Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zagraniczne podróże i wycieczki - porady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
145 odpowiedzi w tym temacie

#81 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 20:13

whiskacz jest bleee...juz wielbłądy bym wolała :P

#82 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 20:33

whiskacz jest bleee...juz wielbłądy bym wolała

ja też ;-) ale co zrobić skoro mój chłop ma inne upodobania :-P
a tak wracając do tematu, to zastanawiam się, czy w Egipcie jest bezpiecznie :-| bo w sumie z Arabami to nigdy nic nie wiadomo :-?

#83 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 20:47

Też bym wolała wielbłądy, ale nie schodźcie poniżej stadka :D

Hotel jest ekstra <zakochany></span>

#84 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 20:51

Nymphadora, oby w rzeczywistości był taki piękny jak na fotkach ;-)

#85 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 07 lutego 2008 - 21:17

zastanawiam się, czy w Egipcie jest bezpiecznie

jeździć samemu po obcym mieście - pewnie nie :)

Ale Hurgada jest miastem typowo turystycznym, jeśli nie będziecie wchodzić wgłąb gdzieś w jakieś uliczki to nic Wam nie grozi ;)
Moim zdaniem gdy się nie cwaniakuje to jest bezpiecznie. Nas w Tunezji nie spotkały żadne nieprzyjemne sytuacje z Arabami - wręcz przeciwnie - uśmiechnięcia, zagadywali. Fakt, że bardzo szybko masz dość namawiania na "caravana" albo inne przyjemności, czy zapraszanie do sklepów, ale to nic strasznego ;) Wystarczy szybko ich zbywać, u nas najlepiej działało "tak, jedziemy na caravane właśnie jutro" :D itd :)

#86 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 08 lutego 2008 - 09:17

sami to się raczej nie będziemy gdzieś daleko wypuszczać ;-) ja sobie już znalazłam w necie jakiś słowniczek polsko-arabski i zaczynam sie uczyć, tego co może mi się przydać :lol: kolega mi mówił, że najbardziej przydatne jest "nie, dziękuję" :lol:

#87 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 08 lutego 2008 - 11:45

hahahaha madry kolega :P ale to chyba niezaleznie od kraju najbardziej przydatne wyrazenia hahahaha

#88 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1 428 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 15:32

Ja jak zwykle zakochana w Grecji wybieram się tam i w tym roku.
W ubiegłym nie było możliwości wyjazdu i aż się pochorowałam z tego powodu.
TAM JEST CUDOWNIE!
Niepowtażalny klimat, muzyka, zapachy, atmosfera, ludzie i to.............coś.
GORĄCO POLECAM.
Trochę mam obaw ponieważ kiepsko mówię po angielsku ale jest jeszcze czas by się podszkolić.
Jak ktoś chce się czegoś więcej dowiedzieć o hotelu w którym będzie lub danej miejscowości to wystarczy wejść na portal "wakacje.pl" i poczytać opinie osób, które tam były.Można mieć wtedy jako taki obraz.
Choć ja czytając to doszłam do wniosku, że ludzi ciężko zadowolić.
Mają plażę, morze, wrażenie a .................ciągle na coś narzekają <bezradny></span>
Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać

#89 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 22:14

klimat tak :D plaze, morze tak :D, zabytki tak, potrawy juz mniej :P muzyka juz całkiem odpada :P a i włoskiego nie znosze hehehehe :D mimo to chetnie bym sie wybrała :D

#90 kasia1980

kasia1980
  • Użytkownik
  • 297 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 22:47

my byliśmy w Egipcie w 2004 roku, fajnie było :-> naprawde warto polecieć, nam najbardziej podobał się wypad na rafy :-D ja niestety nie mogłam nurkować, bo byłam już w ciąży, ale naprawde Madziu warto popłynąć na tą wycieczkę :-P
:)

#91 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1 428 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 08:38

klimat tak plaze, morze tak , zabytki tak, potrawy juz mniej muzyka juz całkiem odpada a i włoskiego nie znosze hehehehe mimo to chetnie bym sie wybrała

Madae czy to komentarz do mojego opisu??
Bo wiesz...............w Grecji to po grecku mówią :-P a nie po włosku :-P
A jedzenie jest PYSZNE tylko oczywiście te typowe greckie potrawy a nie tłuste gyrosy w fast foodach

#92 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 08:48

Kasia1980 a w jakiej miejscowości byliście ? i jak z tą sławną zemstą faraona, dopadła Was ?

#93 kasia1980

kasia1980
  • Użytkownik
  • 297 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 23:15

Magdaru, byliśmy w Hurgardzie :) (chyba tak to się pisze) a co do zemsty to mnie omineło i chwała Bogu za to <amen></span> bo Artura dopadła- po miejscowych bananach, a ogólnie trzeba uważać co się je- oczywiście nie w hotelach, chodzi mi o owoce kupowane na mieście- ja wcinałam arbuzy :-D i nic mi nie było, no i z wodą, zęby płukać przegotowaną, my zabraliśmy ze sobą małą grzałkę turystyczną i metalowy kubek i zawsze przegotowywałam wodę do płukania zębów. Ciekawa jestem twojego wrażenia gdy zobaczysz jak na mieście wygląda sklep mięsny :shock: :mrgreen: mi się mięcha odechciało he he, ale z wycieczki byłam bardzo zadowolona, zresztą chętnie bym kiedyś powtórzyła :-D a szczególnie rafy- widziałam delfiny, płaszczkę i zółwia morskiego :-D no cuda

#94 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 08:24

byliśmy w Hurgardzie

Hurghada - też tam lecimy :) hotel "desert rose" :)
my raczej na mieście kupować jedzenia nie będziemy, więc może się ustrzeżemy przed zemstą ;-) ja się najbardziej o dzieci boję :-| ale mam nadzieje, że wszystko będzie ok ;-) z jednej strony boje sie nadal, a z drugiej już sie doczekać nie mogę <huraaaaa></span>

#95 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 14:42

klimat tak plaze, morze tak , zabytki tak, potrawy juz mniej muzyka juz całkiem odpada a i włoskiego nie znosze hehehehe mimo to chetnie bym sie wybrała

Madae czy to komentarz do mojego opisu??

hehehehe ano ano :D ale ja jakos ani włoskiego ani greckiego :P hehehehe jakos nie przepadam za jezykami srodziemnomorskimi :P
co do potraw to moooze, moze bym sie przekonała ( lubie jesc hehehehe wiec pewnie tak :D)

#96 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1 428 postów

Napisano 18 lutego 2008 - 08:43

ale ja jakos ani włoskiego ani greckiego

ja znam tylko ok. 50 greckich słów ale są naprawdę trudne.
Taki wyraz jak "ksaplostra" (leżak) tłukli mi grecy do głowy przez tydzień a i tak raz podobno powiedziałam,że zabrałam zająca na plażę :roll:
Grecy mówią perfekt po angielsku nawet sprzątaczki!
Więc zabrałam się za naukę abym wynajmujując samochód np. nie wynajęła czegoś innego. ;-)

#97 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 18 lutego 2008 - 22:25

zająca hahahahaha :D no zającem bys daleko nie pojechała <umieraam></span> ale na plazy to przynajmniej miekko było :D

#98 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 08:51

wiecie co, jedna rzecz mnie wkurzyła :evil: wylot mamy 8 maja, ale oczywiście dopiero w godzinach wieczornych :evil: ponoć we wszystkich biurach tak jest, że dzień podróży liczy się już jako dzień wycieczki, tylko to nasze jako nieliczne pisze o tym w umowie :roll: ale kurka co mi to za wycieczka, jak cały dzień przesiedze w domu, mamy 1 dzień w plecy <angryred></span> co za chamstwo :evil: z 14 dniowego wyjazdu robi się 13 albo nawet 12 dniowy :evil: <angryred></span>

#99 kasia1980

kasia1980
  • Użytkownik
  • 297 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 19:58

u nas też tak był :evil: i jeszcze się samolot 2 godziny spóźnił :evil: :evil: na lotnisku w Hurhgardzie byliśmy przed północą, ty to Madziu chociaż na 2 tygodnie jedziesz, to ci jeszcze trochę zostaje, a my byliśmy na 7 dni, a wylot był w godzinach porannych- coś o 6 rano już wlekliśmy się na lotnisko- tak że tygodniowy pobyt w Egipcie trwał dla nas 5 dni :-(

#100 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 20:00

aha :-? czyli to jednak normalne, ale chamstwo straszne, człowiek tyle kasy płaci i jeszcze tak skracają, że szok :evil: