Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Praca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1867 odpowiedzi w tym temacie

#1121 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 18 maja 2011 - 23:45

durny adres mail (typu stokrotka251@,annna82@,mariiolla@ itd.) - takie maile nawet nie są czytane. Więc najlepiej założyć adres typu maria.kowalska@,m.kowalska@ itd.

rozbawiło mnie to, ale oczywiście masz rację ;) Niektórzy używają przez całe życie jednego maila, którego założyli za bycia nastolatkiem. Dlatego ja na miejscu pracodawcy nie traktowałabym takiej osoby poważnie.

beznadziejne zdjęcie (ludzie dają do CV np.zdjęcia z wakacji

już nie mówiąc o wielkich dekoltach i krótkich spodeneczkach :roll:

praca,moje CV,proszę o odpowiedź

mało sprecyzowane i mało oficjalne. Gdybym zobaczyła taki temat to bym do kosza wywaliła od razu :P

Mam w piątek rozmowę o prace w salonie "Orange" powiem szczerze że pasiło by mi coś takiego czysta praca , ciepło i porządnie

A co konkretnie miałabyś tam robić? Załatwiać umowy, anulać, przedłużać, oferować foniki, telefonować?

#1122 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 19 maja 2011 - 06:17

Do mojej byłej pracy przyszła kiedyś laska z cv napisanym ręcznie a w pod rubryką wykształcenie miała napisane "jestem inteligentną osobą" :P
Dobrze, że se jeszcze zdjęcia nie narysowała :P

A ja dziś mam rozmowę, o 13 trzymać kciuki!!!
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#1123 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 maja 2011 - 06:18

Te wszystkie strony z praca... sama nie wiem ( bo tu duzo osob mi mowiło ze to wiele nie daje ) czy jest sens wysłac cv bo ponoc i tak tego nie przegladaja,

Mam kontakt z osobami,które co jakiś czas werbują pracowników i ogłoszenia umieszczane są właśnie w necie. I nie wiem skąd te przypuszczenia,że oferty nie są przeglądane?zazwyczaj jest tak,że odzywają się do osób,które ich zainteresowały i najczęściej tylko kilka pierwszych osób spełniających wymagania zostają przyjęte na rozmowę. Często firmy szukają pracowników na cito czyli nie bawi ich przepytywanie miliona osób. Gorzej z usuwaniem nieaktualnych ogłoszeń....

Warto też wysyłać CV do firmy,która nas interesuje albo zanieść tam CV osobiście nawet jeśli nikogo nie szukają,bo może za miesiąc okazać się,że właśnie potrzebują,a często takie pozaprogramowe CV są przechowywane.

A podstawowy błąd jaki robią ludzie wysyłając CV przez emaila to:
-durny adres mail (typu stokrotka251@,annna82@,mariiolla@ itd.) - takie maile nawet nie są czytane. Więc najlepiej założyć adres typu maria.kowalska@,m.kowalska@ itd.
-beznadziejne zdjęcie (ludzie dają do CV np.zdjęcia z wakacji :roll: )
-temat maila - często zdarza się,że firma szuka jednocześnie ludzi na stanowisko kierownika,kasjera,sprzątaczki itd., a w tytule jest: praca,moje CV,proszę o odpowiedź :roll:

Zawartości samego CV omawiać chyba nie trzeba ;-)

mysle że wiele osob o tych błedach wie. Ja bym nie miała odwagi wysłać swojego emaila : sajuri@ ..... tylko mam to z imieniem i nazwiskiem
Zas o tym że najlepiej iść osobiscie o prace wspominałam. Jednak jak widze po znajomych wiekszość bazuje na wyłacznie wysłaniu cv przez neta

[ Dodano: 2011-05-19, 07:20 ]

a w pod rubryką wykształcenie miała napisane "jestem inteligentną osobą"

<umieraam></span> nie wiem nie chce mi sie wierzyc że chodza aż takie pacany po świecie :roll:

A ja dziś mam rozmowę, o 13 trzymać kciuki!!!

trzymam ;)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#1124 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 19 maja 2011 - 06:35

nic nowego nie napisałas, i mysle że wiele osob o tych błedach wie.

To fajnie,że Ty wiedziałaś,ale mnóstwo osób o tych błędach nie wie,bo ludzie je notorycznie popełniają :-) sama byłam zaskoczona jak dużo osób robi takie gafy.
Poza tym potwierdzenie tego,że CV wysyłane przez neta są przeglądane i czytane Cię nie zainteresowało?może właśnie te osoby,które wysyłają CV z takimi błędami mówią potem,że ich aplikacje nie są przeglądane i stąd cała teoria.

malenka powodzenia :!: :!: :!:
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#1125 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 19 maja 2011 - 07:41

Tilia, co do tych błędów, to w zupełności masz rację - mnóstwo ludzi teraz je popełnia :roll: i nie mówię o jakichś bez wykształcenia, ale o studentach lub absolwentach wyższych uczelni chociażby.
Sama ostatnio zajmowałam się rekrutacją (fakt, ze na stanowisko :kelnerka, ale i tak uważam, ze nawet wtedy CV powinno być napisane poprawnie). Do błędów o których pisałaś dopiszę, ze ludzie nadal nie wiedzą/nie pamiętają o zamieszczeniu na koniec CV zdania: "Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (...)" nie mówiąc już o tym, ze nie mają pojęcia, że żeby to było ważne, to muszą się pod tym podpisać. Na jakieś 60 - 70 CV, które dostaliśmy tylko 3, dosłownie 3 miały podpisaną tą deklarację!!!
Oczywiście notorycznie zdarza się to o czym pisałaś: zdjęcie w CV - z wakacji lub w nieodpowiednim stroju, ostatnio dziewczyna dała pisane wielką czcionką tak, że CV było na 3 kartkach :roll: , albo podają jakieś nieprecyzyjne informacje - jedn z dziewczyn w CV miała w doświadczeniu zawodowym: hostessa w Warszawie - przepraszam, ale co mi to mówi? :roll:
I przyznam szczerze, że mimo, ze poszukiwaliśmy kelnerek, to jednak chcieliśmy mieć jakieś inteligentne osoby - nawet bez doświadczenia, więc CV z rażącymi błędami lądowały w koszu <bezradny></span>

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#1126 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 maja 2011 - 07:48

To fajnie,że Ty wiedziałaś

napisałam że wiele osób o tym wie , a nie że ja wiem

Sama ostatnio zajmowałam się rekrutacją (fakt, ze na stanowisko :kelnerka, ale i tak uważam, ze nawet wtedy CV powinno być napisane poprawnie). Do błędów o których pisałaś dopiszę, ze ludzie nadal nie wiedzą/nie pamiętają o zamieszczeniu na koniec CV zdania: "Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (...)" nie mówiąc już o tym, ze nie mają pojęcia, że żeby to było ważne, to muszą się pod tym podpisać. Na jakieś 60 - 70 CV, które dostaliśmy tylko 3, dosłownie 3 miały podpisaną tą deklarację!!!
Oczywiście notorycznie zdarza się to o czym pisałaś: zdjęcie w CV - z wakacji lub w nieodpowiednim stroju, ostatnio dziewczyna dała pisane wielką czcionką tak, że CV było na 3 kartkach , albo podają jakieś nieprecyzyjne informacje - jedn z dziewczyn w CV miała w doświadczeniu zawodowym: hostessa w Warszawie - przepraszam, ale co mi to mówi?

az mi sie wierzyc nie chce że ludzie popełniaja takie błedy.
Poprawne , czytelne CV to podstawa.

które wysyłają CV z takimi błędami mówią potem,że ich aplikacje nie są przeglądane i stąd cała teoria

a tu sie z Toba nie zgodze. Nie popełniam żadnego z tych błedów , cv jest dobrze napisane a i tak nie zawsze sie ktos odezwie. I myśle że nie tylko ja tak mam.Wiec może to nie jest zawsze kwestia źle napisanego cv.

