Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Bez slubu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
138 odpowiedzi w tym temacie

#81 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 14:16

Zle bym sie czula, jakbym mieszkala przez 10 lat albo wiecej bez slubu z partnerem.

Ja z kolei nie zdecydowałabym się zamieszkac z partnerem dopiero po ślubie, bo uważam, że dopiero żyjąc razem i razem zmagając się z codziennymi problemami możemy naprawdę poznac drugą osobę. Nie da się tego zrobic nawet widując się codzienne. Dopiero, gdy się razem mieszka poznaje się swoje zwyczaje, uczy kompromisów i dowiaduje czy ta druga osoba rzeczywiście będzie z nami na dobre i na złe czy w razie problemów nie zostawi wszystkiego na naszej głowie.

to jest dla mnie glowny sens i znaczenie slubu

Mi wystarczy, że P. w domu, bez świadków ślubował, że nigdy mnie nie zostawi, że zawsze mogę na niego liczyc, że mnie kocha. Nie potrzebuję do tego grona świadków i podpisu złożonego przed urzędnikiem
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#82 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 14:30

Dla mnie slub to jest slubowanie dwoch kochajacych sie ludzi przed Bogiem i to jest dla mnie glowny sens i znaczenie slubu a nie to ze bede miec jakis papierek <bezradny></span>

Dla Ciebie,bo jesteś wierząca. Ale ludzie biorą również śluby cywilne. Nie przysięgali przed Bogiem,ale bardzo chcieli być małżeństwem.Ale w tym momencie trzeba zrobić skok do tematu "cywilny czy kościelny".....
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#83 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 15:42

Powiem tak: bardzo spodobała mi się postawa Lolki i w 100% zgadzam się z jej zdaniem odnośnie tego, dlaczego warto wziąć ślub. Dla mnie również bardzo ważne jest, aby stanąć na ślubnym kobiercu i powiedzieć sobie przed Bogiem sakramentalne TAK. A nawet gdybym była niewierząca - wzięłabym ślub cywilny, nie ze względu co ludzie powiedzą czy dla papierka - bo przeciwniczki ślubu ciągle o tym klepią. My szanujemy to, że wam ślub nie potrzebny, to i Wy szanujcie zdanie tych, które jednak marzą o ślubie.
Zniesmaczyło mnie troszkę to zdanie, gdzie któraś z Was napisała, że kobieta w suknii ślubnej jest wręcz kiczowata - pytam więc, dlaczego obrażacie nas? Bo ja np poczułam się trochę tym urażona.. każda ma swoje zdanie i starajmy się to uszanować, nie próbujcie (jedne i drugie) na siłę przekonywać, co jest lepsze!!
Bo z kulturalnych wypowiedzi rodzi się troszkę syf...

Podsumowując - jam pragnę zalegalizować w przyszłości związek małżeński i czy związek będzie udany nie zależy czy jest formalny czy nie, tylko od ludzi, bo czy wiąże ich papier czy tylko słowo, to i tak wszystko może się rozwalić.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#84 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 15:48

maartekkk, nic dodać nic ująć!

każda ma swoje zdanie i starajmy się to uszanować, nie próbujcie (jedne i drugie) na siłę przekonywać, co jest lepsze!!
Bo z kulturalnych wypowiedzi rodzi się troszkę syf...

dokładnie, czytałam ten temat z lekkim niesmakiem i zastanawiałam się o co wam chodzi...
każdy wypowiedział swoje zdanie i po co na siłę udowadniać swoje racje??

co do mnie:
ja mam zamiar wziąć w przyszłości ślub. czy to będzie kościelny czy cywilny to się okaże.

#85 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 15:55

jesteśmy ludźmi którzy nie wierzą w cuda.....i w to że los jest gdzieś tam zapisany - wykuwamy go własnymi rękoma.
często słyszymy że młodzi biorą ślub by móc zamieszkać razem, lub po kilku spotkaniach wpadli i takie związki mają najmniejsze szanse przetrwania. gdy dwoje ludzi spotyka się na neutralnym gruncie wszystko jest cacy. ale nigdy nie ma pewności czy pod wspólnym dachem i prowadzac wspólne życie także tak będzie . biorą więc ślub by zamieszkać razem i horror.....uważamy że pomieszkanie razem , pod jednym dachem , najlepiej bez rodziców i innych , powinno być obowiązkowe przed ślubem , jest to sposób zmniejszenia ryzyka rozczarowaniem . wzięcie ślubu jest proste , a rozwód to w wielu przypadkach gehenna i wielkie schody.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#86 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 16:03

KatarzynaL, okej, ja też nie popieram ślubu z 'przymusu' gdy się zaliczy wpadkę czy coś... też mam z moim facetem plan, aby zamieszkać przed ślubem, aby się sprawdzić, czy rzeczywiście do siebie pasujemy i czy ma to sens... nie uogólniajmy, że ślub bierze się po to by: ludzie nie gadali, bo była wpadka, bo chcę papierek, bo chcę kieckę... ślub to naprawdę coś więcej - nie rozumiecie tego? To nie uogólniajcie... Twierdzicie, że po ślubie od razu są rozwody? dlaczego nie patrzycie na tych, którzy po ślubie są szczęśliuwi?... widzicie to co chcecie i próbujecie na siłę wcisnąć to, że śluby to jedno wielkie nieporozumienie, że to wina tego jaki wpływ ma kościół na rządy państwa... błagam, nie uogólniajcie...
Proponuję aby żadna z nas już nikogo do niczego nie namawiała - każda ma swój rozum.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#87 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 17:08

Co do ślubnych kiecek, sorry, ale każda wygląda w niej jak kiczowata beza. Jak tandetna bohaterka z bajeczki dla grzecznych dzieci.

każdy chce aby Jego wybory nie były w jakis sposób krytykowane a ten tekst to niby co jest ???

moim zdaniem za dużo ludzi sobie wyobraża,że po ślubie wszystkie problemy i nieporozumienia znikną i wszystko będzie piękne i łatwe jak w dniu ślubu.

dokładnie

Mi wystarczy, że P. w domu, bez świadków ślubował, że nigdy mnie nie zostawi, że zawsze mogę na niego liczyc, że mnie kocha

ja to szanuję

Dla nas Slub miał bardzo duże znaczenie bo oboje nie wyobrażamy sobie zycia przez 20 lat na kocią łape , zylismy tak przez3 i wystarczy
Dla nas rodzina pojawiła sie w momencie złożenia przysięgi przed Bogiem

Każdy robi wedle własnego sumienia a czasami mozliwosci bo nie ukrywajmy ślub kosztuje
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#88 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 17:59

maartekkk.....
nie twierdzę że po ślubie to tylko rozwód ,
patrzymy na tych którym się udało dograć po ślubie,
nie twierdzę że ślub jest nieporozumieniem,
nikogo do niczego nie namawiam,
naucz się czytać i rozumieć!

jest to sposób zmniejszenia ryzyka rozczarowaniem . wzięcie ślubu jest proste , a rozwód to w wielu przypadkach gehenna i wielkie schody.

prosty sposób , zmniejszenia ryzyka , przymusić do tego oczywiście nikogo się nie da , no i pokutuje niestety jeszcze u nas pogląd ,że tak nie wypada i to jest wykładnią zachowań , niestety poglądów i presji obcych , a życie jest wasze. macie więc pełne prawo ćwiczyć na sobie swoje wyczucie dotyczące szczęścia. ja jednak wolę ograniczać ryzyko jeśli jest to wykonalne w tej i innych loteriach.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#89 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 19:33

naucz się czytać i rozumieć!

że tak wtrącę Ty też się postaraj... :roll:
maartekkk, chyba najdokładniej podsumowała temat... dalsza dyskusja to tylko właśnie przekomarzanie tych, którzy są za i tych, którzy są przeciw...
kompromisu nie znajdziemy, nie ma złotego środka bo

Każdy robi wedle własnego sumienia

a jeśli chodzi o inwersja, to Twój post bardzo mnie obraził i proszę Cię zastanów się w jaki sposób wyrażać własne zdanie bo pisząc, że

Co do ślubnych kiecek, sorry, ale każda wygląda w niej jak kiczowata beza. Jak tandetna bohaterka z bajeczki dla grzecznych dzieci.

oraz

Być ze sobą po to żeby się ożenić? Taki cel? Chore.
Nic kompletnie nie zrozumiałaś. Małżeństwo samo w sobie nie ma sensu

to

bardzo niedojrzała jesteś

więc hamuj dziewczyno... <bezradny></span>
Dołączona grafika

#90 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 19:44

nie(d)oceniona napisał/a:
(a sama pochodzę z rozbitego MAŁŻEŃSTWA :!: jakże szczęśliwego ... do momentu ślubu ... :roll: )
Naprawdę uważasz,że ślub może popsuć relację pomiędzy dwojgiem ludzi?

nie w tym sensie to napisałam ... raczej chodziło mi o szybki ślub, bez przemyślenia, po którym okazało się że facet to ... oszczędzę wam epitetów :/ tak więc właściwie ślub którego wg mnie, pomimo wielkiej miłości - być nie powinno. a skąd się to wzięło ... ano stąd ...

za dużo ludzi sobie wyobraża,że po ślubie wszystkie problemy i nieporozumienia znikną i wszystko będzie piękne i łatwe jak w dniu ślubu. A potem zaczynają się schody.

a mi się wydaje że większość ludzi mówiąc ślub widzi wesele ... że nie dostrzega tego że potem wkracza szara rzeczywistość z którą trzeba się zmagać codziennie. potrafią sobie z tym poradzić? super, tyle że w ponad połowie przypadków które znam, nie potrafili, pomimo długiego mieszkania ze sobą <bezradny></span> pomimo tego że zarzekali się jak bardzo się kochają, ile dla siebie są w stanie poświęcić itd. itp. ...

co do zarzutu od marty ...

widzicie to co chcecie i próbujecie na siłę wcisnąć to, że śluby to jedno wielkie nieporozumienie, że to wina tego jaki wpływ ma kościół na rządy państwa... błagam, nie uogólniajcie...

po pierwsze nie uogólniam, piszę swoje SUBIEKTYWNE odczucia, a co do tego co widzę - widzę statystyki i ludzi w moim otoczeniu ... to mi wystarczy do wyrobienia opinii. a kościół i państwo? sami sobie są winni że tak odbieram te dwie instytucje a nie inaczej :roll: jednym zdaniem ... to co o ślubie myślę wynika z obserwacji mojego otoczenia i wyciągania z tego wniosków, moich wniosków ...

a poza tym dyskusja polega na wymianie argumentów, nawet tych niewygodnych. i wg mnie wreszcie wywiązała się dyskusja gdzie zabiera głos większa liczba forumowiczek. przynajmniej poznamy nasze spojrzenie na tą kwestię. gdzie tu namawianie? :roll: i wcale nie widzę potrzeby znalezienia kompromisu :lol: przynajmniej ja, chcę poznać wasze zdanie na ten temat. tyle :roll:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#91 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 06:55

Ja powiem tak:
Jeżeli komuś nie zależy na ślubie, ma swoje przekonania to ok, szanuję to. Ja natomiast chcę wziąc ślub, wierzę w moc tego sakramentu i uważam, że jeżeli z naszej strony będzie to szczere, to będziemy już zawsze razem. Gdybym miała sobie wmawiac, że ślub niczego mi nie gwarantuje to po co w ogóle mam iśc do ołtarza <bezradny></span>
No i w moim mniemaniu normalna rodzina to mąż, żona i dziecko.... Nie obrazcie się, ale ja sama chciałabym żeby moje dziecko wzięło ślub a nie żyło na 'kocią łapę', chciałabym żeby miało również chrześcijańskie wzorce, bo mimo, że wiele z Was naśmiewa się z religii to w gruncie rzeczy nie macie pojęcia jak religia potrafi ukształtowac człowieka. Nie ukrywam również, że dla mnie ważnym jest, byśmy wszyscy, jako rodzina nosili jedno nazwisko :->
I to jest moje zdanie - ja nie wyobrażam sobie życia bez ślubu. I to kiczowate weselicho też chcę miec :lol:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#92 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 07:26

wiemy że niektórym z was jest to potrzebne i jest wielkim wydarzeniem, szkoda tylko że niestey nie gwarantuje ( przykładów nadto wiele) szczęśliwego życia , więc zanim polecicie do ołtarza zastanówcie się dwa razy. o ile rozwód cywilny może być obarczony jedynie cywilnymi problemami to kościół na to patrzy wyjątkowo krzywo. poza tym jeśli należycie do wierzacych to regułka przysięgi ,,póki nas śmierć nie rozłączy,, jest bardzo ryzykowna.
bo przyszłość ciężko przewidzieć, a w myśl waszej wiary że tamten świat istnieje co powiecie na końcu ? że wprawdzie przysięgałąm ....ale musiałąm złamaćprzysięgę ? czy może poświęcicie życie cierpiąc dla tej przysięgi? ( no chyba obecnie łagodniej traktowane są słowa tej przysięgi - nie jestem w temacie )

wierzę w moc tego sakramentu i uważam, że jeżeli z naszej strony będzie to szczere, to będziemy już zawsze razem.

moc ? sakrament , tylko słowa , nie ,,beton,,
a w przypadku dzieci wolimy by były szczęśliwe i to jest dla nas priorytetem , a czy podpiszą się czy nie to już ich prywatna sprawa.

#93 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 07:31

moc ? sakrament , tylko słowa , nie ,,beton,,

dla Ciebie, bo nie wierzysz. Ja wierzę i jestem świadoma przysięgi, którą złożę ;-)
I nie chcę miec 'awaryjnego wyjścia gdyby coś było nie tak', bo taki związek, który zakłada, że się rozstaniemy nie ma w ogóle sensu <bezradny></span>
Nic nie gwarantuje szczęśliwego życia, ale dla mnie warunkiem do szczęśliwego życia jest posiadanie kochającego męża i rodziny ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#94 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 08:26

ja to wszystko rozumiem, ale wiem też że takie sprawy widzi się zupełnie inaczej gdy ma się 20 a inaczej gdy ma się 40 lat. mnie nie spotkały żadne problemy z tym zwiazane , ale większy nacisk na logikę kładę niż na magię. nie ma znaczenia czy świstek w naszym przypadku jest czy go nie ma , nikt nie zakłada rozpadu ale stwierdzenie że

I nie chcę miec 'awaryjnego wyjścia gdyby coś było nie tak'

to już chyba ,bez obrazy ale tylko do leczenia się nadaje .
nie życzę , ale zakładając najgorszy scenariusz ( najgorszy ale nie niemożliwy)
dasz się ,,maltretować , katować, zabić ,, dla tej przysięgi ? chcesz by twoje dzieci przyglądały się temu i wpajały w siebie przekonanie że taka jest norma ?
przysięga w kościele nie jest gwarancją na

posiadanie kochającego męża i rodziny

przepraszam -rodziny tak , kochającego męża ...też tak ale każdy ma inne pojęcie kochania -czasem są to ostre jazdy , ataki zazdrości , bicie i gwałty . a przed prokuratorem powie że .....zabił ......z miłości !

#95 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 08:36

dasz się ,,maltretować , katować, zabić ,, dla tej przysięgi ? chcesz by twoje dzieci przyglądały się temu i wpajały w siebie przekonanie że taka jest norma ?

a gdzie napisałam, że tak postąpię? Przytaczasz teraz skrajny przypadek, jasne, że nie dam się maltretowac, ani nie pozwolę aby dzieci doznały w domu krzywdy! I nie wiem co to ma do rzeczy. Pisząc 'nie tak' miałam na myśli jakieś nieporozumienia, spory życia codziennego, które łatwiej rozwiązac będąc małżeństwem.

większy nacisk na logikę kładę niż na magię. nie ma znaczenia czy świstek w naszym przypadku jest czy go nie ma

ta... na logikę. Nas chyba też coś skłania by jednak się pobrac, magia jest w sakramencie ale przecież my sami decydujemy się na ten krok... Troszkę zrozumienia.
Dla mnie świstek również nie ma znaczenia, ale przysięga przed Bogiem, bo jestem wierząca. No ale Ty tego nie zrozumiesz ;-)
I nie wydaje mi sie aby chec zawarcia zwiazku malzenskiego była przypadkiem nadającym się do leczenia <bezradny></span>
Każdy robi, co uważa za stosowne, ja Cię nie krytykuje :-?

[ Dodano: 2010-04-06, 09:38 ]

maltretować , katować, zabić

każdy ma inne pojęcie kochania

czyli każdy kto bierze ślub zostanie skatowany i zabity... wybacz ale troche masz wypaczone to pojęcia kochania ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#96 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 09:39

KatarzynoL, to o czym napisałaś to już rzeczywiście skrajne przypadki, które rozpatruje się w innych kryteriach. Każdy ma prawo do własnego zdania i ja to szanuję. Dla jednych papierek to nic nie znaczący świstek, i może niektórych to oburzac, ale dla mnie tak właśnie jest. Inni nie wyobrażają sobie życia w nieformalnym związku i też mają do tego prawo. Nie potrafię się tylko zgodzic ze stwierdzeniem, że mężczyzna i kobieta, którzy żyja ze sobą bez ślubu nie są rodziną, bo są! Są taką sama rodziną ja Ci, którzy ślubowali przed Bogiem, tudzież w USC. I tak jak małżeństwo nie zapewni nam szczęśliwego i udanego związku, tak nie zapewni nam tego także wolny związek. Na dzień dzisiejszy nie mam w planach zmieniac mojego sposobu życia, pomimo nacisków ze strony rodziny P. Dobrze jest nam tak jak jest, choc nie twierdzę, że za jakiś czas nie zmienimy zdania i nie zdecydujemy się zalegalizowac naszego związku.

Zaś co do wypowiedzi inwersji... dziwi mnie stwierdzenie, że każda panna młoda wygląda ja beza czy że wesela są tandetne, bo osobiście uwielbiam się na weselach bawic a dziewczyna ubrana w piękną, białą suknie wygląda wg mnie cudownie i olśniewająco. I potrafię zrozumiec marzenia o sukni ślubnej i całej tej otoczce, bo jeszcze jakiś czas temu sama tego pragnęłam. I choc moje zapatrywania w tym temacie uległy zmianie to wciąż nie wydaje mi się, żeby śluby zawierało się po to, aby ubrac się w białą kieckę czy potańczyc na weselichu, a jest to tylko dodatek to tego, co w tym wszystkim dla przyszłych małżonków powinno byc najważniejsze.

Być ze sobą po to żeby się ożenić? Taki cel? Chore.

Wydaje mi się, że to Ty trochę źle rozumiesz. Pobrac się po to, aby ze sobą byc a nie na odwrót
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#97 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 13:25

oj...widzę że czytanie ze zrozumieniem to w niektórych pzrypadkach stanowi nielada problem.
skrajny przypadek ma uwypulić niezrozumiałe dla mnie stwierdenie ,że chcę ślubować przed bogiem bo to jest nieodwracalne i ta deklaracja wyraźnie daje do zrozuienia

I nie chcę miec 'awaryjnego wyjścia gdyby coś było nie tak'

niestety skrajne przypadki także się zdarzają , nie podałaś gdzie jest granica więc przyjmuję że i te przypadki obejmuje.
i dosknale rozumiem osoby wierzace i ich postępowanie !
potzrebujesz tego i tego chcesz ! neguję jedynie niektóre z ograniczeń, nie pasujących do rzeczywistości i czasów praw i przepisów, i tym podobnych.
nikt nie napisał że chęć zawarcia związku nadaje się do leczeia tylko deklaracja że robię to świadomie by nie mieć wyboru !!!
kto napisał że każdy po ślubie będzie zakatowany ? gdzie to jest napisane ?
jest wprawdzie mowa o skrajnych przypadkach tego typu , ale skrajne przypadki nie stanowią reguły - poszukaj w słowniku terminu skrajny jeśli nie masz pewności !

a tak na marginesie :-? mam też przykłąd w których takie skrajne przypadki stanowią satysfakcję...... :-/
przychodzi posiniaczona koleżaka, na propozycję by go zostawiła odpowiada .....ale ja tak lubię gdy on mi przywali , jest wtedy taki męski, silny i mnie to podnieca .... <bezradny></span>
i zrozum tu taką .... :shock:

#98 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 05 czerwca 2010 - 13:19

Przeczytałam całą Waszą dyskusję i rzeczą, która najbardziej mnie poruszyła i zirytowała jest to, że zwolenniczki ślubów wyższość małżeństwa nad konkubinatem tłumaczą tym, że w konkubinacie partnerzy zostawiają sobie otwartą "furtkę", a w razie niepowodzeń mogą po prostu spakować się i wyjść - każdy w swoją stronę. Takie myślenie dziwi mnie niesamowicie i nie mogę pojąć toku takiego rozumowania. może któraś z Was mi to wytłumaczy. Czym różni się rozstanie dwojga ludzi po ślubie i bez ślubu? Oczywiście poza formalnościami, wynikającymi z rozwodu. Chodzi mi o uczucia i o tę "łatwość" rozstania. Naprawdę nie chciałabym żadnej z Was obrazić, jeśli jednak obrażę, przepraszam, ale twierdzenie, że zakończenie związku jest łatwe i pozbawione emocji i uczuć tylko z powodu braku ślubu jest co najmniej naiwne. Dokładnie TAK SAMO rozstają się ludzie będący w konkubinacie, jak i ci, będący małżeństwem - jedni przechodzą to gorzej, inni lepiej, ale zmiennych jest mnóstwo, nie tylko ta jedna - ślub.
Z kolei to, co rzuciło mi się w oczy odnośnie wad małżeństwa to to, że wiele z Was uważa, że po ślubie partnerzy już się o siebie nie starają, bo nie muszą. Nie muszę tu dodawać, że takie opinie wypowiadają dziewczyny, które ślubu jeszcze nie przeżyły. Te, które są szczęśliwymi małżonkami twierdzą coś zupełnie innego, a przecież to one wiedzą najlepiej, prawda? ;) Jeśli w małżeństwie nie ma już starania się o siebie, partnerom na sobie nie zależy, powstają przecież kryzysy, czasem dochodzi do rozwodów. Tak więc starać się o siebie trzeba w KAŻDYM związku.
Jestem z moim chłopakiem już ponad 2 lata, nie myślimy na razie o ślubie, chociaż nie wykluczamy tego w przyszłości. Nie wiadomo, jak losy się potoczą. Ale zamiast skupiać się na poszczególnych wadach konkubinatów i małżeństw wolę zwracać uwagę na ich zaletach i na tym, co dobrego może nam dać każda z opcji. I czy w ogóle może dać coś nowego. Mi i mojemu M chodzi tylko o to, żebyśmy byli RAZEM szczęśliwi. Na razie jest nam dobrze tak, jak jest, może z czasem i na ślub się zdecydujemy.
Pozdrawiam Was, kobietki :)

#99 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 06 czerwca 2010 - 12:52

kiedyś za dzieciaka marzyłam o sukni i weselu, jak poznałam Mojego to tylko co 5 min skakałam nad nim 'co sądzisz o ślubie?" cały czas go przekonywałam go ślubu, tak jak wiele osób pragnęłam mieć "ten" pierścionek na ręku i zatrzymać go przy sobie

....po 5 latach w związku z Nim w ogóle nie myślę o ślubie a nawet powiedziałabym że odstrasza mnie na samą myśl słowo "ślub" :shock: pomimo że jestem katoliczką ale nie praktykującą

rozumiałam że można z kimś być razem nawet bez ślubu, jeżeli ktoś ma się z kimś rozstać to nawet zrobi to po ślubie ..

uważam że ślub jak już coś to cywilny i gdy para zdecyduję się(NIE WPADKA) na bobaska aby maluch miał normalną rodzinę
Dołączona grafika

#100 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 06 czerwca 2010 - 15:39

uważam że ślub jak już coś to cywilny i gdy para zdecyduję się(NIE WPADKA) na bobaska aby maluch miał normalną rodzinę

e??? proszę o rozwinięcie ! bo są tu takie które uważają że jeśli nie ma kościelnego to dziecko nie ma normalnej rodziny, w twoim przypadku można zrozumieć że normalna rodzina to już po cywilnym. a czy konkubinat nie spełnia warunków normalnej rodziny dla dziecka? ten świstek papieru z pieczątką ma taką moc ? i znaczenie da dziecka ?