Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Temacik dla mam

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1227 odpowiedzi w tym temacie

#561 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 listopada 2013 - 13:47

Melodia19 Ja w moich trzech ciążach tez miałam problemy z karmieniem mój synek jak był mały to tez nie mógł złapać za sutek i Pani pielęgniarka pokazała mi abym wzięła , sutek w palce i tak trochę go spłaszczyła i spróbowała w ten sposób da cyca nie od razu skutkowało j, ale za drugim .. trzecim razem w końcu złapał za ten sutek .. a miałam masę mleka w piersiach  .. a mój synek nie za bardzo chciał jeść ...  za dużo go leciało i nie nadążał z jedzeniem  to odciągałam w szpitalu .. najlepiej to kup takie nakładki na brodawki na allegro możesz kupić lub w sklepie z różnymi takimi akcesoriami .. a nawet w aptece

Marzycielka24, dnia 25 List 2013 - 10:39, napisał:

Kolejna rzecz to mowa- znajomych i koleżanek 18 miesięczne dzieci już ładnie słówka mówiły, a ta moja wszystko po swojemu- wyjechaliśmy na wakacje, meisiąc pzred jej 2 urodzinami- wrtóciła mówiąc pełne zdania- nikt uwierzyć nie mógł
@Marzycielka24 nawet nie wiesz jak ja sie w tej kwiesti martwie 

Okruszek rozumie wszystko, wszystko, wszystko, ale mowic nie potafi  Moze powiem tak, umie pojedyncze slowa, ale nie zdania. Np. takie slowa jak : mama, baba, papa, tata, ja (w sensie tak i, ze on), nie, mu (krowa), iii (kot i dziecko jak placze), nono (smok), koko (kura), wyda dzwieki jak auto/traktor/samolot jedzie. I jeszcze pare, ktorych na juz nie umiem sobie przypomniec.
Mowimy do niego duzo, czytamy, ogladamy na spacerze zwierzeta, zachecam go, ale kiedy np. moja mama mu powie "powiedz to albo to" (kiedy nawet ja czy maz) to nie i jest zlosc. Tak jakby nie chcial byc "zmuszany".

Martwic sie ? 

Z mową dzieci różnie bywa niektóre szybciej się uczą a niektóre po prostu później zaczynają mówić ... mój synek zaczął mówić gdzieś tak około roku potem miał trochę problemy z wymową , nasza Marysia to gdzieś koło też około roku zaczęła mówić , a teraz rozgadana jest jak nie wiem ...Gabrysia ma już rok i 5 miesięcy i sporo mówi jeszcze tak nie dokładnie po swojemu ..  ja sama mam taka znajomą i jej córeczka zaczęła mówić w wieku 3 lat , tak samo synek mojej siostry ciotecznej też zaczął mówić w tym wieku .. dziecka nie powinno się zmuszać .. albo na siłę o powiedz to powiedz tamto ... dziecko nie jest robotem i od razu wszystkiego nie pojmie .. dziecku trzeba pomagać .. dużo czytać .. mówić , śpiewać .. co to jest , jak to się nazywa itp .. starać się aby dziecko poprzez nawet zabawę powtarzało po nas .. 

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#562 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 25 listopada 2013 - 14:02

Melodia witaj Mamusiu :-)   piersi mnie też masakrycznie bolały, brodawki miałam pogryzione i z zaciśniętymi zębami przystawiałam Małego. Okropny ból, nie raz płakałam przy tym :roll:  Nie używałam żadnych specyfików, samo się wygoiło i przeszło.  Laktator rzeczywiście czasochłonny.  Przystawiaj Maluszka jak najczęściej, a nuż się uda karmin tylko piersią, czego życzę jeśli Ci tak bardzo na tym zależy ;-)

U mnie problem się pomału rozwiązuje - Krasnalek jak dostał ponownie butlę, to zaczął gardzić cyckiem :->

Narazie karmimy w sposób mieszany, z przewagą mm (niestety). Szkoda, że się nie udało, ale wolę patrzeć na uśmiechy mojego dziecka, a nie rozryczaną buźkę <bezradny>  A uśmiecha się cudownie <serduszka>  Przyznam, że i ja trochę odetchnęłam ;-)

#563 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 25 listopada 2013 - 14:35

Melodia,ja nie mam za dużo do powiedzenia w tym temacie.Córkę karmiłam tylko przez tydzień piersią,a syna wcale.Od razu na butelkę przeszłam.Jednak w karmiąc małą tylko ten tydzień używałam kapturka silikonowego.Zdał egzamin.:)

Życzę Ci dużo wytrwalosci.Przykladaj maleństwo jak najczęsciej,bedzie dobrze.:)

#564 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 14:12

Dzisiaj zadzwonie do położnej od laktacji i umówię się na wizytę.

