Nasze podejście do wiary i kościoła
Napisano 25 października 2007 - 18:52
Powiem tak wierzę w Boga i Chrystusa, ale wierzę w nich na swój sposób.
Napisano 25 października 2007 - 19:32
powiem wam, że dla mnie nie jest istotne czy ktoś wierzy czy nie.
Dla mnie najważniejsze jest to, żeby być dobrym człowiekiem i żyć w zgodzie z sobą.
Nie przeszkadza mi wiara innych póki nie zaczną mi wciskać swoich ideałów i mówić: " no jak to 'nie wierzysz'?!" .. a no tak to!
nie rozumiem samego sensu tej wiary itd..
ale nie "boli" mnie to
Z resztą mam 2 znajomych.. jeden już w seminarium drugi za rok, dwa się wybierze pewnie
Napisano 26 października 2007 - 19:42
Napisano 27 października 2007 - 16:44
wiadomo
Napisano 13 listopada 2007 - 10:00
Dla mnie osobiście wiara nie ma nic wspólnego z kościołem. Nie uczęszczam do kościoła ponieważ podczas mszy nie czuję się bliżej Boga. Cały obrządek przy ołtarzu wydaje mi się ...........zbyt schematyczny.Tak czuję. Podobnie jak reszta wolę cichą kapliczkę.Tylko ja i Bóg.Lubię też z nim rozmawiać na łonie przyrody. Wtedy czuję się bliżej Niego.
Kościół zraził mnie z wielu powodów:
1.ukrycie orginalnego zapisu biblijnego, dopisanie nowych wersów, usunięcie orginalnych wersów a nawet całych ksiąg, które " nie pasowały" kolejnym papieżom- dla mnie poprawianie Boga jest wywyższaniem się i próbą manipulowania ludźmi.A nawet zakłamaniem,
2.kościół czasami zapomina o roli jaką ma spełniać.Bawi się w politykę, jest mało tolerancyjny wobec wielu zagadnień życiowych.Zapomina że jego rolą jest pomagać, nauczać,
Wiem, że księża to tylko ludzie ( i na podstawie złych czynów kilku nie można oceniać od razu całego kościoła)Mają jak każdy z nas swoje słabości, dlatego tej sfery nie oceniam. Habit nie uczyni z nikogo świętego.
Ważne ,aby być poprostu dobrym człowiekiem, postępować zgodnie z własnym sumieniem (pomijam przypadku osób, które go nie mają), pomagać innym itp.
Napisano 13 listopada 2007 - 12:15
Musi czuć taką potrzebę sam.
Dopiero wtedy ma to sens.
"Odchaczanie" mszy nie ma sensu.
Napisano 18 listopada 2007 - 19:25
Co do Księży mam zmienne zdanie.. czasem denerwuje mnie to jak Ksiądz z Mojej parafi jeździ super autami... i pierwsza myśl że to za pieniądze od parafian.. nie wiem.. dużo ludzi tak sądzi..
Wierze w Kościół, Wierze w Boga i we wszystkie świętości...
Napisano 17 grudnia 2007 - 19:00
no wlasnie wierzace...tylko coto oznacza w naszych czasach?!
Osobiscie uwazam, ze wiara mojej mamy momentami przechodzi w paranoje...doszło do tego, ze jak zdejme ze sciany w moim pokoju obrazek który ona powiesila z Matka Boska to ona wpada w furię wrecz...wyzywa mnieod grzesznic itd...a ja po porstu jestem zdania ze jak ktos jest wierzacy to ma Boga w sercu a nie na scianie...nie sadze aby jakis szpetnie wykonany obrazek przez kogos kto po prostu chcial na tym zarobic handlując tego typu "pamiatkami" np w Czestochowie i moja niechec do takich rzeczy na scianach mojego pokoju byla oznaką mojej wiary...niestety na moja taka odpowiedz moja mama wpadła w taka furie, ze nie chciałybyście jej wtedy widziec...
Czasami nie wiem jak mam z nia postepowac w takich sytuacjach...moje zdanie na temat kosciola i wiary ma całkiem inne priorytety...a ona jest taka ze jak cos nie jest po jej mysli to jest katastrofa...zaczyna sie wyżywac itd...eh.,.długo by opowiadac....
Ja wierzę w kogos kto jest do góry i czuwa nad nami...wierze...ale nie mam zamiaru rzucac sie na kazdy obrazek z Matka Boską kiedy ktoś mi próbuje go wcisnac tylko po to aby sobie zarobic...
Druga sprawa to taka...mialam kiedys taka sytuacje przez komunią brata mojego byłego poszlam do spowiedzi...ksiadz dobre 45 min. drazył ze mna temat seksu...patrzac na mnie niedwuznacznie...od tamtej pory tez sie bardzo zraziłam do ksiezy...
Napisano 17 grudnia 2007 - 19:07
Napisano 17 grudnia 2007 - 19:07
Napisano 18 grudnia 2007 - 13:48
Napisano 18 grudnia 2007 - 17:33
AMEN!..podnieś kamień a ja tam będę, odwal zwalone drewno a ujrzysz Mnie..mieszkam w każdym z was i jestem częścią wszystkiego co otacza was..
Napisano 18 grudnia 2007 - 18:54
Napisano 18 grudnia 2007 - 19:06
Ja jestem wierząca i praktykująca, czyli chodzę do kościoła:)
To tak jak i ja
Napisano 20 grudnia 2007 - 19:20