Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wybory parlamentarne/prezydenckie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#101 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 20 maja 2015 - 12:04

@Marzycielka24 przeniosłam Twój post do odpowiedniego tematu http://babskiswiat.n...w-polsce/page-2  ;-)

@Roxi jeśli chcesz kontynuować temat o życiu w Polsce to również zapraszam tam ;-) 

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#102 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 maja 2015 - 15:04

ja o roli prezydenta dowiedziałam sie z wosu nie historii. 

mysle ze gdyby sie okazało ze frekwencja wyniosł 60 % a niewaznych glosów było kika procent to byłby to piekny obraz niezadowolonego spoleczenstwa.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#103 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 maja 2015 - 21:37

no i mamy wynik zgodny z sondazami :cry:

#104 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 24 maja 2015 - 22:14

Najbliższy urlop w Polsce... za 5 lat <lol> 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#105 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 24 maja 2015 - 22:18

Chyba jutro skoczę do sklepu po walizkę, czas na emigrację  <lol>

#106 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 25 maja 2015 - 07:35

Świat zszedł na psy.

Wygrał Duda...

<ookk>

#107 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 maja 2015 - 09:14

@nie(d)oceniona @inqaa @Roxi ostatnio sie smialam do koleznki, zeby sie zstanowila nad wyjazdem po slubie za granice do meza jak duda wygra.  

czytałam ze to głownie mlodzi na dude głosowali to dlaczego takie smutne jestescie <umieraam>

znajoma mi opowiadała jak slyszała ze dwie kobietki mówily ze glosuja na dude bo on taki ładny :roll: niezłe kryterium wyboru  

jestem ciekawa kiedy cofnie te reforme emerytalna co tak ludziom naobiecywał, i które podatki podniesie by dziure załatac na te wczesniejsze emerytury.

#108 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 25 maja 2015 - 09:27

Nic nie zrobi, bo poki pisiaki nie beda rzadzily, to moze sobie tylko pogadac i ewentualnie zavetowac nie pasujace mu reformy.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#109 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 maja 2015 - 09:39

ewentualnie zavetowac nie pasujace mu reformy.
czyli wszystkie z PO ;-)@nie(d)oceniona nigdy nie wiadomo czy w parlamentarnych ludzie czasem w bajki nie uwierza i kaczka premierem nie zostanie.

#110 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 25 maja 2015 - 09:56

Niekoniecznie za PO, raczej przeciw PISowi ;-) Na dobrą sprawę z żadną partią nie jest mi po drodze, ale kogoś wybrać trzeba, więc wybieram tych, którzy mówią najlogiczniej i poza kitem wyborczym, którym nas zalewają wszyscy, o tym, jak to da sie coś z niczego zrobić, wprowadzają w życie choćby reforme wieku emerytalnego, na którą wszyscy tak narzekają, a którą np. ja popieram, choć też sie z niej podśmiewuję pod nosem ;-) 

#111 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 25 maja 2015 - 10:08

Ja od początku wiedziałam że wygra Duda, tylu ludzi mówiło że pragną zmiany, JAKIEJKOLWIEK. I jest zmiana :)

Ja tylko zastanawiam się jak pan Duda zamierza zrealizować te wszystkie obietnice które złożył. Na dzień dzisiejszy jest to dla mnie nierealne. Zmniejszenie wieku emerytalnego, dofinansowania na dzieci ( przypomnę - 500 zł na KAŻDE dziecko w rodzinach mniej zamożnych a od drugiego w bogatszych), zapewnienie każdej szkole własnego gabinetu lekarskiego i stomatologicznego. Dalej chyba nie trzeba wymieniać. Już te 3 obietnice generują takie koszty że można się złapać za głowę :)

Aa no i likwidacja NFZ-u :D

#112 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 maja 2015 - 13:29

Nic nie zrobi, bo poki pisiaki nie beda rzadzily, to moze sobie tylko pogadac i ewentualnie zavetowac nie pasujace mu reformy.

A jeśli parlamentarne wybory ponownie wygra PO to będziemy w czarnej <dupka> Będą chcieli nowe reformy, a Duda je zawetuje. Jak Duda zechce wprowadzić zmiany to PO nie wyrazi na nie zgody. Tym oto sposobem przez kolejne 5 lat bedziemy stać w miejscu. Także lepiej dla kraju jak parlamentarne wygra PIS ;) Wtedy jako taki ład nastąpi.

I co do wyników wyborów to ja się cieszę :mrgreen: I mam nadzieję, że będzie lepiej choć nadzieja matką głupich no ale... trzeba wierzyć, że będzie lepiej :D W przeciwnym razie można zwariować, a po co sobie humor psuć :lol:

@nie(d)oceniona nigdy nie wiadomo czy w parlamentarnych ludzie czasem w bajki nie uwierza i kaczka premierem nie zostanie.

Co Wy tak na tego Kaczyńskiego. Nie darzę go może sympatią ale też nie nienawidzę. Porównajcie sobie poprzednie lata, a lata rządów PO i ostatnie 5 lat za rządów Komorowskiego:

- zwiększenie podatku VAT, w tym na ubranka dziecięce z 8 na 23 %

- wydłużony wiek emerytalny, którego i tak większośc nie dożyje w dzisiejszych czasach

- zwiększenie akcyzy na paliwo

- wyższa składka ZUS dla przedsiębiorców, a co za tym idzie brak pracy dla zwykłego szaraka

I uwierzcie, że nigdy wcześniej tylu moich znajomych nie wyjechało za granicę 'za chlebem' jak w ostatnich latach. Aż przykro. Może i to jest wina rządzących w ostatnich latach, wprowadzanych reform bo przecież sami do tego sie nie przyczyniliśmy? Tak źle to wczesniej nie było :roll:

Poza tym Komorowski na którejś debacie powiedział, że "Polska bedzie krajem wolnym i suwerennym", a na koniec "musimy szybko i sprawnie wypełniać dyrektywy unii". Coś ta 'suwerennośc i wolnośc' nie idą w parze ze spełnianiem czyichś warunków :roll:

Ech. Z dwojga złego tak czy siak wybraliśmy lepsze zło bo lepiej to już chyba nie będzie jeśli obietnice były tylko rzuconymi na wiatr słowami. Ale pan Andrzej Duda ma na to całe 5 lat więc mam nadzieję, że nie jedna osoba będąca przeciwko niemu zmieni zdanie :) I tak już wszystko jest przesądzone <umieraam> Bądźmy dobrej myśli! <ookk>

czyli wszystkie z PO

Pytanie teraz- czy reformy PO dobrze wpłynęły na Polskę, a głównie na jej obywateli ;)

Ale co tu dużo mówić. Ile ludzi tyle opinii. Jedni bedą płakac, że Komorowski przegrał i wygrał Duda, a innym będzie to obojętne bo liczyli na Kukiza <umieraam>

#113 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 25 maja 2015 - 14:26

@Anonimka

I tak już wszystko jest przesądzone

Ja jednak jeszcze się łudzę w swej nadzieji...

Śmiem twierdzić, że Ci co głosowali na Dudę nie pamiętają rządów PIS- ja pamiętam doskonale... Blida, zastraszanie, kto nie jest z nami jest przeciwko nam. Jakieś podpuszczanie, a potem robienie z tego wielkie halo, że oni tylko udawali bo chcieli pokazać jakie be jest to towarzystwo poza nimi...

Więc @Roxi mam nadzieję, że wybory są sfałszowane :lol: Bo aż się wierzyć nie chce, że tylu ludzi poleciało na obietnice i brednie, których nie spełni, bo nie ma na to kasy... No ale oczywiście i tak PO będzie winne- bo kto będzie odrzucał do jesieni jego projekty na które kasy nie ma?

Poza tym, jak ktoś ma dość rozumu, i sobie prześledził jego wypowiedzi sprzed kilku lat, to słowo daje- jak chorągiewka na wietrze....

#114 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 25 maja 2015 - 19:58

Kaczyński skończy się modlić na Jasnej Górze to wkroczy na arene z impetem :roll:

Także lepiej dla kraju jak parlamentarne wygra PIS Wtedy jako taki ład nastąpi.

ale przecież podobno teraz się Duda odcina od swojej partii, żeby być na neutralnym gruncie :-D Tak naobiecywał to niech na rzęsach staje i współpracuje teraz! 

- wydłużony wiek emerytalny, którego i tak większośc nie dożyje w dzisiejszych czasach

no to po co się martwić na zapas? Po co tyle szumu o to, skoro więszość nie dożyje, a reszta i tak z biedy i ubóstwa wyjedzie za granicę. Taka mentalność :roll: Na mnie obietnica Dudy nie zrobiła ŻADNEGO wrażenia <bezradny>

I uwierzcie, że nigdy wcześniej tylu moich znajomych nie wyjechało za granicę 'za chlebem' jak w ostatnich latach. Aż przykro. Może i to jest wina rządzących w ostatnich latach, wprowadzanych reform bo przecież sami do tego sie nie przyczyniliśmy? Tak źle to wczesniej nie było

czy ja wiem czy przykro? Połowę ludzi których ja znam to wyjechli, bo mieli długi, albo tak sobie w papierach nagrabili, że ciężko było coś znaleźć, część żeby coś szybko dorobić i wrócić. Nikt nikogo nie wyganiał z kraju. Ja to widzę taką tendencję od dłuższego czasu, że narzekają ci, którzy chyba mają za dobrze.

Taki mały przykładzik :-P Bliska mi koleżanka ostatnio wynajeła budynek na sklep we wsi i otwiera własny biznes. Szefowa zamknęła interes i wyjechała za granicę. Dom wybudowany bez kredytu. Ona właścicielka dobrze prosperującego sklepu (jeden jedyny we wsi, więc czy może być lepiej?) on praca stała w dużej firmie produkcyjnej, na miejscu. Jedno dziecko w wieku przedszkolnym. I fajne audi :lol: To ja się pytam po co? jak wszyscy, którzy ich znają :-P także argument, że ktoś wyjeżdża, bo władza zła mnie nie przekona i nie przekonuje.

Ale pan Andrzej Duda ma na to całe 5 lat więc mam nadzieję, że nie jedna osoba będąca przeciwko niemu zmieni zdanie I tak już wszystko jest przesądzone Bądźmy dobrej myśli!

Obym zmieniła zdanie. Liczę na to.

Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#115 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 maja 2015 - 21:13

ostatnie 5 lat za rządów Komorowskiego:
- zwiększenie podatku VAT, w tym na ubranka dziecięce z 8 na 23 %
- zwiększenie akcyzy na paliwo
- wyższa składka ZUS dla przedsiębiorców, a co za tym idzie brak pracy dla zwykłego szaraka
i nic dobrego nie było ???

ci ci maja dzieci i nie osiagaja wysokich dochodów na pewno spodobała sie reforma ze zwrot podatku moga dostacwiecej niz pobrano im skladek.

przypomnę - 500 zł na KAŻDE dziecko w rodzinach mniej zamożnych a od drugiego w bogatszych),
niech daja na obiady w szkole, na ksiazki < a propos to nie za po weszły darmowe ksiazki dla dzieci z pierwszych klas :P> na zajecia pozalekcyjne a nie na wodke i papierochy dla rodzin patologicznych ,które dzieci na peczki produkuja.

nie pamiętają rządów PIS- ja pamiętam doskonale...
ja tez ;-) tyle ekip wczesniej było , ale nigdy nie potrzeba bylo nowych wyborów ....

#116 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 26 maja 2015 - 08:29

Śmiem twierdzić, że Ci co głosowali na Dudę nie pamiętają rządów PIS- ja pamiętam doskonale... Blida, zastraszanie, kto nie jest z nami jest przeciwko nam. Jakieś podpuszczanie, a potem robienie z tego wielkie halo, że oni tylko udawali bo chcieli pokazać jakie be jest to towarzystwo poza nimi...

Ja pamiętam rządy PIS i może były machlojki itp., może nawet niektóre nie związane ze sprawami państwa bo Kaczyński jest jaki jest, wszędzie widzi spisek, no ale wg mnie źle nie było.

Gospodarka tak nie upadła jak w ostatnich latach. Widzę to również po gospodarstwie moich rodziców. Może dla was to niezbyt ciekawy przykład ale kiedyś opłacało się posiadać gospodarstwo rolne, trzymać trzodę, kuraki i inny drób, mieć krowę, zarabiać na mleku... A teraz? Moi rodzice rzucają gospodarkę bo się nie opłaca, jedynie na własny użytek co by mieć ser, własne mleczko. I tyle. A wcześniej na tym można było nieźle zarobić. Idę do sklepu, kupuję 'mleko' w kartonie czy w butelce, płacę ponad 2 zł za litr. Mówię kobiecie w sklepie, że ja płącę ponad 2zł za litr mleka, które nie jest 100%mlekiem, a moi rodzice za litr zarabiali 8groszy to aż w szoku była myśląc, że zartuję. Przykłąd może znikomy dla niektórych ale dla mnie ma ogromne znaczenie.

W ogóle wszystko za rządów poprzedników, głównie PO, zostało sprzedane, przedsiębiorstwa poupadały. Ot choćby mowa o kopalniach. Nie opłacało sie utrzymywać jednej z kopalń ale jak już ywkupił obcokrajowiec i sprywatyzował to nagle się opłaca. Nic tylko sprzedać Polskę, może jeszcze zabronią nam mówić po polsku :roll:

Jestem patriotką, ogromną patriotką ale jak patrzę na to co się dzieje to ręce i cycki opadają. Jak żyć, panie Premierze, ja się pytam, jak żyć?

Dlatego mam cichą nadzieje, że będzie choć odrobine lepiej, ze moja mama dożyje emerytury za cęzką harówę w gospodarstwie. Ale co zbliżyła się do wieku emerytalnego to został on wydłużony o ileś lat i tak za każdym razem im bliżej tym dalej :roll:

Więc @Roxi mam nadzieję, że wybory są sfałszowane

już jest jakaś afera z jednym z portali, że w czasie ciszy przedwyborczej 'wypłynęło' cos co nie powinno. No ale wygrał Duda, członek PIS więc Kaczyński raczej nie brał w tym udziału, że wybory mogły być sfałszowane ;) Co do samorządowych to mógł mieć rację ;)

Obym zmieniła zdanie. Liczę na to.

Tez na to liczę <lol>

niech daja na obiady w szkole, na ksiazki < a propos to nie za po weszły darmowe ksiazki dla dzieci z pierwszych klas :-P> na zajecia pozalekcyjne a nie na wodke i papierochy dla rodzin patologicznych ,które dzieci na peczki produkuja.

No to popieram. Wg mnie zamiast wydawać kase na prawo i lewo powinni np. zwiększyć rodzinne najbardziej potrzebującym. Albo dać na państwowe żłobki czy przedszkola co by rodzice mogli spokojnie iśc do pracy na parę godzin. Albo dać dla rodzin naprawdę potrzebujacych gdzie jest miłość, gdzie dzieci czują się kochane, ale rodzice nie mają za co dzieci wychować- wtedy zamiast zabierać dziecko kochającym rodzicom i oddawać rodzinie zastępeczej za 1000zł powinni ten 1000zł dać tym kochającym dziecko jego prawdziwym rodzicom. Powinni jakoś w końcu zacząć gospodarować tymi pieniędzmi a nie szastać na prawo i lewo. Jak i z tą ustawą 1000zł miesięcznie przez rok- dla mnie to paranoja. Teraz patologie będą robić dziecko jedno za drugim co by mieć na chlanie i narkotyki, a dzieci cierpią :roll: 

Yyyy... tak teraz sobie myslę czy moja wypowiedź przypadkiem nie powinna znaleźć się w innym temacie :P jeśli tak to prosze o przeniesienie :D

#117 Kasia9674

Kasia9674
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 24 września 2015 - 21:41

Właśnie nie rozumiem kwestii wybierania "mniejszego zła". Zło to zło i należy się go wystrzegać. Dlaczego mam dawać szansę tym samym ludziom po raz setny bo są mniej źli od tamtych. NIE! jeśli mam oddać głos na kogoś, to wolę dać szansę osobie która nie rządziła jeszcze, niech sprawdzi się, może okazać się znacznie lepszym politykiem niż te chodzące zła, które przypominają sobie o mnie tylko przed kolejnymi wyborami.

#118 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 28 października 2015 - 16:43

@nie(d)oceniona jak podoba sie wynik wyborów ;-) ??? chyba ta emigracja ci sie wydłuzy :?: <umieraam> 

to co obstawiacie , ze 10 kwietnia bedzie sietem narodowym i wolnym od pracy :?: 

#119 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 28 października 2015 - 23:54

@magdaaaaa emigracja to juz na stale, bo cos mi aie wydaje, ze za chwile nie bedzie do czego wracac...

Ale wynik byl do przewidzenia. PO samo sobie strzelilo w kolano uchodzcami. A ze ludzie i tak mocno sfrustrowani ich rzadami, to podziekowali. Pisiaki przynajmniej nie beda mialy wytlumaczenia ze ktoa ich blokuje z reformami i cala reszta. Dawno nikt nie mial tak komfortowej sytuacji do rzadzenia.

A ja profilaktycznie odkurze swoj obrazek z komunii i jakis rozaniec namierze. Moze dzieki temu przezyje urlop i uda mi sie calo i zdrowo wrocic na moja obczyzne :-P

#120 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 listopada 2015 - 20:08

ja się smiałam ze pis jest przeciw uchodźcom a 90 procent Polaków w USA głosowało na pis , a spora ich czesc to potomkowie uchodźców z polski z czasów wojennych i powojennych.