Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Dom czy mieszkanie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
357 odpowiedzi w tym temacie

#41 nela

nela
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 11:13

ale na rynu jets teraz tyle bankow, ze wolalabym sie ograniczyc do 3-4 i tam sie wybrac na indywidualna rozmowe i dlatego zapytalam w jakich bankach wy macie swoje kredyty i na co nalzey zwrocic uwage...w jakiej walucie korzystniej zacianac kredyt??

#42 Martha

Martha
  • Użytkownik
  • 375 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 13:32

Kociak ma racje. nie da rady polecic banku. My kilka dni temu wzielismy kredyt na mieszkanie na 30 lat na ok. 380 tys. Rozmowy z bankiem toczyly sie przez doradce kredytowego od dewelopera (znany, solidny). Najlepsze warunki zaproponowaly Polbank, Nordea i Millenium. Zdecydowalismy sie (jak rowniez i oni na nas) na Polbank. A czy to dobry wybor to sie okaze.
Proponuje zastanowic sie w jaki sposob chcecie kupowac/budowac . Jesli przez dewelopera to warto sie do niego udac - on przygotuje zdolnosc kredytowa i zaproponuje banki. Jesli sami to trzeba sie wybrac do bankow.
Dokladnie dwa dni temu znajomi udali sie do Polbanku i chcieli wziac kredyt na 360 tys na mieszkanie, on pracuje tyle co witek, ona dluzej ode mnie - zdolnosc bardzo podobna. I dostali taka sama rate jak my przy kredycie wiekszym o dwadziescia kilka tysiecy.
Wynikaja z tego dwie rzeczy: warto przez dewelopera - negocjuje lepsze warunki, bank kazdego traktuje indywidualnie.

#43 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 18:41

wzielismy kredyt na mieszkanie na 30 lat na ok. 380 tys.

380 tys. na mieszkanie :shock: :shock: :shock: czemu aż tak dużo ? a raty ? przecież są pewnie ogromne :shock:

#44 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 19:13

kredyt na mieszkanie na 30 lat na ok. 380 tys.

Kurcze wydaje mi sie ze jak na mieszkanie to strasznie duzo :shock:

#45 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 19:14

przeogromnie dużo :shock: ja wiem, że mieszkania bardzo teraz podrożały, ale żeby aż tak <co></span>

#46 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 19:16

Za takie pieniądze mozna juz dom postawić, jak na mieszkanie to strasznie duzo.... No ceny poszly w gore ale chyba nie az tak :shock:

#47 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 20:46

Niezupelnie mnie ta kwota nie dziwi bo mieszkania bardzo poszly w góre .Mój brat chcial kupic i za takie juz wypasione wyszlomu...........ok 800 tys z urzadzeniem wiec kupil dzialke i bedzie sie budowal bo taniej wyjdzie

a za swoje dwa pokoje kuchnia lazienka i korytarz pewnie dostana jakies 250 tys :roll: a dali niecale 200
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#48 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 21:44

Kurde to w takim razie teraz bardziej sie opłaca budować domek jak mieszkanie kupowac :shock:

#49 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 21:46

Mnie ten kredyt aż tak nie zaszokowała - teraz mnóstwo ludzi takie bierze... Ale fakt, że często lepiej stawiać dom, niż kupować mieszkanie...

#50 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 21:47

Jak juz mialabym brac taki kredyt to na pewno bym sie zdecydowala na dom, a nie na mieszkanie :-P

#51 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 23:16

Lepiej stawiać dom. U mnie to o tyle mniejszy problem, że ja dom mam(właściwie to połowę), a S mieszkanie(mieszka ta teraz jego siostra). Tylko co z tego jak nie tam, gdzie chcemy mieszkać? Teraz wynajmujemy, mamy zamiar kupić w niedługim czasie coś, a później budować dom, a z tym to już mniejszy problem, bo u nas rodzina z dwóch stron to architekci(tata, tesć, S i ja studiuję arch:) )
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#52 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 23:17

Zielonooka, u nas ja tez niby mam dom a wnim uuuu 7 osob :-/ a Krzysiek bedzie mial mieszkanie tylko tescie czuja się swietnie i nie bedziemy czekac aż .... wiadomo sto lat im ... tak wiec tez sytuacja dziwna
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#53 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 23:21

a mnie te ceny i tak dziwią <bezradny></span> troche kosmiczne :roll: ja za mieszkanie dałam 55 tys i mam 55 metrów, w tym 3 pokoje :) fakt, że pewnie drugie tyle włożyliśmy w remont i urządzenie mieszkania, ale to w sumie wyszło koło 100 tys. a nie prawie 400 :shock:

#54 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 23:53

No to my się nastawiamy tak na ok200-2500 tys. Teraz tylko poczekać jak się ułoży sprawa firmy mojego Sebastiana i wtedy będziemy się rozglądać:) Mam nadzieję, że to będzie po wakacjach, ale nie mam pojęcia jak to się ułoży.
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#55 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 08:37

Ceny mieszkan tak drastycznie wzrosly w ciagu ostatnich dwoch trzech lat
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#56 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 08:42

to pewnie też zależy od miasta ;-) u nas za 30 pare metrów trzeba dać teraz około 80 tys. :-/ za moje spokojnie moglibyśmy wziąć gdzieś ze 150 tys. ;-)

#57 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 08:43

to pewnie też zależy od miasta

prawda im wieksze miasto tym cene wieksza tez <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#58 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 08:47

prawda im wieksze miasto tym cene wieksza tez

dokładnie <bezradny></span> w Rudzie te ceny są jeszcze w miare ludzkie, ale np. Katowice to już coraz większy kosmos :-/ nie mówiąc o Krakowie, Warszawie itd.

#59 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 08:53

U nas w ciagu kilku lat zrobil sie normalnie tłok w Luboniu bo wielkie firmy buduja mieszkania wszedzie gdzie tylko wolne miejsce no i wszyscy sie zjezdzaja bo to nie Poznan a jednak wszedzie blisko do duzego miasta
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#60 katti

katti

kwintesencja

• Użytkownik
  • 9 613 postów

Napisano 22 grudnia 2007 - 22:14

Ja mieszkam obecnie w domku wolno stojacym. Ale za pare mies. czeka mnie przeprowadzka do bloku-gdyz chce zamieszkac ze swoim chlopakiem,a on ma mieszkanie w bloku. Na przyszlosc jednak planujemy miec domek, dgyz ani ja ani Misiu nie wyobrazamy sobie na stale mieszkac w bloku.