Fotograf na wesele
Napisano 21 listopad 2010 - 21:29
Co do naszych przepraw z szukaniem...
Foto+kamera które mi się spodobały kosztują b. dużo wg mnie...
Byliśmy ostatnio zagadać, opuścić nic niestety nie chcą, więc nadal się zastanawiamy.
Ponieważ chcę mieć fajne zdjęcia, postanowiłam wziąść fotografa z tej parki, a kamerzystę znaleźć tańszego.
Z ciekawości byliśmy w typowym studio, najstarszym w naszym mieście.
No i zdjęcia nawet ok, ale nie robią retuszu twarzy... i to mnie zniechęca. Poza tym cena, o 1tys. niżej od wcześniejszych Widziałam zdjęcia kumpla który ich wynajął i były niezłe.
Byliśmy i w 2gim studio, ale już nie mają terminu.
Pierwszy fotograf bardzo mi się spodobał, siostra kumpeli go brała, ale... w tym studio (drugi opis) facet nam naopowiadał, że teraz Ci co się nie znają to robią takie "krzywe" te zdjęcia, dodają bajerów itd żeby to jakoś wyglądało... Obrobione ciekawie, przez co są takie bajkowe aż. To mnie w nich zauroczyło, ale później jak je przejrzałam, to fakt, takie "nienormalne". No i mam dylemat, wiem, że to nie jest profesjonalny fotograf, po prostu małżeństwo założyło swój interes.
Ze studia zdjęcia są ładne, ale prócz braku pełnej obróbki są właśnie takie standardowe...ładne, ale nie mają już tej magii.
Co sądzicie o tym?
PS. Poszukam zaraz jakichś przykładów o czym mówię.
Napisano 21 listopad 2010 - 21:39
ja juz wybralam a teraz mam takiego stracha.
tez znalazlam sobie moim zdaniem najlepszego fotografa ktorego zdjecia sa tak magiczne ze w zyciu takich jeszcze nie widzialam - facet ma talent ale powiem szczerzez ze za pelen pakiet bierze 5900
hahaha dobre sobie - tez myslalam ze to zart (jak ktos bedzie chcial moge podac stronke )
i znalazlam w sumie kamere + foto i wyniesie nas ti duzo duzo taniej, na stronie zdjecia sa swietne ale ja mam stracha, boje sie czy moje zdjecia beda adekwatne do tego co na stronie....
Napisano 21 listopad 2010 - 21:41
Podobało mi się w ich zdjęciach że robili zbliżenia na twarz, ręce itp., a w studio robią standardowe zdjęcia całych sylwetek.
Wymyśliłam,że zdjęcia zrobimy takie bajkowe, a kamera będzie standardowo nagrywała, ale nie wiem już.
Napisano 21 listopad 2010 - 21:49
a z reszta po prostu nie mam zaufania
bo facet mowi ze on robi zdjecia i jeszcze jedna osoba
no i sobie pomyslalam ciekawe ktorego dostaniemy i ciekawe ktory robi te dobre foty ze stronki
no i oczywisie trzese portkami
przy Tomku to nawet juz wole nic na ten temat nie mowic bo mnie wyzywa
w sumie wplacilismy 500zl zaliczki
wiec na razie nie bede rezygnowac ale kto wie...
a z drugiej strony zasze bede niezdecydowana pod tym wzgledem....
po prostu musze o tym zapomniec i zyc dalej a zdjecia beda jakie beda
Napisano 21 listopad 2010 - 22:03
Wydatków jest tyle, że też nie chcę żebyśmy szaleli, bo wyjdzie na to, że chcę oszczędzać, a i tak wszystko najdroższe wybieram. Właśnie tak patrzę, że wy macie takie przyzwoite ceny wszystkie, a ja tu wyskakuję z niezłymi.
No nic, póki co, szukamy dalej...
Jak nie znajdę nic pomiędzy to pewnie wezmę tą babeczkę.
Napisano 08 grudzień 2010 - 14:29
Napisano 16 styczeń 2011 - 13:27
ostatnio wpisalam nazwe firmy w google i nie znalazlam ani jednego pozytywnnego komentarza
zdjecia na ich stronie sa naprawde boskie ale nawiazalam kontakt z jakas dziewczyna ktora jest z nich bardzo niezaadowolona i mowi ze wstydzi sie pokazywac zdjecia znajomym
przyslala mi kilka zebym zobaczyla
w sumie powiem szczerze ze za bardzo nie da sie stwierdzic na podstawie kilku zdjec czy fotograf jeest dobry
ale wszyscy pisza ze zdjecia na stronie sa nieadekwatne do tego co oni wykonuja
od razu zadzwonilam do kolezanki ktora w suerpniu brala slub i ogladalam jej zdjecia jak i film i bardzo nam sie podobaly
jestem umowiona z Panem z tej firmy na przyszly weekend
bo okazalo sie ze nasz termin maja jeszcze wolny
boje sie czy dobrze robie
no i chyba zaliczzka nam przepadnie......
Napisano 16 styczeń 2011 - 13:36
no i chyba zaliczzka nam przepadnie......
Olciiia, zaliczka zaliczką, a takie zdjęcia potem pamiątką na całe życie są... Wiem, że to pieniądze i łatwo się mówi, ale jeśli przeprowadziłaś wywiad środowiskowy i okazało się, że jednak ten fotograf kiepski tak bardzo jest, to i ja wolałabym zaliczkę stracić, ale nie ryzykować całej sesji zepsutej...
Będzie dobrze
Napisano 16 styczeń 2011 - 13:41
a brdziej pewnie martwi go fakt ze ja bym mu marudzila
tak wiec postanoowione
zastanawia mnie tylko fakt
skad oni maja tak przepiekne zdjecia na stronie
przeciez to niemozliwe zeby skopiowali od kogos i wkleili to musza byc ich
a ludzie teraz sa niezadowoleni
moze kiedys mieli dobrego fotografa w firmie i odszedl no nie wiem jak to tlumaczyc
Napisano 16 styczeń 2011 - 13:45
a brdziej pewni martwi go fakt ze ja bym mu marudzila
No wiesz te 50 czy 60 lat bagatela to te kilkaset zł to się grosze robią, a marudzenie by miał i miał Mój też by pewnie tak kombinował
Napisano 18 styczeń 2011 - 22:33
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 19 styczeń 2011 - 09:05
no wiec to wychodzi prawie tak samo
za tego wczesnijszego mielismy zaplacic w promocji, ze niby zostalam wylosowana ( pewnie to sciema) 2600zl za pelny pakiet - ten najlepszy
a teraz ten z ktorym mamy sie spotkac bierze jak dla mnie malo bo za kamere pelny pakiet od przygotowan do oczepin + plener 1600zl
i on zalatwia nam Fotografa kolge i powiedzal ze w 3000zl sie zmiescimy,a jako ze mamy slub w piatek to est taniej
ja sie nieboje bo moja kolzanka korzstala z ich uslug i widzialam i zdjecia i film i mi sie podobaly
Napisano 19 styczeń 2011 - 09:40
Wweronikaa ma bardzo tanio , ale ja bym sie nie bała , ze bedzie cos nie tak , bo nie kazdy chce na kazdym weselu mnostwo kasy zarobic, sa ludzie co wola wiecej imprez i mniej brac. maja zywa reklame , mniej im idzie na promocje.
ja pamietam jak kolezanka chciała aby facet co robił im film na wesele , zrobił im jeszcze jedna kopie dla rodziców, a on sobie zaspiewał 150 zł no to jak ktos sobie tak liczy , to nie dziwie sie , ze cały koszt idzie w tysiace
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 28 styczeń 2011 - 14:12
co do kamerzysty nowa umowa podpisana zadatek 400zl wplacony
ogolnie jestesmy teraz juz w 100% zadowoleni tyle filmow nam pokazal
i nawet jeden byl robiony w naszej sali weselnej wiec widzielismy jakie sa swiatla podczas imprezy
koles spoko mlody i co najwazniejsze
Powiedzial nam ze weekendowo bierze tylko jedno wesele bo mowi ze jak np w piatek zawali nocke to w sobote juz nie idzie mu tak dobrze nie jest taki wydajny i ze rece moga sie zatrzesc
po drugie w umowie jest zaznaczone ze ma 21 dni na oddanie materialu za kazy dzien zwloki placimy mniej o 5% wartosci
(poprzednia firma maial 3 miesiace na przygotowanie wszystkiego )
teraz musze jeszcze wymyslic jakis powod zeby zerwac pierwsza umowe
no i szukac taniego i dobrego fotografa
Napisano 11 luty 2011 - 12:15
My już mamy kamerę i foto. Kamerzysta 1700zł i to w sumie chyba najniżej jak oglądaliśmy.
Oczywiście za wersję HD chcą 2000zł co najmniej, ale z tego co się zorientowałam to jeśli np. jest kiepskie oświetlenie na sali czy też sprzęt to nagrania nie wychodzą dobrze. Chyba zawsze muszą dodatkowe światła zakładać. Kaseta nam się podobała u tego kamerzysty (nie wiem, chyba coś o tym już pisałam....) bo jest taka inna niż te co znam. U nas na większości imprez był jeden kamerzysta, bo wujek się tym zajmował, więc podoba mi się że będzie inna kaseta. No i facet bardzo miły, chyba najmilsza osoba jaką narazie spotkałam podczas załatwiania.
Fotografa też wzięliśmy tego taniego.... Zdjęcia 1200zł za jeden dzień, początkowo chciałam dwa dni, ale w sumie to chcę żeby był na nich akurat ten dzień, a nie jakiś inny. Później też ściągać świadków, ubierać się tak samo. No nie wiem....
A wy jak miałyście i jak wg was jest lepiej?
Dodatkowo płacimy za album który sobie wybierzemy, standardowo jest taki na 99zdjęć, ale możemy wybrać inny to wtedy koszty będą inne.
Zdjęcia są ze studia fotograficznego które już długo funkcjonuje. Poza tym mieliśmy zdjęcia znajomych i są niezłe. Chcieliśmy więc tego konkretnego fotografa, choć facet powiedział że drugi robi lepiej...No i znów dylemat, tyle, że z tym co wybraliśmy wiem czego się spodziewać bo obejrzałam wszystkie zdjęcia a nie wybrane najlepsze....
Napisano 14 luty 2011 - 08:42
fakt...fotograf to drogi interes
Napisano 29 maj 2011 - 13:55
w koncu mamy juz fotografa na 100%
bedzie nim nasz znajomy
zdjecia ktore robi bardzo mi sie podobaja
chcial od nas 1000zl ale stwierdzilismy ze chcemy dac mu 1500 i bedziemy wtedy spokojni ze i on bedzie zadowolony i spokojniejszy i zdjecia poswieci nam wiecej uwagi np przy obrobce czy przy doborze papieru lub albumu
fotografow bedzie 2-ch kolega z kuzynem
od niedawna prowadza razem forme takrze bedziemy osaczeni przez media
Napisano 14 czerwiec 2011 - 20:11
W sumie mysle, ze obie strony sa teraz usatysfakcjonowane