Zupa kukurydziana
Składniki:
puszka kukurydzy
ok 4 ziemniaki
marchewka
cebula
czosnek
żółta albo czerwona papryka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, chili
śmietana
Gotujemy pokrojone ziemniaki, marchewkę, paprykę, dodajemy kukurydzę i czekamy na to, aż warzywa będą miękkie.
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy do niej czosnek i wrzucamy do zupy.
Dodajemy śmietanę, przyprawiamy, miksujemy, przelewamy przez sitko i jemy 
Genialne! Muszę to wypróbować, tym bardziej, że kukurydza to moja miłość!
Moje dzisiejsze odkrycie:
Składniki:
-> kukurydza
-> masło
-> cebula
-> imbir
-> chilli
-> mleko
-> mleko kokosowe
-> trawa cytrynowa (spokojnie do kupienia w supermarkecie)
-> creme fraiche (tu już trudniej, do kupienia w sklepie z żywnością orientalną)
-> sól i czarny pieprz mielony
-> pieprz cytrynowy
-> oliwa z oliwek
-> natka świeżej pietruszki
Jak przygotować
Najpierw przygotowujemy relisz. 1 Kolbę kukurydzy smarujemy oliwą, solimy (0.5 łyżeczki), doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (0.5 łyżeczki) i grillujemy w piekarniku albo na patelni, aż ziarna będą miękkie. Studzimy, ścinamy kawałek czubka, stawiamy pionowo i za pomocą ostrego noża ścinamy ziarna od góry do dołu kolby. Ziarna mieszamy z pozostałymi składnikami reliszu (garść natki pietruszki;
1 czerwone chili; wypestkowane i drobno pokrojone; 1 źdźbło trawy cytrynowej) (ja pominęłam chili).
Z kolb na zupę ścinamy ziarna tak samo jak wyżej (uwaga bo pryska sok!).
W dużym rondlu podgrzewamy masło, dodajemy cebulę, bardzo drobno pokrojony imbir i wypestkowane i drobno pokrojone chili. Całość smażymy przez 5 minut.
Dodajemy mleko, mleko kokosowe, trawę cytrynową, ziarna kukurydzy i kolby. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie usuwamy z garnka kolby, a zupę miksujemy za pomocą blendera.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Podajemy ciepłą z odrobiną crème fraîche oraz reliszem.
(źródło: point.fm, wrzuć do garnka)