@Madź ja durna matka, oczywiście zdawałam sobie sprawę, że moje dziecko czasem kaszle od suchego powietrza, ale już, że katar może od suchego powietrza być, to.. ekhm... W ruch poszła woda morska, nawilżacz i inhalacje zwykłe z soli fizjologicznej- jak ręką odjął 
@Jula to sprawa indywidualna tak jak napisałaś i zależna od wielu czynników. Moja miała równo 6 miesięcy- pamiętam, bo to było krótko po tym jak wróciłam do pracy i śmiałam się, że mam grzeczne dziecko bo pierwszy raz samo przy mamie usiadło
Albo Babcia nie chciałą mi odbierać tej radości
Poszła bardzo późno sama bo miała 15 miesięcy- też równiutko, bo to była książkowa granica- wszyscy sie martwić zaczynali. No i w pewną sobotę mówię, jej "chodź do mamusi"- to wstałą i przyszła. A potem od razu biegała
Kolejna rzecz to mowa- znajomych i koleżanek 18 miesięczne dzieci już ładnie słówka mówiły, a ta moja wszystko po swojemu- wyjechaliśmy na wakacje, meisiąc pzred jej 2 urodzinami- wrtóciła mówiąc pełne zdania- nikt uwierzyć nie mógł 
Zawsze wychodziłam z założenia, że nie ma co dziecka pośpieszać. Wręcz- bez obrazy dla nikogo, ale te licytacje niektórych matek, że to jej to już na nocnik, a moje nie. No to było tak, ze moje samo zaczęło się domagać, podczas gdy ta druga łapała w nocnik
Poza tym kiedyś koleżance powiedziałam, która naśmiewała się z pewnego rocznego dziecka znajmoch, które w wieku roczku nie chodziło, że wspaniale, ze jej synek w wieku 10 miesięcy już chodził- potem wpisze to sobie do CV
Tak wiem wredna jestem, ale te licytacje tak odbieram- jakby to miało jakikolweik wpływa na przyszłe życie dziecka, oprócz tego, że mamusia dumna jest 
Bo kończąc ten przydługi wywód, dziecko musi być po prostu GOTOWE. Można je za razcki prowadzać, ale samo nie pójdzie, poóki nie będzie gotowe. Można w nocnik łapać, ale póki samo nie będzie chciało to nie zacznie wołać. Można poduszkami podpierać, ale dopóki nie będzie gotowe- nie usiądzie. I można gadać, czytać, ale póki nie poczuje potrzeby wypowiadania swoich potrzeb- nie zacznie mówić.
Ufajmy swoim dzieciom. To są mądre istoty.