Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zakupy na Allegro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
632 odpowiedzi w tym temacie

#421 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 11:00

Co do kosztów przesyłki kuriere, to nie ma co uogólniać. Nie każdy sprzedawca może wysłać paczkę w ten sposób za 12 czy 14 zł. Cena, jaką dostaje od firmy kurierskiej zawsze zależy od ilości wysyłanych przesyłek. Dlatego posądzanie kogoś, kto za wysyłkę chce 30 zł może być zwykłym doszukiwaniem się 2 dna. Taki sprzedawca na prawdę moze mieć takie ceny za usługi kurierskie. Natomiast co do poczty- tu też podobno czasem przesyłki są oparte o ceny zryczałtowane, więc możemy się zdziwić, że za zwykłą kopertę zapłacimy 2x więcej niż normalnie ;-) (choć tą drugą informację mam nie sprawdzoną, tylko zasłyszaną :P )

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#422 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 11:12

Co do kosztów przesyłki kuriere, to nie ma co uogólniać. Nie każdy sprzedawca może wysłać paczkę w ten sposób za 12 czy 14 zł.

jasne ze tak , ja za kuriera placilam raz 13 a raz 18 zl, z tymi wysylkami nie dyskutuje :) jak sie da wybieram poczte, choc czasem paczka drozsza od kuriera a do kuriera mam wieksze zaufanie.
ale drazni mnie jak plsce za wysyłke 9 zl, a dostaje to w zwyklej szarej kopercie ze znaczkami za niecale 6 zł :roll:

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#423 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 11:18

Czasami zdarza mi się coś kupić na Allegro. Praktycznie za każdym razem w tych sklepach Allegro, rzadko u prywatnych osób.
Oszukana jeszcze nigdy nie zostałam.
Pierwsze co robię to czytam komentarze.
Jeśli jest sporo negatywów - nie ryzykuje.

Nie kupuję u ludzi, którzy są "szczwani" i liczą sobie za przesyłkę dwa razy więcej niż powinni (tak, cennik poczty polskiej jest dostępny i zawsze sobie sprawdzam).

Tutaj muszę przyznać rację. Nic mnie tak nie denerwuje jak zawyżone ceny przesyłek.
Miewam wrażenie, że niektórzy więcej zarabiają na przesyłce niż na samym towarze.
Nie dalej jak wczoraj przeglądając aukcje z roślinami trafiłam na przesyłkę listem poleconym za 10 zł (w kopercie miała być malutka paczuszka nasion) :shock: Normalnie taki list chyba 4 zł kosztuje.

I jeśli chodzi o przesyłki to dwa razy (raz ja, raz połówek) zostaliśmy niezbyt fajnie potraktowani przez sprzedającego.
Do wyboru była paczka w cenie 11 zł i list w cenie 5,5 chyba.
W każdym bądź razie wybraliśmy paczkę, zapłaciliśmy za nią a sprzedający mimo wszystko wysłał towar listem. Nadpłaty oczywiście nie zwrócono. :roll:

#424 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 14:56

Masz na myśli te przedmioty na 1-szych stronach - wyróżnione ? Jeżeli tak, to ja kupuję u takich gdyż oni czesto mają taniej niż Ci z pierwszych stron, bo wiadomo "Wyróżnione" szybciej, łatwiej znaleźć, i dla większości ludzi nie chce się szperać całego Allegro

Nie. Mam na myśli osoby, które jedyne co mają w aukcji to komentarz "Na sprzedaż książka jak w temacie", albo coś podobnego. Jeśli ktoś się nie umie wysilić i zrobić rzetelnego opisu sprzedawanego przedmiotu, plus ładne zdjęcia, to olewam ciepłym moczem ;)

Co do kosztów przesyłki kuriere, to nie ma co uogólniać.

Nie miałam na myśli kuriera, bo tego zawsze biorę w szczególnych przypadkach. A cennik poczty polskiej jest stały, bierze się pod uwagę list, paczkę, ekonomik, priorytet, wagę i gabaryt... I czy ma być polecony :P

Swoją drogą też mi się raz zdarzyło, że chciałam paczkę, a doszło listem- chamówa.

#425 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 15:09

Swoją drogą też mi się raz zdarzyło, że chciałam paczkę, a doszło listem- chamówa.

Ale to jest chyba zależne właśnie od poczty? Bo pamiętam jak raz wysyłałam do NL paczkę chłopowi - kupiłam najmniejszy karton, bo wysyłałam mu czapę, koszulkę i telefon, chciałam nadać jako paczkę, ale babka mi powiedziała, że wagowo to może pójść tylko jako list.
No chyba, że mnie w konia zrobiła jędza :evil:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#426 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 15:35

Madź, klient sam sobie wybiera czy chce wysłać paczką czy listem.
Pamiętam, że kiedyś wysyłałam niewielką kopertę jako paczkę (wystarczy nakleić na nią tą kartkę, która zwykle nakleja się na paczki), z kolei innym razem spory kartonik poszedł jako list.
Po prostu listy roznosi zwykły listonosz, z kolei z paczkami przyjeżdża inny autem.
Jak jest coś delikatniejszego to jednak wolę paczką.

Elodi napisał/a:

Ale to jest chyba zależne właśnie od poczty?

To już nie mój problem.
Skoro sprzedający ma opcję "paczka" i ja ją wybieram, co więcej płacę za nią to żądam aby towar dotarł w paczce.
A skoro z jakiegoś powodu nie może być wysłane paczką to powinni zwrócić kasę. I wytłumaczenie, że to zależy od poczty nie jest dla mnie wytłumaczeniem :evil: To jest zwykłe oszustwo :-/

#427 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 24 czerwca 2011 - 11:24

zrobić rzetelnego opisu sprzedawanego przedmiotu

to nie kupuje.

My masowo kupujemy ksiazki, czesto uzywane , czesto od osob lub z antykwariatów.
I jesli nie ma tego marnego opisu i foty to mam dosc :-/

a przesyłke to zawsze biore list ekonomiczny
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#428 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 24 czerwca 2011 - 11:35

Jasminka to

Ale to jest chyba zależne właśnie od poczty?

to było bardziej pytanie z mojej strony, niż tłumaczenie sprzedawców :-P

Na podstawie tego co ty napisałaś wnioskuję, że babka na poczcie mnie jawnie oszukała.

A wracając do tematu to ja jeszcze nigdy nie zostałam oszukana, owszem raz wylicytowana płyta przyszła i pudełko było lekko pęknięte, ale cóż - nigdzie indziej jej już nie było, dawno wszystkie egzemplarze wyprzedane to co się będę czepiać.
Była zapakowana jeszcze oryginalnie, może przy przewozie pękło - nie mam pojęcia <bezradny></span>
Pudełko po prostu sobie wymieniłam :-P
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#429 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 24 czerwca 2011 - 22:44

list ekonomiczny

ee, ja zawsze sobie wolę dopłacić 2zł i mieć list do max. trzech dni. Poza tym zawsze biorę polecony, bo jak zaginie Ci zwykły ekonomik, to możesz Panią na poczcie w nos pocałować co najwyżej :P A sprzedawca Ci powie, ze wina poczty i tyle masz po zakupie i pieniądzach ;)

#430 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 24 czerwca 2011 - 23:22

Poza tym zawsze biorę polecony

dokładnie :-) nie zbiednieje jak dopłacę te kilka groszy,a przynajmniej jest pewność dostarczenia i w razie co reklamacja ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#431 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 czerwca 2011 - 14:04

ja biore polecony i ekonomiczny , malo kiedy kupuje cos co jest mi na juz potrzebne. czesto ten ekonomiczny mam na drugi dzien czy trzeci po wysylce.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#432 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 25 czerwca 2011 - 14:11

pewnie, że warto!
dokładnie sprawdzić, nie spieszyć się.
mi się nie zdarzyło aby przyszło coś nie tak.
mój facet zawsze płaci przelew przez allegro i nie musi już pisać dodatkowych maili
co wybrał, jaki ma nick itd.
przeważnie wybieramy przesyłkę kurierską, droższa o 10 zł ale pewniejsza.

#433 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 25 czerwca 2011 - 18:48

ee, ja zawsze sobie wolę dopłacić 2zł i mieć list do max. trzech dni.

ja tak samo, nie będę żydzić 1 czy 2 zł, tym bardziej polecone eko. idą do tygodnia a czasami tak się zdarza nie giną :-/
Dołączona grafika

#434 Adantatrii

Adantatrii
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 07:13

Na allegro często można dostać coś naprawdę okazyjnego :D Ale niech was niska cena nie zmyli ponieważ na allegro stosują teraz chwyt marketingowy polegający na zaniżeniu ceny przedmiotu a podniesieniu ceny kosztów dostawy :/ Np: Bluzka kosztuje 19.99 a koszt dostawy wynosi 28 zł :( Miałam taki przypadek dlatego staram się unikać allegro i kupić w sklepach internetowych gdzie mam jasno pokazaną cenę i koszt dostawy pozdrawiam

#435 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 12:15

Miałam taki przypadek dlatego staram się unikać allegro i kupić w sklepach internetowych gdzie mam jasno pokazaną cenę

Nie rozumiem... Na allegro też masz jasno pokazaną cenę wysyłki. I wcale nie jest ona jakoś ukrywana.
Przed zakupem zawsze widzisz ile kosztuje wysyłka. Ja nie widze problemu ;-)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#436 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 30 czerwca 2011 - 13:04

Ja na allegro niedawno założyłam konto. "Już" 2 rzeczy na nim zakupiłam- matrycę do laptopa i sukienkę. I jestem zadowolona. Matryca na razie działa :P, a sukienka leży świetnie i jest naprawdę wygodna. Bałam się, że nie będzie pasować albo coś. Ale wystarczy podać dokłądne rozmiary i przysyłają taką co pasuje. Także ja się wciągnęłam i zamierzam dalej robić tam zakupy :mrgreen: .

#437 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 15:24

Np: Bluzka kosztuje 19.99 a koszt dostawy wynosi 28 zł

no...i ja wówczas sobie robie kalkulacje z ktorej mi wychodzi ze nie opłaca sie tak kupowac ;)

Na allegro też masz jasno pokazaną cenę wysyłki

no własnie. Wiec w czym problem Adantatrii,
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#438 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 16:03

Przecież na Allegro jest pokazana cena wysyłki. Łatwo sprawdzić koszt na stronie poczty.
Jeśli się okazuje, że sprzedawca żąda dwukrotnie wyższej kwoty to szukam korzystniejszej oferty. I tyle. Nie każdy sprzedający zawyża cenę przesyłki. Wystarczy takich omijać i po sprawie.

no własnie. Wiec w czym problem Adantatrii,

kupić w sklepach internetowych gdzie mam jasno pokazaną cenę i koszt dostawy

Myślę, że "problem" tkwi w linku w podpisie Adantatrii :->

Także ja się wciągnęłam i zamierzam dalej robić tam zakupy :mrgreen: .

Ja też ostatnio się wkręciłam :-> Bo tam jest wszystko takie ładne ;-)

#439 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 16:28

Przecież na Allegro jest pokazana cena wysyłki.

a ja muszę powiedzieć , że spotkałam się z takmi przypadkami że ceny nei było podane na str. aukcji tylko na stroni "o mnie' i tam mega wys. przesylka + jeszcze doliczają za kazda nastepne rzecz
temu penie nie podali aby nie zrażac kupujacego od razu, ale naciąc tych ktorzy sie nie znaja na tym
Dołączona grafika

#440 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 30 czerwca 2011 - 16:30

tam mega wys. przesylka + jeszcze doliczają za kazda nastepne rzecz
temu penie nie podali aby nie zrażac kupujacego od razu, ale naciąc tych ktorzy sie nie znaja na tym

To trzeba wszystko dokładnie sprawdzać. Ja od samego początku, zanim coś zamówiłam to czytałam także "O mnie". Przezorny zawsze ubezpieczony w razie "w" ;-)