#1127 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 19 maja 2011 - 08:01

Sajuri, to jest kwestia CV moim zdaniem, ale też tego, ze w necie dużo osób odpowiada na oferty pracy i jak Tilka pisała - pracodawcy przeglądają dobre CV, ale np. kilkanaście pierwszych lub ostatnich <bezradny></span> Jeśli ludzie wysłali 600 zgłoszeń na jeden wakat, to na Boga przecież nie będą wszystkiego przeglądać ;-)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#1128 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 19 maja 2011 - 08:09

które wysyłają CV z takimi błędami mówią potem,że ich aplikacje nie są przeglądane i stąd cała teoria

a tu sie z Toba nie zgodze. Nie popełniam żadnego z tych błedów , cv jest dobrze napisane a i tak nie zawsze sie ktos odezwie. I myśle że nie tylko ja tak mam.Wiec może to nie jest zawsze kwestia źle napisanego cv.

Ale przeglądanie CV,a odzywanie się pracodawcy do Ciebie to różnica prawda?skoro potencjalny pracodawca się nie odzywa nie znaczy to przecież,że nie obejrzał Twojego CV. Oczywiście może być tak,że nie zajrzał,bo już znalazł wcześniej inną kandydatkę/ta,ale może być i tak,że mimo poprawnego CV nie spełniłaś ich wymagań i dlatego nie dzwonią.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#1129 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 19 maja 2011 - 12:05

Co do błędów w CV to takie standardy:)
Ostatnio usłyszałam, że lepiej nie zamieszczać fotki niż zamieścić nieaktualną.
Misiek opowiadał mi jak ktoś kiedyś wysłał im CV gdzie na pół strony była jego fotka:)
Też się naczytałam co tam ludzie potrafią wysyłać:)

Ja w sumie niewiele CV w ogóle wysłałam, bo tam gdzie byłam nawet nie bardzo było na co wysyłać :roll: Tutaj jeszcze żadnego. :lol: Dużo jest ofert, ale na razie szukam czegoś fajnego i blisko, bo nie znam miasta. Wczoraj napisałam list motywacyjny w odpowiedzi na jedną ofertę i pewnie dziś wyślę.
Dużo osób chce od razu doświadczenia ub ma jakieś śmieszne wymagania...pamiętam ogłoszenie- na recepcję najlepiej osoba z aparatem na zębach lub dobra znajomość naszej strony internetowej:lol:

#1130 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 maja 2011 - 12:55

lub dobra znajomość naszej strony internetowej:lol:

ale wg mnie to nie jest dziwne wymaganie, tylko podstawa <jezorek11></span> nie wyobrażam sobie jak miałabym kierować ludzi po informację, nie znając zawartości strony.

Co do maili... uwielbiam domenę "buziaczek"... najbardziej u dorosłych, teoretycznie poważnych ludzi (facet w garniaku, pod 40... pana adres mailowy? xyz@buziaczek... <umieraam></span> )

ale może być i tak,że mimo poprawnego CV nie spełniłaś ich wymagań i dlatego nie dzwonią.

Albo widział kilkanaście prawie identycznych podań ;-) oprócz poprawności trzeba jeszcze się wyróżnić ;-) wg zasady "wyróżnij sie albo zgiń" (mój psor od marketingu byłby teraz ze mnie dymny <lol></span> )

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#1131 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 19 maja 2011 - 14:49

Mirabelka__22 napisał/a:
lub dobra znajomość naszej strony internetowej:lol:
ale wg mnie to nie jest dziwne wymaganie, tylko podstawa <jezorek11></span> nie wyobrażam sobie jak miałabym kierować ludzi po informację, nie znając zawartości strony.

Nie chodzi o to, że idziesz na rozmowę i nic nie wiesz o firmie. Raczej o to, że chcieli żeby ktoś znał dokładną budowę ich strony.

Btw. często nawet nie wiadomo dokładnie kim jest pracodawca :roll: Odpowiadacie w ogóle na takie ogłoszenia? U mnie to jeszcze zależy od maila, bo po nim można dojść jaka to firma. Nie odpowiadam jednak jeśli nie ma nic o firmie a mail to np. rekrutracja...@gmail.com co to ktoś założył żeby szukać pracownika i po nim nic nie wiadomo.

#1132 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 maja 2011 - 14:56

często nawet nie wiadomo dokładnie kim jest pracodawca

Często po samym ogłoszeniu idzie wywnioskować czy warto czy nie warto odpowiadać, no i można wyszperać po podanym mailu conieco. A jeżeli informacji w internecie brak - uprawiam olewactwo takiej "firmy" bo śmierdzi to wyłudzaniem danych.

Raczej o to, że chcieli żeby ktoś znał dokładną budowę ich strony.

Jak sięprzygotowujesz na rozmowę, to z jak największej ilości rzeczy ;-) Przynajmniej ja tak mam... Szukam każdej pierdółki, muszę wiedzieć jak najwięcej, dla własnego spokoju ;-) Dlatego takie pytanie mnie nie dziwi, pozwala zobaczyć na ile człowiek sięprzygotował, a na ile liczy że jakoś to będzie :mrgreen:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#1133 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 maja 2011 - 14:59

No ale dobra jak mam sobie wyroznic moje CV ?? mam orginalne zaintersowania i ( to wazne ) umiem o nich opowiedziec . Bo sa osoby co wpisza tylko a pozniej na rozmowie zong.
Co jeszcze ? przecie nie kolor czcionki ??

Odpowiadacie w ogóle na takie ogłoszenia

hym... w naszej lokalnej gazecie jak pojawi sie ogłoszenie typu : dam prace. ( i tylko email podany ) lub , umowa o prace, duzy zarobek, premie, ( itp wszystko pieknie cudnie ) to ... jestem nieufna. Bo z zasady nie powinni pisac o zarobkach

[ Dodano: 2011-05-19, 16:06 ]

na ile człowiek sięprzygotował, a na ile liczy że jakoś to będzie

ja pamietam wiele wiele lat temu rozmowe gdzie gosc zapytał : a była pani na naszej stronie ??? no i wpadka...Dlatego teraz szukam wszystkiego o firmie.

Tylko czasem mnie irytuje jak np. było ogłoszenie ze do pracy w biurze. Ok. Ide. :lol:
Wymagania spełniałam wszystkie. A tu na rozmowie ze dobrze gdybym znała tez reklame i niemiecki . A nie bylo zadnej wzmianki o tym. Wiec dla mnie to spławianie...

Albo jak ogłaszaja że przyjecia do pracy sa a tak naprawde poprostu musza rekrutacje przeprowadzic...bo maja taki obowiazek . ( a na to miejsce juz kogos dawno maja )

No i z dyskryminacja
tez sie spotkałam. Była praca w Strazy Pozarnej, jako inspektor d.s.adm prawnych no ale że " pani młoda i tu sami faceci " :roll: mimo że byli zadowolenie ze mnie...to płec jednak wzieła gore i zatrudnili faceta

#1134 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 19 maja 2011 - 16:39

No ale dobra jak mam sobie wyroznic moje CV ??

no właśnie dużo się o tym mówi, tylko jak takie cv wyróżnić :?: :?:

201407101662.png

#1135 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 19 maja 2011 - 20:04

Mój T jest przykładem tego, że oni to czytają i jeżeli są zainteresowani oddzwaniają. Szukał ostatnio pracy na weekendy byśmy mogli pojechać na wakacje. Wysłał dwa CV i proszę oddzwonili z dwóch i był na rozmowie o pracę. Dziś pani zadzwoniła, że został przyjęty i ma zgłosić się jutro na szkolenie :-) Praca po 12 godzin, ale płacą ładnie gdyż koło 13-14 zł brutto na rękę. Nie powiem szczyt marzeń to nie jest bo pomocnik operatora na produkcji, ale on tylko na weekendy chciał a wiadomo każdy grosz się liczy ;-)
Z tego co wiem, to on zawszę patrzyła na ilość zgłoszonych CV i jak było niewiele to wysyłał.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#1136 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 20 maja 2011 - 07:56

hym... w naszej lokalnej gazecie jak pojawi sie ogłoszenie typu : dam prace. ( i tylko email podany ) lub , umowa o prace, duzy zarobek, premie, ( itp wszystko pieknie cudnie ) to ... jestem nieufna. Bo z zasady nie powinni pisac o zarobkach

ja nigdy nie odpowiadam, na ogłoszenia w których nie ma podanych szczegółów dotyczących tego jakie obowiązki mają być pełnione. Jak czytam takie ogłoszenie typu "asystentka prezesa, duży zarobek" i koniec... no to wiadomo, czym ta asystentka ma się zajmować...

Często są ogłoszenia, które same sobie przeczą typu wymagany status studenta i dyspozycyjność... nie znam dyspozycyjnego studenta sory :P

Ja też własnie nie wiem na czym polega to wyróżnienie cv... może ktoś opowie coś więcej.

Ps. Byłam na tej rozmowie, wydaje mi się, że poszło mi dobrze.... no ale zobaczymy... <bezradny></span>
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#1137 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 20 maja 2011 - 09:48

Często są ogłoszenia, które same sobie przeczą typu wymagany status studenta i dyspozycyjność... nie znam dyspozycyjnego studenta sory :P

Pewnie chodzi im o studentów zaocznych. Też się z tym ciągle spotykam, student, dyspozycyjny od pon-pt od 8-16 :roll: Dlatego nie opłaca się być dzienniakiem.
Jak mi wpada jakieś ogłoszenie ciekawe, to właśnie chcą status studenta...

Wysłałam wczoraj aż 4 CV :lol: Tylko czekać aż zaczną wszyscy dzwonić.

#1138 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 20 maja 2011 - 10:18

Pewnie chodzi im o studentów zaocznych. Też się z tym ciągle spotykam, student, dyspozycyjny od pon-pt od 8-16 Dlatego nie opłaca się być dzienniakiem.

Ubolewam nad tymi dziennymi studiami jak cholera. Co z tego że za nie nie płace, jak nie jestem w stanie normalnie zarobić <bezradny></span> Wszyscy którzy studiują zocznie sa w stanie jakoś normalnie zyc, a ja za takią psia kasę.. i jeszcze z mamą :roll: Ech..

Wysłałam wczoraj aż 4 CV Tylko czekać aż zaczną wszyscy dzwonić.

Byłam na tej rozmowie, wydaje mi się, że poszło mi dobrze.... no ale zobaczymy...

Będzie ok, bądźmy dobrej myśli ;-)
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#1139 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 maja 2011 - 10:51

malenka, trzymam :*

Tylko czekać aż zaczną wszyscy dzwonić

ty sie kobieto nastaw ze se bic beda :-P

Co do cv - znajoma kiedys mi mowiła ze ona to co u gory cv czyli imie , nazwisko, adres pisze czcionka kolorowa....ALe według mnie to dziecinne...

Wiem że dobrze jest aby cv bylo na 1 stronie.
Ja swoje cv wzbogaciłam tez działalnoscia pozazawodowa czyli wolontarjat

#1140 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 20 maja 2011 - 11:18

Dzwoniła babka z kawiarni. Wkurza mnie tylko, że oni chcą wszystko na już, tzn. dzwonią i pytają czy mozna dziś przyjść, jakbym nie miała żadnych planów. Juz mi się to któryś raz zdarza... <bezradny></span> Chociaż nie, ostatnio ciągle mi się to zdarza... Ta jednak była nawet miła i zgodziła się na pon.

Pamiętam jak składałam ostatnio w innym mieście CV (dodam, że nie byłam z niego), ale akurat byłam tam w sklepie. Siedzę w przymierzalni, dzwoni do mnie kobieta i pyta czy mogę wpaść do nich za 2 godz... no kuźwa...Niby to nic, ale często jak nie jesteś gotowy na już to może Ci przepaść, bo ktoś inny od razu im się spodoba.

LadyNefretete
coś tm się zawsze znajdzie:) Szkoda tylko, że kilka lat temu nie wiedziałam jak pracodawcy traktuja studentów dziennych.

Sajuri
zainwestuj w różowy papier, każdy zwróci uwagę :lol:
A tak serio, to dla mnie wystarczy po prostu napisać je przejrzyście. Szukający ma od razu znaleźć to co go interesuje. Nawet nie wiesz jakie ludzie CV potrafia wysyłać...