Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wybory parlamentarne/prezydenckie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#41 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 09 października 2011 - 22:25

Dlaczego pozwala się emerytom zajmować poważne stanowiska przy dużej liczbie ludzi młodych pozostających bez pracy?? Takich pytań jest bardzo dużo i ja przy tym rządzie nie znalazłam na nie odpowiedzi a jestem tym coraz bardziej przerażona.

Ja wiem i zgadzam się w 100 %, ale Aniu po co Ci obietnice innych partii, skoro one moim zdaniem po wyborach i tak osiądą na laurach.
Ja obiektywnie się o PO nie wypowiem, bo byłam i jestem za nimi. Jestem oczywiście otwarta na inne partie, no ale kto? <bezradny></span>
Wierzysz w darmowe przedszkola? Tańszą kolej? Wszystko to super, ale nie jest realne, więc wychodzę z założenia, że po co mi to?

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#42 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 09 października 2011 - 22:30

Ja jestem zadowolna jak najbardziej z wyniku!! Wiadomo, że nigdy nie spełni się wszystkich obietnic niestety. Polska potrzebuje silnego rządu który wywalczy z Unii kase, a nie wyobrażam sobie tego ze skłóconym ze wszystkimi Kaczyńskim ("mistrzem negocjacji"... :roll: ) czy Palikotem, który tyle lat był w rządzie i jedyne co robił to gadał i nic totalnie nie zrobił. SLD mnie zawiodło słabą kampanią, która polegała jedynie na napieprzaniu na PO... <bezradny></span>
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#43 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 10 października 2011 - 08:05

Jak tak teraz zajrzałam to PO i PiS idą prawie że łeb w łeb :roll: 6% różnicy to wcale nie jest dużo.
A frekwencja nie wyniosła nawet 50% :roll: Ja pierdzielę, to stare babcie pod laską widziałam dreptać do urny - im się chce iść :-P

Kolejne 4 lata POPiSówek <sciana></span>

I premierem będzie wciąż Tusk? Czy też będą jakieś wybory czy cuś? :lol:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#44 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 10 października 2011 - 08:45

premierem będzie wciąż Tusk?

premiera powołuje prezydent

#45 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 10 października 2011 - 08:52

premierem będzie wciąż Tusk?

premiera powołuje prezydent

a prezydent powoła Tuska i tak kolejne cztery lata będzie to samo
Dołączona grafika

#46 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 10 października 2011 - 09:02

a prezydent powoła Tuska i tak kolejne cztery lata będzie to samo

ale co masz na myśli to samo?
Laska dowiedz się co Tusk zrobił przez te cztery lata a potem się wypowiadaj ok?

#47 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 10 października 2011 - 09:09

dowiedz się co Tusk zrobił przez te cztery lata a potem się wypowiadaj ok?

Nie zrobił nic co wpłynełoby na lepszą jakość naszego życia
Dołączona grafika

#48 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 10 października 2011 - 09:23

tak to na pewno wina Tuska... a słyszałaś kochanie o czymś takim jak kryzys gospodarczy?
Słyszałaś może co działo się przez ostatnie miesiące na świecie? Myślisz, że to wszystko nie ma wpływu na gospodarkę? Podpowiem Ci że ma. I jak na to co się dzieje na świecie, w czasach kiedy Grecja i Hiszpania stoją na skraju bankructwa,a Ameryka się sypie, Polska ze swoim "słabym rządem" wypada całkiem nieźle...

#49 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 10 października 2011 - 09:29

a słyszałaś kochanie o czymś takim jak kryzys gospodarczy?
Słyszałaś może co działo się przez ostatnie miesiące na świecie? Myślisz, że to wszystko nie ma wpływu na gospodarkę? Podpowiem Ci że ma. I jak na to co się dzieje na świecie, w czasach kiedy Grecja i Hiszpania stoją na skraju bankructwa,a Ameryka się sypie, Polska ze swoim "słabym rządem" wypada całkiem nieźle...

<bravoo></span> <ookk></span> <ookk></span>

Ja niestety nie głosowałam bo nie było mnie na weekend w domu a nie miałam czasu załatwiać deklaracji głosowania w innym mieście.
Ale ciesze się że wygrało PO ;)

#50 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 10 października 2011 - 10:00

A ja nawet glosowalam. :-P
Wyniki- jest mi to obojetne :->

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#51 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 10 października 2011 - 10:03

ja się zgodzę z Aneczką <bezradny></span>

Weryfikacja obietnic rządzących jest naturalnym i niezbędnym elementem zdrowej debaty publicznej. Dlatego Fundacja Republikańska opracowała pierwszy w historii III RP wyczerpujący raport rozliczający rząd z realizacji zobowiązań zaciągniętych wobec obywateli. Do pracy nad tym projektem zainspirowały nas inicjatywy popularne w państwach zachodnich, takie jak np.: the Obameter (USA), the Guardian coalition pledge tracker (Wielka Brytania), czy le Sarkomètre (Francja).

Przedmiotem naszej analizy było exposé wygłoszone przez premiera Donalda Tuska 23 listopada 2007 roku. Doszukaliśmy się w nim 195 obietnic, które podzieliliśmy na 23 kategorie. Według naszych ekspertów rząd Tuska zrealizował tylko 41 obietnic (21%), 53 obietnice (27%) są w trakcie realizacji lub zostały wykonane częściowo, natomiast aż 98 obietnic (50%) nie zostało zrealizowanych (realizacji 3 obietnic nie można zweryfikować)

źródło: 500dnispokoju.pl

A jak się przyjrzeć tym poszczególnym kategoriom to infrastruktura jest w większości na minusie (część wiecznie w realizacji), z polityką społeczną jest to samo, obietnice o poprawie systemu ochrony zdrowia to jakaś kpina, rolnictwo na minusie całkowicie.
Chyba jedyne co zrobił to Tusk to uchronił nas przed tym co stało się w Grecji na przykład, chociaż czy to tak całkowicie jego zasługa to ja bym się zastanowiła głęboko.
W ciągu 4 ostatnich lat nasze zadłużenie wzrosło coś o 40% (no tak, przecież kryzys, nie Tusk), Tusk obiecywał zlikwidować przywileje - w rzeczywistości nie zrobił z tym nic. Z wieloma rzeczami b.ważnymi dla nas szarych ludzików chodzących głosować nie zrobił po prostu nic <bezradny></span> mi ręce opadają. A euro za walutę będziemy mieli jak moje dziecko pełnoletność ukończy :lol: (jak dobrze pójdzie <lol></span> )
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#52 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 10 października 2011 - 11:06

wybór....
tak z mojego punktu i obserwacji, nie ma wyboru.
losy nasze te obecne zostały napisane juz kilkadziesiąt ;lat temu i to poza naszymi plecami ( zresztą jak zawsze przygladając się historii) bez względu na opcję w szybszym tempie lub wolniejszym będą wdrażane.
PO choć zarzutów wiele mozna postawić ,chyba było mniejszym złem .
polacy nie głosowali na lepszych lecz przeciw gorszym, a to optymizmem nie napawa.
zadziwia mnie jednak tak spore poparcie dla pisu na ścianie wschodniej.
przed wojną byli bici przez ruskich, w 39 dostali po dupie od ruskich, w 43-44 ponownie przez ruskich zdeptani , przez kolejne lata przez nich kontrolowani. jak to mozliwe ,ze popierają ugrupowanie prowadzące tak agresywną i zaczepną politykę wobec tych sąsiadów, wmawiając że trzeba być twardym!!! to w lini prostej moze prowadzić do kolejnej wojny z nimi.czy mamy jakiekolwiek szanse ?czy ktokolwiek z pozostałych sąsiadów wstawi się za nami ? czy tego właśnie pragną ? czy nie sa świadomi tego że pozytywni bohaterowie, lub słabsi wygrywają jedynie w bajkach i mitach jak w przysłowiowym biblijnym o dawidzie i goliacie ?
swiat wygląda zgoła inaczej.......
brutalnie porównujac siły i przewagę mamy do wyboru negocjować warunki na których będziemy dawać tyłka, by sobie ulżyli lub rzucić kamieniem. wtedy jednak nas bez mrugnięcia zgwałcą i bez pytań zastrzelą.
i tak mozemy tyle na ile nam pozwolą, tak z jednej stromy granicy jak i z drugiej. i zawsze tak było.
dwaj śmiertelni sobie wrogowie mimo wojen między sobą prowadzonych zawsze się w tej naszej sprawie dogadywali za naszymi plecami. i to nie po to by nam pomóc.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#53 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 października 2011 - 16:57

a co zrobil poprzedni rzad pis-lpr- samoobrona , oprocz tego ze zafundował nam wybory po 2 latach , które do taniej zabawy nie naleza.
ja nie uwazam ,ze za PO bedzie raj, ale jest lepiej.
wojska z iraku wycofane , na co szlo kupa kasy , pisowcy to obiecywali, ale przez 2 lata nie udalo im sie tego zrobic , co czasu za mało <bezradny></span>
ustawa o wyzszych karach dla zwierzat , z tego sie bardzo ciesze , bałam sie ,ze zostanie na obiecankach .
a znizki a pociag , PO obiecało powrót do znizek i tak sie stalo.
ułatwienie wyborów dla niepelnosprawnych < pewnie zauwazyłyscie karty z obcietym rogiem> mowiło sie o tym od lat , ale dopiero ta ekipa to zrobila.
no i obnizenie podatków , tak dobrze napisałam obnizenie, nie na wszystkie produkty podatek poszedł w gore.
No i najwazniejsze SPOKÓJ , swiat sie z nas nie smieje , nie mamy wszedzie wrogów .
mysle, ze zrobili by wiecej , ale na to jest potrzebna kasa , a jak jest kryzys to pewne rzeczy trzeba odłozyc w czasie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#54 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 10 października 2011 - 17:35

ustawa o wyzszych karach dla zwierzat

chyba dla ludzi znęcającymi się nad zwierzętami ;-)

Ale w kwestii formalnej to z tego co się orientuje to nowelizacja ustawy nie została jeszcze podpisana przez prezydenta.

I poza tym nie wiem czy można mówić,że to zasługa PO ponieważ ustawę przedstawił w sejmie Zespół Przyjaciół Zwierząt,który obecnie ma na swej liście 49 posłów z różnych partii i ich członkostwo jest dobrowolne.

Bardziej należałoby podkreślić,że wnioskodawcą tej ustawy jest poseł Suski. Fakt jest on na listach wyborczych PO,ale to raczej dzięki wspomnianemu zespołowi ustawa trafiła do sejmu.

Doczytam jeszcze i w razie czego napiszę sprostowanie albo ktoś mnie poprawi :-)

magdaaaaa i jeszcze nawiązując odnośnie obrony zwierząt to mało kto wie,że Lech Kaczyński powołał pełnomocnika do spraw ochrony zwierząt w styczniu 2009. Likwidacja tego stanowiska nastąpiła pod koniec 2010 roku. Nowy prezydent usunął pełnomocniczkę.
Podaje to jako ciekawostkę,bo widzę,że jesteś zainteresowana działaniem na rzecz zwierząt :-)

#55 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 października 2011 - 18:03

I poza tym nie wiem czy można mówić,że to zasługa PO ponieważ ustawę przedstawił w sejmie Zespół Przyjaciół Zwierząt

jasne ze tak , tylko ja pamietam , jak bylo z ustawą o aborcji , byly trzy wersje i wszelkie odrzucil parlament. po-psl maja wiekszosc w parlamencie i jaka chca ustawe odrzucaja a inne przyjmuja.

widzę,że jesteś zainteresowana działaniem na rzecz zwierząt :-)

bo mnie troche denerwuje , ze czasem za zniszczenie przedmiotów mozna dostac wiecej , niz za bestialskie zabijanie zwierzat kurwa

chyba dla ludzi znęcającymi się nad zwierzętami ;-)

jasne , ze tak :*

#56 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 10 października 2011 - 20:50

Aneczka a co byś chciała, żeby poprawili/naprawili/zapewnili?

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#57 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 10 października 2011 - 22:04

Niestety wygrywa PO i to oznacza dalsze podwyżki, zabieranie uprawnien i przywilejów dla niepełnosprawnych i najuboższych, życie ponad stan tych najbogatszych. Ponad to pzez te cztery lata PO nie zrobiło kompletnie nic żeby żyło nam się lepiej.

lepiej tzn?
Stety bądź nie człowiek człowiekowi jest równy i PO nie będzie się bawić w Robin Hood'a i zabierać bogatym dawać biednym. Takie są realia.
Problem czasem tkwi w tym, że jak się da palec to chcą rękę...

A euro za walutę będziemy mieli jak moje dziecko pełnoletność ukończy :lol: (jak dobrze pójdzie <lol></span> )

a będzie lepiej jak wprowadzą euro w niekorzystnym momencie? Jak mają wprowadzić to niech wprowadzą jak będą ku temu najlepsze warunki, bo patrząc na to co się dzieję to chyba nie ma sie co spieszyć......
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#58 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 11 października 2011 - 14:43

a będzie lepiej jak wprowadzą euro w niekorzystnym momencie? Jak mają wprowadzić to niech wprowadzą jak będą ku temu najlepsze warunki, bo patrząc na to co się dzieję to chyba nie ma sie co spieszyć

może też tak być , uwzględniając to co się dzieje , ze do czasu

A euro za walutę będziemy mieli jak moje dziecko pełnoletność ukończy

że wspólna socjalistyczna europa i jej waluta euro, będzie należała do historii.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#59 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 11 października 2011 - 17:38

A euro za walutę będziemy mieli jak moje dziecko pełnoletność ukończy :lol: (jak dobrze pójdzie <lol></span> )

oby jak najpóźniej. Przy takim stanie naszej gospodarki jak jest aktualnie zmiana waluty doprowadzi ten kraj do ruiny.

Katarzyna, jesli chodzi o stosunki polsko-rosyjskie to od dawna powtarzam, że zamiast wchodzić w tyłek USA, lepiej nawiązać przyjazne stosunki z Rosją. Ale nasi politycy jakoś tak na zachód ciągną :-?
Tu już nawet nie chodzi o wojnę (chociaż w razie takowej też mielibyśmy lepiej bo po stronie Rosji są Chiny a po stronie Chin Korea), ale o takie zwykłe stosunki sąsiedzkie.
Po co się kłócić z sąsiadem (w kawałku sąsiadem ) :mrgreen: z powodu kraju oddalonego o tysiące kilometrów. Czego przykładem była np. tarcza antyrakietowa.

no i obnizenie podatków , tak dobrze napisałam obnizenie, nie na wszystkie produkty podatek poszedł w gore.

owszem, część podatków zmałała np. vat na produkty zbożowe. :mrgreen:
Ale mnie z drugiej strony coś osobiście bardzo zabolało, po pierwsze podnoszenie vatu po cichaczu, gdy "wszyscy trąbili o walce o krzyż".
Po drugie wprowadzenie Vatu na książki :evil:

Może mamy 4 lata spokoju, a moze niekoniecznie.
prezydent jest z PO, rząd PO. Na ścisłe mogą uchwalić cokolwiek a prezydent im tego nie zablokuje.

Ale co prawda, na arenie międzynarodowej już nikt się z nas nie wyśmiewa.
Z PO wiążę nadzieje, że w końcu doprowadzą do oderwania państwa od kościoła. PiS by tego nie uczynił nawet za 100 lat.

#60 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 października 2011 - 17:55

Na ścisłe mogą uchwalić cokolwiek a prezydent im tego nie zablokuje.

komorowski juz kierowal ustawy do trybunału , aby byly skonsultowane, czy moga takie byc.