Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Matury - będą zmiany w 2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 12:26

Maturzyści - egzamin dojrzałości przeniesiono na lipiec?

A wszystko po to, aby nie zaburzać normalnej pracy szkół. Po zaskakujących zmianach w egzaminie gimnazjalnych, przyszedł czas na matury. Ministerstwo Edukacji Narodowej planuje zmienić termin odbywania się tego egzaminu z maja na okres wakacyjny.

Uczniowie, którzy mają przystąpić do egzaminu dojrzałości w 2015 roku czekają ogromne zmiany.

Po pierwsze zmienić się ma miesiąc w którym się on odbędzie. Na pewno nie będzie to w czasie roku szkolnego – aby nie zaburzać normalnej pracy szkół. W 2015 roku, po raz pierwszy uczniowie przybędą na egzamin w wakacje.

Po drugie, Centralna Komisja Egzaminacyjna chce zmienić zasady zdawania ustnej matury z języka polskiego. Zamiast dotychczasowej prezentacji na wybrany temat, uczniowie będą musieć losować konkretne pytania z historii literatury czy językoznawstwa.

Po trzecie, maturzyści na swoim egzaminie będą musieli zdawać przynajmniej dwa przedmioty na poziomie rozszerzonym, a nie tak jak to jest dotychczas – tylko jeden.

Ministerstwo Edukacji Narodowej chce również ukrócić listę przedmiotów do wyboru na egzaminie maturalnym. Odpadną te, które obecnie są najrzadziej wybierane czyli: język łaciński, kultura antyczna, historia muzyki, historia sztuki i filozofia.

Trzymamy kciuki za maturzystów 2015 jak i tych, którzy dzisiaj podchodzą do poprawkowego egzaminu!

Źródło: newsweek.pl

Nie podoba mi się zmiana odnośnie przedmiotów rzadko zdawanych. Dlaczego ktoś nie może wykazać się na maturze w dziedzinie,którą lubi?bo nie jest popularna?

Zmiany w ustnym polskim - każdy wie,że obecny sposób jej zdania to śmiech na sali. Zastanawiam się tylko jakie pytania będą przygotowywane. Mam nadzieję,że MEN skieruje się w stronę pytań bardziej przekrojowych niż tych dotyczących konkretnych lektur.

2 przedmioty na poziomie rozszerzonym?bezsens. Powinni pomyśleć bardziej o pułapie %,który pozwala zdać.

Takie moje pierwsze odczucia po przeczytaniu tej informacji ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#2 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 12:35

dpadną te, które obecnie są najrzadziej wybierane czyli: język łaciński, kultura antyczna, historia muzyki, historia sztuki i filozofia.

mnie tez się to nie podoba :roll: Ja zdawałam historię sztuki i łacinę. I dlatego, że właśnie mnie interesowały.

Zamiast dotychczasowej prezentacji na wybrany temat, uczniowie będą musieć losować konkretne pytania z historii literatury czy językoznawstwa.

to brzmi troche sensowniej, bo ta prezentacja zazwyczaj była żebnująca <bezradny></span> Ludzie wkuwali na pamięc a nauczyciele dawali punkty wysokie, dla świętego spokoju.

Powinni pomyśleć bardziej o pułapie %,który pozwala zdać.

zgadzam się. Bo to żeby było tyle ile do tej pory to jest śmiech na sali. Swoja drogą ja bym była najbardziej za tym, żeby były egazminy wstępne na studia, bo w tym momencie każdy jest studentem, a niekoniecznie się każdy nadaje <bezradny></span>
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#3 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 14:23

Nie podoba mi się zmiana odnośnie przedmiotów rzadko zdawanych. Dlaczego ktoś nie może wykazać się na maturze w dziedzinie,którą lubi?bo nie jest popularna?

w tej kwestii zgadzam się z Tobą, bo znowu dążymy do ujednolicania wszystkich.. nie można wykazać się w szkole swoją inwencją twórczą, swoimi zainteresowaniami, poglądami, a dlaczego? tylko dlatego, że większość ludzi uważa inaczej <bezradny></span> Prowadzi to wg mnie w złą stronę, zniechęca młodych ludzi do pokazywania swoich umiejętności, swojego wnętrza..

Zmiany w ustnym polskim - każdy wie,że obecny sposób jej zdania to śmiech na sali.

Ludzie wkuwali na pamięc a nauczyciele dawali punkty wysokie, dla świętego spokoju.

i aby oblać ten egzamin trzeba było się wybitnie postarać.. bo znam wiele takich sytuacji, że uczeń został właściwie przepchnięty dla świętego spokoju, by nie zmarnował całego roku, wszystkich przygotowań do matury - nawet w przypadku, gdy swą prezentację kupił i nie raczył kilkakrotnie przeczytać, nie mówiąc już o obowiązujących go w temacie lekturach ... było to po prostu nie sprawiedliwe..

Powinni pomyśleć bardziej o pułapie %,który pozwala zdać.

zgadzam się. Bo to żeby było tyle ile do tej pory to jest śmiech na sali

ale tu niestety mam inne zdanie, może dlatego, że temat bardziej osobiście mnie dotyczy <bezradny></span> Nie będę oszukiwać, że maturę rozszerzoną z polskiego przeszłam ledwo co.. bo uzyskałam zaledwie 40%, choć trafiłam na treny Kochanowskiego, którymi byłam zafascynowana, na temat biografii autora potrafiłam powiedzieć naprawdę wiele (chyba najwięcej ze wszystkich obowiązujących w liceum pisarzy). Byłam jednak przygotowana do takiej sytuacji, ponieważ mój styl pisania podobał się niewielu polonistom <bezradny></span> usłyszałam kiedyś opinię, że idealnie nadawałabym się na starą maturę z języka polskiego, kiedy oceniano sens wypowiedzi i umiejętność wyrażenia własnego punktu widzenia, własnego zdania, gdy matura była oceniana w skali ocen 2-5 a nie procentami i to na podstawie dopasowania swoich zdań do klucza.. który nie jest niczym innym jak średnią poglądów licealistów <bezradny></span> Jest wiele takich osób jak ja i podwyższając znacznie ten pułap moim zdaniem zrobiłoby się im wielką krzywdę.. Bo ja np nie potrafię myśleć 'jak większość' <bezradny></span>
Jeśli chodzi o maturę pisemną z języka polskiego bardziej skłaniałabym się do zlikwidowania tego nieszczęsnego klucza wg którego są oceniane ;-)

ja bym była najbardziej za tym, żeby były egazminy wstępne na studia

ja również.. powrót do zasad starej matury i egzaminy wstępne, wg mnie taki układ najlepiej pokazywał, kto nadaje się na dany kierunek studiów

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#4 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 14:40

w tej kwestii zgadzam się z Tobą, bo znowu dążymy do ujednolicania wszystkich.. nie można wykazać się w szkole swoją inwencją twórczą, swoimi zainteresowaniami, poglądami, a dlaczego? tylko dlatego, że większość ludzi uważa inaczej <bezradny></span> Prowadzi to wg mnie w złą stronę, zniechęca młodych ludzi do pokazywania swoich umiejętności, swojego wnętrza..

A moje zdanie jest wprost przeciwne. Matura to nie miejsce na pokazywanie zainteresowań. od tego mamy 3 lata ogólniaka, żeby zainteresowania rozwijać i pokazywać wszystkim dookoła. Przedmioty typu łacina powinny zostać przerzucone z matury na egzaminy wstępne na niektóre kierunki (tam, gdzie są niezbędne). Podobnie wszelkiego rodzaju wiedze o tańcu, sztuce czy innych religiach.

Co do prezentacji z polskiego, pomysł jak najbardziej poroniony. Choć mi osobiście bardzo odpowiadało to, że nie muszę wkuwać lektur i innych historycznych dyrdymał.
Fajnie by było, gdyby do egzaminu z polskiego włączyli np:
:arrow: tworzenie cv i listów motywacyjnych
:arrow: redagowanie oficjalnych pism (np. reklamacje), pism oficjalnych (np. prośba do urzędu czy baku o rozbicie czegośtam na raty)
:arrow: redagowanie maili (możecie się śmiać, ale obsługuję firmową skrzynkę mailową i sposób, w jaki ludzie piszą maile przyprawia mnie o mdłości... bez dzień dobry czy innego przywitania, bez podpisu na końcu, chcą kontaktu, ale go nie umieszczają, krzyczą, klną)
:arrow: i wiele wiele innych podobnych rzeczy
No, ale - marzenie :lol:

Co do klucza... ekhm...
Na pewno bym zostawiła do czytania ze zrozumieniem, ale ocenianie wypracowania wg klucza...?!? kpina...
Poziom procentowy powinien zostać podniesiony, ale jednocześnie powinni zmienić sposób oceny wypracowań. Inaczej połowa ludzi będzie oblewała każdy jeden egzamin. Bo niestety, bardzo mało dzieciaków potrafi się w klucz wstrzelić (jak można np. przyznawać punkt za zauważenie, że ktoś tam pukał palcami w stół? :shock: no słowo daję, chyba na siłę szukali za co jeszcze punkty przyznać... )

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#5 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 14:50

Co do klucza... ekhm...
Na pewno bym zostawiła do czytania ze zrozumieniem, ale ocenianie wypracowania wg klucza...?!? kpina.

Gwoli uściślenia, moje zniesienie klucza również bardziej tyczyło się wypracowania ;-) brak jakichkolwiek objaśnień, słów kluczy w kwestii czytania ze zrozumieniem i odpowiadania na pytania nie miałby trochę sensu :P

Fajnie by było, gdyby do egzaminu z polskiego włączyli np:

bardzo mądry pomysł <ookk></span>
Obserwuję nie raz, jakie maile 'tworzy' moja starościna ze studiów i wysyła do poważnych profesorów czy doktorów to wierzcie, że słabo mi się robi i jest mi wstyd.. najchętniej osobiście wysłałabym wtedy do nich osobnego maila z przeprosinami

ak można np. przyznawać punkt za zauważenie, że ktoś tam pukał palcami w stół?

to jakiś przypadek z tegorocznej matury? Czy o co chodzi? :D

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#6 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 14:59

to jakiś przypadek z tegorocznej matury?

z mojej matury próbnej. Kluczowy dowód na debilizm człowieka, który ją wtedy przygotowywał :lol:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#7 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 15:02

Matura to nie miejsce na pokazywanie zainteresowań.

Ale dlaczego?chemik może,fizyk może,a jak lubię naukę o tańcu to nie mogę?ja wiem,że zainteresowań jest cała masa i zawsze ktoś może poczuć się pokrzywdzony,ale uważam,że skoro wprowadzili jakieś przedmioty i były osoby,które je zdawały to dlaczego nagle kolejnym rocznikom odbiera się tą możliwość?

Choć mi osobiście bardzo odpowiadało to, że nie muszę wkuwać lektur i innych historycznych dyrdymał.

Ale dlaczego na ustnej z polskiego w wielu przypadkach ocenia się to co uczeń wykuł na blachę i na dodatek niekoniecznie sam jest autorem?to lepiej żeby nie było go w ogóle niż tworzyć taką parodię <bezradny></span>

Na pewno bym zostawiła do czytania ze zrozumieniem, ale ocenianie wypracowania wg klucza...?!?

Faktycznie zapomniałam o kluczu :-/ ale weźcie też pod uwagę,że prace sprawdzane są przez obcych nauczycieli i gdyby nie było klucza ten surowszy oceniałby surowo,a inny już nie i wszystko zależałoby od tego do kogo trafi praca.
Ja jestem bardziej za tym,żeby klucz był bardziej plastyczny,a nie taki dokładny i nauczyciel nie może zaliczyć podobnej myśli,ale wyrażonej inaczej :roll:
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#8 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 15:05

Ja jestem bardziej za tym,żeby klucz był bardziej plastyczny,a nie taki dokładny i nauczyciel nie może zaliczyć podobnej myśli,ale wyrażonej inaczej

to jest przykład mojego polonisty z liceum, który uczył mnie w 2 i 3 klasie <bezradny></span>
Jeśli nie było słowo w słowo tak jak w kluczu to po prostu nie zaliczał :roll:
Nie interesował go ten sam sens, nawet synonimy słów (to już paranoja jest), miało być DOKŁADNIE tak jak w kluczu... i tym sposobem wiele osób cierpi, gdy trafi na takiego polonistę sprawdzającego pracę maturalną <bezradny></span>

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#9 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 15:05

A moje zdanie jest wprost przeciwne. Matura to nie miejsce na pokazywanie zainteresowań. od tego mamy 3 lata ogólniaka, żeby zainteresowania rozwijać i pokazywać wszystkim dookoła. Przedmioty typu łacina powinny zostać przerzucone z matury na egzaminy wstępne na niektóre kierunki (tam, gdzie są niezbędne). Podobnie wszelkiego rodzaju wiedze o tańcu, sztuce czy innych religiach.

ok, ale wtedy egzaminy wstępne <bezradny></span> Bo sorry, ale jesli na historii na UJ nie wymagają w tym momencie zdawania historii na maturze, to powiedz szczerze, jacy ludzie mogą trafić na kierunek ?
Jesli warunkiem przyjęcia na przykład na filologię klasyczna była łacina na maturze, a na historię sztuki - historia sztuki, logiczne było, że przyjmowali ludzi z jakąś tam juz wiedzą.. a tak na studiach traci się kupe czasu na uczenie podstaw które ktoś mógł mieć już wcześniej <bezradny></span> Tak mi się wydaje ;-)
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#10 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 20:46

jestem za zmiana matury ustnej , bo ta teraz to smiech na sali , mozna nie uczyc sie całe liceum i tak ja zdac <bezradny></span>
co do orginalnych przedmiotów na maturze to jest fajne ,z e jest coraz wiecej do wyboru , za moich czasów pisało sie albo jezyk obcy , albo matematyke , biologie czy historie i tyle <bezradny></span>
a matura w lipcu , moimzdaniem to pozno , sprawdzanie prac trwa miesiac , to gdzie czas na poszukanie awaryjnego kierunku studiów. to jest psucie wakacji :-D
no i co z kwitnieniem kasztanów. :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#11 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:03

Po pierwsze zmienić się ma miesiąc w którym się on odbędzie. Na pewno nie będzie to w czasie roku szkolnego – aby nie zaburzać normalnej pracy szkół. W 2015 roku, po raz pierwszy uczniowie przybędą na egzamin w wakacje.

Acha. I całe wakacje maturzyści mają przej*bane bo będą zakuwać do matury i myśleć o tym. No ale cóż. Nie ja decyduję :-?

Zamiast dotychczasowej prezentacji na wybrany temat, uczniowie będą musieć losować konkretne pytania z historii literatury czy językoznawstwa.

No to tak jak na egzaminach ustnych na studiach. Będą musieli mieć wiedzę ze wszystkich lat z danego przedmiotu, a to rzeczywiście plus bo będzie wiadomo, że jak zdał znaczy, że coś z tej szkoły wyniósł, jakąś wiedzę, a nie, że wyuczy się na konkretny wybrany przez siebie temat i to wszystko.

Po trzecie, maturzyści na swoim egzaminie będą musieli zdawać przynajmniej dwa przedmioty na poziomie rozszerzonym, a nie tak jak to jest dotychczas – tylko jeden.

To jest po prostu utrudnianie życia młodym ludziom :roll:

Jak ja się cieszę, że zdawałam starą maturę :lol:

#12 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:28

Jak ja się cieszę, że moja matura będzie za dwa lata :-P :lol:

Mi również nie podoba się wywalenie przedmiotów dodatkowych z matury :roll:
Niektórzy by chcieli coś jeszcze mieć na papierku, bo nawet jeśli nie pójdą dalej na studia to gdzieś jednak ta wiedza jest wyszczególniona i można się pracodawcy pochwalić :roll:

Ceniona trafny pomysł z tymi CV, LM i pisaniem e-maili - niektórzy ludzie tak się dyskredytują na samym wstępie, bo nie potrafią prostych rzeczy pisać <bezradny></span> I potem jest, że człowiek ma maturę, ale pracy niet :-> Ale jak się wali takie byki i CV leci prosto do kosza to pretensje do siebie trzeba mieć :roll:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#13 Markotka

Markotka
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 11:44

WoW egzamin chcą im rzucić w wakacje. Dzieciaki teraz są biedne pod jednym względem ... tak im mieszają tymi zmianami, że już szału można dostać. Ale nie zmienia to faktu, że obecna matura a stara matura to dwa zupełnie inne poziomy, niestety. U nas trochę się robi tak, że teraz każdy musi mieć maturę i studia, a faktycznie aby to osiągnąć zaniża się poziom.