Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Cywilny czy koscielny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
471 odpowiedzi w tym temacie

#81 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 13 października 2008 - 20:03

Ja miałam jeden i drugi, bo po prostu nie było wyjścia te kilka lat temu...jak sie chciało mieć kościelny to trzeba było wziąć i cywilny... <bezradny></span>
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#82 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 13 października 2008 - 20:10

jak dla mnie kościelny .... może śmieszne jest te moje argumentowanie ale jest dla mnie bardziej tradycyjny i dlatego bym taki chciała cywilny mógł by być ale tylko na chwilę ... np. gdy była bym w ciąży i musiałbym wziąć ślub na szybko ......z myślą że gdy dziecko sie urodzi wezne kościelny :-)

#83 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 13 października 2008 - 22:38

Ja tak naprawde uznaje tylko koscielny..tradycyjnie. Zreszta moze dlatego ze religia jest dla mnie wazna. Ale P tez raczej nie wyobraza sobie takiego. Choc on jak narazie w ogole zadnego sobie nie wyobraza :-P

#84 karina22

karina22
  • Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 17 października 2008 - 12:01

witam :mrgreen:
ja jestem juz po slubie cywilnym,bralismy go 17 czerwca 2005,teraz szykujemy sie do kościelnego ,ma odbyc sie 25 grudnia tego roku :mrgreen:
szczeze powiem ze troche zaluje ze niezdecydowalismy sie odrazu na koscielny,jednak taki slub chyba inaczej sie odczuwa :mrgreen:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#85 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 17 października 2008 - 12:25

25 grudnia tego roku

fajna data :-D

My mieliśmy konkordatowy, dla mnie cywilny nic nie znaczy.

Często bywa tak,że ludzie biorą ślub cywilny, a kościelny ma być póniej, jednak z doświadczenia wiem, że potem ciężko to zrobić. A to szkoda pieniędzy, a to nie ma czasu i latka lecą.
Jestem w Peru...

#86 karina22

karina22
  • Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 17 października 2008 - 12:27

no faktycznie,to kolejny wydatek,ale wreszcie sie zdecydowalismy,suknia juz jest,mąż za granica zarabia na wesele,niedługo wraca i przygotowania na ostatni guzik zapinamy :mrgreen:
chciałabym zeby w ten dzien duzo siegu było :mrgreen:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#87 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 17 października 2008 - 12:29

karina22, trzymam kciuki :mrgreen:
Jestem w Peru...

#88 karina22

karina22
  • Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 17 października 2008 - 12:33

malutka-iwona trzymaj kciuki trzymaj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#89 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 17 października 2008 - 13:56

dla mnie cywilny nic nie znaczy.

:( :( :(
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#90 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 17 października 2008 - 14:04

dla mnie cywilny nic nie znaczy.

i ok, ale dla mnie jest tak samo ważny jak kościelny...
Dla mnie cywilny jest nawet ważniejszy, bo załatwia wszelkie prawne sprawy (no, teraz też i konkordatowy), a kościelny to tak naprawdę dobrowolna obietnica przed Bogiem.... ;-)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#91 Jacqueline

Jacqueline
  • Użytkownik
  • 1 963 postów

Napisano 17 października 2008 - 14:13

Wg. mnie ;] Ślub cywilny jest ważniejszy, argument jest prawie żaden, dlatego że tak mi się tylko wydaje, poza tym dla mnie ślub kościelny kojarzy się z czymś na pokaz, dużo ludzi, suknia, prezenty, jak najlepsza impreza w najpiękniejszym miejscu(oczywiście można zrobić skromną uroczystość). Mam jakieś takie zdanie o ślubach kościelnych, dlatego uważam że cywilny jest ważniejszy i .. lepszy. Jest wiele pięknych sukien ślubnych, którą pewnie chciałabym włożyć, ale z tego powodu nie będę robić szopki( to określenie już tu gdzieś padło z resztą ;-) )

Dla mnie cywilny jest nawet ważniejszy, bo załatwia wszelkie prawne sprawy

O, ten cytat mówi sam za siebie ;-)

#92 karina22

karina22
  • Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 17 października 2008 - 14:27

każda z was ma zapewne racje ;-)
Ja biore ślub kościelny głownie dla siebie nie na pokaz ;-) .Będzie skromnie w gronie najbizszej rodziny.
Nierozumiem tych ludzi którzy zapozyczaja sie na "pozadne" wesela,dla 100osób a pózniej latami to spłacaja bo chcieli sie pokazac <bezradny></span>
u nas skromnie ot co :mrgreen: ale suknia biała bedzie :mrgreen: nówka ,ale kupiona z promocji :mrgreen:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#93 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 17 października 2008 - 14:58

Nierozumiem tych ludzi którzy zapozyczaja sie na "pozadne" wesela,dla 100osób a pózniej latami to spłacaja bo chcieli sie pokazac

zgadzam sie z tobą ...

wielu ludzi uważa ślub za okazje do pokazania sie - to całkowita głupota. zapraszanie mnóstwa ludzi, których sie ledwo zna ... jakiś pożalsie boże cioteczek, wójków i innych "krewnych", których sie może raz w życiu na oczy widziało... po co to komu ???

jak dla mnie równie dobrze można żyć razem bez ślubu. ślub nie jest warunkiem koniecznym do szcześcia ...

może kiedyś zmienie zdanie, kto wie...

póki co jeżeli już sie decydować na ślub - najpierw cywilny ... potem można ewentualnie myśleć o kościelnym. fajną sprawą np. byłoby wzięcie ślubu kościelnego w rocznice... nie wiem poznania sie, ślubu cywilnego czy jakąśkolwiek inną ...

krótkie podsumowanie - bez ślubu, jeżeli jużto cywilny, a ewentualne wesele tylko dla najbliższej rodziny i przyjaciół takich od serca

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#94 Anna_27

Anna_27
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 17 października 2008 - 15:41

JA TEŻ tak uważam to bez sensu robić coś takiego na pokaz Można przecież zrobić małe wesele na działce z rodziną w małym gronie.

"Po zakończeniu uroczystości ślubnej młody małżonek powinien gorąco pocałować swoją żonę. Pocałunek taki jest zwiastunem wierności małżonka." ---- przesądy z mojej ukochanej stronki:: link

Kocham śluby bo to właśnie tam jest prawdziwa miłość !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wesela są dla rodziny ...

#95 karina22

karina22
  • Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 17 października 2008 - 16:30

my niewiadomo czy wogóle wesele teraz bedziemy robic <bezradny></span> ślub juz zaklepalismy pare miesiecy temu,porobiło nam sie przez te pare miesiecy troche długów,dlatego tez mąż mój wyjechal za granice :-( Być moze tylko zrobimy kolacje dla rodziców i rodzeństwa a potem sobie noc poślubną :oops: :oops: :oops:oczywicie jak dzieci spac pójdą. Ten dzień ma byc najwazniejszym dniem dla nas ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#96 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 października 2008 - 18:26

Gdybym kiedyś planowała ślub to tylko koscielny . Nawet wystarczyłaby mi sama msza a potem do domu, bez wesela czy jakiegos przyjecia. ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#97 Karolina86

Karolina86
  • Użytkownik
  • 1 564 postów

Napisano 17 października 2008 - 18:36

Jutro po raz pierwszy będę na ślubie cywilnym nawet nie wiem tak do końca jak on wyglada, i jestem bardzo ciekawa, w moim zyciu byłam już 6 razy na ślubach kościelnych. Teraz sobie przynajmniej porównam :mrgreen:
A tak krótko mówiąc to ja osobiście jestem za ślubiem kościelnym, wiadomo jak brać to raz a porządnie, ale to jest tylko moje zdanie.

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :-)

COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ :-)

#98 karina22

karina22
  • Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 22 października 2008 - 18:53

cywilny ,to tez przezycie,rodzice i babcie płacza :mrgreen: wzruszajaca sytuacja :mrgreen: ,tylko bardzo krótko trwa taki slub 15 minut i po sprawie :mrgreen:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#99 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 22 października 2008 - 21:39

Ja jestem za Kościelnym:
Dlaczego???

1. bo jest bardziej widowiskowy, romantyczny (długi welon suknia itp itd)
2. bo ma większy prestiż społeczny- rozwód w dzisiejszych czasach jest prosta sprawa i nietrudną procedura tak też ten kościelny prawdziwy jest do końca życia :)
3 ślub kościelny ma charakter syboliczny i ceremonialny- wyznajemy miłość drugiej osobie i przyżekamy przed Bogiem. A cywilny to zwykła zawarta umowa cywilno- prawna która rodzi między dwoma stronami stosunek cywilno-prawny.

Tak wieć kościelny wymiata. :mrgreen:
Już nie panna a żona :*

#100 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 22 października 2008 - 21:52

Pewnie mnie wszyscy zlinczują, ale uważam, że ślub kościelny powinni brać tylko ludzie wierzący. Nie chodzisz do kościoła, to po co ci to? Bo tak jest ładniej, bo rodzina tego chce, bo tak wypada?
Najgorsze jest jak są małżeństwa "mieszane" (tak było w moim przypadku, mój D. zrobił to dla mnie i dla świętego spokoju)
Jestem w Peru...