Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zakupy na Allegro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
632 odpowiedzi w tym temacie

#521 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 29 stycznia 2012 - 11:04

Ja kupuję prawie wszystko przez allegro i bardzo sobie chwalę to :)

#522 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 09:04

Moja 'teściówka' w ten weekend strasznie zaszalała z zakupami na allegro i to po raz pierwszy, kupiła chyba z 16 ciuszków :P niektóre w bardzo fajnej cenie, tylko teraz nie śpi po nocach bo myśli czy rozmiary będą dobre <H></span>

er3mjw4zst9mivdb.png

#523 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 09:07

Nie wiem czy widziałyście to: (pojawiło się dzisiaj)

Wrocławska skarbówka chce na bieżąco monitorować wszystkie aukcje on-line. Allegro skarży się takie działanie do resortu finansów - pisze "Rzeczpospolita".

- Złożyliśmy oficjalną skargę do ministra na działanie wrocławskiej Izby Skarbowej - poinformowali "Rz" przedstawiciele serwisu aukcyjnego.

Skarga dotyczy przetargu na obsługę bazy danych on-line, zawierającej archiwalne aukcje Allegro, eBay czy Świstak. Takie narzędzie umożliwiałoby inspektorom sprawdzenie, czy podatnicy nie próbują uniknąć opodatkowania przychodu ze sprzedaży. Skarbówka bazę już wybrała, podobnie jak firmę, która zajęłaby się jej informatyczną obsługą. Umowa z kontrahentem ma być podpisana 7 lutego.

Narzędzie, które kupiła Izba Skarbowa we Wrocławiu będzie wyszukiwać i gromadzić szczegółowe dane o sprzedających i kupujących (ID, nick, dane adresowe), transakcji (data, cena, typ i opis aukcji oraz towaru), a nawet dane o kosztach i miejscu wysyłki, numerach kont bankowych, telefonach, mejlach oraz firmach kurierskich.

Tak naprawdę skarbówka dostałaby gotową bazę allegrowiczów. Wystarczyłoby więc, by inspektorzy sprawdzili w cyfrowej bazie danych, czy delikwent rozliczył się z podatku czy nie.

Sprawą zajął się Generalny Inspektor Danych Osobowych, natomiast prawnicy uważają, że wykorzystywanie takiego narzędzia do ścigania niepłacących podatków internautów nie jest zgodne z obowiązującymi przepisami.

- Naszym zdaniem nie naruszamy ustawy o ochronie danych osobowych, bo jako organ podatkowy jesteśmy zobowiązani do przestrzegania tajemnicy skarbowej - zastrzega Ewa Tarnowska-Wolańska z Izby Skarbowej we Wrocławiu.

Według obowiązującego w Polsce prawa podatek dochodowy należy zapłacić od każdego sprzedanego przedmiotu, który był w posiadaniu sprzedającego krócej niż 6 miesięcy. Dochód uzyskany z takiej sprzedaży należy wpisać do formularza PIT w rubryce inne dochody i zapłacić podatek.

Jeśli nasze roczne dochody nie przekraczają pierwszego progu podatkowego, czyli kwoty 85 528 zł, stawka podatku PIT wyniesie 18% minus kwota zmniejszająca podatek 556,02 zł. Jeśli próg został przekroczony, to podatnik zapłaci podatek w wysokości 14 839,02 zł plus 32% nadwyżki ponad 85 528 zł. Jeśli podatnik uzyskał dochody niższe niż 3091 zł, podatku nie będzie płacił w ogóle.

To nie koniec. Jeśli na aukcji w internecie kupiliśmy przedmiot za więcej niż 1000 zł, a sprzedający nie jest płatnikiem VAT, to również kupujący, powinien zapłacić podatek, w tym wypadku od czynności cywilno-prawnych w wysokości 2 procent wartości nabytego przedmiotu. Mamy na to 14 dni.

źródło: wp.pl

#524 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 09:13

tylko teraz nie śpi po nocach bo myśli czy rozmiary będą dobre <H></span>

No to faktycznie ma nad czym myśleć :)))
Ja jak kupuję to już mam wszystko pomierzone i zawsze jest ok ;)

#525 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 11:00

tylko teraz nie śpi po nocach bo myśli czy rozmiary będą dobre <H></span>

No to faktycznie ma nad czym myśleć :)))
Ja jak kupuję to już mam wszystko pomierzone i zawsze jest ok ;)

No ona też oczywiście wszystko pomierzyła i oglądała wymiary na aukcjach kilka razy, ale to jej pierwsze zakupy na allegro tak wielkie, bo można to tak nazwać więc się Kobietka stresuje ;-)

er3mjw4zst9mivdb.png

#526 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 30 stycznia 2012 - 11:17

Ja do tej pory jestem zadowolona z zakupów. No może dzisiejsza przesyłka pokrowców do auta na fotele mnie trochę zawiodła ale nie jest źle :lol:
Tak to kieckę mam z allagro, buty ślubne mam z allegro, szwagrowi nie raz coś zamawiałam jak poprosił. Niekiedy sprzedawca okazał się naprawdę rzetelny bo jak coś było nie tak np. z jakąś tam taśmą do telefonu LG to bez problemu można było zgłosić i u niego wymienić odsyłając mu zepsutą. Allegro jest super. Nie trzeba wychodzić z domu aby coś kupić. Jedynie dokonać przelewu jak nie ma się konta ale to akurat robi się przy okazji :-P

#527 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 11:26

Mam bardzo dużo kupuję na allegro, jest po prostu taniej. :)
Teraz przymierzam się do zakupu krajalnicy, bo cena w sklepach przeraża i poradnika budowlanego. :)
Ubrania też kupuję, większość pasuje, zdarzają się przypadki tak jak ostatnio, że zamówiłam bluzeczki i leżą jak ulał, natomiast rękawek na bicepsie nie chce się zapiąć. Są jakoś dziwnie szyte bo te rękawki są na jakieś dziecko a nie ma kogoś kto kupił rozmiar XXL. No ale już poradziłam sobie z tym wszywając taką wstawkę i jest ładnie i ciekawiej. :)

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#528 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 30 stycznia 2012 - 12:06

Mam bardzo dużo kupuję na allegro, jest po prostu taniej.

Oj nie zawsze. Trzeba dokładnie sprawdzać bo czasami biorąc pod uwagę przesyłkę wychodzi drożej niż w sklepie ;-)

#529 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 12:07

Zawsze sprawdzam cenę z przesyłką i jeszcze nie zdarzyło się, żebym coś dostała taniej w sklepie. :)

#530 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 30 stycznia 2012 - 12:09

Zawsze sprawdzam cenę z przesyłką i jeszcze nie zdarzyło się, żebym coś dostała taniej w sklepie.

Ja np ostatnio zamówiłam pokrowce i co? Cena pokrowców 62zł, z przesyłką 86zł. Dziś pokrowce przyszły, a materiał jest inny niż wydawał się na zdjęciu. Za taki to ja w sklepie dałabym może ze 40zł. Ale nie ma tragedii :lol:

#531 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 12:11

No ona też oczywiście wszystko pomierzyła i oglądała wymiary na aukcjach kilka razy, ale to jej pierwsze zakupy na allegro tak wielkie, bo można to tak nazwać więc się Kobietka stresuje ;-)

Rozumiem :)
Moje znajome też sie dziwią jak ja mogę kupić buty bez przymierzania, ale jak kupowałam u tego dostawcy to wiem juz jaką ma numeracje i jakie brać :)

#532 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 12:12

No dokładnie, różnie to bywa, ja podchodzę do tego z rezerwą, kupić czasem coś kupię, jakieś duperele, kolczyki czy coś takiego chociaż czasami okazje są super na inne rzeczy. Za to uwielbiam szperać na allegro :-P

er3mjw4zst9mivdb.png

#533 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 12:13

Oooo, o to właśnie chodzi. Najlepiej mieć jednego sprawdzonego sprzedającego gdzie wiemy jakie on ma rozmiarówki. :)
A tak naprawdę każdy nietrafiony zakup czegoś nas uczy. :) Ja już wiem, że mam się zawsze pytać o obwód ramienia, żeby nie mieć przykrych niespodzianek. :)

#534 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 21:07

ja sie czasem zastanawialam dlaczego koszt wysylki jest drozszy niz znacki na kopercie i koperta. no ale jak doczytałam , ze formy placa podatki ,, no to juz kumam. :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#535 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 15:51

dostał ktos z Was uszkodzony przedmiot ?
przeszedł dresik, na alegro było napisane : stan bardzo dobry. A zamek jest zepsuty- suwak odpadł.
Nawet nie zdazyłam go rozpiac.
Narazie napisałam emaila - zobaczymy. Choc podejrzewam ze odpisze iz ona wysłała w stanie dobrym a ja uszkodziłam. :-/
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#536 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 06 lutego 2012 - 15:53

dostał ktos z Was uszkodzony przedmiot ?

Ja zamawiałam kiedyś taką taśmę do telefonu. Przysłano wadliwą i nie było problemu z wymianą. Napisałam do sprzedawcy, że taśma jest wadliwa i on sam od razu zaproponował aby ją odesłać to przyśle nową...

#537 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 16:03

. Przysłano wadliwą i nie było problemu z wymianą. Napisałam do sprzedawcy, że taśma jest wadliwa i on sam od razu zaproponował aby ją odesłać to przyśle nową...

no ale tu raczej wymienic nie wymieni , to jest dresik po jej corci.
Jak do tej pory wszystkie ciuszki ktore zamawiałam sa w stanie idealnym, ba, nawet dostałam 3 gratis do jednej rzeczy
No ciekawa jestem. Bo wiem że jak jej wystawie negatywa to ona mi tez moze( choc nie musi) - ze niby sobie sama uszkodziłam :roll:
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#538 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 06 lutego 2012 - 16:04

Sajuri, poczekaj na wiadomość, moze jednak coś da sie zrobić...

#539 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 18:23

Sajuri, jeśli to jest osoba prywatna to wszystko zależy od jej dobrej woli, ale powinna przyjąć rzecz z powrotem , bo takie masz prawo, a jeśli ta osoba odmówi, to możesz zwrócić sie o pomoc do allegro , albo napisać do niej jeszcze raz maile z informacją, żę źle opisała rzecz i że ty zgłosisz sprawę do allegro, może to cos da ;)

#540 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 20:56

Sajuri jeśli sprzedawca będzie uczciwy to odda pieniądze, w końcu wie co wysyłał
Dołączona grafika

Dołączona grafika