Zielonooka, może w miastach nie jest to aż tak widoczne, ale na wsi jesteś pod ciągłą obserwacją i jak "agenci" nie zauważą Twej ręki wrzucającej pieniążek na tace czy do koszyczka to masz p....
tak samo jest z datkami, ksiądz niby mówi "co łaska, ale inni dali więcej..." i potem cała wieś wie, że dałaś tak maulto na kościół...
wkurza mnie to że księża wykorzystują swoją pozycje, wkurza mnie że ich praca nijak się ma do tego co mówił Chrystus... no bo jeżeli ksiądz stwierdza że nie pochowa dziecka bo za mało ważyło i nie było w takim razie człowiekiem...
tak, takie poglądy do tej pory można spotkać w kościołach (nie mówię że we wszystkich) że nie pochowa samobójcy, że nie pochowa kobiety która nie przyjmuje kolędy, że nie odprawi chrztu bo za mało dostał, że nie został zaproszony na pczęstunek i od razu wszyscy parafianie muszą wiedzieć jaki z niego "zły i podły" człowiek...
księża przestali kompletnie zajmować się priorytetowymi zadaniami a zaczęli patrzeć tylko na to, żeby im było dobrze.Dlaczego ważniejsze jest postawienie pomnika papieża niż pomoc biednym?? dlaczego ważniejsze jest to, że kotś chodzi do kościoła i daje na tace a prywatnie bije żone i dziecko od tego, że kots pomaga biednym, jest dobrym człowiekiem, kocha ale jest gejem i przez to grzesznikiem?? Ja po prostu nie rozumiem takich rzeczy przykor mi...