze lubię posypać spagetti serem żółtym.
![]()

Napisano 21 kwietnia 2011 - 18:00
z czego ??mięsko mielone
obowiazkowozawsze lubię posypać spagetti serem żółtym.
Napisano 22 kwietnia 2011 - 00:57
mięso mielone z łopatkiz czego ??
![]()

Napisano 30 kwietnia 2011 - 13:02
zrobiłam dzis takie ale mi srednio smakowało. Ja spagetii lubie tylko z kiełbaska np. torunska , a reszte składników robie tak samo jak Eli czyli cebula, pomiodry, czosnek, przecier, przyprawy, ser.Podsmażam cebulkę na patelni, dodaję tam przeciśnięty przez praskę czosnek, potem podsmażam z tym mięsko mielone. jak już się podsmaży dodaje pomidory z puszki z zalewą, pół szklanki wody, ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawy: pieprz, ostrą paprykę, bazylie i oregano.
Oczywiście to taka baza a można tu dodać jeszcze różne rzeczy, np. kukurydzę.
I zawsze lubię posypać spagetti serem żółtym.
Jakos mi mieso wołowe , wieprzowe nie podchodzi...
Napisano 30 kwietnia 2011 - 18:24
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić takiego spaghettispagetii lubie tylko z kiełbaska
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 01 maja 2011 - 07:26
i gotowe
[ Dodano: 2011-05-01, 08:28 ]
a... zapomniałabym... często robię spaghetti z pieczarkami i sosem serowym, ale kiedy pomyślę, ile to ma kalorii, to od razu mi się odechciewa. później pokutuję na rowerze za obżarstwo
Napisano 06 czerwca 2011 - 12:34
Napisano 06 czerwca 2011 - 17:49
raz na jakiś czas można zaszalećsame kalorie niestety...
zielona, masz jakiś wypróbowany przepis na spaghetti z pistacjami ;>
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 21 lipca 2011 - 21:26
makaron tagliatelle
świeża bazylia (czy ja wiem... szklanka, może troszkę więcej) lub gotowy zielony sos pesto, choć lepsze świeże liście
200-300g bobu
garść słonecznika
ok. 100g parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
sól pieprz
Bób ugotować i obrać, dodać do niego bazylię (ew. sos), słonecznik i potraktować blenderem dodając oliwę, doprawić. Gotujemy makaron, potem mieszamy go z sosem i gotowe
spaghetti z pesto, krewetkami i fetą
makaron spaghetti
zielony sos pesto (łyżka, dwie)
15-20 krewetek królewskich
300g sera feta
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
świeża bazylia
Makaron ugotować al dente, czosnek posiekać i usmażyć na oliwie dodając krewetki (rozmrożone), podsmażyć z każdej strony, makaron zmieszać z sosem pesto, potem dodać krewetki i fetę, uwieńczyć listkiem bazylii i voila
makaron z pesto
dowolny makaron
szklanka bazylii
50g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
garść startego parmezanu
sól, pieprz
Bazylię, orzechy, czosnek traktujemy blenderem dodając oliwę, doprawiamy, sos mieszamy z ugotowanym makaronem posypujemy parmezanem

www.rakszyjki.pl> STOP rakowi szyjki macicy
Napisano 22 września 2011 - 18:34
tagliatelle z bobem i pesto
makaron tagliatelle
świeża bazylia (czy ja wiem... szklanka, może troszkę więcej) lub gotowy zielony sos pesto, choć lepsze świeże liście
200-300g bobu
garść słonecznika
ok. 100g parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
sól pieprz
Bób ugotować i obrać, dodać do niego bazylię (ew. sos), słonecznik i potraktować blenderem dodając oliwę, doprawić. Gotujemy makaron, potem mieszamy go z sosem i gotowe![]()
spaghetti z pesto, krewetkami i fetą
makaron spaghetti
zielony sos pesto (łyżka, dwie)
15-20 krewetek królewskich
300g sera feta
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
świeża bazylia
Makaron ugotować al dente, czosnek posiekać i usmażyć na oliwie dodając krewetki (rozmrożone), podsmażyć z każdej strony, makaron zmieszać z sosem pesto, potem dodać krewetki i fetę, uwieńczyć listkiem bazylii i voila![]()
makaron z pesto
dowolny makaron
szklanka bazylii
50g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
garść startego parmezanu
sól, pieprz
Bazylię, orzechy, czosnek traktujemy blenderem dodając oliwę, doprawiamy, sos mieszamy z ugotowanym makaronem posypujemy parmezanem
Bardzo ciekawe przepisy na makaron.. tylko nie wyobrazam sobie z bobem makaronu.. jak to smakuje?
Napisano 04 grudnia 2011 - 21:43
ani tego ani tego, bo nie lubie gestych sosów.ageszczacie maka czy smietanka ?
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko