Zakupy na Allegro
Napisano 29 stycznia 2012 - 11:04
Napisano 30 stycznia 2012 - 09:07
Wrocławska skarbówka chce na bieżąco monitorować wszystkie aukcje on-line. Allegro skarży się takie działanie do resortu finansów - pisze "Rzeczpospolita".
- Złożyliśmy oficjalną skargę do ministra na działanie wrocławskiej Izby Skarbowej - poinformowali "Rz" przedstawiciele serwisu aukcyjnego.
Skarga dotyczy przetargu na obsługę bazy danych on-line, zawierającej archiwalne aukcje Allegro, eBay czy Świstak. Takie narzędzie umożliwiałoby inspektorom sprawdzenie, czy podatnicy nie próbują uniknąć opodatkowania przychodu ze sprzedaży. Skarbówka bazę już wybrała, podobnie jak firmę, która zajęłaby się jej informatyczną obsługą. Umowa z kontrahentem ma być podpisana 7 lutego.
Narzędzie, które kupiła Izba Skarbowa we Wrocławiu będzie wyszukiwać i gromadzić szczegółowe dane o sprzedających i kupujących (ID, nick, dane adresowe), transakcji (data, cena, typ i opis aukcji oraz towaru), a nawet dane o kosztach i miejscu wysyłki, numerach kont bankowych, telefonach, mejlach oraz firmach kurierskich.
Tak naprawdę skarbówka dostałaby gotową bazę allegrowiczów. Wystarczyłoby więc, by inspektorzy sprawdzili w cyfrowej bazie danych, czy delikwent rozliczył się z podatku czy nie.
Sprawą zajął się Generalny Inspektor Danych Osobowych, natomiast prawnicy uważają, że wykorzystywanie takiego narzędzia do ścigania niepłacących podatków internautów nie jest zgodne z obowiązującymi przepisami.
- Naszym zdaniem nie naruszamy ustawy o ochronie danych osobowych, bo jako organ podatkowy jesteśmy zobowiązani do przestrzegania tajemnicy skarbowej - zastrzega Ewa Tarnowska-Wolańska z Izby Skarbowej we Wrocławiu.
Według obowiązującego w Polsce prawa podatek dochodowy należy zapłacić od każdego sprzedanego przedmiotu, który był w posiadaniu sprzedającego krócej niż 6 miesięcy. Dochód uzyskany z takiej sprzedaży należy wpisać do formularza PIT w rubryce inne dochody i zapłacić podatek.
Jeśli nasze roczne dochody nie przekraczają pierwszego progu podatkowego, czyli kwoty 85 528 zł, stawka podatku PIT wyniesie 18% minus kwota zmniejszająca podatek 556,02 zł. Jeśli próg został przekroczony, to podatnik zapłaci podatek w wysokości 14 839,02 zł plus 32% nadwyżki ponad 85 528 zł. Jeśli podatnik uzyskał dochody niższe niż 3091 zł, podatku nie będzie płacił w ogóle.
To nie koniec. Jeśli na aukcji w internecie kupiliśmy przedmiot za więcej niż 1000 zł, a sprzedający nie jest płatnikiem VAT, to również kupujący, powinien zapłacić podatek, w tym wypadku od czynności cywilno-prawnych w wysokości 2 procent wartości nabytego przedmiotu. Mamy na to 14 dni.
źródło: wp.pl
Napisano 30 stycznia 2012 - 09:13
No to faktycznie ma nad czym myślećtylko teraz nie śpi po nocach bo myśli czy rozmiary będą dobre
Ja jak kupuję to już mam wszystko pomierzone i zawsze jest ok
Napisano 30 stycznia 2012 - 11:00
No to faktycznie ma nad czym myślećtylko teraz nie śpi po nocach bo myśli czy rozmiary będą dobre
))
Ja jak kupuję to już mam wszystko pomierzone i zawsze jest ok
No ona też oczywiście wszystko pomierzyła i oglądała wymiary na aukcjach kilka razy, ale to jej pierwsze zakupy na allegro tak wielkie, bo można to tak nazwać więc się Kobietka stresuje
Napisano 30 stycznia 2012 - 11:17
Tak to kieckę mam z allagro, buty ślubne mam z allegro, szwagrowi nie raz coś zamawiałam jak poprosił. Niekiedy sprzedawca okazał się naprawdę rzetelny bo jak coś było nie tak np. z jakąś tam taśmą do telefonu LG to bez problemu można było zgłosić i u niego wymienić odsyłając mu zepsutą. Allegro jest super. Nie trzeba wychodzić z domu aby coś kupić. Jedynie dokonać przelewu jak nie ma się konta ale to akurat robi się przy okazji
Napisano 30 stycznia 2012 - 11:26
Teraz przymierzam się do zakupu krajalnicy, bo cena w sklepach przeraża i poradnika budowlanego.
Ubrania też kupuję, większość pasuje, zdarzają się przypadki tak jak ostatnio, że zamówiłam bluzeczki i leżą jak ulał, natomiast rękawek na bicepsie nie chce się zapiąć. Są jakoś dziwnie szyte bo te rękawki są na jakieś dziecko a nie ma kogoś kto kupił rozmiar XXL. No ale już poradziłam sobie z tym wszywając taką wstawkę i jest ładnie i ciekawiej.
Lubię czytać!
Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"
Napisano 30 stycznia 2012 - 12:06
Oj nie zawsze. Trzeba dokładnie sprawdzać bo czasami biorąc pod uwagę przesyłkę wychodzi drożej niż w sklepieMam bardzo dużo kupuję na allegro, jest po prostu taniej.
Napisano 30 stycznia 2012 - 12:07
Lubię czytać!
Napisano 30 stycznia 2012 - 12:09
Ja np ostatnio zamówiłam pokrowce i co? Cena pokrowców 62zł, z przesyłką 86zł. Dziś pokrowce przyszły, a materiał jest inny niż wydawał się na zdjęciu. Za taki to ja w sklepie dałabym może ze 40zł. Ale nie ma tragediiZawsze sprawdzam cenę z przesyłką i jeszcze nie zdarzyło się, żebym coś dostała taniej w sklepie.
Napisano 30 stycznia 2012 - 12:11
RozumiemNo ona też oczywiście wszystko pomierzyła i oglądała wymiary na aukcjach kilka razy, ale to jej pierwsze zakupy na allegro tak wielkie, bo można to tak nazwać więc się Kobietka stresuje
Moje znajome też sie dziwią jak ja mogę kupić buty bez przymierzania, ale jak kupowałam u tego dostawcy to wiem juz jaką ma numeracje i jakie brać
Napisano 30 stycznia 2012 - 12:13
A tak naprawdę każdy nietrafiony zakup czegoś nas uczy.
Lubię czytać!
Napisano 30 stycznia 2012 - 21:07
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 06 lutego 2012 - 15:51
przeszedł dresik, na alegro było napisane : stan bardzo dobry. A zamek jest zepsuty- suwak odpadł.
Nawet nie zdazyłam go rozpiac.
Narazie napisałam emaila - zobaczymy. Choc podejrzewam ze odpisze iz ona wysłała w stanie dobrym a ja uszkodziłam.
Napisano 06 lutego 2012 - 15:53
Ja zamawiałam kiedyś taką taśmę do telefonu. Przysłano wadliwą i nie było problemu z wymianą. Napisałam do sprzedawcy, że taśma jest wadliwa i on sam od razu zaproponował aby ją odesłać to przyśle nową...dostał ktos z Was uszkodzony przedmiot ?
Napisano 06 lutego 2012 - 16:03
no ale tu raczej wymienic nie wymieni , to jest dresik po jej corci.. Przysłano wadliwą i nie było problemu z wymianą. Napisałam do sprzedawcy, że taśma jest wadliwa i on sam od razu zaproponował aby ją odesłać to przyśle nową...
Jak do tej pory wszystkie ciuszki ktore zamawiałam sa w stanie idealnym, ba, nawet dostałam 3 gratis do jednej rzeczy
No ciekawa jestem. Bo wiem że jak jej wystawie negatywa to ona mi tez moze( choc nie musi) - ze niby sobie sama uszkodziłam
Napisano 06 lutego 2012 - 16:04
Napisano 06 lutego 2012 - 18:23