Melodia19 Ja w moich trzech ciążach tez miałam problemy z karmieniem mój synek jak był mały to tez nie mógł złapać za sutek i Pani pielęgniarka pokazała mi abym wzięła , sutek w palce i tak trochę go spłaszczyła i spróbowała w ten sposób da cyca nie od razu skutkowało j, ale za drugim .. trzecim razem w końcu złapał za ten sutek .. a miałam masę mleka w piersiach .. a mój synek nie za bardzo chciał jeść ... za dużo go leciało i nie nadążał z jedzeniem to odciągałam w szpitalu .. najlepiej to kup takie nakładki na brodawki na allegro możesz kupić lub w sklepie z różnymi takimi akcesoriami .. a nawet w aptece
Marzycielka24, dnia 25 List 2013 - 10:39, napisał:
Kolejna rzecz to mowa- znajomych i koleżanek 18 miesięczne dzieci już ładnie słówka mówiły, a ta moja wszystko po swojemu- wyjechaliśmy na wakacje, meisiąc pzred jej 2 urodzinami- wrtóciła mówiąc pełne zdania- nikt uwierzyć nie mógł
@Marzycielka24 nawet nie wiesz jak ja sie w tej kwiesti martwie
Okruszek rozumie wszystko, wszystko, wszystko, ale mowic nie potafi Moze powiem tak, umie pojedyncze slowa, ale nie zdania. Np. takie slowa jak : mama, baba, papa, tata, ja (w sensie tak i, ze on), nie, mu (krowa), iii (kot i dziecko jak placze), nono (smok), koko (kura), wyda dzwieki jak auto/traktor/samolot jedzie. I jeszcze pare, ktorych na juz nie umiem sobie przypomniec.
Mowimy do niego duzo, czytamy, ogladamy na spacerze zwierzeta, zachecam go, ale kiedy np. moja mama mu powie "powiedz to albo to" (kiedy nawet ja czy maz) to nie i jest zlosc. Tak jakby nie chcial byc "zmuszany".
Martwic sie ?
Z mową dzieci różnie bywa niektóre szybciej się uczą a niektóre po prostu później zaczynają mówić ... mój synek zaczął mówić gdzieś tak około roku potem miał trochę problemy z wymową , nasza Marysia to gdzieś koło też około roku zaczęła mówić , a teraz rozgadana jest jak nie wiem ...Gabrysia ma już rok i 5 miesięcy i sporo mówi jeszcze tak nie dokładnie po swojemu .. ja sama mam taka znajomą i jej córeczka zaczęła mówić w wieku 3 lat , tak samo synek mojej siostry ciotecznej też zaczął mówić w tym wieku .. dziecka nie powinno się zmuszać .. albo na siłę o powiedz to powiedz tamto ... dziecko nie jest robotem i od razu wszystkiego nie pojmie .. dziecku trzeba pomagać .. dużo czytać .. mówić , śpiewać .. co to jest , jak to się nazywa itp .. starać się aby dziecko poprzez nawet zabawę powtarzało po nas ..