Rok temu byłam w Grecji na Riwierze Olimpijskiej, podróż również ponad 30 h ale za to na miejscu... Raj na ziemi
Zagraniczne podróże i wycieczki - porady
Napisano 21 lipca 2008 - 14:21
Rok temu byłam w Grecji na Riwierze Olimpijskiej, podróż również ponad 30 h ale za to na miejscu... Raj na ziemi
Napisano 15 grudnia 2008 - 22:19
moja kolezanka była i bardzo jej sie podobało. Nie narzekała na jedzenie , ludzie bardzo mili i wogóle wszytsko ok. Była tez w Grecji i mówiła , ze tam lepiej , ale nie było to "Niebo a ziemia"W Bułgarii byłam 2 lata temu - gorąco nie polecm
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 09 lutego 2009 - 23:12
Napisano 16 lipca 2009 - 14:17
A ja wtrącę swoje 3 grosze
W Bułgarii byłam 2 lata temu - gorąco nie polecm !! We wrzesniu zimno, latalismy w kurtkach, podróż trwala 38 godzin
Tylko 4 dni słoneczne w trakcie całego dwutygodniowego wyjazdu, nieświeże jedzenie i ogólnie niesmaczne, a na dodatek bardzo niskie standarty w hotelach.
podróż 38h - to chyba przez całą polskę musiała być, z jakimiś olbrzymimi korkami na drogach czy innymi przeszkodami. z rzeszowa przy normalnych układach na drogach jedzie się 26h, z lublina w okolicach 28h.
co do pogody - dopiero w tym roku trochę mnie rozczarowała - tzn pojawił się deszcz, a nawet burza, ale ogólnie cieplutko, stanowczo polecam lipiec lub sierpień do wyjazdu, wrzesień ... hmm... raczej nie bardzo, chyba że ktoś wyjątkowo nie lubi turystów (a raczej tej bliżej nie zidentyfikowanej masy ludzi na ulicach)
co do jedzenia - trzeba się do niego przyzwyczaić - nie jest doprawione, znaleźć coś pikantnego graniczy z cudem, ale ogólnie jest zjadliwe, nie ma co przesadzać
a co do standardu - zwłaszcza jeżeli chodzi o hotele. jeżeli kupujemy miejsce w hotelu poniżej 3* bardzo ryzykujemy. ja osobiście polecam 4* i 5* - raczej nie powinniśmy tam mieć niemiłych niespodzianek.
na bułgarów trzeba uważać, szczególnie na targach, no i pilnować portfela - ale nie w sensie że kradną, tylko jeżeli będziecie miały możliwość porównajcie sobie lewy i euro - są prawie identyczne (nie mam w tym momencie przy sobie żeby porównać, ale w szczególnisci chyba były to nominały 10 i 20 ) więc w miejscach takich jak bazary i inne takie bardzo łatwo pozbyć się euraków zamiast lewów, dlatego polecam nosią je w osobnych saszetkach, portfelach, i zawsze sprawdzić po 10 razy czy na pewno dajemy i dostajemy odpowiednie pieniądze.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 26 czerwca 2010 - 14:20
wybieram sie na rejs jachtem okolice Chorwacji i nie mam pojęcia co mam zabrać wiec prosze was o jakies rady:)
z góry bede bardzo wdzięczna
[ Komentarz dodany przez: nie(d)oceniona: 2010-06-26, 17:37 ]
scaliłam tematy. Poczytaj sobie uwagi dziewczyn, może znajdziesz jakąś cenną radę
Napisano 23 września 2010 - 19:53
[ Komentarz dodany przez: Elodi: 2010-09-23, 20:58 ]
scaliłam temat
Napisano 07 listopada 2010 - 01:45
Napisano 23 lutego 2011 - 20:19
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 24 lutego 2011 - 23:12
cudna, piękna, 40 stopni i słońce w standardzie, trzeba mieć niezłego pecha, żeby trafić na deszczNo i jak z pogodą?
Kwestia jedzenia... Jest problematyczna. weź sobie zapas przypraw to po pierwsze, a po drugie nie nastawiaj się na to, że zjesz coś ciepłego
Polecam Złote Piaski, ale hotel na obrzeżach, bo centrum jest okropnie zatłoczone. w nowej części miasta jest cisza, no i na plaży mniejsze tłumy. Dużo Polaków (jak zresztą w większości bułgarskich kurortów, plus masa niemców
Sprawdzony przeze mnie termin to początek wakacji do końca sierpnia właściwie. Nie wiem jak wygląda kwestia pogody później, ale we wrześniu powinno być jeszcze w porządku.
p.s. mieszkając nad morzem temperatury się prawie nie odczuwa
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 25 lutego 2011 - 18:19
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 27 sierpnia 2011 - 10:53
Polecam Złote Piaski, ale hotel na obrzeżach, bo centrum jest okropnie zatłoczone. w nowej części miasta jest cisza, no i na plaży mniejsze tłumy
Byliśmy w Słonecznym Brzegu a właściwie kilka kilometrów od niego, w niewielkiej miejscowości Ravda. Cisza, spokój i dużo mniej ludzi niż w zatłoczonym i głośnym Sunny Beach
Zdecydowaliśmy się na śniadania i obiadokolacje, choć akurat te drugie bardziej przypadło nam do gustu, bo śniadania to było coś strasznego. Obiady mieli naprawdę smaczne, szczególnie zupyBułgarzy mają specyficzne jedzenie, nie wszystkim smakuje, ale w lepszych hotelach, przy dobrym rezydencie można liczyć na zjadliwe dla przeciętnego polaka przynajmniej śniadania. I ja bym ci właśnie śniadania radziła wykupić jednak.
to chyba jak wszędziesłyszałam , ze trzeba na taksówkarzy uwazac , bo lubia zdzierac z zagranicznych turystów
Troszkę żałuję, że nie udało nam się zobaczyć Warny i delfinarium, ale to by była wycieczka na cały dzień a z Wiką byśmy się nieźle umordowali, bo ona wracała zmęczona po kilku godzinach szwendania się po Nessebar czy Słonecznym Brzegu. W starym mieście Nessebaru się zakochałam- piękne, klimatyczne miasteczko z wąskimi brukowanymi uliczkami, z każdej strony otoczone morzem. Bajka po prostu
Oczywiście gdybym podczas wyjazdu nie przyburaczyła to nie byłabym ja
Co jeszcze? Kawę mają tam obrzydliwą! Jedyne miejsce, gdzie udało nam się napić dobrej kofeiny to restauracja Jack's w Słonecznym Brzegu. Mają tam też dobre jedzenie i kącik dla najmłodszych, dzięki czemu miałam chwilę wytchnienia od mojego szkraba i choć na kilka minut mogłam spokojnie usiąść
Poza tym wszystkim, którzy mają zamiar wybrać się do Bułgarii proponuję wziąć dodatkowo pustą torbę na gifty i pamiątki, bo za niewielkie pieniądze można tam kupić fantastyczne ciuchy
A teraz gratulacje dla wszystkich, którzy przebrnęli do końca moich wypocin
Napisano 28 sierpnia 2011 - 09:42
to cos dla mniesałatki rzeczywiście mają rewelacyjne a porcje pokaźne
a co to te donaty ?objadłam się tam też przepysznych donatów
uwielbiam te waskie uliczki . Nigdy takiej nie widziałam na oczy...ale może kiedyś..klimatyczne miasteczko z wąskimi brukowanymi uliczkami, z każdej strony otoczone morzem. Bajka po prostu
kusisz ta Bługaria. Czytajac ...odpłynełam. Miła lektura.Poza tym wszystkim, którzy mają zamiar wybrać się do Bułgarii proponuję wziąć dodatkowo pustą torbę na gifty i pamiątki, bo za niewielkie pieniądze można tam kupić fantastyczne ciuchy
A powiedz jesli mozesz jak minał lot ? ile kosztuje? i cena noclegu ? taniej w Bułgari czy nad naszym morzem ?
Napisano 28 sierpnia 2011 - 10:12
Takie małe pączki z dziurkąco to te donaty
Lot był fantastycznyjesli mozesz jak minał lot ? ile kosztuje? i cena noclegu ?
Po opiniach znajomych, którzy spędzali urlop nad naszym morzem to jednak Bułgaria wypada lepiej. Przykładowo my płaciliśmy w przeliczeniu na nasze jakieś 35 zł za 2 solidne porcje mięsa dla P., wielka miskę sałatki, naleśnika z czekoladą, kawę, piwo i sok jabłkowy z czego ten ostatni zawsze był najdroższytaniej w Bułgari czy nad naszym morzem ?
Edit:
Cenionka mam jeszcze pytanko do Ciebie apropo ubezpieczenia jakie mieliśmy wykupione w biurze podróży. Chodzi mi konkretnie o to, że w razie potrzeby skorzystania z pomocy lekarza za pierwszą wizytę musielibyśmy zapłacić 30 euro. Każda kolejna bez względu na ich ilość była by pokrywana z ubezpieczenia jednak pierwszą opłatą, niemałą przecież, zostaje obciążony turysta. Zawsze tak to wygląda? Jest możliwość negocjowania takiego ubezpieczenia przed zawarciem umowy z biurem podróży? a może po prostu wykupuje się inne ubezpieczenie za dodatkową opłatą? Istnieje też chyba możliwość zawarcia ubezpieczenia na własną rękę, bo obiło mi się o uszy, że ubezpieczalnie oferują takie pakiety wyjazdowe
Napisano 28 sierpnia 2011 - 10:37
biuro powinno wam udostępnić możliwość dokupienia uzezpieczenia.Jest możliwość negocjowania takiego ubezpieczenia przed zawarciem umowy z biurem podróży?
Podstawą, którą jest objęty każdy wyjeżdżający za granicę turysta to KL i NNW. Natomiast jak ono funkcjonuje - to już trzeba w OWU zerkać przed podpisaniem umowy, bo to jest zależne od ubezpieczyciela.
Przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na to, co jest nie pokryte takim ubezpieczeniem. No i takie dziwadła jak miałaś... Kto Was ubezpieczał?
Napisano 28 sierpnia 2011 - 10:48
Europaische Reiseversicherung AGKto Was ubezpieczał?
Edit:
OWU to ja dostałam na lotnisku razem z biletami a wcześniej jakoś mi nie wpadło do głowy zainteresować się tym dokładniej
Napisano 28 sierpnia 2011 - 10:53
pirsze słyszęEuropaische Reiseversicherung AG
mądry polak po szkodzieAle następnym razem będę już mądrzejsza
eeee. A mi sięwydaje, że w biurze Ci powinni dać razem z umową :-> Ale pewności nie mam, w sumie nigdy się nie zetknęłam z terminem wręczania polis :->OWU to ja dostałam na lotnisku razem z biletami
Napisano 26 września 2011 - 17:52
/link usunięty/
Napisano 26 września 2011 - 18:11
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 26 września 2011 - 19:35
Ewidentnie odczuwasz jakąś dziwną wzmożoną chęć rozreklamowania Itaki. Za kolejny link otrzymasz ostrzeżenie.