Nasze podejście do wiary i kościoła
Napisano 22 lutego 2010 - 13:38
Napisano 22 lutego 2010 - 14:00
W moim kosciele kladzie oplatek ludziom na dlon.W Polsce tez tak jest w niektórych kosciolach.Co w tym niehigienicznego?Przenosi zarazki.Nie mam na mysli tego,ze ma brudne rece,ale moze dotykac niechcacy ust,jezyka,a przez sline wlasciwie przenosza sie wszystkie choroby zakazne.W dziecinstwie chorowalam na chloniaka.Pamietam,ze w czasie chemioterapii lekarze przestrzegali mnie przed przyjmowaniem komunii.Oczywiscie mialam tez 100 innych zakazów,ale to utkwilo miwyjatkowo w amieci.nie rozumiem troche co w tym niestosowanego. Zawsze tak bylo, jest i bedzie i to sie chyba nigdy nie zmieni. Bo niby jak inaczej kaplan ma dac ci ten oplatek musi go najpierw wziasc do rak, zeby go przyjac do ust. Nie wiem co w tym jest niehigienicznego.
To maja podawac przez serwetke
[ Dodano: 2010-02-22, 14:01 ]
Mysle,ze powinien odlozyc i dac Ci nowy oplatek.A dla mnie parę lat temu ksiądz upuścił opłatek na pdłogę i jakby nic się nie stało dał tak powinno byc?
Napisano 22 lutego 2010 - 14:22
takie myślenie to już katastofa, w dobie paniki zwiazanej z wprawdzie niesistniejącą wprawdzie świńska grypą, ale wieloma innymi choróbskami przenoszonymi drogą chćby kropelkową - gdzie wydech z nosa i ust poprzednika osiadły na palcach księdza może wylądować w Twoich ustach ! tam trzeba sanepid zagonić do roboty!nie rozumiem troche co w tym niestosowanego. Zawsze tak bylo, jest i bedzie i to sie chyba nigdy nie zmieni. Bo niby jak inaczej kaplan ma dac ci ten oplatek musi go najpierw wziasc do rak, zeby go przyjac do ust. Nie wiem co w tym jest niehigienicznego.
To maja podawac przez serwetke
nie można przyjmować czegoś co uznawane jest za tradycję ,jako idealne!
w afryce ( nie tylko ) tradycją jest obrzezanie kobiet już w wieku dziecięcym, na żywca, żyletką , rodzenie dzieci w wieku 12 lat i kilka milionów zgonów tą tradycją zwiazanych......
I ZAWSZE TAK BYŁO, JEST I .....BĘDZIE
Napisano 22 lutego 2010 - 16:05
zresztą jak panuje grypa to można ją złapac wszędzie a nie tylko z rąk księdza, a jak ktoś ma 'jobla' na tle latających i przemieszczających sie zarazków to niech z domu nie wychodzi w ogóle
nie rozumien porównania tradycji obrzezania z tradycją podawania komunii z rąk ksiądza
jak ktoś nie uznaje tego to niech nie przyjmuje komuni i tyle
tam trzeba sanepid zagonić do roboty!
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 22 lutego 2010 - 16:53
nie ma większego problemu by to rozwiazać ale TRADYCJA.....a może brak świadomości lub strach przed przeciwstwaieniem się czarnej włady ? oczywiście że jest to wysoce niehigieniczne i niebezpieczne. omijamy oczywiście takie instytucje , co nie znaczy że jesteśmy ślepi i nie widzimy pewnych niedociągięć , przegięć lub $#%^@&&& ( autocenzura)
nie należymy także do takich którzy uważają że ,, co ma być to będzie ,, sami wkuwamy własny los i żyjamy tak by o ile to możliwe zmniejszać, ograniczać ryzykowne dla zdrowia i życia sytuacje jeśli istnieją oczywiście alternatywne rozwiązania.
Napisano 22 lutego 2010 - 17:17
w życiu przyjmując komunie nie poczułam żeby ksiądz włozył paluch mi do buziale w masowym , zbiorowym lizaniu paluchów księdza nie widza niczego niebezpiecznego ....
a zmysł dotyku jeszcze posiadam. Po to trzeba 'wytknąc' delikatnie jęzor i otworzyc usta żeby ten ksiądz mógł połozyc Ciało Jezusa nie dotykajac przy tym nigdzie nikogo.
Ludzie czasem za dużo by chcieli i tyle, kiedyś była dyskusja dlaczego tylko kapłan pije wino a nie dzieli sie z wiernymi
albo jak usłyszałam jak jeden z księży z mojej parafii będąc u kogoś z kolędą dostał flaszkę zamiast koperty, czasem zastanawiam sie kto jest głupszy parafianie czy księża
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 22 lutego 2010 - 18:42
ja też, chyba popadamy w skrajność jeśli chodzi o ten temat, ja w życiu przy komunii nie pomyślałam o tym że ksiądz mnie czymś zarazi...w życiu przyjmując komunie nie poczułam żeby ksiądz włozył paluch mi do buzi
![]()
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..
Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas
Napisano 23 lutego 2010 - 08:19
Ksieza to tacy sami ludzie jak my.Wykonuja swoja prace.czasem zastanawiam sie kto jest głupszy parafianie czy księża
Napisano 23 lutego 2010 - 12:55
..to czy jest mądry, po pytaniach...
...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...
Napisano 06 maja 2010 - 09:30
Napisano 06 maja 2010 - 09:58
Jeśli już wybierzesz się do kościoła to powinnaś uszanować zasady i zwyczaje tam panujące. Nikt nie mówi o tym, żeby w lecie chodzić w golfie i długich spodniach, ale pół tyłka na wierzchu i dekolt do pępka jest chyba bardzo nie na miejscu.Nikt nie bedzie mi dyktowal w jakim stroju mam chodzic
A tego już nie możesz wiedzieć, bo są "księża" i Księża, którzy swoje życie poświęcają Kościołowi z prawdziwego powołania. Nie powinno się ich wrzucać do jednego worka...który sam nie jest swiety.
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 13 czerwca 2010 - 19:18
Nie chodze do kosciola,bo jestem ateistka,ale gdyby mi sie zdarzylo,ze ksiadz wyprasza mnie z kosciola,bo jestem skapo ubrana,to zrobilabym porzadna awanture,na caly kosciól.Nikt nie bedzie mi dyktowal w jakim stroju mam chodzic,a tym bardziej jakis ksiezulek,który sam nie jest swiety.
sama nie chodzę do kościoła, wierząca ale nie praktykująca, ale to co wyżej napisałaś to lekka przesada jak pisze tigra, to Ty dołączasz się do reszty więc Ty dostosowujesz się do innych , a nie wielka Pani przychodzi do kościoła i robi co się chce, bo przeciwko Ciebie będzie 100 osób.. no chyba że natrafisz na taką parafię gdzie nie znajdzie się nikt kto Cię skrytykuje
Napisano 13 czerwca 2010 - 19:26
moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak wierzący nie praktykujący, według mnie nie jesteś katoliczką,niestety.Ale to jest moje odczucie,które wywnioskowłam z Twoich wypowiedzi.sama nie chodzę do kościoła, wierząca ale nie praktykująca
Napisano 13 czerwca 2010 - 19:35
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 13 czerwca 2010 - 19:38
chodzenie do kościoła uważam osobiście za coś bez sensu - nic mi nie daje, tylko wyuczone regułki wstań, usiądz, uklęknij, wstam RZUĆ NA TACĘ, usiądz no i wyjdż
tak na marginesie nie ma co gadać Wy swoje ja swoje, dobrze że są tacy ludzie to chodzą bo z czego by kościół żyl ?
Napisano 13 czerwca 2010 - 20:31
Tyle po "krótce" ode mnie.
Napisano 14 czerwca 2010 - 10:35
Napisano 14 czerwca 2010 - 13:00
chodzenie na siłę do Kościoła jest dla mnie bezwartościowe.
dokladnie ja tez uwazam, ze chodzenie do koscioła, bo na przykład rodzice chodza, albo bo ktos mi odgornie nakazuje dla mnie w ogole nie ma sensu. Czlowiek chodzi do kosciola bo ma taka potrzebe, ma potrzebe sie pomodlic chce wzrastac w tej wierze itp. nie chodzi sie do kosciola, dla kogos tylko dla samego siebie. czasami jak patrze na niektorych ludzi to zastanwiam sie po co oni chodza do kosciola, chyba tylko po to, zeby sie pokazac,ze sie jest w tym kosciele i po nic wiecejchodzę do kościoła z własnej potrzeby i modle się do Boga,
kaplan to tez czlowiek. odroznia go tylko od nas to ze nosi koloratke i habitNie rozumiem np ludzi, którzy mówią, że nie chodzą do koscioła, bo księża piją, źle się prowadzą, mają większe grzechy niż my i jak do takiego pójść np do spowiedzi itp.
Ja chodze do kosciola, dla Boga a nie dla ksiezy
uwierz Julia ze to dobro, ktory ty czynisz innym predzej czy pozniej do ciebie powroci. sama tego nie raz doswiadczylam na wlasnej skorze. Zrobilam cos dobrego dla kogos nawet obcej osoby, to potem to dobro powracalo do mnieOgólnie staram się być dobrym człowiekiem, bo jakoś wierzę, że to wszystko się kiedyś wróci ze zdwojoną siła.
Napisano 14 czerwca 2010 - 14:35
[ Komentarz dodany przez: Elodi: 2010-06-14, 15:43 ]
INTERPUNKCJA!