Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.


Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

ZUPY- tylko przepisy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#41 Olenka

Olenka

    Yeah!

  • Użytkownik
  • 8138 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:46

Mam ochotę na zupę z dyni- ktoś podrzuci sprawdzony przepis? :>

Mam przepis na zupe krem dyniową od koleżanki ;-) Smakowała mi mega, ale jeszcze sama jej nie robiłam:

3 kg dyni
2 średnie cebule
4 średnie marchewki
4 ząbki czosnku
3 l bulionu
1 łyżeczka imbiru
sól, pieprz, śmietana, odrobina masła
(grzanki lub makaron)

Cebule i czosnek w kostkę i podsmażyć na maśle. Doprawić solą, dodać dynie obraną i w dużych kawałkach i marchew w małych kawałkach. Zalac bulionem i gotowac aż zmiękną. Przestudzić, zmiksować, doprawić imbirem, pieprzem, solą. Podgrzac i podawać z grzankami lub makaronem.

:)

Dołączona grafika
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#42 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 07 październik 2013 - 18:58

A ja robiłam ostatnio. Przepis z pamięci, więc nie chce mi sie składników rozpisywać :lol:

2 cebule drobno pokroić, zeszklić, dodać 2 ząbki czosnku (posiekane) dodać obraną i pokrojoną dynię hokkaido (ok 1 kg dostępne są w sklepach ;-) ). Chwilkę poddusić. Dolać szklankę bulionu, 400 ml mleczka kokosowego, zagotować, zrobić z tego krem i dodać kurczaka (wcześniej go zamarynować w świeżym imbirze - 5 cm, polecam zetrzeć, nie kroić, łyżeczce papryki czerwonej słodkiej i ostrej, posiekanym chili - robiłam bez i następnym razem na pewno dodam, bo zupa będzie bardziej charakterna). Po dodaniu kurczaka gotować jeszcze kilka minut. Pycha :mrgreen:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 


#43 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2113 postów

Napisano 02 luty 2014 - 09:30

Zupa szpinakowa mojego autorstwa  :-P

 

Składniki: Paczka mrożonego szpinaku, dwie kostki rosołowe, 2 marchewki, por, pół selera, cebula, (czasem dorzucam groszek zielony, brokuła albo jakieś inne warzywa zależy na co mnie najdzie ochota), 2 łyżki śmietany. 

 

W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, gotować z 10 min. Dorzucić starte na tarce: marchewki, seler i wybrane warzywa. Cebule pokroić i zeszklić a potem dodać do reszty. Na koniec dodać szpinak i gotować aż się rozmrozi ;-)  Można doprawić śmietaną (chociaż ja ostatnio tego nie robię i też mi smakuje). 

Jak nie dodajemy za dużo warzyw to można ją z jeść z ugotowanym  na twardo jajko  ;-)


"...Nie każda sytuacja, która wydaje się być beznadziejna jest nią w rzeczywistości..."

#44 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1104 postów

Napisano 12 sierpień 2014 - 18:02

No to przepis na zupę, którą dziś zrobiłam.

 

Dwie średnie patisony

Marchewka

cebula, czosnek.

 

Patisony jezeli z działki mozna tylko umyć, jeżeli kupne, to obieramy ze skórki, wycinamy nasiona i kroimy w kostkę.

Marchewkę obieramy i w kostkę.

Cebula tak samo. obrać i pokroić.

Warzywa, do garnka i podsmażyć na masle.

Zalać potem wodą i dusić, aż patison zrobi się lekko przezroczysty,

Około 20 minut.

zmiksować.

Dodać pieprz, sól, galke muszkatałową.

Podawać z śmietaną i grzankami







Podobne tematy Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych