Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Nasze podejście do wiary i kościoła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
782 odpowiedzi w tym temacie

#361 mysiunia89

mysiunia89
  • Użytkownik
  • 282 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 11:34

wybacz, ale w to Ci nie uwierzę..

aż przykro mi,bo nie pisałam tego po to by sciemniac nie stworzone historie,niestety nie moge ci tego udowodnic,ale ja i nie tylko ja przezylam to na wlasnej skorze.
Ciesze sie,ze na swojej drodze nie spotkałas takiego ksiedza,ale dziwie sie,ze nie wierzysz,iz takie przypadki sie zdarzaja.
Ksiadz ten ma przeszlo 70 lat,jesli lekko slepawy i pewnie nie slyszy,pewnie darl sie w konfesjonale bo nie zdawal sobie sprawy,ze wszyscy to slysza,ja wybieglam z kosciola,ale wiem,ze innych tez to spotkalo,a ksiadz ten nie udziela juz spowiedzi,pomaga tylko przy odprawianiu mszy,przynajmniej tak slyszalam.

Naprawde nie poruszylam tego tematu zeby sciemniac nie mialoby dla mnie sensu siedzenia tu i pisanie. :-? napisalam to co mnie spotkało. <bezradny></span>
Tak kocham to zycie,ktore nie raz sypie mi sola w oczy....

#362 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 11:49

mysiunia89, nie nerwuj się tak na kashirkę ;-) to jest po prostu dla neiktórych nieprawdopodobne

wiecie co byłam kiedyś na kolonii z caritasu i oczywiście była to kolonia z misjami czyli księża itd
niedawno mi się to przypomniało i tak się zastanawiam... dlaczego na plaże nie mogli chodzić z nami księża? Dlaczego w ośrodku ulubionym zajęcie księży było przesiadywanie w grupce dzieci (na kolanach bądź nie) i łaskowtanie ich (zwłaszcza dziewczynek > bo dziewczynki mają pierwszeństwo się mówiło... )

widzialam wiele
widziała jak ksiądz przeklął z ambony na kazaniu

na prawdę
można nie wierzyć ;-)
nie ma mnie tu i nie będzie.

#363 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 11:54

mysiunia89, ale to ze nie slyszy to go moze troche usprawiedliwia... Wiecie co no dziwią mnie takie zachowania książy, bo wiecie co im za to grozi? Mało ktory ksiadz by sie tak naraził... Wystarczy paru zlosliwych parafian i ksiadz ma ze tak powiem batki :-/
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#364 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 11:58

ale to ze nie slyszy to go moze troche usprawiedliwia...

to go w żadnym wypadku nie usprawiedliwia!
Co to za ksiądz, który kiedy ludzie przychodzą do niego się wyspowiadać, proszą jakoś tam o odpuszczenie tych grzechów, chcą być czyści itd , a on krzyczy na nich, że pójdą do piekła?!

#365 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 12:26

cerrata, chodzilo mi to ze jego sluch usprawiedliwia to ze glosno mowil, a nie to co mowil... bo takich rzeczy nie powinien mowic ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#366 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 12:44

jest ślepy a nie niedosłyszący
ton głosu powinien mieć odpowiedni

#367 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 12:51

pewnie nie slyszy,pewnie darl sie w konfesjonale bo nie zdawal sobie sprawy,ze wszyscy to slysza,

ja to inaczej odebrałam <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#368 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 12:52

jesli lekko slepawy i pewnie nie slyszy

jeste lekko ślepawy > to jest podany fakt ;-)
i PEWNIE nie słyszy > tu jest przypuszczenie

ja to odebrałam tak ;-)

#369 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 12:54

trzymac sie tematu :!:
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#370 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 20:27

ja gdbym miłą zdefiniowac stsunek do religii to byłoby trudno , tzn jestem wierząca , ale nie chodze do koscioła , wiec nie praktykujaca , ale modle sie wiec praktykujaca. ;-)
no ale jak ktos pyta to mówie ze nie praktykująca.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#371 CukierkowaDama

CukierkowaDama
  • Użytkownik
  • 156 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 20:43

Ja wierzę ale nie praktykuję. Nie odmawiam modlitw, nie spiewam pieśni. Uważam, że każdy sam powinien z Bogiem rozmawiać, tak jak chce, na swój sposób.
Bo ta kobieta wiele przeszła jednak po tym wszystkim od Ciebie nie odeszła : *

#372 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 20:47

Ja wierzę ale nie praktykuję.

robię tak samo ale co to za wiara bez przyjmowania sakramentów? mimo wszystko powinno się chodzić do kościoła jak się naprawdę wierzy

#373 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 14:48

Hmm mam tak samo, jakos sie troche zbuntowalam przeciwko chodzeniu do kosciola. Szczerze mowiac kosciol jako insytucja nic mi nie dala, a jedyne, co slyszalam, to ze kazdy ma dac kase na to na to i na to. Tak wiec jakos zaczelam omijac msze. Co nie znaczy, ze sie nie modle. Choc przyznam, ze moje modlitwy niie przypominaja bezmyslnego klepania formulek, aczkolwiek polegaja na rozmowie z Bogiem.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#374 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 14:54

wiara bez przyjmowania sakramentów

po prostu wierzysz że Bóg istnieje ale nie przyjmujesz ślepo wszystkiego, co według kościoła należy robić. Ja rozgraniczam wiarę i kościół. Nie uznaje siebie za Katoliczkę ale za chrześcijankę owszem.Nie ufam duchownym i już choć wierzę... wiem że są tacy którzy są nimi z czystego powołania.
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#375 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 14:57

Hmm mam tak samo, jakos sie troche zbuntowalam przeciwko chodzeniu do kosciola

u mnie nie wynika to z buntu tylko z jedengo z grzechów :-) Lenistwa ;-)
Fakt ze czasem w kosciele kazanie bywa nudne , ale mam mały kontakt z kaplanami wiec nie zdenerwowali mnie niczym , no oprócz Tadeusza Rydzyka , no ale ten to prawie kazdego denerwuje.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#376 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 14:59

Ja wierzę ale nie praktykuję. Nie odmawiam modlitw, nie spiewam pieśni. Uważam, że każdy sam powinien z Bogiem rozmawiać, tak jak chce, na swój sposób.

Przez Kaplana przemawia Bog i nalezy uczestniczyc w Eucharystii i przyjmowac sakramenty.Proponuje na ten temat porozmawiac sobie z jakims Kaplanem ze swojej lub innej parafii.Mysle,ze chetnie wytlumaczy.Wedlug mnie wiara to bardzo delikatny temat,napewno nie do dyskusji na forum.

#377 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 15:10

Przez Kaplana przemawia Bog

eeee :shock:
wybacz ale przez żadną osobę nie przemawia Bóg. Człowiek jest tylko człowiekiem nawet jeśli jest kapłanem,księdzem, popem,mnichem itp... więc nie wciskaj tutaj ciemnot rodem z średniowiecza.

Wedlug mnie wiara to bardzo delikatny temat,napewno nie do dyskusji na forum.

jeśli dla Ciebie to delikatny temat i nie chcesz o tym dyskutować to nie dyskutuj. Mamy demokracje i wolność słowa i każdy ma prawo do swojej opinii na forum publicznym, gwarantuje nam to konstytucja ;-)

#378 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 15:16

Przez Kaplana przemawia Bog

eeee :shock:
wybacz ale przez żadną osobę nie przemawia Bóg. Człowiek jest tylko człowiekiem nawet jeśli jest kapłanem,księdzem, popem,mnichem itp... więc nie wciskaj tutaj ciemnot rodem z średniowiecza.

Wedlug mnie wiara to bardzo delikatny temat,napewno nie do dyskusji na forum.

jeśli dla Ciebie to delikatny temat i nie chcesz o tym dyskutować to nie dyskutuj. Mamy demokracje i wolność słowa i każdy ma prawo do swojej opinii na forum publicznym, gwarantuje nam to konstytucja ;-)

Malenka ,dlatego nie chce dyskutowac TU na ten temat.Pisze ostatnie zdanie.Skoro nie jestes katoliczka,to w paru zdaniech nie uda mi sie wyllumaczyc czym jest KOSCIOL dla mnie,klocic sie nie zamierzam.

#379 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 15:30

A ja się ostatnio zastanawiam czy wierzę w ogóle...
Chodzę do kościoła prawie co niedziela. Mówię prawie bo ostatnio coś mi się zaczyna nie chcieć, ale przeważnie chodzę na święta wszystkie itd
Do komunii spowiedzi dwa trzy razy w roku ale i tak sie nie spowiadam ze wszystkiego więc to bezsens dla mnie <bezradny></span>

#380 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:03

,klocic sie nie zamierzam.

ale ja się nie chcę z Tobą kłócić, szanuje Twoją wiarę, ale jednocześnie podchodzę realnie do świata i do duchownych. Czy naprawdę uważasz że przez biskupa który molestuje ministrantów przemawia Bóg?? Przez Rydzyka?? Przez tych wszystkich księży którzy w czasach PRL donosili na swoich kolegów??Namawiają do wojny, bo niby Bóg tak kazał?? Budują kolejne pomniki papieża, czy ogromne kościoły zamiast oddać pieniądze potrzebującym?? Przemawia przez nich Bóg bo mają koloratkę??
Kapłan ma jedno zadanie, głosić słowo Boże. On nie jest Bogiem, nie przemawia przez niego Bóg. Jego pracą jest głoszenie i czynienie tego co Bóg kazał. A w dzisiejszych czasach rzadko spotyka się księdza który faktycznie, żyje według tego co pan Bóg przykazał :roll: więc raczej średnio przemawia przez nich Bóg... raczej przygląda się ich poczynaniom i płaczę że ma takich "pseudo-współpracowników"