Nasze podejście do wiary i kościoła
Napisano 21 grudnia 2007 - 10:37
Napisano 21 grudnia 2007 - 21:18
Ale nie o tym chciałam napisać, tylko o tym jak tą młodzież maltretuje nasz proboszcz. Nie dość, że muszą robić to co mi kazano przed pięcioma laty(czyli co niedziele w kościele, podpisywanie karteczek przez księdza, że się było, raz w tygodniu próby pół roku przed bierzmowaniem) to dowalił im jeszcze, że muszą być przynajmniej na trzech: różańcach, roratach i drogach krzyżowych. To jest typowy przymus i sam proboszcz mówi bierzmowanym, że robi to po to żeby ich zmusić do chodzenia do kościoła
Paranoja...
Napisano 21 grudnia 2007 - 21:32
nie wspomne o "tacy" i o pieniadzach dawanych "po koledzie"
Napisano 21 grudnia 2007 - 23:05
Napisano 22 grudnia 2007 - 02:25
Ja myślę dokładnie tak ja Ty, dla mnie wszystkie sakramenty mają duże znaczenie. Nie tylko materialne, ale i duchowe.Ja jestem wierząca i praktykująca. Ale nikogo do swoich racji przekonywać nie będę, bo to całkiem bez sensu. Dla mnie np. bierzmowanie było bardzo ważnym dniem, i ślub też dla mnie jest najważniejszy jako sakrament, a nie "papier".
Napisano 22 grudnia 2007 - 12:45
Napisano 22 grudnia 2007 - 17:53
Napisano 22 grudnia 2007 - 23:52
a ja niewierząca i praktykująca
praktykuję moją niewiarę...
Napisano 28 grudnia 2007 - 16:52
A wiele osób to tak traktuje. Bzdura są dla nie "kontrolki" podczas bierzmowania. Większość moich znajmoych zostawia je u księdza i wychodzi z kościoła "na piwko".
Wraca po mszy i tyle... Jak im udowodnić że nie byli?
Ale przede wszystkim ja wierzę w Boga ale nie wierzę w Księdza. Nie traktuje go jako tego kotóry jest upoważniony do decydownia o moim życiu i wyznaczania mi kar za grzechy.
Napisano 29 grudnia 2007 - 19:05
Ja osobiście wierzę w to, że jest coś czego nie potrafimy sobie wyjaśnić. Chodzę do kościoła rzadko bo dla mnie to nie jest prawdziwy kontakt z Bogiem. Moim zdaniem modlitwa to bardzo osobista kwestia każdej osoby, nie zbiorowe odklepywanie regułki.
A wiele osób to tak traktuje.
Zgadzam się z Tobą
Ostatnio byłam u spowiedzi i ksiądz oczywiście zaczął płakać dlaczego do kościoła nie chodzę itp. A ja go właśnie zagięłam i powiedziałam, że chodzę nieraz do kościoła jak jakiś jest otwarty i modlę się w ciszy. Oczywiście księżulo i tak znalazł wytłumaczenie, że nie ma to jak cud mszy świętej
Napisano 30 grudnia 2007 - 00:57
Napisano 30 grudnia 2007 - 12:32
i to ma być ksiądz"-Jak macie przychodzic, podloge brudzic a potem na tace 50 gr dawac to wcale nie przychodzcie!!!"
Napisano 30 grudnia 2007 - 13:04
Napisano 30 grudnia 2007 - 18:08
u mnie tez. JEst młody ksiądz i bardzo rozpatruje filozoficzny i duchowa aspekt wiary, lubię go słuchać.u mnie w kościele jest raczej miła atmosfera,nie ma gadania o polityce ani o dawaniu na tace.
Napisano 30 grudnia 2007 - 18:15
i to ma być ksiądz"-Jak macie przychodzic, podloge brudzic a potem na tace 50 gr dawac to wcale nie przychodzcie!!!"
![]()
ja bym na miejscu parafian nie chodziła do tego kościoła
Jak ja chodziłam na msze to było tak.. jak tylko ksiądz powiedział "Niech będzie pochwalony...etc " to potem zaczął swoją śpiewkę," że jako prawdziwi chrześcijanie i parafianie powinniśmy wesprzeć Go w odnowieniu kościoła finansowo oczywiście... " a potem zaczęła się prawdziwa msza... dlatego od kilkunastu lat nie chodzę na msze, modlę się do Boga będąc wszędzie o każdej porze dnia i nocy, kiedy tylko mam ochotę z Nim pogadać.. bo wiem, że On jest wszędzie i zawsze mnie wysłucha, a do kościoła owszem wejdę pomodlę się, ale tak jak pisałam wcześniej, tylko dla siebie i jeszcze coś dodam, dlaczego nie chodzę do kościoła na msze i nie spowiadam, się księżom, ponieważ, odkąd ksiądz zaczął opowiadać historie z spowiedzi innych ludzi no i takim przykładem jaki chcę tu przedstawić będzie pewna młoda dziewczyna, która wyspowiadała się księdzu, że za pieniądze oddawała się innym mężczyznom, aby wyżywić siebie i dzieci, ksiądz oczywiście następnego dnia w Niedzielę, nie mogąc nic wymyślić na kazanie ciekawego, zaczął opowiadać właśnie na ambonie o niejakiej grzesznicy, która oddając się za pieniądze, grzeszy tak samo jak Maria Magdalena, która umyła włosami stopy Chrystusa.., pech chciał, że tę dziewczynę wszyscy w osiedlu znali, wiecie jaki to był wstyd dla niej? dziewczyna normalnie rozpłakała się podczas tej mszy i wybiegła z kościoła, bo wszyscy jak jeden mąż spojrzeli na nią... więc człowiek idzie w zaufaniu do spowiedzi, wyrzuca z siebie wszystko wierząc, że tajemnica spowiedzi obowiązuje księży a tu.. proszę!! jednak nie!! dlatego ja nawet już nie spowiadam się im, bo kto wie, czy na następnej mszy nie zacznie opowiadać moją historię ubarwiając ją trochę oczywiście jednocześnie porównywając mnie do jakieś biblijnej postaci, tak jak to zrobił z tą dziewczyną, to jest skandal, dlatego w dzisiejszych czasach nie można być praktykującym chrześcijaninem, bo nie jest to łatwe, gdyż księża utrudniają to..
Napisano 30 grudnia 2007 - 18:54
dlatego w dzisiejszych czasach nie można być praktykującym chrześcijaninem
Powiem tak: chcieć to móc
Napisano 30 grudnia 2007 - 18:57
dlatego w dzisiejszych czasach nie można być praktykującym chrześcijaninem
Powiem tak: chcieć to mócOczywiście zgadzam się, że jest to trudne, a przykład, który opisałaś jest faktycznie zastraszający. Ja na przykład nie chodzę do swojej parafii - bo nie szanuję i nie ufam tutejszym księżom. Ale mam inną parafię, gdzie czuję się doskonale. Mam stałego spowiednika, który jest moim przyjacielem i mogę mu zaufać.
Tak owszem chcieć to móc, ale to nic nie pomoże, jak się ma takich a nie innych księży, no ale tak jak pisałam wyżej, ja wierzę w Boga a księdza i mszy do tego nie potrzebuję, aby z Nim rozmawiać... no wiesz, są księża i księża, nigdy nie wiadomo na jakiego się trafi..