Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Nasze podejście do wiary i kościoła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
782 odpowiedzi w tym temacie

#441 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 08:39

Kościół to nie jest cyrk. To nie jest dyskoteka, żeby tam paradować w krótkich spodenkach

Wspomnialam,ze bylam na wakacjach pod namiotem,na mazurach!Bylo lato,upal.Wybralysmy sie z kolezanka zwiedzic okolice i trafilysmy na stary zabytkowy kosciól.Normalne,ze chcialysmy zobaczyc jak wyglada w srodku.Mialam zwyczajne spodenki,nawet nie takie mocno krótkie i nie widzialam w tym nic zlego.To jest poprostu przesada.W mojej miejscowosci skad pochodze,dziewczyny chodza do kosciola w miniówkach i jakos nikt z tego nie robi afery.Oczywiscie,ze sa jakies granice,ale bez presady
Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Dołączona grafika

#442 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 14:40

nie chcę nikomu ubliżyć ale ta rozmowa to parodia :)
gdzie jest napisane że trzeba w habicie chodzić, heloł, żyjemy w 21 wieku, a wy ludzie chodzicie do kościoła do księdza czy do Boga?? kogo wy się boicie księdza czy Boga??
Ja bym mu od razu powiedziała ze Adama i Ewę bóg stworzył nagich...i ma się odczepić, im to chyba temu przeszkadza bo bab nie mają i widok nagich ramion, czy nóg ich do grzesznych myśli prowokuje...

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..

Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas

#443 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 17:50

malenka zgadzam sie z tobą , było goraco to ubrałąs odpowidnia bluzke, nie weszłas w bikini do koscioła, nie załozyłąs jej aby sie chwalic opalonym ciałem tylko aby nie było ci goraco, a ta kobieta takim zachowaniem tylko zniechec mlodych do koscioła, jak bardzo chciła sie wypowiedziec w tym temacie to mogł cos zakomunikowac delikatnie twojej mamie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#444 A.C.Junior

A.C.Junior
  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 19:44

malenka zgadzam sie z tobą , było goraco to ubrałąs odpowidnia bluzke, nie weszłas w bikini do koscioła, nie załozyłąs jej aby sie chwalic opalonym ciałem tylko aby nie było ci goraco, a ta kobieta takim zachowaniem tylko zniechec mlodych do koscioła, jak bardzo chciła sie wypowiedziec w tym temacie to mogł cos zakomunikowac delikatnie twojej mamie.

W każdej sytuacjii, czy miejscu trzeba umieć się zachować. Na tym polega obycie. To jest kwestia kultury i wychowania. To nie ważne czy to 21 wiek, czy nie. Ważne, żeby potrafić zachować odpowiednio do danej sytucjii.
Ta pani, która wyprosiła z kościoła, może postepowała zgodnie z obowiązującymi zasadami, może była przewrażliwiona. Trzeba zrozumieć, a nie potępiać od razu. Poza tym krótkie szorty, to jednak nie są na miejscu w kościele. A czy na ważną rozmowę, egzamin, praca, ktoś idzie w szortach? bardzo wątpię. I nie ma co być buntownikiem na siłę. Takie sa obyczaje i takie są zasady. Szanujmy je.

Ps. Widziałem wiele osób, co chodza do kościoła, by popisac się swoim strojem, czy opalonym ciałem. Ale to kwestia ich poziomu zachowania...

#445 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 19:50

I trzeba uszanować to miejsce, jak i ludzi tam chodzących. A jak się nie chce, to nie chodzić. Proste.

czyli to działa w dwie strony..
ja mogę być na wczasach i mieć tylko bluzki z dekoltem, a poczuć chęć modlitwy czy rozmowy z księdzem, i co mam nie iść do kościoła bo jakieś stare babsztyle są oburzone...

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,

Kiedyś się uda

#446 A.C.Junior

A.C.Junior
  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 19:59

I trzeba uszanować to miejsce, jak i ludzi tam chodzących. A jak się nie chce, to nie chodzić. Proste.

czyli to działa w dwie strony..
ja mogę być na wczasach i mieć tylko bluzki z dekoltem, a poczuć chęć modlitwy czy rozmowy z księdzem, i co mam nie iść do kościoła bo jakieś stare babsztyle są oburzone...

Kościół to miejsce święte, a nie zwykły sklep czy plaża.
A wydekoltowanymi bluzeczkami burzy się harmonię tego miejsca.
Proste

#447 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 20:12

wydekoltowana bluzeczka nie burzy tego miejcsa. ale twoje robaczywe myśli na jej temat już tak.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#448 A.C.Junior

A.C.Junior
  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 20:31

wydekoltowana bluzeczka nie burzy tego miejcsa. ale twoje robaczywe myśli na jej temat już tak.

Jaka zbuntowana. :-P
Ja mam erotyczne mysli tylko myśląc o takiej jednej, haha. A nie o laseczkach w kościele.
Ale każdy mierzy swoją miarką ;-)

#449 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 20:35

Jaka zbuntowana. :-P
Ja mam erotyczne mysli tylko myślać o takiej jednej. A nie o laseczkach w kościele.
Ale każdy mierzy swoją miarką ;-)

junior, to forum, tu każdy może mieć swoje zdanie, a ty wszystkich chcesz przekonać o twojej jedynej racji...poza tym jesteś nie miły... sam sobie zaprzeczasz w postach...

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,

Kiedyś się uda

#450 A.C.Junior

A.C.Junior
  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 20:41

Widać to drażliwa kwestia co dla niektórych.
Ja tak jak każdy mam swoje zdanie również.
Poza tym nie żadnego zaprzeczenia w postach.

Kończę więc moje wypowiedzi w tej kwestii.
All my senses

#451 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 22:07

Ja do Kościoła nie chodzę, ale uważam jak A.C Junior - do każdego miejsca należy się odpowiednio ubrać. W kościele nie powinno się odsłaniać ramion i kolan- sam ksiądz to powie. Jeśli Wam tak strasznie gorąco, to ubierzcie sobie rybaczki z lekkiego materiału i ubierzcie bluzkę z krótkim rękawkiem i wtedy wybierajcie się do Kościoła, a nie kościoła <bezradny></span>

#452 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 07:20

No tak,racja,ale jak jestes na wycieczce i chcesz poprostu zwiedzic,zobaczyc kosciól,to co?Mam miec torbe czy plecak z ubraniem na zmiane?Przesada.Szacunek mam i wyczucie tez.Na msze nie ubralabym krótkich gatek.
Dołączona grafika

#453 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 10:52

Elodi, byłaś kiedyś na pielgrzymce?? Tam każdy chodzi na sportowo, w bluzkach na ramiączkach, szortach... Po raz kolejny powtarzam, strój sportowy a strój dyskotekowy to lekka różnica. My nie ubrałyśmy się jak na dyskotekę, tylko tak by było nam chłodno i nie zemdleć. Ta rozmowa jest śmieszna owszem, bo jeżeli kościół zwraca uwagę na takie pierdoły zamiast na poważne problemy, które ma to chyba nie żałuje, że nie uczestniczę już w jego życiu. Bóg mnie osądzi, nie jakiś ksiądz czy przewrażliwiona baba.
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#454 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 16:35

ale jak jestes na wycieczce i chcesz poprostu zwiedzic,zobaczyc kosciól,to co?Mam miec torbe czy plecak z ubraniem na zmiane?

widać nie przyszło ci jeszcze zwiedzać kościołów w innych krajach :P ba, nawet w Polsce, np. Krzeptówki w Zakopanem - obwarowane są ludźmi po to żeby nie wpuszczać turystów "po cywilu", wiszą plakaty, są tablica informacyjne ... jest masa kościołów gdzie nie wejdziesz bez swetra na ramiona zarzuconego, czy dłuższych spodenek. dla mnie to norma. taki jest zwyczaj i się do niego stosuję. nie widzę w tym nic dziwnego :roll: jadąc/idąc z grupą i mając w planach zwiedzanie kościoła ZAWSZE ostrzegam żeby mieli coś pod ręką żeby na siebie zarzucić, i żeby nie byli zdziwieni kiedy np. nie zostaną wpuszczeni do środka.

zupełnie nie rozumiem czym tu się bulwersować ... taki zwyczaj i tyle, a że nie wszędzie przestrzegany - to potem właśnie wielkie zdziwienie ... jak to ... muszę mieć dłuższy rękaw? <bezradny></span> tu chodzi o poszanowanie zwyczajów danej społeczności a nie o zachcianki księży czy bab klepiących różańce ...

natomiast kwestia wybiórczego traktowania przez stare dewoty ... pozostawię ją bez komentarza ... bo takich bab nie da się uniknąć :roll: radio maryśka tak nastawia te stare baby do świata i nie poradzimy na to nic.

malenka, pielgrzymka to inna bajka. tam nikt od ciebie nie będzie wymagał długich spodni czy swetrów ... zreszta nawet księża na pielgrzymkach są "po cywilu"

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#455 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 12:42

No tak wiem,bo zwiedzilam troche kosciolów,katedr i innych zabytków,ale to byl zwyczajny wiejski kosciólek.W miejscowosci skad pochodze tez jest taki maly drewniany zabytkowy kosciól,przyjezdzajatam wycieczki z calej Polski i nikt sie nie czepia,jak sa ubrani.Ostatnio,bedac tam na urlopie wpadla cala zaloga harlejowców(w skórach wycwiekowanych) na zwiedzanie i nikt nie robil problemów,dltego dziwia mnie takie zasady.
Dołączona grafika

#456 katti

katti

kwintesencja

• Użytkownik
  • 9 613 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 13:35

w skórach wycwiekowanych

Ale nie mieli biustow na wierzchu czy tylka wystajacego spod mini spodniczki.

nikt sie nie czepia,jak sa ubrani.

Kosciol to nie rynek i odpowiedni stroj obowiazuje.

nie widzę w tym nic dziwnego

Ja tez nie. Zreszta od malego mnie uczono, ze do Kosciola obowiazuje odpowiedni stroj jak i zachowanie.

Nie patrz w przeszłość, bo potkniesz się o teraźniejszość i s******* przyszłość.

#457 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 14:26

ale ja nie widzę różnicy miedzy kościołem typu bazylika św piotra na kilkanaście tysięcy ludzi a takim na 10 osób ... kościół to kościół, wpojono mi że jeżeli wchodzę do kościoła, mam zakryć dekolt, ramiona i nogi i przestrzegam tego, nawet jeżeli w danym kościele nie zwracają na to uwagi. skoro wiem o tej zasadzie, po co mam się narażać na nieprzyjemności?

a to że w skórach czy innych ćwiekach ktoś tam wszedł do kościoła - no wszedł, ale raczej nie były to skóry typu lateks wdzięcznej joli r., zreszta sama za czasów kiedy jeszcze chodziłam do kościoła miałam okres ćwiekowo-glanowo-metalowy i tak właśnie wszędzie chodziłam, do kościoła też i nie bardzo wiem co w tym niestosownego? nikt nie wymaga habitu, ale poszanowania i nie "świecenia golizną", nawet w postaci ramion czy nóg, która może urazić innych (przeważnie dewoty :roll: ), dla mnie zwyczaj też jest bezsensowny, ale jest, i go szanuję.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#458 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 21 lutego 2010 - 19:58

zreszta nawet księża na pielgrzymkach są "po cywilu"

A nie są, idą dzielnie w sutannach ;-) przynajmniej na pielgrzymce lubelskiej ;-)

Ale właśnie o to mi chodzi każda religia ma jakieś zwyczaje, jakieś zasady i należy jej się szacunek. To że w jednym kościele nie zwrócą wam uwagi a w innym zwrócą nie oznacza, że trzeba się od razu oburzać.
Tak jak pisałam wcześniej można było zwrócić uwagę grzeczniej a nie drzeć się na cały kościół ale to już indywidualna kwestia wychowania a raczej braku wychowania czy to babć czy księży.
W każdym bądź razie szacunek się należy, ja jak idę do kościoła to podobnie jak nie(d)oceniona, ubieram się odpowiednio tak jak mnie uczono.
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#459 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 07:10

No cóz wyszlo na to,ze majac ubrane krótkie spodenki,przed kolano,swiecilam golizna.Wiecie co?Szanuje wasze zdanie,ale j mam swoje i moze juz nic ne bede pisac w tym temacie,bo bedzie sie to ciaglo wieki.Moze napiszcie co sadzicie o rozdawaniu oplatka przez ksiezy,prosto do ust.ydaje mi sie to niehigieniczne,a w wielu kosciolach tk wlasnie jest
Dołączona grafika

#460 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 11:28

rozdawaniu oplatka przez ksiezy,prosto do ust.

nie rozumiem troche co w tym niestosowanego. Zawsze tak bylo, jest i bedzie i to sie chyba nigdy nie zmieni. Bo niby jak inaczej kaplan ma dac ci ten oplatek <bezradny></span> musi go najpierw wziasc do rak, zeby go przyjac do ust. Nie wiem co w tym jest niehigienicznego.
To maja podawac przez serwetke <umieraam></span>

201407101662.png