Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Nasze podejście do wiary i kościoła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
782 odpowiedzi w tym temacie

#641 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 24 maja 2012 - 09:55

To byłoby głupie gdybym wierzyła w Boga, ale i twierdziła, że Budda, Allach etc. istnieją

Każdy wierzy w co chce i ja nie narzucam nikomu swojej wiary, tylko piszę co uważam ja na ten temat.

jasne, ale czasami nie ma sensu każdemu odpisywac - wszyscy wiedzą jaki Ty masz do tego stosunek, więc nie musisz komentować tego, że ktoś ma inny.
Książka zmieniła czyjś stosunek do religii - tak! i co z tego?
Skoro ktos sięga po taką ksiażkę, to pewnie już ma jakieś wątpliwości, więc nie mówcie od razu, że

jego wiara się zachwiała, bo przeczytał w jakiejś książce, że Jezus miał braci to jest to dla mnie głupie i nie wiem, czy się śmiać czy płakać

książka była pewnie tylko jednym z elementów poszukiwania własnej wiary lub niewiary!
I co do takich spraw w żadnym wypadku nie można powiedzieć, ze to dla Ciebie "głupie", bo tym samym obrażasz osobę i światopogląd tej osoby.
Ponadto w Biblii jest napisane, że Jezus miał 4 braci i siostry - oczywiście racje może mieć Wisienkowa - dzisiaj też mówi się siostra i brat - w domyśle cioteczni ;-) ale przecież w Biblii nie ma "*" i innych odnośników, więc każdy czytając interpretuje po swojemu, dlatego dajmy ludziom mieć swoje zdanie!

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#642 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 24 maja 2012 - 10:04

:shock: I jak ktoś będzie oddawał hołd króliczkowi to też powiem, że to jest głupie, bo poza tolerancją mam jeszcze zdrowy rozsądek.

Są osoby, dla których Pan z białą brodą, który siedzi sobie w obłokach i występuje w trzech osobach jest równie prawdopodobny co króliczek :lol:

ale jak mi ktoś mówi, że jego wiara się zachwiała, bo przeczytał w jakiejś książce, że Jezus miał braci to jest to dla mnie głupie i nie wiem, czy się śmiać czy płakać. :shock:

może najpierw nauczyć czytać ze zrozumieniem.
Irma najpierw napisała, że książka skłoniła ją do przemyśleń na temat tego, czy może wybrać sobie religię.
A dopiero potem (już w oderwaniu od książki) napisała, że ona w pewne dogmaty nie wierzy, w tym właśnie, że Maryja była dziewicą.
Właśnie przez to, że w pewnie kwestie nie wierzy ta książka skłoniła ją do przemyśleń.
A nie na odwrót.
Gdzie Ty tutaj widzisz, że po przeczytaniu książki zaczęła podważać dogmaty?

[ Dodano: 2012-05-24, 11:23 ]

Poza tym uważam, że jak ktoś nie chce wierzyć, to niech nie wierzy, ale nie musi od razu podważać prawd wiary.

Wisienkowa, Ty nie wierząc w Buddę, czy Allaha też podważasz ich prawdy wiary ;-)

#643 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 maja 2012 - 10:43

może najpierw nauczyć czytać ze zrozumieniem.
Irma najpierw napisała, że książka skłoniła ją do przemyśleń na temat tego, czy może wybrać sobie religię.
A dopiero potem (już w oderwaniu od książki) napisała, że ona w pewne dogmaty nie wierzy, w tym właśnie, że Maryja była dziewicą.

Ja tu nie widzę oderwania:

Ja uważam, że przestaję być członkiem danego kościoła kiedy nie mogę się zgodzić z którymś z podstawowych dogmatów.

A ja napisałam, że jak dla kogoś podstawą wiary/niewiary ma być stan czyjejś pochwy to ja przepraszam i wychodzę.

Nie trzeba być wierzącym żeby stwierdzić, że Jezus i jego matka chodzili po świecie, archeolodzy znaleźli zdaje się jakieś zapiski. Z tym, że to nie jest istotą wiary. Istotą wiary jest wiara w Boga i jego boskość, coś niematerialnego, nie w pana z brodą czy z jakąkolwiek inną fryzurą. Zakończymy tę dyskusję, bo schodzimy na poziom rysunków przedszkolaka.
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#644 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 24 maja 2012 - 11:18

A ja napisałam, że jak dla kogoś podstawą wiary/niewiary ma być stan czyjejś pochwy to ja przepraszam i wychodzę.

Tutaj nie chodzi o stan pochwy Maryi tylko o ewentualną niezgodność podstawowych dogmatów.
Dziewictwo Maryi było przykładem.
Równie dobrze może być to boskość Jezusa, istnienie Boga w trzech osobach, kult świętych. itp.
Irma podała jakiś przykład a Ty od razu wyolbrzymiasz.

Ja tu nie widzę oderwania:

A ja widzę, że Irma nigdzie nie napisała, że pod wpływem przeczytanej książki przestała wierzyć w Maryję zawsze dziewicę i inne dogmaty. Tylko, że po prostu w nie nie wierzy, a książka stała się pretekstem do przemyśleń, czy w związku z tym ma prawo zmienić swoją religię.

Nie trzeba być wierzącym żeby stwierdzić, że Jezus i jego matka chodzili po świecie

Owszem, są to postaci historyczne i ich istnienie jest udokumentowane.
Jednak nie jest historycznym faktem to, że Maryja była dziewicą a Jezus osoba boską.
Początkowo był uznawany za proroka, dopiero w 325 roku podczas Pierwszego Soboru Nicejskiego został uznany za osobę boską i zawarty w Wyznaniu wiary. ;-)
Zdecydowali o tym ludzie, którzy moga być omylni ;-)
Samo potwierdzenie tego, że Maryja i Jezus istnieli jako postacie historyczne nie gwarantuje jeszcze słuszności wszystkich dogmatów kościelnych.
Historia innego dogmatu: Niepokalane poczęcie Maryi zostało dogmatem dopiero w połowie XIX wieku.

Stąd też nie rozumiem dlaczego takie zdziwienie, że niektórzy mają wątpliwości.

Cytat:
Ja uważam, że przestaję być członkiem danego kościoła kiedy nie mogę się zgodzić z którymś z podstawowych dogmatów.

A co mi, Irmie i innym osobom po religii, w której nie uznajemy podstawowych dogmatów.
Chyba lepiej odejść i znaleźć nową drogę niż na siłe starać się uwierzyć <bezradny></span>
A Ty się uparłaś na tą pochwę Maryi :lol:

#645 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 maja 2012 - 11:45

Irma podała tylko jeden dogmat, to do czego mam się odnosić?

Najpierw mówisz, że ten dogmat o niepokalanym poczęciu uchwalono w XIX wieku i że ludzie się mylą, a potem że jest to poważny powód do rezygnacji z wiary? No to jak? Zdecyduj się. :P

Tak szczerze to nie pamiętam z Ewangelii fragmentu o braciach Jezusa, za to pamiętam że wiele razy powtarzała się informacja, że Jezus jest Mesjaszem i Synem Bożym, czyli nie prorokiem. (Nikt chyba nie musiał uchwalać do tego dodatkowego dogmatu, skoro to już było powiedziane tyle razy.) O tym, że Maryja poczęła po tym jak obwieścił jej to anioł i że nie znała wtedy jeszcze męża też pamiętam, że było. Może niedokładnie czytałam? <bezradny></span>
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#646 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 24 maja 2012 - 11:46

O tym, że Maryja poczęła po tym jak obwieścił jej to anioł i że nie znała wtedy jeszcze męża też pamiętam, że było. Może niedokładnie czytałam?

A czy masz informacje o tym, że nie miała więcej dzieci i że pozostała do końca życia dziewicą?
Na siłę szukasz czegoś, żeby sie pokłócić <bezradny></span>

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#647 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 maja 2012 - 11:54

O tym, że Maryja poczęła po tym jak obwieścił jej to anioł i że nie znała wtedy jeszcze męża też pamiętam, że było. Może niedokładnie czytałam?

A czy masz informacje o tym, że nie miała więcej dzieci i że pozostała do końca życia dziewicą?
Na siłę szukasz czegoś, żeby sie pokłócić <bezradny></span>

Nie kłócę się, stwierdzam co pamiętam, że w Ewangelii było. Nie wspomniałam ni słowem o innych rzeczach. Jeśli o czymś wiecie to podpowiedzcie, bo może niedokładnie czytałam.

#648 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 24 maja 2012 - 12:00

Najpierw mówisz, że ten dogmat o niepokalanym poczęciu uchwalono w XIX wieku i że ludzie się mylą, a potem że jest to poważny powód do rezygnacji z wiary? No to jak? Zdecyduj się. :P

A coś tu się wyklucza? :lol:
Nie rozumiem, czego Ty nie rozumiesz.
Dogmat o niepokalanym poczęciu Maryi uchwalono w XIX wieku, czyli niedawno.
Przez większą część historii Religii Katolickiej nie było to, najwyraźniej, takie pewne.
Mam prawo nie wierzyć w coś, co wymyślono ponad 1850 lat po powstaniu tej religii.
A jeśli ktoś nie wierzy w podstawowe dogmaty Kościoła (w tym w powyższy) to już chyba jest jakaś podstawa do rezygnacji z tej konkretnej religii.

powód do rezygnacji z wiary?

nie z wiary tylko z jednej konkretnej RELIGII.
Religia i Wiara nie są synonimami. :-P

#649 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 24 maja 2012 - 12:04

zadziwiające, że dla niektórych takie rzeczy o jakich tu piszecie są istotne a dla mnie to bzdety.
wiara swoją drogą a to czego uczono mnie na religii swoją.
tak naprawdę z religii w gimnazjum i liceum nie pamiętam nic.
do Kościoła w "zwykłą" niedzielę nie chodzę bo to czego nauczają księża nie da się słuchać.
natomiast w święta idę bo mają dla mnie jakieś znaczenie.
w spowiedzi nie byłam hmmm z 6 lat bo tego nie uznaję, komunia podobnie.
generalnie wchodzę do kościoła pomodlić się do Boga a nie słuchać księdza.

#650 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 24 maja 2012 - 12:05

dla osób z KK, które najczęściej nie poznały innych religii często jest :lol:

Jasmince chodzi o to, że skoro dopiero wtedy uznano ten dogmat, to znaczy, że przez wiele wieków ludzie tak nie myśleli, nie wierzyli w to. Dlaczego teraz mamy w to wierzyć? Dlatego, że ktoś z KK - kto czytał Biblię, ale nie było go wtedy, więc swoją osobą zaświadczyć nie może - tak stwierdził? Czemu mamy wierzyć temu co twierdzą ludzie w kwestii wiary? czemu ktoś ma decydować o tym w co wierzę?
Dlatego nigdy nie mogłam pogodzić sie z istnieniem np. 5 przykazań kościelnych <bezradny></span> no bo jak? kościół ustala co ja jako wierna mogę a czego nie? Myślałam, że tylko Bóg ma taką władzę :P

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#651 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 maja 2012 - 12:15

dla osób z KK, które najczęściej nie poznały innych religii często jest :lol:

I Ty to mówisz pani tolerancyjna? Rozumiem, że w domyśle, że jak ktoś jest w KK i łączy wiarę z religią to pewnie jest niedouczony i innych nie zna? (Może nie dosłownie, ale wymowa tego zdania jest nietolerancyjna aż do bólu :P)

Wybaczcie, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. Podstawą do odrzucenia religii może być odrzucenie samej idei Boga, podstaw tej religii (czuli na przykład 10 przykazań albo Ewangelii), a nie czyjejś jej interpretacji. Też nie ze wszystkimi dogmatami się zgadzam, np. z tym o nieomylności papieża (bo i po co byłoby nam wtedy sumienie) i jakoś do łba mi nie przyszło żeby odchodzić od wiary czy od religii.