Narazie wygląda to tak, że odciągam troche laktatorem, przystawiam co jakis czas małego do piersi , troszke pociągnie, nie wiem czy się tym najada,  bo co troche pociągnie to zasypia. Jakos zaciskam zęby . Najgorsze pierwsze sekundy , później do wytrzymania.

Ssie tylko prawą piers , lepiej jest mu ją złapać , bo w lewej piersi sutek jest troche wklęsły.

A tak to w nocy gdzie je więcej daje mu sztuczne no i oczywscie jak sie przebudza i szuka jedzenia to przykladam do piersi.

A jeszcze tak zapytam czy to normalne, że małemu tak przewraca się w brzuszku po jedzeniu albo w trakcie? Czy to może oznacza jakies problemy z trawieniem czy cos? kupki to normalne robi, ale czasem się tak pręży wlasnie jak mu sie tam tak przewraca

Użytkownik Melodia19 edytował ten post 26 listopada 2013 - 14:17

iv09i09kftvt0mdm.png

#565 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 14:16

Okruszek rozumie wszystko, wszystko, wszystko, ale mowic nie potafi :-/ Moze powiem tak, umie pojedyncze slowa, ale nie zdania. Np. takie slowa jak : mama, baba, papa, tata, ja (w sensie tak i, ze on), nie, mu (krowa), iii (kot i dziecko jak placze), nono (smok), koko (kura), wyda dzwieki jak auto/traktor/samolot jedzie. I jeszcze pare, ktorych na juz nie umiem sobie przypomniec.

Mowimy do niego duzo, czytamy, ogladamy na spacerze zwierzeta, zachecam go, ale kiedy np. moja mama mu powie "powiedz to albo to" (kiedy nawet ja czy maz) to nie i jest zlosc. Tak jakby nie chcial byc "zmuszany".

Martwic sie ?

@nikus uważam, że w żadnym wypadku nie powinnaś się martwić ;*

Sama napisałaś, że Okruszek rozumie wszystko i mówi w swoim języku. Martwić powinnaś się gdyby, albo nie rozumiał, albo w ogóle nawet nie próbował się porozumiewać- a nawet wtedy by to jeszcze o niczym nie świadczyło ;-) Czasem naprawdę z dnia na dzień pojawia się mowa. A i mnie by irytowało, jakby cały czas ktoś mnie prosił, żeby coś tam powiedzieć :-P

Jeśli mogę Ci cos podpowiedzieć... 2 rzeczy.

Pierwsza, to zastanów się czasem, czy te rozmowy, czytanie zachęcanie, nie przybiera postaci, w której tak naprawdę on nie musi mówić. Bo kończycie za niego, domyślacie się jak tylko paluszkiem pozakazuje, zamiast spytać- o co chodzi kochanie, co potrzebujesz? Czy nie wyręczacie go w mowie. Może być tak, ze nic takiego miejsca nie ma, ale czasem nawet człowiek sobie nie uświadamia. U nas właśnie lawina ruszyła na tym urlopie, bez dziadków, którzy się nią na co dzień zajmowali- bo do przedszkola właśnie po tym wyjeździe poszła- reszty sie domyśl sama :-P Pierwsze dni to była ciągła irytacja Miśki- nie dlatego, że nie reagowaliśmy, kiedy mówiła w swoim języku. Tylko było tam tyle rzeczy, bodźców, że czasem naprawdę nie wiedzieliśmy o co chodzi. I zaskoczyło ;-)

Druga rzecz, która też miała miejsce na tym wyjeździe to wierszyk- czytaliśmy- potem już z pamięci mówiliśmy, do tej pory go w nocy o północy wyrecytuje. Zabawa polegała na tym, że wspólnie go parę razy przeczytałyśmy, a potem Miśka kończyła zdania. Mówiłam kilka słów i czekałam co powie ona.  Kończyła bezbłędnie, najpierw nie wyraźnie, potem coraz wyraźniej, w końcu pojedyncze słowa zamieniły się w ciąg słów. Myślę, że na pewno taka zabawa z jakimś sympatycznym wierszykiem nie zaszkodzi, a może pomóc. U nas był to "Ciekawski kotek" Urszuli Kozłowskiej, jako, że moje dziecko po mnie i ciotce @elizabeth to Kociara straszna ;-)

#566 Madzik :)

• Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 17:08

halynka powiem Ci, że ja o wiele bardziej bałam się właśnie tego, co będzie już "po", czyli karmienia. W szpitalu przeszłam horror, w domu zresztą też. Poród to pikuś :-P

nikus  Marzycielka mądrze radzi. Córeczka znajomych dopiero zaczyna mówić, a ma już 2 lata i 3 miesiące. Bardzo indywidualna sprawa. Ale myślę, że ta aktywizacja dziecka, to dobry pomysł ;*

małemu tak przewraca się w brzuszku po jedzeniu albo w trakcie?

mojemu też się przewraca, więc chyba to normalne ;-)

a jakie mm podajesz ?

#567 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 26 listopada 2013 - 20:34

Jula u mnie zaczał siadać sam z siebie gdzies ok 7 miesiaca, duzo wczesniej w wozku juz siedział. W ogóle lepiej mu było usiasc w wozku , fotelku, bujaczku, bo miał odbicie a z płaskie gorzej. W łozeczku łapał za szczebelki i sie podnisił do siadania.

Nikus, duzo mowi , Twoj synek , ale najwazniejsze ,że rozumie to co Wy do niego mowicie. Moj ma 2,8miesiecy a w porownaniu do dzieci z grudnia z przedszkola (tylko 2miesiace roznicy) To jak osesek mowi i sie zachowuje. Widocznie bedzie dłuzej dzidziusiem :D Bo dzieci w jego grupie są bardzo "dorosłe" juz.

@madzik :-) @Melodia19  W karmieniu piersia dobre jest ,że za darmo i zawsze gotowe, ale buteleczka to luksus jak ma sie inne zajecia i chce sie zyc tez czyms innym niz cycowaniem. Ja pisze po raz kolejny tez zaczynam od poczatku karmienie mieszane. Melodia bedzie dobrze czy z cycem czy tez nie.

Fajnie dzis było i ginka :) Mała to istana wiercipietka. Wazy 680gram zaczełam 26 tydzien. Waze 50kg.

Maltka jest sliczna i ma duzo głowie i brzuszek , pepowina lezała jej na klatce piersiowej i pod pleckami.

Przepuklina która mi wyskoczyła , nie wiadomo czy jest przepuklina czy tylko wezłem chłonnym.

Jutro wizyta u chirurga zobaczymy co powie.

Kolejna wizyta  10grudnia. Przed musze zrobic badanka i glukoza :P

Love Love Love

#568 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 09:53

Wczoraj miałam wieczorem wizytę położnej. 

Zważyła, zbadala, podała zalecenia dla malucha, no i pokazala jak karmic.

Nic mnie nie bolalo, Mały tak ssał, że bylam w szoku.

Karmienie pokazywała mi na rogalu ,w dwóch pozycjach - na siedząco i leżąco w lóżku.

No i przy niej mi sie wydawalo , ze to opanowałam.

Sama jeszcze nie umiem odpowiednio go ustawić, żeby sie nie wiercił, i żeby jemu i mnie było dobrze.

Potrzebuje do tego męża, który poda mi małego i go odpowiednio na tym rogalu "ustawi".

Dzisiejsza noc wlasnie praktycznie spędził  przy piersi, w taki sposób, że ja sama spałam , on sobie ssał, czasem nie ssał , leżał, spał, cos tam zjadł..itd

Ale to była taka pozycja , że ja sama usnełam i nie zakodowałam dokladnie kiedy zjadł , kiedy usnął. Wiem, ze dwa razy zmienialam jemu piers. Raz o 1 a drugi o 4.

Rano juz byl nie spokojny, mnie bolaly plecy z leżenia na boku , płakał i poszła w ruch butelka.

Mąż poszedł do pracy na 4 godziny a ja sama musiałam sie męczyc z tym rogalem , i dalej sama nie potrafie odpowiednio go przystawic, zeby sie nie wiercił.

To,czego sie nauczyłam na sto procent, allbo raczej on to łapania za brodawke... nic mnie nie boli. Mleko mam, karmic więc moge, bólu nie czuje tylko to przystawianie jego do mnie , żeby mu bylo wygodnie.

a jakie mm podajesz ?

Takie jak mu podawano w szpitalu czyli Hipp. Smakuje mu, nie uczula, wiec przy nim zostane.

iv09i09kftvt0mdm.png

#569 Madzik :)

• Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 10:35

Dzisiejsza noc wlasnie praktycznie spędził przy piersi, w taki sposób, że ja sama spałam , on sobie ssał, czasem nie ssał , leżał, spał, cos tam zjadł..itd

cały czas przy piersi ?

jeśli tak to nie polecam tej metody, bo u mnie właśnie w ten sposób pojawił się problem wiszącego dziecka na cycu bez przerwy <bezradny>

Rano juz byl nie spokojny, mnie bolaly plecy z leżenia na boku , płakał i poszła w ruch butelka.

skądś to znam <bezradny>

Hipp

nawet nie wiedziałam, że takie jest :-P

my jesteśmy na Nann

#570 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 12:10

Od kiedy zaczęłyście używać smoczka?

Może to coś da, żeby szybciej w nocy po jedzeniu zasnął, a nie tak na chwile, po czym znowu szuka jedzenia i musi sie przykleic do piersi żeby usnąć.

W ogóle daje ten smoczek cos?

iv09i09kftvt0mdm.png

#571 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 27 listopada 2013 - 12:37

Napisano dziś, 10:35
Melodia19, dnia 27 List 2013 - 09:53, napisał:

Dzisiejsza noc wlasnie praktycznie spędził przy piersi, w taki sposób, że ja sama spałam , on sobie ssał, czasem nie ssał , leżał, spał, cos tam zjadł..itd
cały czas przy piersi ?
jeśli tak to nie polecam tej metody, bo u mnie właśnie w ten sposób pojawił się problem wiszącego dziecka na cycu bez przerwy

Popieram .. ja jak karmiłam Gabrysię to ją później jak się najadła to ponosiłam , aby jej się odbiło i sobie później spała .. teraz Gabrysia ma rok i 6 miesięcy , i już od dobrych trzech miesięcy nie karmię jej cycem .

O ja z tymi smoczkami to maiłam przygody .. mój synek wcale smoczka nie miał i nie czułam takiej potrzeby .. aby na siłę mu kupować i przyzwyczajać jak nie chciał , z Marysią to inaczej było ona już w powrocie do domu , jak ze szpitala wracaliśmy smoczka doiła tak samo jaki z butelki szybko się przyzwyczaiła , ale trudno było ją od tego smoczka odzwyczaić sporo czasu to zajęło .. Gabrysia wcale smoczka też nie chciała .. ona woli palca ssać .. teraz trudno będzie mi ją od tego odzwyczaić .. mi ssać nawet z butelki mi nie chciała pić .. ale teraz to pije ale z kubka nie kapka ten kubek bardziej jej pod pasował ..

W ogóle daje ten smoczek cos?

No coś tam smoczek dawał ale na chwilę ... są takie smoczki uspokające ale czy rzeczywiście coś dają to tego nie wiem .. różne dzieci są inne tak od razu chwytają za ten smoczek ,  inne wcale go nie chcą i wypluwają

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#572 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 13:01

Moje dziecko korzystało ze smoczka tylko w szpitalu, potem odrzuciła zupełnie. Najpierw starałam się przeforsować, ale raz, ze współpracy Miska żadnej nie wykazywała, dwa, zadałam sobie pytanie- po co nam w sumie ten smoczek. No i doszłam do wniosku, że po nic, a potem odzwyczajać nie będzie trzeba :-P

#573 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 13:31

o co chodzi kochanie, co potrzebujesz?
Tylko, ze wtedy nie mowi nic, kiedy takie pytania zadajemy. Albo dalej swoje albo slowa ktore umie. :roll:

wspólnie go parę razy przeczytałyśmy, a potem Miśka kończyła zdania.
Marzenie :lol:  I to, ze bedzie konczyc go i to ze bedzie go sluchac :lol:

tylko to przystawianie jego do mnie , żeby mu bylo wygodnie.
U nas Okruszkowi bylo wyglodnie, mi juz mniej :roll:

Od kiedy wrocilismy z szpitala  ;-)  Teraz Okruszek jedynie spi z smokiem.

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#574 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 13:39

Tylko, ze wtedy nie mowi nic, kiedy takie pytania zadajemy. Albo dalej swoje albo slowa ktore umie. :roll:

No i właśnie o to chodzi, że niech używa tych słów które umie. A jeśli milczy, to jeśli nie jest to kwestia jedzenia czy bezpieczeństwa- przetrzymaj go chwilkę ;-) odwróć się, powiedz, że mama nie rozumie ;-)

Marzenie :lol: I to, ze bedzie konczyc go i to ze bedzie go sluchac :lol:

No ale pisałaś, że mu czytacie- to chyba przyzwyczajony do słuchania. Zresztą, co Ci szkodzi- spróbuj- nóż widelec się zdziwisz :P

#575 Madzik :)

• Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 13:44

@Melodia19 próbuj ze smoczkiem. Im wcześniej, tym lepiej. Później będzie trudno odzwyczaić od wiszenia na cycu ;-)

U nas smoczek raz pomaga, raz nie. Zależy od humorków Krasnala :-P 

#576 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 13:45

odwróć się, powiedz, że mama nie rozumie
Myslisz, ze nie probowalam? Albo nadal milczy albo zaczyna sie zloscic, albo uzywa tych swoich slow, ktore do tego nie pasuja <bezradny>

No ale pisałaś, że mu czytacie- to chyba przyzwyczajony do słuchania.
Tak, tak gora 3zdania i myk juz go nie ma  :-P

#577 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 13:54

albo zaczyna sie zloscic, albo uzywa tych swoich slow, ktore do tego nie pasuja

@nikus to niech się chwilkę pozłości. A jeśli złych słów używa, to podejdź do rzeczy, którą chce i zapytaj czy o to chodzi, a jak powie, że tak, to mu powiedz jak to się nazywa.

W mowie akurat, on naprawdę musi mieć potrzebę, żeby mówić. A z tego co mówisz gotowy chyba jest tylko niechętny, bo po co skoro wszystko na talerzu podane :P

Ja wiem, że to nie jest proste <pocieszacz>

Przez krótki czas studiowałam filologię polską. Tam, jedna z największych siekier i- bez nazwisk- autorka wielu publikacji, na pierwszych zajęciach powiedziała nam, że pierwsze słowa wypowiedziała w wieku... 7 lat. Kiedy to mama ciężko zachorowała i nie mogła się nia zajmować, wysłała ją do rodziny na wieś- pierwszego dnia padły słowa "Kakao Ciociu, mi chodzi o kakao" :lol:

Tak, tak gora 3zdania i myk juz go nie ma

Może kwestia doboru książeczek- nie wiem, tu nie doradzę, bo moja od małego lubi słuchać a teraz potrafi maglowac przed snem i kilka opowiadań w stylu Franklin, Truskawkowe Ciastko, Peppa.

#578 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 14:20

Co do smoka mala miala odrazu. Ale mimo to  jakos nie jest jego wielka fanka...czasem do uspokojenia sie w nocy...jak spi... ale i tak bardzo czesto go wypluwa.

Nie chodzi ze smoczkiem. On  sluzy tylko podczas snu i to do pewnego momentu 

W szpitalu mnie panie polozne poinformowaly ze Emi ma silny odruch ssania 

Mam pytanie

kiedy  wasze dzieci przestaly korzystac z butli ??

Użytkownik Sajuri edytował ten post 28 listopada 2013 - 14:20

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#579 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 14:22

kiedy  wasze dzieci przestaly korzystac z butli ??
Do teraz Maly pije mleko przed snem z butelki. 

Pediatra odradzala, bo mozna dostac prochnicy butelkowej.

Ale on z niekapka czy szklanki nie wypije mleka <bezradny>

#580 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 14:26

Ale on z niekapka czy szklanki nie wypije mleka
u nas z niekapka pije sok. Ma kubek niekapek w twardym ustnikiem 

ale mleko pije z butli. I wlasnie nie wiem do kiedy moze 

teraz powoli przyjdzie czas na proby nocnikowe. Bedziemy ja pomalu uczyc.

Ale bez jakiegos nacisku jak moja kolezanka ktora mocno sie zezloscila ze dziecko zrobilo w pieluche zamiast zawolac :-P

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim