Cywilny czy koscielny?
Napisano 13 października 2008 - 20:03
Napisano 13 października 2008 - 20:10
Napisano 13 października 2008 - 22:38
Napisano 17 października 2008 - 12:25
fajna data25 grudnia tego roku
My mieliśmy konkordatowy, dla mnie cywilny nic nie znaczy.
Często bywa tak,że ludzie biorą ślub cywilny, a kościelny ma być póniej, jednak z doświadczenia wiem, że potem ciężko to zrobić. A to szkoda pieniędzy, a to nie ma czasu i latka lecą.
Napisano 17 października 2008 - 12:29
Napisano 17 października 2008 - 13:56
dla mnie cywilny nic nie znaczy.
Napisano 17 października 2008 - 14:04
i ok, ale dla mnie jest tak samo ważny jak kościelny...dla mnie cywilny nic nie znaczy.
Dla mnie cywilny jest nawet ważniejszy, bo załatwia wszelkie prawne sprawy (no, teraz też i konkordatowy), a kościelny to tak naprawdę dobrowolna obietnica przed Bogiem....
Napisano 17 października 2008 - 14:13
O, ten cytat mówi sam za siebieDla mnie cywilny jest nawet ważniejszy, bo załatwia wszelkie prawne sprawy
Napisano 17 października 2008 - 14:27
Ja biore ślub kościelny głownie dla siebie nie na pokaz
Nierozumiem tych ludzi którzy zapozyczaja sie na "pozadne" wesela,dla 100osób a pózniej latami to spłacaja bo chcieli sie pokazac
u nas skromnie ot co
Napisano 17 października 2008 - 14:58
zgadzam sie z tobą ...Nierozumiem tych ludzi którzy zapozyczaja sie na "pozadne" wesela,dla 100osób a pózniej latami to spłacaja bo chcieli sie pokazac
wielu ludzi uważa ślub za okazje do pokazania sie - to całkowita głupota. zapraszanie mnóstwa ludzi, których sie ledwo zna ... jakiś pożalsie boże cioteczek, wójków i innych "krewnych", których sie może raz w życiu na oczy widziało... po co to komu
jak dla mnie równie dobrze można żyć razem bez ślubu. ślub nie jest warunkiem koniecznym do szcześcia ...
może kiedyś zmienie zdanie, kto wie...
póki co jeżeli już sie decydować na ślub - najpierw cywilny ... potem można ewentualnie myśleć o kościelnym. fajną sprawą np. byłoby wzięcie ślubu kościelnego w rocznice... nie wiem poznania sie, ślubu cywilnego czy jakąśkolwiek inną ...
krótkie podsumowanie - bez ślubu, jeżeli jużto cywilny, a ewentualne wesele tylko dla najbliższej rodziny i przyjaciół takich od serca
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 17 października 2008 - 15:41
"Po zakończeniu uroczystości ślubnej młody małżonek powinien gorąco pocałować swoją żonę. Pocałunek taki jest zwiastunem wierności małżonka." ---- przesądy z mojej ukochanej stronki:: link
Kocham śluby bo to właśnie tam jest prawdziwa miłość !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wesela są dla rodziny ...
Napisano 17 października 2008 - 16:30
Napisano 17 października 2008 - 18:26
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 17 października 2008 - 18:36
A tak krótko mówiąc to ja osobiście jestem za ślubiem kościelnym, wiadomo jak brać to raz a porządnie, ale to jest tylko moje zdanie.
Co Nas nie zabije to Nas wzmocni ![]()
COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ ![]()
Napisano 22 października 2008 - 21:39
Dlaczego???
1. bo jest bardziej widowiskowy, romantyczny (długi welon suknia itp itd)
2. bo ma większy prestiż społeczny- rozwód w dzisiejszych czasach jest prosta sprawa i nietrudną procedura tak też ten kościelny prawdziwy jest do końca życia
3 ślub kościelny ma charakter syboliczny i ceremonialny- wyznajemy miłość drugiej osobie i przyżekamy przed Bogiem. A cywilny to zwykła zawarta umowa cywilno- prawna która rodzi między dwoma stronami stosunek cywilno-prawny.
Tak wieć kościelny wymiata.
Napisano 22 października 2008 - 21:52
Najgorsze jest jak są małżeństwa "mieszane" (tak było w moim przypadku, mój D. zrobił to dla mnie i dla świętego spokoju)