I właśnie to zestawienie rzeczy ważnych, czyli wiary w Boga, takiego jakiego prezentuje nam Ewangelia, z tym co Torii nazwała bzdetami tak mnie w poście Irmy rozbawiło i kazało się zastanawiać co tu robi pochwa i książka rodem jak kryminał Dana Browna. :shock: To w końcu miał być poważny temat.

#652 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 24 maja 2012 - 12:19

łączy wiarę z religią

oczywiście, że wiarę ŁĄCZY się z religią, ale to nie jest TO SAMO!
to chciałam uświadomić. Po drugie kolejny raz mówię Ci, że dyskusja powinna być spokojna, a teksty w style, ze coś jest "głupie" lub

I Ty to mówisz pani tolerancyjna?

nie są zbyt na miejscu <bezradny></span>

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#653 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 maja 2012 - 12:20

Jestem bardzo spokojna, ale widzę, że ubodłam Cię w czuły punkt. Niestety, rzuciłaś nietolerancyjną uwagą. :P

#654 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 24 maja 2012 - 12:23

podstaw tej religii

A dogmaty to nie jest podstawa religii?

co tu robi pochwa

<H></span>

i książka rodem jak kryminał Dana Browna. :shock:

Skłoniła dziewczynę do przemyśleń. Nie wierzyła w coś, przeczytała książkę i zobaczyła, że nie trzeba ślepo wyznawać religii, w którą się wątpi, tylko można znaleźć sobie inną drogę.
Czy to takie trudne do zrozumienia?
Różne rzeczy mogą inspirować do przemyśleń. Tutak akurat była jakaś powieść.

#655 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 24 maja 2012 - 13:14

Maona, stwierdziłam fakt, więc skończ dyskusję nie na temat.

co tu robi pochwa i książka rodem jak kryminał Dana Browna

w poście Irmy rozbawiło

Zachowaj te uwagi dla siebie.

A co do "pochwy", to wyobraź sobie, ze chodzi o dogmat - najwyraźniej nie rozumiesz rzeczy, których sama nie chcesz rozumieć, bo sama rozmawiałaś na temat tego dogmatu. A teraz nie wiesz skada ta "pochwa".

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#656 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 maja 2012 - 13:46

Tak nie rozumiem, nie rozumiem skąd tu wziął się ten temat i czemu rozdmuchujecie to do takiej wielkiej sprawy. Po prostu przekroczyło to moje granice poznania.

P.S. Ciekawe czemu mnie się dostało, a Torii, która napisała, że to bzdety już nie. Ona może pisać, ze bzdety, a ja nie, że głupie?

#657 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 24 maja 2012 - 14:00

A co do "pochwy", to wyobraź sobie, ze chodzi o dogmat - najwyraźniej nie rozumiesz rzeczy, których sama nie chcesz rozumieć, bo sama rozmawiałaś na temat tego dogmatu. A teraz nie wiesz skada ta "pochwa".

Tak nie rozumiem, nie rozumiem skąd tu wziął się ten temat i czemu rozdmuchujecie to do takiej wielkiej sprawy. Po prostu przekroczyło to moje granice poznania.

Przecież Irma pisała o dogmacie Maryi dziewicy, a Ty zaczęłaś jej odpisywać o pochwie. :roll:
Teraz nagle nie wiesz skąd się pochwa wzięła. :lol:

#658 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 24 maja 2012 - 14:02

Ja chciałam podkreślić, że sprawa jest małej wagi, ale zamiast tego rozpętała się burza. Nie będę Wam już więcej dziewczyny odpisywać, bo to po prostu nie ma sensu.

#659 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 24 maja 2012 - 14:07

Maona, to Ty rozdmuchałaś sprawę.

Ciekawe czemu mnie się dostało, a Torii

Może dlatego, że Torri dała już sobie spokój? I jest różnica, bo Ty pisałaś o tym już kilka razy. Po drugie nie "dostało" Ci się, bo tylko Cię upomniałam.
Dalszą dyskusje odnośnie tego dogmatu uważam za niepotrzebną.

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#660 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 maja 2012 - 17:43

elizabeth czesc tych roznych przykazan, nakazów, uczynków itp to uporzadkowane w zbior zasad to co na kartach biblii jest napisane.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko