Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Praca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1867 odpowiedzi w tym temacie

#1681 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 października 2012 - 07:16

przypomina mi to pracę którą kiedyś mi zaproponowano

hehehe to podobnie i ja miałam tyle, że wogłoszeniu było podane, że szukają pracownika do firmy zajmującej się reklamą.
Najpierw była rozmowa a potem wybrano 20 osób i fruu w miasto (też na własny koszt)łazić po biurowcach i wciskach różne książki. Reklama?

Madź, ważne abyś była zadowolna z pracy,aby ekipa było super i aby wszystko było oki.

#1682 Aldis

Aldis
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 01 listopada 2012 - 11:22

hehehe to podobnie i ja miałam tyle, że wogłoszeniu było podane, że szukają pracownika do firmy zajmującej się reklamą.
Najpierw była rozmowa a potem wybrano 20 osób i fruu w miasto (też na własny koszt)łazić po biurowcach i wciskach różne książki. Reklama?

No w ogloszeniach to można się naczytać o szklanych domach :)
A mnie ostatnio zdenerwowało, jak gdzies wyczytalam, że w Polsce jest jeden z najwyższych, jesli nie najwyższy w unii odsetek osób zatrudnianych na umowy śmieciowe. Dla mnie to nie fair, kkiedy pracodawca nie daje szans pracownikowi zatrudnionemu na umowę śmieciową na kredyt, rozwój czy może szybko go zwolnić. Niestety znam taką sytuacje z wlasnego doswiadczenia.
Większość ludzi chciałaby mieć takich przyjaciół, jakimi sami być nie mogą

#1683 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 12:23

Madź, ważne abyś była zadowolna z pracy,aby ekipa było super i aby wszystko było oki.

No tak, ekipa była bombowa i nadal trzymamy ze sobą kontakt mimo, że pracowaliśmy razem tylko miesiąc :-> No cóż, trzeba było odejść, ale jak mnie przyciśnie to mogę wrócić, rozstaliśmy się w dobrych stosunkach ;-)

Od półtora tygodnia mam nową pracę, jako sprzedawca w CH na pasażu - stoisko z czapeczkami, szaliczkami i innymi pierdołkami typu kapcie, torebki damskie itp. Nie narzekam, płaca gorsza, ale więcej jest mnie w domu z czego moje dziecko jest zadowolone ;-)
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie nie będę już musiała zmieniać pracy ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#1684 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 12:26

Nie narzekam, płaca gorsza, ale więcej jest mnie w domu z czego moje dziecko jest zadowolone ;-)

Masz na mysli ,,gorsza''kwestie finansowe?
Myslę,że w obecnej chwili,z bezrobociem jakie panuje,to chyba nie ma pracy lepszej,czy gorszej.Mam rację? ;-)
Extra,że możesz więcej czasu poświęcić dziecku i rodzinie. :-)

[ Dodano: 2012-12-04, 12:30 ]

Nie narzekam, płaca gorsza, ale więcej jest mnie w domu z czego moje dziecko jest zadowolone ;-)

Extra,że możesz więcej czasu poświęcić dziecku i rodzinie. :-)

gratuluje pracy :
Zamiast płaca,przeczytałam praca :oops:

#1685 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 12:34

viola, nie wiem jak gdzie indziej, ale ja szukając pracy naprawdę natknęłam się na sporo fajnych ofert, z których skorzystać nie mogłam ze względu na dojazd czy godziny pracy. A tak zmuszona jestem pracować na zlecenie, bez L4, urlopu itp., więc moim zdaniem jest praca gorsza i lepsza :P
I tutaj wiem, że jak ukończę 26 lat to się żegnamy, facet zatrudnia tylko babeczki uczące się i przed 26 r.ż. Ale zawsze będzie co w CV wpisać :lol: :->
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#1686 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 12:37

A tak zmuszona jestem pracować na zlecenie, bez L4, urlopu itp., więc moim zdaniem jest praca gorsza i lepsza :P
I tutaj wiem, że jak ukończę 26 lat to się żegnamy, facet zatrudnia tylko babeczki uczące się i przed 26 r.ż. Ale zawsze będzie co w CV wpisać :lol: :->

Masz zupełną rację,ja większość swojego życia przepracowałam na podobnych zasadach.
:-/

#1687 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 13:02

I tutaj wiem, że jak ukończę 26 lat to się żegnamy, facet zatrudnia tylko babeczki uczące się i przed 26 r.ż.

yyy a co to za głupie jakieś warunki z tym wiekiem.... Ludziom to się juz tak w dupach poprzewracało że aż przykro patrzyć ....

#1688 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 13:25

yyy a co to za głupie jakieś warunki z tym wiekiem....

Tutaj chodzi o bycie studentem, uczniem, gdyż podatki są mniejsze. Na nas studentów jest 19% a normalnie 23%, więc dla pracodawcy jest różnica

Ja niestety od poniedziałku znów jestem na bezrobotnym. Nie przedłużyli mi umowy i oczywiście facet z agencji nie raczył mnie o tym poinformować. 2 dni próbowałam się do niego dodzwonić, a jak w końcu na 3 dzień mi się udało, to on zdziwiony, że powinien poinformować o takich rzeczach.
Na szczęście na ten miesiąc, a dokładnie do świąt mam załatwioną pracę na weekendy jako hostessa. Ale w styczniu szukanie od nowa. Wiem, że nie będzie łatwo, bo styczeń jest martwym miesiącem jeśli chodzi o pracę.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#1689 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 13:30

Katarzynka89, w ogóle teraz jest totalna masakra jeżeli chodzi o prace... coraz ciężej ...

#1690 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 13:35

w ogóle teraz jest totalna masakra jeżeli chodzi o prace... coraz ciężej ...

i poprawy nie widać. Ja byłam na rozmowie w tamtym tygodniu, dzisiaj poszłam się rozliczyć w urzędzie pracy z tej rozmowy a babka mi mówi, ż enikogo nie zatrudnili... to po co była ta cała szopka??
U mnie na lubelszczyźnie non stop jest jakiś zakład likwidowany przez co bezrobocie jest większe dosłownie z dnia na dzień a ogłoszeń o pracę jak na lekarstwo. Chciałam do spożywczaka zwykłego pójsć to nie, bo mam studia... raz jestem za stara a raz źle że nie mam dzieci.... a na kelnerkę jestem hm.. za okrągła :mrgreen:

#1691 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 13:39

AgnieszkaT, zawsze coś znajdą... a ludzie muszą pracować bo za coś trzeba się utrzymać ... Mnie już powoli przerasta to wszystko i aż się odechciewa normalnie...

#1692 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 13:56

Tutaj chodzi o bycie studentem, uczniem, gdyż podatki są mniejsze. Na nas studentów jest 19% a normalnie 23%, więc dla pracodawcy jest różnica

skąd masz taką informację? <hmm></span> . W sensie o różnicy w podatku i te stawki?

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#1693 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 14:20

nie(d)oceniona, teraz pracując na umowę zlecenie jako student miałam odprowadzany tylko podatek bez składek i wychodziło 19% i stąd to wydedukowałam. Ale w sumie tak może być tylko na umowie zleceniu.

Dołączona grafika

#1694 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 14:32

Wydedukowałaś nie tak jak jest ;-) Stawka podatku jest taka sama. Różnica jest w tym, że jeśli masz status studenta i nie masz 26 lat, to umowa nie podlega zusowi, a ty nie jesteś z tego tytułu ubezpieczona. No i co się z tym więże, więcej kasy z takiej umowy bierze sięna rękę, niż jeśli byłaby oskładkowana ;-) . A składek jest więcej procentów ;-) emerytalna 2x po 9,76, rentowa 1,5 i 6,5%, wypadkowa przeważnie 1,93, dobrowolna chorobowa 2,45, w zależności od wysokości wynagrodzenia może się pojawić fundusz pracy 2,45, do tego FGŚP i zdrowotna, która obciąża nasze wynagrodzenie. Trochę się tego zbiera. Przy 1500 zł brutto na rękę wychodzi ok. 1110 zł, pracodawca płaci ponad 1800 zł za takiego pracownika.
Przy tej samej kwocie bez składek dostatniemy prawie 1300 zł, a pracodawca wyda na nas 1500 zł.
To tak, żęby przybliżyć skąd się bierze łaskawsze patrzenie na studentów ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#1695 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 21:42

nie(d)oceniona, no to faktycznie bardzo się myliłam. Dzięki za poinformowanie :-)

Dołączona grafika

#1696 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 21:57

Katarzynka89 a przed swietami sie rodzicom w sklepie nie przydasz :?:

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#1697 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 23:08

magdaaaaa, niestety nie, bo u nas ostatnio kiepski ruch i dodatkowa osoba jest zbędna. Od czasu gdy otworzyli blisko nas polo (5 minut spacerem) to wszyscy uciekają po nawet najdrobniejsze rzeczy do polo co powoduje, że u nas jest dużo mniejszy ruch.

Dołączona grafika

#1698 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 23:22

dobrowolna chorobowa 2,45

Ceniona jak z tym jest? Bo na oświadczeniu zleceniobiorcy mogłam sobie zaznaczyć taką opcję, że chcę pod to podlegać, ale szef powiedział, że mam zakreślić nie <bezradny></span>

#1699 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 00:02

Katarzynka89, no u mnie też jest słabszy ruch ... a w koło siebie mamy biedronke społem i stokrotke... Ci co mają do nas przyjść to przychodzą ale lepsze czasy nadejdą dopiero w marcu dla nas ale teraz jest lipa i u nas chyba też kuzynka na razie pożegna się z pracą bo mnie ojciec nie podziękuje .

#1700 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 10:12

Ceniona jak z tym jest? Bo na oświadczeniu zleceniobiorcy mogłam sobie zaznaczyć taką opcję, że chcę pod to podlegać, ale szef powiedział, że mam zakreślić nie

Zasadniczo masz dobrowolność podlegania. Jeśli zaznaczyłabyś tak, szef musiałby tą składkę odprowadzać (mało tego - terminowo :P ). Pracodawca w większości przypadków jeśli nie musi czegoś płacić, będzie kombinował tak, żeby tego nie płacić. Tyle tylko, że średnio to akurat rozumiem, bo to jedyna składka płacona przez nas, a nie szefostwo. No, ale co kto lubi. Jeśli podlegasz chorobowemu, masz prawo do płatnych zwolnień (po 33 dniach choroby w roku płatności przejmuje ZUS i dostajesz zasiłek chorobowy), do tego dochodzą zasiłki macierzyńskie, opiekuńcze i inne. Więc proponuję śmigać do gościa i krzyczeć, że chcesz :P