Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Praca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1867 odpowiedzi w tym temacie

#1701 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 20:53

nas jest dużo mniejszy ruch.

przykro mi :*

nie(d)oceniona widze , ze ty specjalista z tej dziedziny z ciebie ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#1702 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 22:17

Jeśli podlegasz chorobowemu, masz prawo do płatnych zwolnień (po 33 dniach choroby w roku płatności przejmuje ZUS i dostajesz zasiłek chorobowy), do tego dochodzą zasiłki macierzyńskie, opiekuńcze i inne.

I normalnie mogę brać L4 od lekarza?

Będę krzyczeć, że chcę <lol></span>
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#1703 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 21:41

Madź, nie chciało mi się pisać, ale fajny artykuł dla Ciebie znalazłam ;-)

Zwolnienie lekarskie u umowa zlecenie - jakie są zasady i wysokość świadczeń?

Niestety coraz więcej, zwłaszcza młodych pracowników, zatrudniania jst na podstawie tzw. śmieciowych umów, czyli umowy o dzieło lub umowy-zlecenie. Warto znać zasady i prawa, jakie przysługują ci, jeśli podejmujesz pracę na podstawie jednej z tych umów. Dziś przedstawiamy zasady, na jakich obowiązuje zwolnienie lekarskie a wynagrodzenie.

Na początku należy zaznaczyć, że pracownik w momencie podpisania umowy-zlecenia, jeśli nie jest zatrudniowny nigdzie indziej i nie ma żadnych innych źródeł dochodu (np. innej umowy-zlecenia czy działalności gospodarczej), podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, zdrowotnemu i ewentualnie wypadkowemu. Natomiast ubezpieczeniu chorobowemu, na podstawie którego wypłaca się zasiłek chorobowy, podlega dobrowolnie. Do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego zleceniobiorca przystępuje na swój wniosek i podlega temu ubezpieczeniu od dnia wskazanego we wniosku, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został złożony.

Jeżeli więc pracownik podlega ubezpieczeniu chorobowemu, nabywa prawo do zasiłku po 180 dniach (tzw. okres wyczekiwania). Do okresu ubezpieczenia wlicza się poprzednie okresy, w których zleceniobiorca był objęty obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym, pod warunkiem, że przerwa w ubezpieczeniu nie była dłuższa niż 30 dni.

Prawo do zasiłku chorobowego od pierwszego dnia ubezpieczenia chorobowego, bez okresu wyczekiwania mają osoby, które:
- są absolwentami szkół lub szkół wyższych i przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od dnia ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych;
- u których niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem w drodze do lub z pracy.

Zwolnienie lekarskie u umowa zlecenie - jeśli nie dojdzie do podpisania kolejnej umowy...

Zasiłek przysługuje, jeżeli niezdolność do pracy trwa bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała: nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego
[Zwolnienie lekarskie a umowa zlecenie © Thinkstock] Zwolnienie lekarskie a umowa zlecenie © Thinkstock
Zwolnienie lekarskie a umowa zlecenie © Thinkstock
niezdolność do pracy może być orzeczona kilkoma zaświadczeniami lekarskimi, nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego - w razie choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni lub innej choroby, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby.

Zwolnienie lekarskie a umowa zlecenie - inne zasady

L4 przysługuje pracownikowi na umowie zleceniu tylko jeśli jest to umowa zgłoszona do ZUS, czyli jeśli nie jesteś uczniem lub studentem do 26. roku życia, nie pracujesz nigdzie indziej lub pracujesz, ale z drugiej umowy nie uzyskujesz wynagrodzenia większego niż 1276 zł brutto).

Aby ZUS wypłacił zasiłek chorobowy należy wykazać, że opłacało się co najmniej przez 3 miesiące dobrowolne składki na ubezpieczenie chorobowe.

Zwolnienie lekarskie a umowa zlecenie - zasady dotyczące zasiłku chorobowego:

Zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień orzeczonej niezdolności do pracy z powodu choroby, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Przysługuje on przez okres trwania niezdolności do pracy, jednak nie dłużej niż przez 182 dni, natomiast jeżeli przyczyną niezdolności do pracy jest gruźlica, zasiłek chorobowy przysługuje przez 270 dni.

Osoby wykonujące pracę na podstawie umowy zlecenia nie mają prawa do wynagrodzenia chorobowego za 33 dni w roku kalendarzowym. Od pierwszego dnia niezdolności mają prawo do zasiłku chorobowego.

Zwolnienie lekarskie a umowa zlecenie - wyskość zasiłku:

Zasiłek chorobowy przysługuje zleceniobiorcy w wysokości 80% podstawy wymiaru, a za okres pobytu w szpitalu w wysokości 70% podstawy.

Zasiłek przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru (również za okres pobytu ubezpieczonego w szpitalu), gdy niezdolność do pracy przypada w okresie ciąży, powstała wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy lub powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów lub poddania się zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#1704 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 20:52

czyli jesli jest umowa zlecenie, ciaglosc ubezpieczenia ponad pol roku i oplacana przez pracodawce skladka na chorobowe , wyplata "chorobowego" bedzie od pierwszego dnia l4 ??? bo troche to zawiłe <hmm></span>

[ Dodano: 2012-12-11, 20:53 ]

80% podstawy wymiaru,

czyli kwoty brutto , netto z umowy :?:

#1705 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 20:58

czyli kwoty brutto , netto z umowy :?:

Zapewne brutto.

#1706 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:09

brutto, bo od niej liczy sie tez skladke chorobowa.

wyplata "chorobowego" bedzie od pierwszego dnia l4

chyba tak. ale przyznaje od razu ze nie mialam z chorobowym na zleceniu jeszcze stycznosci w praktyce ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#1707 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 21:13

brutto, bo od niej liczy sie tez skladke chorobowa.

no to fajnie , bo tego co netto zostaje i jeszcze 20 % mniej , to by tylko na witamine C by zostało ;-)

ale przyznaje od razu ze nie mialam z chorobowym na zleceniu jeszcze stycznosci w praktyce ;-)

gdyby nie forum i chyba Marzycielka to bym nie wiedziała ze jest cos takiego.

#1708 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 21 grudnia 2012 - 21:01

Dziewczyny mam pytanie. Głupio się przyznać, ale ja nigdy nie pisałam CV :-P I nie wiem czy powinnam w nim wpisać też doświadczenie zawodowe, które nabyłam "na czarno" (oczywiście z odpowiednią adnotacją, że jest nieudokumentowane) czy lepiej sobie darować?
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#1709 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 21 grudnia 2012 - 21:11

moja kolezanka usłyszała od doradcy zawodowego w PUPie , ze jak nie ma papierów , to nie wpisywac.
ja mysle, ze mozesz to wpisac jak piszesz list motywacyjny , albo dopisz jako dorywcza moze. chyba lepiej tak to wyglada niz dziura w zyciorysie. tym bardziej , ze czasem doswiadczenie najwieksze sie ma z tej pracy "na czarno ".

#1710 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 21 grudnia 2012 - 21:38

tigraa84, ja wpisywałam, bo nie chciałam mieć luki - na rozmowie po prostu kierowniczka pytała jaką umowę gdzie miałam - jasno powiedziałam, ze w jednym miejscu pracowałam bez papierka i luz. Przynajmniej w jej oczach miałam większe doświadczenie. Ale to pewnie zależy na kogo trafisz.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#1711 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 28 maja 2013 - 13:52

Get a job, get a job <huraaaaa></span> <bananowy1></span> <31></span> <dens1></span> <gosciu1></span>

Praca od 10 czerwca na poczcie :-P
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#1712 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 28 maja 2013 - 13:58

Gratuluję :) Oby Ci się tam dobrze pracowało? Będzie w okienku czy inne zajęcie?

Każdy z nas urodził się ateistą

#1713 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 28 maja 2013 - 14:01

89kasienka89, gratulacje :D :D
Oby sie przyjemnie pracowało i żebyś miała jak najmniej zrzędzących klientów :lol: :lol:
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#1714 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 28 maja 2013 - 14:16

Będzie w okienku czy inne zajęcie

I w okienku i robienie mnóstwa innych rzeczy, jak to na poczcie :P Mam doświadczenie w tym, więc już wiem jak to wygląda od kuchni :P
I wcale nie tak jak się zdaje, że się tylko siedzi przy kompie i wsio. Ale ważne, że praca jest :P

żebyś miała jak najmniej zrzędzących klientów

A to już połowa sukcesu będzie :P
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#1715 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 28 maja 2013 - 14:34

89kasienka89, Gratulacje ;-) Miłej i spokojnej pracy ;-)

#1716 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 28 maja 2013 - 14:39

89kasienka89, serdecznie gratuluję i niech Ci się dobrze pracuje. :D
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#1717 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 28 maja 2013 - 14:40

[quote name="89kasienka89"]I w okienku i robienie mnóstwa innych rzeczy, jak to na poczcie :P Mam doświadczenie w tym, więc już wiem jak to wygląda od kuchni :P [/quote]

No to jak doświadczenie masz to połowa stresu pewnie odejdzie. I dobrze.

[quote name="Olenka"]żebyś miała jak najmniej zrzędzących klientów[/quote] A to już połowa sukcesu będzie :P[/quote]

Też się dołączam, mam ciocię pracującą na poczcie. teraz już jest kierowniczką, ale pamiętam jej opowieści o klientach.

Każdy z nas urodził się ateistą

#1718 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 28 maja 2013 - 15:27

kasienka gratuluję pracy ;*

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#1719 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów