Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wybory parlamentarne/prezydenckie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#61 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 11 października 2011 - 18:08

komorowski juz kierowal ustawy do trybunału , aby byly skonsultowane, czy moga takie byc.

niby tak, ale mogło to być na "pokaz". Było mało czasu do wyborów parlamentarnych.
Teraz mają niecałe 4 lata i mogą zrobić wiele. Aczkolwiek jeśli utrzymają to tak jak było do tej pory to chylę czoła. :->

#62 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 11 października 2011 - 18:28

a będzie lepiej jak wprowadzą euro w niekorzystnym momencie? Jak mają wprowadzić to niech wprowadzą jak będą ku temu najlepsze warunki, bo patrząc na to co się dzieję to chyba nie ma sie co spieszyć......

JA za tym euro nie jestem. Zauważcie co dzieje się z Grecją. Niemcy chcą powrotu ich waluty. Dlaczego? Bo euro wszystko chrzani. Niedługo i nas czeka bieda, a jak wprowadzą euro to już w ogóle lepiej sobie dół wykopać od razu i się w nim położyć :roll: . Dla biednych ludzi to będzie masakra...

A jeśli o wybory chodzi. Kto by ich nie wygrał to i tak będzie jedna wielka lipa. Lepiej nie będzie już na pewno. Jedynie wtedy jak świat odrodzi się od nowa i stworzą nowe prawo bo to, które jest teraz to o kant doopy potłuc :roll:

PO i PSL przymierzało się do likwidacji KRUSu. Dlaczego? Bo za dużo państwo do tego dokłada. A jak KRUS zlikwidują to rolnicy leżą i kwiczą bo składki będą 2 razy wyższe i nie na kwartał, a na miesiąc...

Powiem tylko tyle, że ja głosowałam na PiS tylko dlatego aby PO nie wygrało no ale niestety. Nie znoszę Tuska, tych jego co niektórych pustych obietnic i głupich pomysłów. PO jest za bogatymi, biednych ma w głębokim poszanowaniu. Zresztą wszyscy tylko do swoich kieszeni pchają, podnoszą podatki, a przecież to odbije się na kieszeniach biedniejszych a nie bogatych. Trudno. Żyje się dalej, pytanie jak długo... Bo może wkrótce pomrzemy z głodu jak jeszcze podatki podniosą :roll:

Tyle ode mnie, uruchomiłam się :-P

#63 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 11 października 2011 - 18:38

PO i PSL przymierzało się do likwidacji KRUSu. Dlaczego? Bo za dużo państwo do tego dokłada.

taaa, jasne.
Ja bym zaczęła od likwidacji tego przeklętego ZUS-u. Nie widzę przyszłości tej instytucji. KRUS całkiem dobrze się trzyma w porównaniu do ZUS-u.
No i gdzie niby mieliby być ubezpieczeni rolnicy? W Zusie? :-/
Przecież mniejsi rolnicy nie przetrwają takich podwyżek ubezpieczenia społecznego :-(

#64 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 października 2011 - 19:14

PO i PSL przymierzało się do likwidacji KRUSu. Dlaczego? Bo za dużo państwo do tego dokłada.

taaa, jasne.

nie ma szans , moze jakas reforma , ale likwidacja niegdy, bo PSL nie da bo to ich elektorat , nie po to ludzie wybrali PSL, aby im przywileje odebrano <bezradny></span>

Bo może wkrótce pomrzemy z głodu jak jeszcze podatki podniosą :roll:

podatki ida m.in na opieke spoleczna , wiec tak szybko z glodu nie pomrzemy .

jego co niektórych pustych obietnic

, wskazuj tego , ktory spelnia obietnice wyborcze , a w nastepnych wyborach na niego zaglosuje i jeszcze znajomych namowie :P

[ Dodano: 2011-10-11, 20:16 ]

Ja bym zaczęła od likwidacji tego przeklętego ZUS-u.

ja ostatnio uslyszalm od osoby, ktora jest nie zaza tuskiem , ze to nie jest tak, ze na emerytury braknie, ze to tylko rzad tak straszy. dawno takiej bzdury nie slyszałam <umieraam></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#65 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 11 października 2011 - 19:23

ja ostatnio uslyszalm od osoby, ktora jest nie zaza tuskiem , ze to nie jest tak, ze na emerytury braknie, ze to tylko rzad tak straszy. dawno takiej bzdury nie slyszałam <umieraam></span>

przecież ZUS jest biedny jak mysz kościelna :roll:
Część pieniędzy gdzieś się zgubiła w międzyczasie.
Coraz więcej się płaci a coraz mniej będą dostawać renciści.
Moja babcia dostała rente w wieku 50 lat a teraz wiek się wydłuża coraz bardziej.
Już były plany podniesienia do 68 r.ż.
Ta instytucja mija się z celem :roll:

#66 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 11 października 2011 - 19:24

No i gdzie niby mieliby być ubezpieczeni rolnicy? W Zusie?

No tak. O tym właśnie była mowa, a wtedy składki emerytalne są znacznie większe i nie co kwartał, a co miesiąc. Jeśli tak zrobią to moja mama albo nie dożyje emerytury, a jeśli dożyje to będzie miała taką jakby płaciła nadal te 350zł co kwartał mimo, że teraz płaciła by 2 razy tyle MIESIĘCZNIE.

Przecież mniejsi rolnicy nie przetrwają takich podwyżek ubezpieczenia społecznego :-(

Niestety nie :-(

#67 nikka

nikka
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 12 października 2011 - 14:31

Chciałabym coś napisać o wyborach. Wydaje mi się, że wyniki są pozytywne. PO może spokojnie stworzyć koalicję i mieć większość, jednocześnie nie rządzą sami. Nie było w tej chwili żadnej alternatywy dla PO. Mam nadzieję, że przez te cztery lata nie będzie po raz kolejny dwukrotnego wzrostu cen wszystkiego przy braku wzrostu wynagrodzeń ;) I wierzę też w to, że przy następnych wyborach będzie na kogo głosować. Bo teraz nie było PO - nic nie zrobiło ale się nie awanturowało, PiS - nic nie robi i się awanturuje, a reszta bez komentarza ;)

#68 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 12 października 2011 - 14:41

Ale w kwestii formalnej to z tego co się orientuje to nowelizacja ustawy nie została jeszcze podpisana przez prezydenta.

Powyższy cytat pochodzi sprzed 2 dni. Melduje,że ustawa została wczoraj podpisana! :-D :-D :-D

#69 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 12 października 2011 - 15:29

podatki ida m.in na opieke spoleczna , wiec tak szybko z glodu nie pomrzemy

chciałaś powiedzieć że pracownicy opieki nie pomrą ... ;-)

PO jest za bogatymi, biednych ma w głębokim poszanowaniu. Zresztą wszyscy tylko do swoich kieszeni pchają, podnoszą podatki, a przecież to odbije się na kieszeniach biedniejszych a nie bogatych. Trudno.

często słyszę że należy wziąć bogatym i dać biednym .
ale z czyje imię ?
kiedyś państwo było bogate i dawało biednym.( najczęściej zarobić)
dziś to państwo zamieniło się na prywatnych przedsiębiorców.
tak jak ono dają tyle ile chcą, ale dają.
jeśli im zacznie się zwyczajnie brać i dawać biednym pójdą w diabły lub przestaną wytwarzać bo po co robić jeśli dadzą. jeden miesiąc będzie , drugi także , ale skad wziąć na trzeci i kolejne?
pozostanie pustynia gospodarcza i biedni na niej . i co dalej ? który z nich zacznie coś robić by dać sobie wziąć ?
gospodarka jak przyroda , wszystko musi być w równowadze. wspieranie biednych nie jest nie jest dobrym pomysłem do napędzania gospodarki, a to ona nas utrzymuje.
obecnie faktycznie obserwujemy rozwarstwianie się i powiększanie dystansu między tymi naj po obu stronach portfela. ale nieumiejętne manipulacje w tym temacie mogą prowadzić do katastrofy.
wbrew pozorom to tym najbogatszym powinno zależeć najbardziej na tym by ci biedni tez mieli. bo jeśli nie będą mieli nic to nie będzie na kim zarabiać i w konsekwencji sami zbiednieją. - ale o tym komu dać , komu pozwolić a kogo zlikwidować to już się decyduje bardzo wysoko.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#70 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 października 2011 - 17:59

Tilia napisał/a:
Ale w kwestii formalnej to z tego co się orientuje to nowelizacja ustawy nie została jeszcze podpisana przez prezydenta.

Powyższy cytat pochodzi sprzed 2 dni. Melduje,że ustawa została wczoraj podpisana! :-D

:) :) :mrgreen:

często słyszę że należy wziąć bogatym i dać biednym .

to ze sie czlowike dorobił, to znaczy ze trzeba mu zabrac , nikomu znieba nie spada, pewn firmy budowana sa przez pokolenia i te pierwsze pokolenia fizycznie sie sporo musieli napracowac , by wnuki zbierały zniwo.
a po drugie jakie dac biednym , jesli dac to perspektywy , prace, umiejetnosci ; dac wedke a nie rybke ;-)

hciałaś powiedzieć że pracownicy opieki nie pomrą ... ;-)

tez, choc mnóstwo osób dostaje zasiłki z opieki , a nie zasługuja, za duzo jest pakowane w opieke spoleczna, nie w te kanały co trzeba.

#71 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 12 października 2011 - 18:19

mnóstwo osób dostaje zasiłki z opieki , a nie zasługuja

problem jest o wiele szerszy.
,,wagony ,,pieniędzy są rozpieprzane marnotrawione, wręcz rozkradane.
na fundusz idzie aż za dużo, ale gdy 95% wsiąknie to nie dziwota że na strzykawki brakuje, do zusu także wpływa ...i znika.tak jest ze wszystkim i wszędzie. krętactwa , matactwa, lobbing....
nie jesteście nawet świadome jak potęzna jest to skala.
nie liczcie na emeryturę gdy przyjdzie na was czas, pomijając to co wsiąka reszta i tak nie trafi do was. pracujemy ciężko , ale nie na nasze, raczej na emerytury dla naszech zachodnich sąsiadów- przynajmniej tu w zachodniej części polski gdzie mają najwięcej wpływów..
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#72 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 15 października 2011 - 13:56

wagony ,,pieniędzy są rozpieprzane marnotrawione

no niestety , czesto kase popmuje sie do rodzin alkoholików, i kasa nie idzie na dzieci a na przelew.
ciekawe kto bedzie ministrem zdrowia i edukacji <hmm></span>

#73 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 14 listopada 2014 - 11:54

którs sie wybiera na wybory ??? w sumie to najwazniejsze wybory ;-)

#74 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 14 listopada 2014 - 11:59

Ja się wybieram (o ile nie zapomnę) ale zszokowało mnie ile ludzi "znanych" kandyduje.

Celebryci pojawiają się na listach partii i komitetów przy okazji każdych wyborów. Niektórzy z nich dla polityki porzucają sport czy aktorstwo. W majowych wyborach o miejsce w Parlamencie Europejskim ubiegali się pływaczka Otylia Jędrzejczak i bokser Tomasz Adamek. Bezskutecznie.

W tegorocznych wyborach lokalnych wśród ponad 71 tys. kandydatów do samorządowych stanowisk są zarówno sportowcy, muzycy, aktorzy, jak i osoby znane z telewizyjnych programów.

Sportowcy

Sportowcy wydają się mieć najsilniejszą reprezentację w wyborach samorządowych. Złoty medalista z Sydney w rzucie młotem Szymon Ziółkowski kandyduje do sejmiku województwa wielkopolskiego.

- Na pewno na razie nie zamieniam sportu na politykę. Chcę jeszcze wystartować w moich szóstych igrzyskach, w Rio de Janeiro. Na razie będę starał łączyć się sport i politykę - mówił na antenie TVN24 Ziółkowski. Dlaczego ubiega się o mandat?

- Ludzie mają prawo do uprawiania sportu tam, gdzie mieszkają - tłumaczył młociarz, który kandyduje z listy urzędującego prezydenta Poznania. Z poparciem Ryszarda Grobelnego startuje także olimpijka Aneta Konieczna. Kajakarka, która z Pekinu przywiozła srebrny medal, chce zostać poznańską radną.

Z kandydatów, którzy wsławili się grą w piłkę nożną, można by stworzyć minikadrę. Do rady sejmiku województwa podlaskiego chce się dostać legendarny Marek Citko, który w 1996 roku trafił do bramki Anglików na Wembley. Piłkarz startuje z listy Prawa i Sprawiedliwości. Natomiast radnym Białegostoku chce zostać Marek Wasiluk, były piłkarz Cracovii i aktualny obrońca Jagiellonii Białystok. Zawodnik startuje z listy Platformy Obywatelskiej. Z listy tej samej partii o mandat radnego sejmiku województwa mazowieckiego powalczy Dariusz Dziekanowski, piłkarz i 63-krotny reprezentant Polski. Jednak popularny "Dziekan" to nie jedyna dawna piłkarska gwiazda, która swoich sił próbuje w lokalnej polityce. Jego reprezentacyjny kolega Jan Furtok, będzie próbował po raz trzeci dostać się do rady miasta Katowic. Legenda GKS Katowice startuje z listy ugrupowania Forum Samorządowe i Piotr Uszok.

Reprezentantem mniej popularnego sportu w tych wyborach jest Adam Wojtacki, 26-letni akrobata i reprezentant Polski, który z ramienia Nowej Prawicy Janusza Korwin-Mikkego chce zostać radnym warszawskiego Targówka

Przedstawicielką sportów zimowych w tegorocznych wyborach samorządowych jest panczenistka Natalia Czerwonka. Wicemistrzyni olimpijska z Soczi kandyduje z listy Bezpartyjnych Samorządowców.

Na listach wyborczych znalazło się także miejsce dla żużlowców. Z list prezydenta Poznania wojewódzkim radnym chce być były zawodnik, a dziś menedżer Unii Leszno Adam Skórnicki. Z kolei o miejsce w opolskim sejmiku ubiega się Jerzy Szczakiel, żużlowa gwiazda lat 70. i pierwszy polski indywidualny mistrz świata w tej dyscyplinie. Startuje z ramienia Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Sportowcy-samorządowcy pojawili się też w stolicy Dolnego Śląska. W fotelu miejskiej radnej po raz kolejny, chce zasiąść Renata Mauer-Różańska, złota medalistka w strzelectwie letnich igrzysk olimpijskich w Atlancie i Sydney. Na początku listopada zawodniczka oficjalnie zakończyła karierę. Z polityki jednak nie rezygnuje i startuje z komitetu Rafał Dutkiewicz z Platformą. Z poparciem tego samego tworu o głosy wrocławian powalczy Paweł Rańda, wicemistrz olimpijski z Pekinu w wioślarstwie. Radnym chce zostać także Mirosław Łopatka, były reprezentant Polski w koszykówce.

O głosy opolan miał walczyć Bartłomiej Bonk, brązowy medalista olimpijski z igrzysk w Londynie. Sportowiec chciał być miejskim radnym z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Nie powalczy, bo miejska komisja wyborcza w Opolu odmówiła rejestracji części list wyborczych komitetu, z którego miał startować olimpijczyk

Artyści

O byciu samorządowcem marzą też gwiazdy szklanego ekranu. Wśród nich znalazła się aktorka Katarzyna Bujakiewicz. Widzowie w całej Polsce znają ją z ról w serialach "Na dobre i na złe", "Magda M." i "Lekarze" oraz filmów "Poranek kojota", "Zróbmy sobie wnuka", czy "Listy do M.". - Chcę mieć realny wpływ na to, co się dzieje w moim ukochanym mieście, szczególnie w dziedzinie kultury i sztuki. Zależy mi na tym, by Poznań był wyraźnie zaznaczony na kulturalnej mapie Polski. Od pierwszego roku studiów pracuję w teatrze, dlatego znam jego strukturę, problemy, mocne i słabe strony. Tą wiedzą i doświadczeniem chcę się podzielić - deklaruje w liście otwartym przesłanym do poznaniaków Bujakiewicz. Aktorka startuje z list prezydenta Poznania do sejmiku województwa wielkopolskiego.

Po raz kolejny w warszawskiej radzie miasta ma zamiar zasiąść Anna Nehrebecka-Byczewska, aktorka znana Polakom m.in. z kultowego filmu Andrzeja Wajdy "Ziemia Obiecana". Artystka startuje z listy Platformy Obywatelskiej.

W wyborach samorządowych startuje też Paweł Kukiz, były lider zespołu Piersi i działacz społeczny. Powalczy o mandat radnego sejmiku województwa dolnośląskiego jako kandydat komitetu Bezpartyjni Samorządowcy. - Wątpię, żebym dostał się z ostatniego miejsca. Gdyby tak się stało, chciałbym pełnić funkcję trybuna ludu, mieszkańcy województwa mogliby do mnie przychodzić z bieżącymi sprawami - wyjaśniał Kukiz. I podkreślał, że swoją ewentualną dietę przekaże na promowanie jednomandatowych okręgów wyborczych

Kolejnym z muzyków, który chce odnieść wyborczy sukces, jest Maciej Molęda. Pod koniec lat 90. na listach przebojów królowała piosenka "Mogę wszystko" zespołu L.O. 27. Napisał ją Molęda, który po raz kolejny chce zostać warszawskim radnym, tym razem Targówka.

W 1983 roku Krystyna Prońko śpiewała "Jesteś lekiem na całe zło". Teraz sama chce być lekiem na problemy mieszkańców stolicy. Z Targówka kandyduje do rady Warszawy. Czym chce się zająć artystka, gdy już zostanie radną? - Z racji mojego zawodu i czterdziestu paru lat pracy kultura to będzie główny temat. Chcę zająć się też infrastrukturą drogową i lasami warszawskimi - wyjaśniała Prońko na antenie TVN24. Zastrzegła jednak, że scena polityczna jej "nie kusi". - W miejscu, w którym mieszkam, jest po prostu parę rzeczy do załatwienia. Chciałabym też, żeby w Warszawie powstała sala koncertowa z prawdziwego zdarzenia - przyznała piosenkarka

Inny znany kandydat to satyryk Andrzej Rosiewicz, który z Warszawskiej Wspólnoty Samorządowej ubiega się o miejsce w sejmiku województwa mazowieckiego. Kolejnym znanym z estrady w tych wyborach jest Jerzy Skoczylas z kabaretu "Elita". Satyryk w radzie miejskiej Wrocławia zasiada nieprzerwanie od 1998 roku. Tym razem startuje z listy komitetu Rafał Dutkiewicz z Platformą.

Znani z telewizji

Prezydentem Grudziądza chce zostać poseł Janusz Dzięcioł, który w 2001 roku wygrał pierwszą polską edycję programu Big Brother. Polityk do wyborów startuje z koalicji firmowanej własnym nazwiskiem.

Magdalena Masny, którą w latach 90. znali wszyscy fani teleturniejów w Polsce, chce zostać radną Sopotu z komitetu Kocham Sopot. Masny, która kiedyś odkrywała literki w programie "Koło Fortuny", już kilka razy próbowała zaistnieć w polityce. Startowała zarówno w wyborach do Sejmu, jak i tych do europarlamentu.

Na liście wyborczej prezydenta Krakowa znalazł się były dziennikarz i prezenter radiowy, obecnie nauczyciel języka angielskiego w prywatnej szkole Brian Scott.

Gwiazda serialu W11 Sebastian Wątroba chce zostać radnym Krakowa z komitetu Łukasza Gibały "Kraków Miastem Dla Ludzi".

O samorządowe stanowiska ubiegają się też znani widzom z 2. edycji programu "Masterchef" kucharze Leszek Wodnicki i Maria Ożga. Wodnicki na plakacie wyborczym twierdzi, że "potrafi nie tylko gotować" więc chce być radnym Szczecina. Z kolei według Ożgi, która startuje do rady powiatu tarnogórskiego, "w polityce też musi być smacznie".

Radną warszawskiego Śródmieścia chce natomiast zostać superniania Dorota Zawadzka, ulubienica rodziców i poskromicielka ich pociech. Znana z telewizji psycholog startuje z list Warszawy Społecznej

źródło: tvn 24

#75 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 14 listopada 2014 - 12:43

Ja tylko o Wątrobie z W11 słyszałam jesli chodzi o Parlamentarne. Ale fakt dużo znanych osób. I co oni kariery aktorskie mieli by godzić z nową funkcją?

Użytkownik Wisienkowa edytował ten post 14 listopada 2014 - 12:44

#76 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 14 listopada 2014 - 12:50

A ja o żadnej sławnej osobie nie słyszałam, żeby kandydowała. Dopiero z tego artykułu... 

Sama jeszcze nie wiem czy wybiorę się na te wybory nawet.  :roll:

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#77 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 maja 2015 - 10:44

@AgnieszkaT była juz głosować ???

dziewczyny idziecie głosowac ???

#78 AgnieszkaT

AgnieszkaT