Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Cywilny czy koscielny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
471 odpowiedzi w tym temacie

#61 vermilla

vermilla
  • Użytkownik
  • 107 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 22:20

teraz to chyba lepiej bez ślubu hehe
nie no żartuje ale chyba lepiej cywilny bo jest mniej problemów ale na serio to ja chciałabym ten i ten bo to zawsze lepiej w kościele ta cała ceremonia to właśnie jest najważniejsze poza miłością małżonków oczywiście ;D;d oj juz pomału wyobrażam sobie mój i mikiego ślub ;D;d no ale nie wiem kiedy to będzie bo na razie jest nam tak dobrze ;D

#62 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 18:23

Tylko Koscielny i oboje z Krzyskiem mamy takie samo zdanie na ten temat. Mnie co prawda na weselu nie zalezy aż tak bardzo ponieważ nie zamierzam zapraszać ciotek z którymi i tak nie mam kontaktu , więc z mojej strony będzie nie wiecej niz 20 osob ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#63 Kita

Kita
  • Użytkownik
  • 2 427 postów

Napisano 11 października 2008 - 17:51

My bierzemy koscielny (konkordatowy ;-) ) i oboje tego chcielismy. Zawsze marzyl mi sie slub w kosciele, taki wydaje mi sie byc bardziej uroczysty i ta cala otoczka zwiazana z przygotowaniami do takiego slubu tez mi sie podoba, wiem, ze jest mnostwo załatwiania, ale da sie to przezyc, nie my pierwsi i nie ostatni ;-) . A co do slubu cywilnego, to nie mam nic przeciwko, wiem, ze niektorzy ludzie wola taki, albo po prostu musza taki brac, z roznych wzgledow. Ale tak naprawde to nawazniejsze, zeby ludzie byli ze soba szczesliwi i sie kochali, bez wzgledu na dokument potwierdzajacy ich zwiazek.
Dołączona grafika

#64 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 12 października 2008 - 17:23

my wzielismy slub cywilny... w sumie z roznych wzgledow.. po pierwsze i chyba najwazniejesze chcielismy juz "tak naprawde byc razem"... takie mielismy odczucia... i nczego nie zalujemy.. pozatym storna finansowa tez miala znaczenie.. slub koscielny bedzie oczywiscie ze tak... ale szczerze mowiac nie wiem czemu coraz mniej mi na nim zalezy... to skarb teraz coraz bardziej nalega na ustalenie daty i powoli na zalatwianiu wszystkiego... moze to takie chwilowe z mojej storny zniechecenie chodzi mi o przygotwania.... nie wiem... fakt jest taki ze zarowno jeden jak i drugi slub jest dla nas wazny.. z tymze dla mnie chyba ten cywilny zawsze w pewien sosob bedzie "wazniejszy" istotniejszy...
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”

#65 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 12 października 2008 - 17:29

Dla mnie ważniejszy jest ten kościelny. Cywilny jest dla mnie bez znaczenia: papierek się ma tylko i co z tego? Nie, sam cywilny nie jest dla mnie. Przy kościelnym wcale nie jest aż tak dużo przygotowań - jeśli nie zrobi się wesela, albo zrobi takie kameralne, tylko z najbliższą rodziną, to wcale tak dużo roboty nie ma ;)

#66 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 12 października 2008 - 17:34

Alisekai, kazdy ma prawo do wlasnej opinii.. ale dla mnie cywilny nie jest tylko papierkiem.. tak samo sie denerowowalam.. tak samo przyrzekalam wiernosc i uczciwosc malzenska... bylo to dla mnie tak samo wazne.. a w naszym przypadku to niestety oboje posiadamy dosc liczne rodizny... wiec o kamrealnym weselu mowy nie ma... na samym przyjeciu po slubie cywilnym bylo 20 osob a to tylko najblizsza rodzina.... rodzice rodzenstwo dziadkowie...
Dołączona grafika

#67 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 12 października 2008 - 17:41

Acha... Ja nie chciałabym wesela, z resztą jestem obrażona na swoją chrzestną i połowę rodziny, więc i tak ich na swój ślub bym nie prosiła. Marzy mi się cichy ślub i potem jakiś niezapomniany miesiąc miodowy bez wesela.

#68 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 12 października 2008 - 17:48

Marzy mi się cichy ślub i potem jakiś niezapomniany miesiąc miodowy bez wesela.

szczerze mowiac to mi tez...
Dołączona grafika

#69 katti

katti

kwintesencja

• Użytkownik
  • 9 613 postów

Napisano 12 października 2008 - 17:51

Dla mnie koscielny - jestem osoba wierzaca- praktykujaca i koscielny jest dla mnie najwazniejszy. Przysiegac sobie przed Bogiem, a nie przed jakims urzednikiem.
To moje zdanie :->

Nie patrz w przeszłość, bo potkniesz się o teraźniejszość i s******* przyszłość.

#70 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 12 października 2008 - 18:33

Przysiegac sobie przed Bogiem,

jedni mowia, ze przed ksiedzem ;-)
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#71 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 12 października 2008 - 18:37

Przysiegac sobie przed Bogiem,

jedni mowia, ze przed ksiedzem ;-)

A dlaczego nie mogą przed jednym i drugim? :mrgreen:

#72 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 12 października 2008 - 18:41

moga i przed trzecim...

urzednikiem.

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#73 MonikaK

MonikaK
  • Użytkownik
  • 933 postów

Napisano 12 października 2008 - 18:58

dla mnie najważniejszy jest ślub kościelny dlatego że ja przysiegam swoją miłość przed bogiem a nie przed jakimś urzędasem
Dołączona grafika

#74 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 12 października 2008 - 19:16

a ja przysiegam swoja milosc Pawlowi.. malo istotne jest dla mnie gdzie i przed kim.... jestem osoba wierzaca... chodze do kosciola... ale uwazam takze ze Bog jest wszedzie widzi wszystko i o wszystkim wie.. wiec wie takze jak bardzo kocham Pawla... a dla mnie przysiega w kosciele czy w urzedzi ejest tak samo wazna... a najwazniejsza jest taka ktora sami sobie zlozylismy juz dawno temu ... i jej sie bedizemy trzymac :)
Dołączona grafika

#75 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 12 października 2008 - 19:34

Dla mnie koscielny - jestem osoba wierzaca- praktykujaca i koscielny jest dla mnie najwazniejszy. Przysiegac sobie przed Bogiem, a nie przed jakims urzednikiem.
To moje zdanie :->

dokładnie, sądzę tak samo, dla mnie ślub oprócz wielkiej miłości i chęci ofiarowania życia drugiej osobie jest tez obietnicą przed Bogiem i obiecywać wyobrażam sobie tylko w kościele.

#76 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 12 października 2008 - 20:14

heh ja przezyje i cywilny i koscielny nie odmowie sobie niczego w zyciu... zebym potem umierajac nie zalowala niczego :)

#77 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 13 października 2008 - 08:33

Ja rowniez jestem za koscielnym... tak jakos tylko do cywilnego nie jestem przekonana...
a jak bierzemy koscielny to ze tak sie wyraze mamy cos na wzor "2w1"...

#78 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 13 października 2008 - 08:47

No ja też kościelny, ma dla mnie większą wartość niż sam cywilny.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#79 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 13 października 2008 - 11:27

i zgadzam się z wiekszością też jestem za kościelnym 8-) cywilny nie przemawia do mnie ;-)
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#80 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 października 2008 - 18:47

Koscielny :->

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko