Zakupy na Allegro
Napisano 23 czerwca 2011 - 11:00
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 23 czerwca 2011 - 11:12
jasne ze tak , ja za kuriera placilam raz 13 a raz 18 zl, z tymi wysylkami nie dyskutujeCo do kosztów przesyłki kuriere, to nie ma co uogólniać. Nie każdy sprzedawca może wysłać paczkę w ten sposób za 12 czy 14 zł.
ale drazni mnie jak plsce za wysyłke 9 zl, a dostaje to w zwyklej szarej kopercie ze znaczkami za niecale 6 zł
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 23 czerwca 2011 - 11:18
Oszukana jeszcze nigdy nie zostałam.
Pierwsze co robię to czytam komentarze.
Jeśli jest sporo negatywów - nie ryzykuje.
Nie kupuję u ludzi, którzy są "szczwani" i liczą sobie za przesyłkę dwa razy więcej niż powinni (tak, cennik poczty polskiej jest dostępny i zawsze sobie sprawdzam).
Tutaj muszę przyznać rację. Nic mnie tak nie denerwuje jak zawyżone ceny przesyłek.
Miewam wrażenie, że niektórzy więcej zarabiają na przesyłce niż na samym towarze.
Nie dalej jak wczoraj przeglądając aukcje z roślinami trafiłam na przesyłkę listem poleconym za 10 zł (w kopercie miała być malutka paczuszka nasion)
I jeśli chodzi o przesyłki to dwa razy (raz ja, raz połówek) zostaliśmy niezbyt fajnie potraktowani przez sprzedającego.
Do wyboru była paczka w cenie 11 zł i list w cenie 5,5 chyba.
W każdym bądź razie wybraliśmy paczkę, zapłaciliśmy za nią a sprzedający mimo wszystko wysłał towar listem. Nadpłaty oczywiście nie zwrócono.
Napisano 23 czerwca 2011 - 14:56
Masz na myśli te przedmioty na 1-szych stronach - wyróżnione ? Jeżeli tak, to ja kupuję u takich gdyż oni czesto mają taniej niż Ci z pierwszych stron, bo wiadomo "Wyróżnione" szybciej, łatwiej znaleźć, i dla większości ludzi nie chce się szperać całego Allegro
Nie. Mam na myśli osoby, które jedyne co mają w aukcji to komentarz "Na sprzedaż książka jak w temacie", albo coś podobnego. Jeśli ktoś się nie umie wysilić i zrobić rzetelnego opisu sprzedawanego przedmiotu, plus ładne zdjęcia, to olewam ciepłym moczem
Co do kosztów przesyłki kuriere, to nie ma co uogólniać.
Nie miałam na myśli kuriera, bo tego zawsze biorę w szczególnych przypadkach. A cennik poczty polskiej jest stały, bierze się pod uwagę list, paczkę, ekonomik, priorytet, wagę i gabaryt... I czy ma być polecony
Swoją drogą też mi się raz zdarzyło, że chciałam paczkę, a doszło listem- chamówa.
Napisano 23 czerwca 2011 - 15:09
Ale to jest chyba zależne właśnie od poczty? Bo pamiętam jak raz wysyłałam do NL paczkę chłopowi - kupiłam najmniejszy karton, bo wysyłałam mu czapę, koszulkę i telefon, chciałam nadać jako paczkę, ale babka mi powiedziała, że wagowo to może pójść tylko jako list.Swoją drogą też mi się raz zdarzyło, że chciałam paczkę, a doszło listem- chamówa.
No chyba, że mnie w konia zrobiła jędza
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 23 czerwca 2011 - 15:35
Pamiętam, że kiedyś wysyłałam niewielką kopertę jako paczkę (wystarczy nakleić na nią tą kartkę, która zwykle nakleja się na paczki), z kolei innym razem spory kartonik poszedł jako list.
Po prostu listy roznosi zwykły listonosz, z kolei z paczkami przyjeżdża inny autem.
Jak jest coś delikatniejszego to jednak wolę paczką.
Elodi napisał/a:
Swoją drogą też mi się raz zdarzyło, że chciałam paczkę, a doszło listem- chamówa.
Ale to jest chyba zależne właśnie od poczty?
To już nie mój problem.
Skoro sprzedający ma opcję "paczka" i ja ją wybieram, co więcej płacę za nią to żądam aby towar dotarł w paczce.
A skoro z jakiegoś powodu nie może być wysłane paczką to powinni zwrócić kasę. I wytłumaczenie, że to zależy od poczty nie jest dla mnie wytłumaczeniem
Napisano 24 czerwca 2011 - 11:24
to nie kupuje.zrobić rzetelnego opisu sprzedawanego przedmiotu
My masowo kupujemy ksiazki, czesto uzywane , czesto od osob lub z antykwariatów.
I jesli nie ma tego marnego opisu i foty to mam dosc
a przesyłke to zawsze biore list ekonomiczny
Napisano 24 czerwca 2011 - 11:35
to było bardziej pytanie z mojej strony, niż tłumaczenie sprzedawcówAle to jest chyba zależne właśnie od poczty?
Na podstawie tego co ty napisałaś wnioskuję, że babka na poczcie mnie jawnie oszukała.
A wracając do tematu to ja jeszcze nigdy nie zostałam oszukana, owszem raz wylicytowana płyta przyszła i pudełko było lekko pęknięte, ale cóż - nigdzie indziej jej już nie było, dawno wszystkie egzemplarze wyprzedane to co się będę czepiać.
Była zapakowana jeszcze oryginalnie, może przy przewozie pękło - nie mam pojęcia
Pudełko po prostu sobie wymieniłam
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 24 czerwca 2011 - 22:44
list ekonomiczny
ee, ja zawsze sobie wolę dopłacić 2zł i mieć list do max. trzech dni. Poza tym zawsze biorę polecony, bo jak zaginie Ci zwykły ekonomik, to możesz Panią na poczcie w nos pocałować co najwyżej
Napisano 24 czerwca 2011 - 23:22
dokładniePoza tym zawsze biorę polecony
Napisano 25 czerwca 2011 - 14:04
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 25 czerwca 2011 - 14:11
dokładnie sprawdzić, nie spieszyć się.
mi się nie zdarzyło aby przyszło coś nie tak.
mój facet zawsze płaci przelew przez allegro i nie musi już pisać dodatkowych maili
co wybrał, jaki ma nick itd.
przeważnie wybieramy przesyłkę kurierską, droższa o 10 zł ale pewniejsza.
Napisano 30 czerwca 2011 - 07:13
Napisano 30 czerwca 2011 - 12:15
Nie rozumiem... Na allegro też masz jasno pokazaną cenę wysyłki. I wcale nie jest ona jakoś ukrywana.Miałam taki przypadek dlatego staram się unikać allegro i kupić w sklepach internetowych gdzie mam jasno pokazaną cenę
Przed zakupem zawsze widzisz ile kosztuje wysyłka. Ja nie widze problemu
Napisano 30 czerwca 2011 - 13:04
Napisano 30 czerwca 2011 - 15:24
no...i ja wówczas sobie robie kalkulacje z ktorej mi wychodzi ze nie opłaca sie tak kupowacNp: Bluzka kosztuje 19.99 a koszt dostawy wynosi 28 zł
no własnie. Wiec w czym problem Adantatrii,Na allegro też masz jasno pokazaną cenę wysyłki
Napisano 30 czerwca 2011 - 16:03
Jeśli się okazuje, że sprzedawca żąda dwukrotnie wyższej kwoty to szukam korzystniejszej oferty. I tyle. Nie każdy sprzedający zawyża cenę przesyłki. Wystarczy takich omijać i po sprawie.
no własnie. Wiec w czym problem Adantatrii,
kupić w sklepach internetowych gdzie mam jasno pokazaną cenę i koszt dostawy
Myślę, że "problem" tkwi w linku w podpisie Adantatrii :->
Ja też ostatnio się wkręciłam :-> Bo tam jest wszystko takie ładneTakże ja się wciągnęłam i zamierzam dalej robić tam zakupy
.
Napisano 30 czerwca 2011 - 16:28
a ja muszę powiedzieć , że spotkałam się z takmi przypadkami że ceny nei było podane na str. aukcji tylko na stroni "o mnie' i tam mega wys. przesylka + jeszcze doliczają za kazda nastepne rzeczPrzecież na Allegro jest pokazana cena wysyłki.
temu penie nie podali aby nie zrażac kupujacego od razu, ale naciąc tych ktorzy sie nie znaja na tym
Napisano 30 czerwca 2011 - 16:30
To trzeba wszystko dokładnie sprawdzać. Ja od samego początku, zanim coś zamówiłam to czytałam także "O mnie". Przezorny zawsze ubezpieczony w razie "w"tam mega wys. przesylka + jeszcze doliczają za kazda nastepne rzecz
temu penie nie podali aby nie zrażac kupujacego od razu, ale naciąc tych ktorzy sie nie znaja na tym