Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Kiedy czas na dziecko?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
569 odpowiedzi w tym temacie

#421 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 13:11

Krówko, spokojnie, bycie matką po 30 to wcale nie jest późne macierzyństwo.

ja jak urodze bede miec 32 lata :) nic mi nieucieknie. Kolezanki maja juz po 2- 3 dzieci a ja dopiero pierwsze ;) i co jestem przez to gorsza? cos straciłam ?
Pamietam jak znajoma ( mieszka koło rodzicow ) powiedziała ze ona w wieku 16 lat juz urodziła dziecko a ja nie mam jeszcze ani jednego :lol: na co ja że kiedy ona robiła dzieci ja sie uczyłam - i tu jej obliczyłam ile lat :-P i po rozmowie bylo. Ja sie nie przyczepiam do innych ze maja za młodo czy za staro dziecko, albo i wcale. To sprawa indywidualna - wiec czemu ktos czepia sie mnie ??

Na wszystko przyjdzie czas. :)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#422 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 15:24

Sajuri, moje koleżanki też już mają po 2-3 dzieci :shock: Osobiście nie uważam, że dziecko po 30 to coś złego, dokładnie jak tak piszesz to jest indywidualna sprawa każdej kobiety, moja mama urodziła mojego brata, kiedy miała 35 lat :-D

er3mjw4zst9mivdb.png

#423 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 16:43

Sajuri, moje koleżanki też już mają po 2-3 dzieci :shock:

moje koleżanki z liceum też już prawie wszystkie mają dzieci, rodziły rok, dwa to ukończeniu liceum.
Nie mam pojęcia dlaczego tak szybko się zdecydowały. Teraz niektóre mają już po 2-3 :->
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie takiej sytuacji u siebie. Ale z drugiej strony to ich życie, decyzja więc nie wnikam.

Każdy kto mnie zna wie, że ja dzieci nie chce. Ale gdyby mi się kiedyś jakimś cudem odmieniło to wolałabym po 30. Uważam, że 32-35 lat to odpowiedni wiek ;-)

#424 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:08

Wydaje mi się ,że posiadanie dziecka to indywidualna sprawa każdej kobiety i nie należy potępiać tych co decydują sie na późne macierzyństwo,jak i te kobiety,które bardzo wcześnie chcą posiadać dzieci.

[ Dodano: 2012-01-19, 17:10 ]

Ale gdyby mi się kiedyś jakimś cudem odmieniło to wolałabym po 30. Uważam, że 32-35 lat to odpowiedni wiek ;-)

Podobno ze strony medycznej to troszkę za późno jak na pierwsze dziecko.Ale ,lekarzem nie jestem ,tylko tak słyszałam.Więc nie wiem.
Czy przypadkiem po 35 roku życie nie robi sie badań prenatalnych?

#425 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:27

Każdy kto mnie zna wie, że ja dzieci nie chce. Ale gdyby mi się kiedyś jakimś cudem odmieniło to wolałabym po 30.

A jeśli byłaby tzw. wpadka ;-) ?

#426 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:28

Każdy kto mnie zna wie, że ja dzieci nie chce. Ale gdyby mi się kiedyś jakimś cudem odmieniło to wolałabym po 30. Uważam, że 32-35 lat to odpowiedni wiek ;-)

Też tak miałam, że przed 30 nawet nie chciałam słyszeć o dziecku a tu jednak instynkt sam się odezwał wcześniej. :D

My mamy kilka par znajomych i wśród tej naszej paczki tylko my jesteśmy bezdzietni. U większości są już starania o drugie, jednak para ma nawet 3. My jeszcze mamy duuuużo czasu w sumie bo w tym roku skończę 25 lat. Ale już parę razy usłyszałam od ludzie, że jak urodzę po 30 to będę na wywiadówkach wyglądać jak babcia a nie mama. :-/ Zawsze wtedy mówię, że nawet mając 50 lat nie zamierzam wyglądać jak babcia. :lol:

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#427 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:30

Każdy kto mnie zna wie, że ja dzieci nie chce

Też tak mówiłam, teściowej (wtedy przyszłej) też mówiłam, że dzieci nie będzie bo ja podejścia nie mam itp. No a teraz to same wiecie..... wszystko bym zrobiła aby mieć.

Wydaje mi się, że to przychodzi. Może nie z wiekiem ale z .... i tu brak mi słowa....

#428 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:34

Ale już parę razy usłyszałam od ludzie, że jak urodzę po 30 to będę na wywiadówkach wyglądać jak babcia a nie mama. :-/

o tak, koleżanka z pracy (38lat) ma 8letniego syna i córkę niespełna 2letnia i śmieje się do mnie żebym nie zwlekała długo bo ona na wywiadówkach wiekowo strasznie odstaje :lol:

osobiście uważam, że żyjemy w kraju gdzie strasznie wywołuje się presję na kobietę:
urodzi jako nastolatka to powiedzą że zmarnowała sobie życie, urodzi jako kobieta dojrzała- wstyd w tym wieku być w ciąży, nie chce w ogóle mieć dzieci- samolubna i egoistyczna... :roll: Nie warto się przejmować stereotypami, tylko wsłuchiwać w swój własny zegar biologiczny ;-)

#429 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:35

Wydaje mi się, że to przychodzi. Może nie z wiekiem ale z .... i tu brak mi słowa....

Tu nie trzeba słowa, to po prostu przychodzi. :D

#430 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:36

[b]Sajurii [/b ]mi nie chodzi o to że jesteś stara bo to też dobry wiek tylko o to że potem już są problemy i mogą być komplikacje... a ja się tego boję.

#431 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:40

osobiście uważam, że żyjemy w kraju gdzie strasznie wywołuje się presję na kobietę:
urodzi jako nastolatka to powiedzą że zmarnowała sobie życie, urodzi jako kobieta dojrzała- wstyd w tym wieku być w ciąży, nie chce w ogóle mieć dzieci- samolubna i egoistyczna... Nie warto się przejmować stereotypami, tylko wsłuchiwać w swój własny zegar biologiczny

AMEN <amen></span> Święte słowa. Mój zegar biologiczny tyka, trza tylko poczekać na właściwy moment aby w dniu ślubu nie mieć zbyt dużego brzuszka i sukni za bardzo nie poszerzać bo i tak sznureczka z tyłu niewiele zostało <umieraam></span>

U nas, jak dobrze pójdzie, to będę miałą 28 lat jak urodzę pierwsze dziecko, a mężuś 31. Chyba tak w sam raz :mrgreen: Połówek już chciałby teraz zacząć starania ale ja chcę jeszcze poczekać chociaż do czerwca. Ja wiem, ze może się udać za pierwszym razem, a może to trwać miesiącami no ale decyzja podjęta. Ale... jak trafi się wcześniej to będziemy najszczęśliwszymi ludźmi pod słońcem <serduszka></span>

#432 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:41

Problemy równie dobrze możesz mieć i teraz więc to nie argument dla mnie. Nie myśl o tym, nie nastawiaj się na problemy. Przyjdzie Twój czas to i dzidzia piękna będzie. :)

#433 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:42

Wg.mnie te czasy już minęły.Teraz wiemy jak żyje się w naszym kraju.(spore bezrobocie)I coraz częściej jest tak ,że póki jakoś nie ustabilizujemy się finansowo to jednak dziecko przechodzi na dalszy plan.Tak mi sie wydaje,że to zaczyna być normą.

#434 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:46

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie takiej sytuacji u siebie.

ja siebie nie wyborazam nawet jako mame 10 latka :) ale nie wnikam w to ze dziewczyna zaszła w ciaze w wieku 16 lat. Nie moja sprawa. Ok, zaszła dziewczyna i teraz napewno stara sie i jest wspaniała mama.
Co ciekawe ...czesto te pytania o dziecko kiedy zajde itp zadawały te ktore dziecka nie miały ;)

nie należy potępiać tych co decydują sie na późne macierzyństwo,

oj...mi sie oberwało :lol: od cioc( w tym mojej mamie jak to mnie wychowała ) :-P po znajome. Ale to nie ma znaczenia co mowia. Wazne co ja , maz czujemy. Nasze szczescie, zdanie. Rodzice , przyjaciołki, szwagierke mam po swojej stronie. :) nigdy zadna z tych osob nie zadała pytania : a ty to kiedy wkoncu zajdziesz ??

Podobno ze strony medycznej to troszkę za późno jak na pierwsze dziecko

po 35 roku zycia - teoretycznie tak.

Ale już parę razy usłyszałam od ludzie, że jak urodzę po 30 to będę na wywiadówkach wyglądać jak babcia a nie mama.

ee tam ja sie trzymam młodo <lol></span>

Wydaje mi się, że to przychodzi

a mnie sie wydaje ze nie zawsze...nie kazda chce byc mama.

Mloda
swięte slowa. Nie dogodzisz ludzia. Jakbym zaszla w wieku 16 lat byloby ze sie pusciłam. :roll: to tak jak ze spodniczka :lol: chodziłam w bardzo krotkiej to było ze mi tylko sex w głowie <umieraam></span> , ubrałam dluga ? powinnam nogi pokazac. ( jak dobrze ze juz nie mieszkam na tamtym osiedlu- tu z racji ze osiedle duze - nie pytaja tak, a nawet gdyby to juz nauczyłam sie co mowic :-P ).

Krowka..kamplikacje moga byc zawsze. Nawet jak rodzisz majac 20 lat.

#435 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:49

a mnie sie wydaje ze nie zawsze...nie kazda chce byc mama.

Też tak sądzę,są kobiety od początku skierowane na inne tory,np.robienie kariery a potem być może na starość chciałoby sie maluszka a tu już za późno. <bezradny></span>

#436 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:52

Krowka..kamplikacje moga byc zawsze. Nawet jak rodzisz majac 20 lat.

no tak...tu masz racje ale wiesz lepiej się starać latami mając 20 lat niż 30 :) dlatego wolałabym mieć jeszcze trochę czasu zanim ostatecznie bym miała potwierdzone że nie dane jest mi mieć dzieci...Ale póki co dzieci schodzą na plan drugi.

#437 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 17:55

ale wiesz lepiej się starać latami mając 20 lat niż 30

chyba ze sie wczesniej nie da starac ;) bo ja nie mogłam. Całe dwa lata musiała najperw zawalczyc o siebie.;)

#438 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 19:29

U nas, jak dobrze pójdzie, to będę miałą 28 lat jak urodzę pierwsze dziecko, a mężuś 31. Chyba tak w sam raz :mrgreen: Połówek już chciałby teraz zacząć starania ale ja chcę jeszcze poczekać chociaż do czerwca. Ja wiem, ze może się udać za pierwszym razem, a może to trwać miesiącami no ale decyzja podjęta. Ale... jak trafi się wcześniej to będziemy najszczęśliwszymi ludźmi pod słońcem <serduszka></span>

Jak czytam co piszesz i jak o dziecku piszesz to mi się aż ciepło na sercu robi :oops: Życzę Wam aby się udało za pierwszym razem jak tylko zaczniecie się starać :-D

er3mjw4zst9mivdb.png

#439 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 19:41

U nas, jak dobrze pójdzie, to będę miałą 28 lat jak urodzę pierwsze dziecko, a mężuś 31.

Ja jeśli dobrze pójde to zostanę mamusią w wieku 25 lat. Wg mnie wiek w sam raz na bycie mamusią. Mój partner bedzie miał tyle samo latek, bo to jeden rocznik ;-)

Połówek już chciałby teraz zacząć starania ale ja chcę jeszcze poczekać chociaż do czerwca.

to tak samo jak u mnie. Strasznie chce mieć dzidziusia, cały czas mi powtarza, o tym dzidziusiu. takie to słodkie z jego strony, że chce i pragnie go równie mocno jak ja <serduszka></span>

ja chcę jeszcze poczekać chociaż do czerwca.

my poczekamy jednak do października, na 2 tyg przed ślubem rozpoczniemy staranka :mrgreen: jak się uda będziemy najszczęśliwsi pod słońcem

Życzę Wam aby się udało za pierwszym razem jak tylko zaczniecie się starać

;-) ja równiez życze owocnych starań

201407101662.png

#440 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 20:38

jak się uda będziemy najszczęśliwsi pod słońcem

czego wam zycze ale to juz wiesz ;*

Anonimka, powodzenia :-P

Kazdy niech sobie decyduje kiedy czas na dziecko :)